Tu dzielimy się wiedzą o Line6 POD (wszystkie)

O problemach z nagrywaniem oraz nagłośnieniem.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
MadYarpen
Posty: 358
Rejestracja: 06 maja 2012, 11:20

Re: Tu dzielimy się wiedzą o Line6 POD (wszystkie)

Post autor: MadYarpen » 13 cze 2012, 13:21

Mimo okropnego braku czasu muszę powiedzieć, że zakup był chyba bardzo dobrym pomysłem. Udało mi się ukręcić trochę satysfakcjonujących brzmień, faktycznie na początku człowiek więcej się z tym bawi niż gra :lol: A po sesji, jak tylko praca na głowie zostanie, pewnie uda mi się poda opanować na tyle żeby już całkiem miodnie było. Ogólnie jestem teraz całkiem zadowolony ze swojego sprzętu, a dzięki HD300 (i Reaperowi) mogę teraz łatwo się nagrywać, co jest dobre w nauce:) I nawet głupi cover mety daje satysfakcję:)

Szkoda tylko, że HD300 nie pozwala na jednoczesne stosowanie tube screamera i equalizera, wszystko pod FX1 idzie... Więc czasami dołu na słuchawkach brakuje. Ale można pomanewrować mikrofonem i paczką, więc tragedii nie ma.

Myślę, że taki POD to jedna z lepszych odpowiedzi w tematach "szukam wzmacniacza do mieszkania" :)
Ibanez Xiphos XPT 707 FX -> Line 6 POD HD300

hellrider666
Posty: 4
Rejestracja: 21 cze 2012, 20:46

Line6 Pod HD500 - komputer nie widzi urządzenia!

Post autor: hellrider666 » 21 cze 2012, 20:50

Witam Was, to mój pierwszy post i jeżeli podobny wątek pojawił się już na forum to przepraszam najmocniej
Kupiłem wczoraj używanego poda HD500 i mam problem przy podpięciu go pod kompa. Otóż urządzenie jest zarejestrowane i autoryzowane. Ściągnąłem i zainstalowałem najnowsze sterowniki, Lin6 Monkey, License Manager, HD500 Edit. Próbowałem podpinać go do dwóch komputerów (jeden Vista, drugi Win 7) i na innym kablu USB, ale w żaden sposób żaden komputer go nie wykrywa! Boję się, że to może być jakaś ukryta elektroniczna wada i ktoś sprzedał mi felerny HD500.
Co sadzicie? jak podpinam do wzmaka to gra normalnie! Problem tylko w tym, że komp go nie widzi :/ I co zrobić? xD

Hajtosek
Posty: 765
Rejestracja: 23 cze 2011, 19:07

Re: Line6 Pod HD500 - komputer nie widzi urządzenia!

Post autor: Hajtosek » 21 cze 2012, 20:56

1. Rozłącz wszystko i wywal soft z kompa, po czym reset pc.
2. Zainstaluj sterowniki do urządzenia.
3. Podepnij POD
4. Zainstaluj dodatkowy soft.

Powtórz czynności 1-4 dla każdego portu Usb oraz kabla.
Bejsbol, podzik, lampka czego chcieć więcej.

hellrider666
Posty: 4
Rejestracja: 21 cze 2012, 20:46

Re: Line6 Pod HD500 - komputer nie widzi urządzenia!

Post autor: hellrider666 » 21 cze 2012, 21:11

Powtarzałem te czynności kilkukrotnie, ale chyba nie dla każdego portu! Spróbuję i dam znać!

Unguis
Moderator forum
Moderator forum
Posty: 3069
Rejestracja: 15 maja 2009, 11:08
Lokalizacja: Gliwice

Re: Line6 Pod HD500 - komputer nie widzi urządzenia!

Post autor: Unguis » 21 cze 2012, 21:21

Czy po podłączeniu urządzenia do komputera, POD zgłasza się jako karta muzyczna i normalnie gra? A przede wszystkim - czy włączając POD HD500 Edit masz WYŁĄCZONY Line 6 Monkey? Jeżeli nie - oto przyczyna problemu.

Uwagi moderatora:
Dołączyłem do odpowiedniego tematu


hellrider666
Posty: 4
Rejestracja: 21 cze 2012, 20:46

Re: Tu dzielimy się wiedzą o Line6 POD (wszystkie)

Post autor: hellrider666 » 21 cze 2012, 22:22

problem w tym, że pod nie zgłasza się pod żadną postacią!!! jakby nie istniał. Przy włączeniu Line6 Monkey przy Devices jest wykrzyknik !!! Komputer kompletnie go nie wykrywa! Próbowałem instalować na każdym porcie po kolei, ale bez skutku! Nie łączy się w ogóle z kompem :/

Unguis
Moderator forum
Moderator forum
Posty: 3069
Rejestracja: 15 maja 2009, 11:08
Lokalizacja: Gliwice

Re: Tu dzielimy się wiedzą o Line6 POD (wszystkie)

Post autor: Unguis » 21 cze 2012, 23:05

Chyba pod Drivers. Co oznacza, że nie zainstalowałeś sterowników do urządzenia. Trudno zatem by ono zgłaszało się w systemie. Pobierz z oficjalnej strony http://www.line6.com/software najnowsze sterowniki do PODa (wersja 4.2.5.4). Następnie podłącz PODa (dopiero po instalacji) do komputera. Komputer zapyta Cię czy chcesz zainstalować te sterowniki mimo, że nie są podpisane przez Microsoft. Zgódź się na instalacje.

Druga sprawa - jaka wersja oprogramowania zainstalowana jest na PODzie? Najnowsza 2.02?

hellrider666
Posty: 4
Rejestracja: 21 cze 2012, 20:46

Re: Tu dzielimy się wiedzą o Line6 POD (wszystkie)

Post autor: hellrider666 » 22 cze 2012, 0:05

Oczywiście że zainstalowałem, zrobiłem dokładnie tak jak mówisz... po instalacji sterowników kreator prosi mnie o podpięcie poda, wtedy go podpinam, daję DALEJ i nic się nie dzieje. Monkey uważa, że sterowniki dalej nie są zainstalowane, a urządzenia nie ma w żadnym porcie. W podzie zainstalowane jest wersja 2.02 (najnowsza) i zastanawiam się czy na czystym, fabrycznym sofcie by szedł.

Unguis
Moderator forum
Moderator forum
Posty: 3069
Rejestracja: 15 maja 2009, 11:08
Lokalizacja: Gliwice

Re: Tu dzielimy się wiedzą o Line6 POD (wszystkie)

Post autor: Unguis » 22 cze 2012, 7:17

Nic nie zrozumiałem z Twojego ostatniego zdania. Skoro POD ma najnowszy firmware oznacza to, że był widoczny w systemie (czy u poprzedniego właściciela, czy u Ciebie) i ktoś robił mu aktualizację. Jeżeli została źle przeprowadzona to istnieje cień szansy na na to, że urządzenie się uszkodziło (można natrafić na takie przypadki na oficjalnym forum Line 6). Możesz przeprowadzić przywrócenie ustawień fabrycznych na urządzeniu, ale nie wiem czy to pomoże, ponieważ nie nastąpi przywrócenie firmware z jakim urządzenie zostało wypuszczone na rynek (dajmy na to z sofem 1.43), lecz soft w wersji 2.02 zostanie zresetowany i utracisz brzmienia, natomiast uszkodzony firmware zostanie dalej na urządzeniu. Mimo wszystko nie wierzę w taki scenariusz. Instrukcja resetowania urządzenia: http://line6.com/support/docs/DOC-2222

Skoro zrobiłeś wszystko tak jak trzeba. To wejdź w Menadżer Urządzeń (Start -> Prawym na mój komputer -> Właściwości -> Menadżer Urządzeń) i kliknij przycisk Skanuj w poszukiwaniu zmian sprzętu. System zeskanuje wszystkie porty w poszukiwaniu jakiegoś sprzętu. Kolejna istotna sprawa - nie wolno Ci podpinać PODa do jakiegokolwiek huba USB czy cuś. Podpinaj się bezpośrednio w płytę główną.

Awatar użytkownika
MadYarpen
Posty: 358
Rejestracja: 06 maja 2012, 11:20

Re: Tu dzielimy się wiedzą o Line6 POD (wszystkie)

Post autor: MadYarpen » 02 lip 2012, 13:13

Mam mały problem ze swoim PODem, a właściwie ze sposobem, w jaki współpracuje z komputerem. Dotychczas było tak, że podłączałem sobie go przez USB, włączałem HD300 Edit i mogłem sobie do tego odpalić winampa - słyszałem w słuchawkach wszystko, więc dało się grać do podkładów itd. Teraz natomiast jak włączam winampa, to utwór nie chce grać dopóki nie odłączę PODa. Wtedy dopiero startuje, raz jak podłączyłem w trakcie gry to było OK, ale teraz ciągle winamp przerywa odtwarzanie po wsadzeniu wtyczki usb. Z tego co widzę, dotyczy to wszystkich programów, które używają głośników, bo nawet youtube nie gra.

Z reaperem też jest problem - pewnie chodzi o to samo. W każdym razie mam wrażenie, że nie zawsze odbiera sygnał - jako urządzenie audio jest POD ustawiony, dotychczas wszystko działało, a teraz duuupa:) gram, na input 1 nic nie pokazuje i nic nie nagrywa, a ścieżka nie "jedzie" do przodu.

Ktoś wie o co chodzi? Pewnie to kwestia konfiguracji. Dziwi mnie jednak, że najpierw grało, a teraz nie chce. Tak jakby POD blokował wszystko co ma jakikolwiek związek z dźwiękiem...
Ibanez Xiphos XPT 707 FX -> Line 6 POD HD300

kjppster
Posty: 109
Rejestracja: 18 mar 2010, 13:48

Re: Tu dzielimy się wiedzą o Line6 POD (wszystkie)

Post autor: kjppster » 02 lip 2012, 13:37

To jest moim zdaniem problem z tym co komputer uznaje za kartę dźwiękową i gdzie masz podpięte słuchawki. Jeśli słuchawki masz wpięte w PODa i nie słyszysz dźwięku tzn., że komp uznaje Twoją kartę dźwiękową komputera jako wyjściową, a nie PODa, a jeśli masz słuchawki wpięte w kompa, tzn. że POD jest uznawany po wpięciu za kartę dźwiękową. Musisz po prostu w opcjach dźwięku czy programu ustawić za urządzenie wejściowe PODa a urządzenie wyjściowe co tam chcesz PODa, czy kompa. Ja tak miałem w przypadku starego Tone Porta i w tym ustawieniu tkwił problem.

Unguis
Moderator forum
Moderator forum
Posty: 3069
Rejestracja: 15 maja 2009, 11:08
Lokalizacja: Gliwice

Re: Tu dzielimy się wiedzą o Line6 POD (wszystkie)

Post autor: Unguis » 02 lip 2012, 14:19

Problem leży w tym, że winamp podczas odtwarzania korzysta z jednego interfejsu, a ty w trakcie odtwarzanie wpinasz mu inny, notabene ustawiony jako domyślny. W tym momencie winamp głupieje i skutkuje to zwiechą. Nie zawsze, ale z reguły tak właśnie jest. Pomijam już inne istotne kwestie związane z systemem operacyjnym i jego pracą z urządzeniami WE/WY. Podstawowa zasada - wpinaj PODa gdy nic nie korzysta z dźwięku i nie będzie problemu.

Awatar użytkownika
MadYarpen
Posty: 358
Rejestracja: 06 maja 2012, 11:20

Re: Tu dzielimy się wiedzą o Line6 POD (wszystkie)

Post autor: MadYarpen » 02 lip 2012, 23:21

Dzięki Unguis, wygląda że rzeczywiście to ja mieszałem. Reaper też jakby się odnalazł;)
Pozdr.
Ibanez Xiphos XPT 707 FX -> Line 6 POD HD300

Awatar użytkownika
MadYarpen
Posty: 358
Rejestracja: 06 maja 2012, 11:20

Re: Tu dzielimy się wiedzą o Line6 POD (wszystkie)

Post autor: MadYarpen » 18 lip 2012, 23:45

Użyttkownicy HD300 i 400 doczekali się wersji 2.1 firmware:)
Szkoda tylko że hard gate wpakowali do FX1 :( Więc i tak nie skorzystam z tej bramki, bo zawsze albo tube screamer albo equalizer musi być przed wzmacniaczem....
Ibanez Xiphos XPT 707 FX -> Line 6 POD HD300

Unguis
Moderator forum
Moderator forum
Posty: 3069
Rejestracja: 15 maja 2009, 11:08
Lokalizacja: Gliwice

Re: Tu dzielimy się wiedzą o Line6 POD (wszystkie)

Post autor: Unguis » 19 lip 2012, 20:12

A to dziwne bardzo w takim razie.. Może to poprawią. Mi osobiście hard gate do gustu nie przypadł, bramka raczej do ciężkiego łojenia gdzie naprawde liczy sie czas zadziałania. A jak wrażenia z nowego Plexi? :) Dodali też symulacje basową Flip Top?

ODPOWIEDZ