Uniwersalna (rock, hard rock, metal) basówka max 1700zł
- faunus666
Uniwersalna (rock, hard rock, metal) basówka max 1700zł
Temat zakładam w imieniu kumpla basisty, bo sam nie potrafię mu doradzić.
- kasa max 1700zł
- gra już 7 lat
- będzie kupował na ebay/allegro, także mogą padać propozycje trochę droższych nówek
- 4 struny
- ma służyć głównie do grania heavy metalu '80, ale też hard rock, fajnie jakby bluesik dała radę
- drewno - nie wiem jak to w basach się prezentuje, ale pewnie mahoń, olcha
- obecnie gra na basie Vintage Wilkinsona
Jak przydałyby się jeszcze jakieś informacje to wypytam.
Pozdro
- kasa max 1700zł
- gra już 7 lat
- będzie kupował na ebay/allegro, także mogą padać propozycje trochę droższych nówek
- 4 struny
- ma służyć głównie do grania heavy metalu '80, ale też hard rock, fajnie jakby bluesik dała radę
- drewno - nie wiem jak to w basach się prezentuje, ale pewnie mahoń, olcha
- obecnie gra na basie Vintage Wilkinsona
Jak przydałyby się jeszcze jakieś informacje to wypytam.
Pozdro
- mewash
- Doradca
Re: Uniwersalna (rock, hard rock, metal) basówka max 1700zł
Za 1700zł kupicie używanego Fendera Standard MIM. Do rocka, bluesa, klasycznego metalu jak znalazł. Tak czy siak, kwota jaką dysponujecie jest trochę mała. Ja sam rozwiązałbym sprawę nieco inaczej - do tego Vintage'a dokupiłbym jakieś dobre pickupy i pograł jeszcze trochę odkładając kaskę na lepszy bas.
Dobrze by było, gdyby kumpel powiedział, jak konkretnie chce brzmieć - brzmienie Fenderów może zupełnie mu nie siadać.
Dobrze by było, gdyby kumpel powiedział, jak konkretnie chce brzmieć - brzmienie Fenderów może zupełnie mu nie siadać.
Fender Mark Hoppus Jazz Bass => Korg Pitchblack => Tech 21 VT Bass => BBE Sonic Stomp => Peavey Tour 450 + Ashdown Mag 410T
Fender Modern Player Jaguar => Laney Cub 12
- faunus666
Co do brzmienia to mogę tylko zacytować ;]
"Ciepłe, wyraziste, głębokie i metaliczne brzmienie z dającym się odczuć akustycznym oddechem. Nie lubię twangu w stylu funk"
Bas nie będzie przesterowany, koleś gra kostką.
hm... ja z tego nic nie wiem ;]
"Ciepłe, wyraziste, głębokie i metaliczne brzmienie z dającym się odczuć akustycznym oddechem. Nie lubię twangu w stylu funk"
Bas nie będzie przesterowany, koleś gra kostką.
hm... ja z tego nic nie wiem ;]
- mewash
- Doradca
Kolega basista ma poczucie humoru
Ja wymiękam, nie wiem, co doradzić.

Fender Mark Hoppus Jazz Bass => Korg Pitchblack => Tech 21 VT Bass => BBE Sonic Stomp => Peavey Tour 450 + Ashdown Mag 410T
- vinta9e
A co to takiego?faunus666 pisze:z dającym się odczuć akustycznym oddechem.
gg: 7450270
- Cinuz
Fender Precision Bass, nic innego mi się nie nasuwa. Będzie w sam raz 

[b][size=67]Squier Affinity Precision Bass[/size][/b]
MOC! :D
MOC! :D
-
- Kontakt:
Polecam epiphone thunderbird pro: http://dbcenter.pl/komis-sprzet-basowy- ... v/p,151718 Doskonała basówka do grania ciężkich brzmień. Dzięki konstrukcji NTB posiada zabójczy sustain. Naprawde gitara godna zainteresowania, nie będziesz załował i jeszcze sporo gotówki Ci w kieszeni zostanie
- sandberg
Z tym Thunderbirdem to dobry pomysł. Co prawda każdy chciałby Gibsona, ale cóż, kasa... Z tym, że Tbirda trzeba ograć, bo nie każdemu leży.
Może gdzieś by się trafił używany Ibanez BTB. Świetne wiosła, jako nówki trochę za drogie.
Oraz sprawdzić co ma na składzie z basów HR Guitars. Tam są genialne sztuki, stare japońskie.
Co do Precision, istnieje opinia, że gitara jest tak bezczelnie prosta (m.in. przetwornik w najgłupszej możliwej pozycji), a rynek się przyzwyczaił do brzmienia, że Precla się wpina we wzmaka i gra, w ogóle nie ma po co kręcić brzmienia. Jednak to trochę proste podejście...
Może gdzieś by się trafił używany Ibanez BTB. Świetne wiosła, jako nówki trochę za drogie.
Oraz sprawdzić co ma na składzie z basów HR Guitars. Tam są genialne sztuki, stare japońskie.
Co do Precision, istnieje opinia, że gitara jest tak bezczelnie prosta (m.in. przetwornik w najgłupszej możliwej pozycji), a rynek się przyzwyczaił do brzmienia, że Precla się wpina we wzmaka i gra, w ogóle nie ma po co kręcić brzmienia. Jednak to trochę proste podejście...
Sandberg Basic Bass 4 Zebra Green / Gallien-Krueger MB Fusion / GK 410MBE
- mewash
- Doradca
Panowie, odgrzebaliście temat sprzed pół roku. Myślicie, że autor nadal czeka na nasze odpowiedzi?
- qitarzysta
Tak samo jak z tym śniegiem (pogoda)mewash pisze:Panowie, odgrzebaliście temat sprzed pół roku. Myślicie, że autor nadal czeka na nasze odpowiedzi?

[img]http://images44.fotosik.pl/578/d2d8247abf9387f2.jpg[/img]
-
Autor pewnie nie czeka, ale ja sam wszedłem tu z ciekawości, bo planuję zakup podobnej gitary do 2 tysiaków - i byłem ciekaw, co radzicie. Myślałem, że znajdę nawet więcej podpowiedzimewash pisze:Panowie, odgrzebaliście temat sprzed pół roku. Myślicie, że autor nadal czeka na nasze odpowiedzi?

Więc przy okazji zapytam - za czym dobrym rozglądać się w tej cenie? No, powiedzmy, dwa z kawałkiem max)