Wysyłka gitary - jak zapakować i czym wysłać?
-
Re: Wysyłka gitary - jak zapakować i czym wysłać?
Witajcie, już znalazłem gitarę i skontaktowałem się z kolesiem. Wiecie może, z jakiej firmy skorzystać, by gitarę przysłali jak najtaniej i bym mógł zapłacić za przesyłkę pobraniem? Nie wchodzi w grę przelew, mimo wszystko gitara swoje kosztuje.
-
- Kontakt:
Ja swoją gitarę (squier bullet) wysyłałem paczką w oryginalnym pudełku, przez pocztę polską. Paczka doszła w stanie nienaruszonym, pomimo złej opinii o poczcie
oczywiście od środka bardzo ładnie ją zabezpieczyłem, wypchałem gazetami etc. Także polecam czasem korzystanie z poczty, ponieważ za wszsytko zapłaciłem tylko 20 zł priorytetem
a firmy kurierskie przeważnie wezmą więcej niż te 20 zł.

Schecter Demon + POD Studio GX
-
Jedna jaskółka wiosny nie czyni...
//EDIT: Zwizualizowałem sobie, jak mój listonosz pogina do mnie na Wigry3 z gitarą pod pachą, a potem wraca z nią na pocztę, bo na zostawieniu awizo jego inwencja się kończy...
//EDIT: Zwizualizowałem sobie, jak mój listonosz pogina do mnie na Wigry3 z gitarą pod pachą, a potem wraca z nią na pocztę, bo na zostawieniu awizo jego inwencja się kończy...
-
- Kontakt:
@gor
paczek nie noszą listonosze, tylko wożą je autkami ludzie od paczek, gwoli ścisłości. Listonosze, jak nazwa wskazuje tylko listy
paczek nie noszą listonosze, tylko wożą je autkami ludzie od paczek, gwoli ścisłości. Listonosze, jak nazwa wskazuje tylko listy

Schecter Demon + POD Studio GX
- gh0st
Kiedyś zamawiałem LP i gościu wysłał w styropianowym opakowaniu pocztą polską, niestety gitarka dotarła ze złamanym gryfem. Polecam kuriera i porządny pakunek.
pozdrawiam
pozdrawiam
- mqu
Pocztą Polską? Jazda na krawędzi.
Koniecznie kurier i dobre zabezpieczenie. Najbezpieczniej oczywiście w kejsie, choć ostatnio sam wysłałem akustyka w zwykłym pokrowcu, obłożyłem sztywno styropianem w pudle i wszystko ładnie doszło

Koniecznie kurier i dobre zabezpieczenie. Najbezpieczniej oczywiście w kejsie, choć ostatnio sam wysłałem akustyka w zwykłym pokrowcu, obłożyłem sztywno styropianem w pudle i wszystko ładnie doszło

-
Ja osobiście wysyłam DHL'em. Płace 28 zł przez kurjerzy i nie ma dodatkowych opłat.
-
Mam pytanie - czy pudło od gitary(to o kształcie trapezu) jest "niestandardowe" czy "zwykłe" ? Bo za niestandardowe chcą ponad 15zł sobie doliczyć..
Ostatnio zmieniony 08 mar 2012, 17:03 przez dajzrazy, łącznie zmieniany 1 raz.
- mqu
Zwykłe jest prostokątne.
-
http://www.guitarboxtrainset.zoomshare. ... 01_WEB.jpg - czyli takie pudło to niestandardowe tak ?
- mqu
Nie, raczej powinno być ok.
-
czyli jak wyślę jako zwykłe to nie powinno być problemu ? bo chcę zaoszczędzić ale żeby nie marudzili potem 

- mqu
Do czegoś takiego nie powinni się przyczepiać 

- Daniel Wu.
Wczoraj właśnie sprzedałem swojego pierwszego elektryka (kopia Deana Flying V). Ponieważ nie posiadałem hard case'a, a jedynie robiony na zamówienie pokrowiec, uczyniłem następujące kroki:
- poszedłem do r'n'r' i poprosiłem o jakiś karton. Dali mi całkiem spory po Gibsonie SG. Miny niektórych przechodniów obserwujących jak niosę przez miasto pod pachą (szkoda, że bez oryginalnej zawartości xD) karton z ogromnym napisem Gibson bezcenne xD
- gitarę podwójnie zawinąłem w znacznie większą niż standardowa folię bąbelkową (która była w kartonie) i skleiłem porządnie szarą taśmą. Główkę owinąłem chyba z 3-4 razy.
- wyglądającą jak mumia zapakowaną gitarę włożyłem do pokrowca i wolne miejsca wypchałem gazetami
- pokrowiec włożyłem do kartonu. Powkładałem miliony kuleczek z gazet. Jako że karton był minimalnie za krótki, "dobudowałem" szczyt. Od wewnątrz obłożyłem go styropianem z każdej strony, a na zewnątrz obkleiłem szarą taśmą chyba z 20 razy. Żadnych szans na oderwanie
- nakleiłem samoróbki typu "nie rzucać", "uwaga szkło", "góra" itp.
- kuriera (DPD) zamówiłem przez serwis allekurier.pl Za paczkę ważącą 6 kg normalnie zapłaciłbym w tym przypadku ledwie 23 zł. Jako że gitarę kupił jakiś kindermetal bez konta bankowego, dopłaciłem 6 zł za pobranie i 6 zł za natychmiastowy zwrot pobrania. Niczego nie straciłem,a wręcz zyskałem - na allegro napisałem, że przesyłka kosztuje 50 zł
Gitarę za darmo ubezpieczyłem na kwotę 3000 zł.
Mam nadzieję, że wiosło dojdzie w jednym kawałku, bezpieczniej się chyba nie dało jej spakować. Jak sobie przypomnę w jakim pudle do mnie przyszła 5 lat temu (wsadzona luzem do kartonika, lekko owinięta jakąś folią, zero jakiegokolwiek zabezpieczenia przed "lataniem" wewnątrz) i o dziwo nic jej nie było, to chyba moim sposobem tym bardziej dojdzie bez zadrapania
- poszedłem do r'n'r' i poprosiłem o jakiś karton. Dali mi całkiem spory po Gibsonie SG. Miny niektórych przechodniów obserwujących jak niosę przez miasto pod pachą (szkoda, że bez oryginalnej zawartości xD) karton z ogromnym napisem Gibson bezcenne xD
- gitarę podwójnie zawinąłem w znacznie większą niż standardowa folię bąbelkową (która była w kartonie) i skleiłem porządnie szarą taśmą. Główkę owinąłem chyba z 3-4 razy.
- wyglądającą jak mumia zapakowaną gitarę włożyłem do pokrowca i wolne miejsca wypchałem gazetami
- pokrowiec włożyłem do kartonu. Powkładałem miliony kuleczek z gazet. Jako że karton był minimalnie za krótki, "dobudowałem" szczyt. Od wewnątrz obłożyłem go styropianem z każdej strony, a na zewnątrz obkleiłem szarą taśmą chyba z 20 razy. Żadnych szans na oderwanie

- nakleiłem samoróbki typu "nie rzucać", "uwaga szkło", "góra" itp.
- kuriera (DPD) zamówiłem przez serwis allekurier.pl Za paczkę ważącą 6 kg normalnie zapłaciłbym w tym przypadku ledwie 23 zł. Jako że gitarę kupił jakiś kindermetal bez konta bankowego, dopłaciłem 6 zł za pobranie i 6 zł za natychmiastowy zwrot pobrania. Niczego nie straciłem,a wręcz zyskałem - na allegro napisałem, że przesyłka kosztuje 50 zł

Mam nadzieję, że wiosło dojdzie w jednym kawałku, bezpieczniej się chyba nie dało jej spakować. Jak sobie przypomnę w jakim pudle do mnie przyszła 5 lat temu (wsadzona luzem do kartonika, lekko owinięta jakąś folią, zero jakiegokolwiek zabezpieczenia przed "lataniem" wewnątrz) i o dziwo nic jej nie było, to chyba moim sposobem tym bardziej dojdzie bez zadrapania

- MadYarpen
Ja jak odsyłałem dwa egzemplarze corta to upchnąłem w pudło mnóstwo ścinek z niszczarki żeby się gitara nie ruszała, a między karton a zewnętrzną warstwę paczki upchnąłem sporo małych kawałków gąbki styropianowej. Polecam, bo gitarze stać się nic nie mogło - wiele bym dodatkowo dał, żeby zobaczyć miny odpakowujących;)
Ibanez Xiphos XPT 707 FX -> Line 6 POD HD300