Windows w studiu muzycznym
- mqu
Re: Windows w studiu muzycznym
Wejdź w biosa, przestaw Advanced Core Calibration na Auto, potem jak wyskoczy jeszcze Multi coś tam, to daj Enabled i ot cała filozofia
Potem ewentualnie odpal na godzinkę test stabilności.

-
- Moderator forum
Właśnie byłem w BIOSie. Zero opcji zarządzania procesorem..
Informacja o bebechach, opcja włączenia i wyłączenia USB 2.0, Wi-Fi, zabezpieczenia BIOSu hasłem i kolejność bootowania..
BIOSy w necie pod moją płytę są, ale jakieś ruskie, więc nie tykam jednak 

- mqu
Hmmmm. Tak to mniej więcej powinno wyglądać.

Jeśli nie, to może na płycie masz pstryczek
.
Ja odblokowywałem zawsze przez BIOSa, ale niedawno wysłałem kompa do serwisu, to gość przy okazji wgrał mi najnowszego i wystarczyło coś kilknąć przy bootowaniu systemu i odblokowany

Jeśli nie, to może na płycie masz pstryczek

Ja odblokowywałem zawsze przez BIOSa, ale niedawno wysłałem kompa do serwisu, to gość przy okazji wgrał mi najnowszego i wystarczyło coś kilknąć przy bootowaniu systemu i odblokowany

-
- Moderator forum
Ogarniam, ogarniam. Mój bios wygląda mniej więcej tak:

Information - wiadomo. Zero opcji zmian
Configuration - jak na screenie
Security - hasło BIOSu i dysku twardego
Dwóch ostatnich tłumaczyć raczej nie trzeba
W końcu to laptop, więc nie spodziewam się wiele.

Information - wiadomo. Zero opcji zmian
Configuration - jak na screenie
Security - hasło BIOSu i dysku twardego
Dwóch ostatnich tłumaczyć raczej nie trzeba

- mqu
A to w lapku pewnie jakieś inne tricki są, u mnie stacjonarny 

-
W lapku raczej nie odblokujesz, a nawet jeśli to nie radzę, chłodzenie w laptopach dobierane jest na styk, grzanie kolejnego rdzenia może doprowadzić do tego, że sprzęt Ci padnie 

Gitary, Ampy, Metal :D
www.youtube.com/user/bartoliniification
-
- Moderator forum
Też się tego obawiałem. Tak jak mówiłem - znalazłem jakieś ruskie BIOSy, które podobno dają możliwość odblokowania, ale nie chcę się w to babrać zwłaszcza, że komputer nadal jest na gwarancji. Jeśli chodzi o chłodzenie to muszę mimo wszystko pochwalić panów z Lenovo, bo w maksymalnym stresie temperatura procesora nie przekracza 70 stopni, gdzie u mojego brata na Acerze 70 stopni to norma. No ale to niestety Acer 

-
Jaki masz procek ? 70C' to wcale nie jest mało
U mnie w Sandy Bridge 75c' to chyba granica żywotności procesora. Karty graficzne mogą mieć 100C' owszem, ale procesory to nie bardzo 

-
- Doradca
- Kontakt:
Acer już dawno przestał być 'budżetową' formą, teraz tą rolę przejął oddział eMachines;p To tak swoją drogą, chyba, że Acer Twojego brata trochę starawy jest; )
http://betonowo.wordpress.com/ - wejdź, poczytaj, jeśli fajne - pochwal się znajomym [b](last update: 12-02-2013)[/b]
[url=https://register.perfectworld.com/bl_splash/6a5394a2e31e00766132eb7b89d8e38b]Jakby ktoś chciał dobrego FPS F2P, ale nie P2Win[/url]
[url=https://register.perfectworld.com/bl_splash/6a5394a2e31e00766132eb7b89d8e38b]Jakby ktoś chciał dobrego FPS F2P, ale nie P2Win[/url]
-
Unguis, zgodzę się z drumbARTem: jeśli nie chcesz zajechać układu chłodzenia w swoim laptopie wcześniej niż i tak sam padnie nie powinieneś bawić się z procesorem. Nie czytałem całego tematu, ale zerknij jeszcze w zakładkę zaawansowane ustawień zasilania w Panelu Sterowania Windowsa: ze względu na to, że to laptop, możesz mieć wyłączoną pełną moc procesora.
Jeśli chodzi o ilość pamięci ram, to o ile moc procesora jest droga, tak RAMu (o ile producent Twojego sprzętu przewidział taką możliwość - stąd do wszelkich stacji roboczych jak studio itp polecałbym raczej komputery stacjonarne, dużo tańsze w złożeniu i modernizacji) 8GB RAMu kupisz za około 200 zł. Jakiś wydatek to jest ale systemy się rozrastają czy tego chcemy czy nie.
Jeśli chodzi o ilość pamięci ram, to o ile moc procesora jest droga, tak RAMu (o ile producent Twojego sprzętu przewidział taką możliwość - stąd do wszelkich stacji roboczych jak studio itp polecałbym raczej komputery stacjonarne, dużo tańsze w złożeniu i modernizacji) 8GB RAMu kupisz za około 200 zł. Jakiś wydatek to jest ale systemy się rozrastają czy tego chcemy czy nie.
[size=85]"Off through the new day's mist I run
Out from the new day's mist I have come"[/size]
Out from the new day's mist I have come"[/size]
-
Komputery stacjonarne są nieopłacalną inwestycją. Producenci wymuszają co jakiś czas zbędne wymiany platformy ze względu na gniazda procesorów. Rzeczywista wydajność procesorów ledwo się zwiększa i dobrze podkręcony procesor E2160 da nam taką samą wydajność jak dużo droższy nowy procesor. Jest jeszcze jeden problem, mianowicie zużycie prądu. Komputery stacjonarne zużywają 5 i więcej krotnie energii na działanie niż laptop. Wszystkie aktualne procesory w laptopach nadają się do pracy w studio. Najwyżej będziesz miał dłuższy czas oczekiwania na mix.
Dysk i ram w laptopie wymienisz bez problemu, przy większej wiedzy i umiejętności nowszy procesor też dopasujesz. Na komputerach stacjonarnych siedziałem od 1998 roku, w 2012 stwierdziłem, że nie ma to już sensu.
Dysk i ram w laptopie wymienisz bez problemu, przy większej wiedzy i umiejętności nowszy procesor też dopasujesz. Na komputerach stacjonarnych siedziałem od 1998 roku, w 2012 stwierdziłem, że nie ma to już sensu.
-
- Doradca
- Kontakt:
Komputery stacjonarne są bardzo opłacalne, generalnie są 2x tańsze niż laptop i dodatkowo możesz sam wybrać, co masz w środku i nie narzuca Ci tego producent.
http://betonowo.wordpress.com/ - wejdź, poczytaj, jeśli fajne - pochwal się znajomym [b](last update: 12-02-2013)[/b]
- Bloodsucker69
- Administrator forum
Exactly, porządny stacjonarny który starczy na parę ładnych lat złożysz spokojnie do 1500 zł, a nawet taniej, zakładając, że nie składasz od podstaw. Ja ostatnio za równe 1000 zł kupiłem procesor, grafikę, ram i płytę, które wystarczają praktycznie do wszystkiego, za laptopa na którym możesz robić podobne rzeczy trzeba dać co najmniej 3 razy tyle 

-
do wszystkiego tzn do czego
? Bo nie rozumiem po co karta graficzna w takim stacjonarnym... Marnowanie pieniędzy imo i większe zużycie prądu
Jak chcesz pograć to za cenę karty graficznej kupisz konsolę 
Cały czas nie widzicie, że laptop max pociągnie 60w z gniazdka przy ładowaniu itp... Często pracuje na baterii bo odruchowo się chwyci lapka gdzieś w pokoju. Komputer stacjonarny w tym momencie zużywa jakieś 300w prądu... Jeśli jest nowsza karta graficzna do gier to i ze 400w spokojnie zje, przy zestawach gamerowskich to nawet 500 + ciągną bo mają zasiłku po 800-1000w... Teraz policzcie sobie rok czasu na takim sprzęcie i wyjdzie wam, że stacjonarny wcale nie jest tańszy

Cały czas nie widzicie, że laptop max pociągnie 60w z gniazdka przy ładowaniu itp... Często pracuje na baterii bo odruchowo się chwyci lapka gdzieś w pokoju. Komputer stacjonarny w tym momencie zużywa jakieś 300w prądu... Jeśli jest nowsza karta graficzna do gier to i ze 400w spokojnie zje, przy zestawach gamerowskich to nawet 500 + ciągną bo mają zasiłku po 800-1000w... Teraz policzcie sobie rok czasu na takim sprzęcie i wyjdzie wam, że stacjonarny wcale nie jest tańszy

- Bloodsucker69
- Administrator forum
Dałem 100 zł za bardzo niezłą kartę więc nie wiem, czy to marnowanie pieniędzy
Komputer służy mi do robienia muzyki i trochę grania w gry. Odpalam na nim nawet nowe gry więc nie wmówisz mi, że wtopiłem kasę i lepiej jakbym kupił konsolę
No, ale chyba trochę zboczyliśmy z głównego tematu