Regulacja gitary elektrycznej
- woj74
- Zasłużony
Re: Regulacja gitary elektrycznej
Tak, aby zyskać kilka mm na skrócenie menzury.
[img]http://img708.imageshack.us/img708/4026/noslash.jpg[/img]
-
Dzięki, zrobiłem tak jak powiedziałeś, gitara teraz lepiej stroi ale to jeszcze nie jest do konca to dlatego ten szlif będzie obowiązkowy w najbliższym czasie. Mam jeszcze jedno pytanie, opłaca się inwestować w tego Vintage w lepszy osprzęt (przetworniki, mostek, siodełko klucze etc.) ?
-
@gruby0070 warto inwestować w każdą gitarę, która jest dla ciebie wystarczająco dobra, by ją sobie zostawić na dłużej.
Na pewno warto kupić klucze blokowane Jin-ho za 150 zł w Guitarproject.pl. Bardzo fajna koreańska produkcja.
Na pewno warto kupić klucze blokowane Jin-ho za 150 zł w Guitarproject.pl. Bardzo fajna koreańska produkcja.
-
właśnie nad nimi myślałem, do tego siodełko, mostek rolkowy, p90 pod gryf, humbucker pod most i jazda 

-
Jeżeli pasuje ci taki układ to oczywiście warto. Wintydż to całkiem niezła marka. Nie grałem nigdy na gitarze że stałym mostem z rolkowymi siodelkami, choć przyznam że kupiłem do mojego Ibaneza, a czasu żeby się tym zająć zabrakło.
- woj74
- Zasłużony
Ja bym tam nie inwestował w klucze blokowane Jin ho za 150 zł, to są klucze dość słabej jakości. Do mostka stałego lepiej kupić zwykłe Schallery czy Gotohy.
-
Używam osprzętu w dwóch gitarach (był w trzech ale jedna sprzedana) i nie narzekam. Oczywiście Schaller i Sperzel to lepsza produkcja itd. Cenowo jednak Jin-ho są bezkonkurencyjne.
-
Mam, jeszcze jedno pytanie odnośnie szlifu poziomującego i siodełka, czy taki szlif da się zrobić w domu ? a odnośnie siodełka to jest ono trochę za wysokie przez co średnio stroi na pierwszych progach dlatego chce je trochę przypiłować (lepiej pogłębić rowki czy wyjąć siodełko i spiłować od spodu ?)
-
Jak masz stosunkowo drogi sprzęt potrzebny do szlifu to raczej tak, choć nadal nie masz umiejętności. Co do siodełko to nigdy nie piłowałem rowków, lepiej jest je "wyjąć" i przypiłować(tylko równo).
- woj74
- Zasłużony
Bez narzędzi i praktyki więcej napsujesz niż naprawisz. Pamiętaj, że łapczywy płaci x2.
-
Miałem kiedyś Jin-Ho w jednej gitarze i jak najszybciej zmieniłem na Gotoh.
-
Ja z kolei wstawiłem Jin-ho zamiast fabrycznych grovera i wyszło na plus
- woj74
- Zasłużony
Grovery też pośladków nie oddzielają od tułowia ale największe dziadostwo uchodzące za markowe to Sperzel.
-
I inne chińskie wynalazki i nie mówię o strunach, ale elektryka też w takim "tanim" sprzęcie jest masakryczny.
-
Witam
Pojawił się pewien kwas w mym instrumencie... Epiphone SG mianowicie gitara stroiła bezproblemowo również i menzura była spoko. Zacząłem nieco kombinować... Wymieniłem siodło na grafit, gitara nadal stroiła, wymieniłem sobie pick upy, przy wymianie musiałem wymontować mostek aby wyjąć pickguard i tutaj zaczęły się schody... Po założeniu wszystkiego na swoje miejsce struna D mi w cholerę nie stroi... nie mogę wyregulować menzury. Zakupiłem nojki struny i dzisiaj będę jeszcze walczył, ale obawiam się, że nic z tego nie będzie... Jakieś sugestie????
Pojawił się pewien kwas w mym instrumencie... Epiphone SG mianowicie gitara stroiła bezproblemowo również i menzura była spoko. Zacząłem nieco kombinować... Wymieniłem siodło na grafit, gitara nadal stroiła, wymieniłem sobie pick upy, przy wymianie musiałem wymontować mostek aby wyjąć pickguard i tutaj zaczęły się schody... Po założeniu wszystkiego na swoje miejsce struna D mi w cholerę nie stroi... nie mogę wyregulować menzury. Zakupiłem nojki struny i dzisiaj będę jeszcze walczył, ale obawiam się, że nic z tego nie będzie... Jakieś sugestie????