Problem z podłączeniem gitary do komputera

O problemach z nagrywaniem oraz nagłośnieniem.
ODPOWIEDZ
deyan
Posty: 66
Rejestracja: 16 gru 2006, 17:07
Lokalizacja: wawa

Re: Problem z podłączeniem gitary do komputera!

Post autor: deyan » 07 wrz 2009, 6:53

A jaki byłby koszt takiej karty USB? Można prosić o polecenie czegoś? :)

Awatar użytkownika
WilK
Zasłużony
Posty: 8856
Rejestracja: 30 cze 2007, 18:21
Lokalizacja: WRC/Kraftborn

Re: Problem z podłączeniem gitary do komputera!

Post autor: WilK » 07 wrz 2009, 7:14

Na początek spokojnie wystarczy coś takiego.

http://muzyczny.pl/pokaz.pl?id=125495
[color=#273886]Nie mogę Ci pomóc. Jestem nieobecny.
[/color]

deyan
Posty: 66
Rejestracja: 16 gru 2006, 17:07
Lokalizacja: wawa

Re: Problem z podłączeniem gitary do komputera!

Post autor: deyan » 07 wrz 2009, 17:20

No tak, ale Pocket PODa kupuję też z myślą o próbach czy ćwiczeniach, a POD Studio mnie nie ratuje; poza tym kosztuje o wiele za dużo :)

Awatar użytkownika
WilK
Zasłużony
Posty: 8856
Rejestracja: 30 cze 2007, 18:21
Lokalizacja: WRC/Kraftborn

Re: Problem z podłączeniem gitary do komputera!

Post autor: WilK » 08 wrz 2009, 6:18

To najpierw określ kwotę, którą możesz przeznaczyć na kartę USB.
[color=#273886]Nie mogę Ci pomóc. Jestem nieobecny.
[/color]

deyan
Posty: 66
Rejestracja: 16 gru 2006, 17:07
Lokalizacja: wawa

Re: Problem z podłączeniem gitary do komputera!

Post autor: deyan » 08 wrz 2009, 17:00

Myślę, że aktualnie to 100-150zł. Mam nadzieję, że w tym przedziale da się coś sensownego kupić. :)

Awatar użytkownika
WilK
Zasłużony
Posty: 8856
Rejestracja: 30 cze 2007, 18:21
Lokalizacja: WRC/Kraftborn

Re: Problem z podłączeniem gitary do komputera!

Post autor: WilK » 09 wrz 2009, 6:00

Niestety nie...
[color=#273886]Nie mogę Ci pomóc. Jestem nieobecny.
[/color]

deyan
Posty: 66
Rejestracja: 16 gru 2006, 17:07
Lokalizacja: wawa

Re: Problem z podłączeniem gitary do komputera!

Post autor: deyan » 13 wrz 2009, 14:07

W takim razie może podpowiesz, czy trzeba zainstalować jakieś sterowniki, jakiego oprogramowania do nagrywania używać, czy trzeba coś zmieniać w ustawieniach karty? :)

Awatar użytkownika
WilK
Zasłużony
Posty: 8856
Rejestracja: 30 cze 2007, 18:21
Lokalizacja: WRC/Kraftborn

Re: Problem z podłączeniem gitary do komputera!

Post autor: WilK » 14 wrz 2009, 6:05

Sterowniki ASIO4All. Reaper jako program do nagrywania. A z poziomem dźwięku na wyjściu POD'a i wejściu mikrofonowym musisz pokombinować. Najlepiej byłoby jakiś bufor dopasowujący.
[color=#273886]Nie mogę Ci pomóc. Jestem nieobecny.
[/color]

davepl
Posty: 6
Rejestracja: 29 sie 2009, 12:33

Line-in problem

Post autor: davepl » 18 wrz 2009, 20:13

Witam
Dopiero przez kilka dni mam gitare wiec z gory przepraszam za terminologie itp.
Podlaczam gitare do mikrofonu, zmieniam ustawienia na line-in (Vista) i daje max glosnosc, slychac ledow co ale nie to o co mi chodzilo - mam Merlin Hellfire i wedlug mnie slysze clean'a w glosnikach (przy 100% glosnosc). Rozmawialem z kumplem ktory powiedzial ze moze przepuscic go przez jakis program, tylko jaki ? Wystarczy ze go zainstaluje i bedzie grac ? Chcialbym tego Merlina uslyszec. Co do kabla, czytalem ze ma znaczenie czy stereo/mono, sam nie wiem jaki mam :)(jak to sprawdzic) Z gory dziekuje za pomoc.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Bloodsucker69
Administrator forum
Administrator forum
Posty: 4411
Rejestracja: 05 paź 2008, 19:48
Lokalizacja: Warszawa

Re: Line-in problem

Post autor: Bloodsucker69 » 18 wrz 2009, 20:27

Wgraj sobie to:

http://www.peavey.com/products/revalver/downloads.html

i to:

http://www.asio4all.com/

Jak będziesz miał problemy z konfiguracją to pisz.
Podlaczam gitare do mikrofonu, zmieniam ustawienia na line-in
Mniemam, że podłączasz gitarę w wejście na mikrofon. Jeśli tak to dobrze. Najlepiej w Windowsie wycisz mikrofon i dopiero wtedy graj przez ten program, który Ci podałem bo będziesz miał mix czystego sygnału z gitary i tego z programu.

BikerBoyz
Posty: 193
Rejestracja: 16 lip 2008, 18:56

Re: Line-in problem

Post autor: BikerBoyz » 18 wrz 2009, 20:49

A to moze wtrace sie troche do tematu ale mi lapie straszne zaklocenia i szumi niemilosiernie :?

Rlyeh
Zasłużony
Posty: 3106
Rejestracja: 14 sie 2006, 17:37

Re: Problem z podłączeniem gitary do komputera!

Post autor: Rlyeh » 19 wrz 2009, 1:25

Było to już omawiane milion cztery razy, poszukaj. Przede wszystkim w instrukcji obsługi softu.

Awatar użytkownika
Delta
Posty: 11
Rejestracja: 22 wrz 2009, 17:07

Re: Problem z podłączeniem gitary do komputera!

Post autor: Delta » 10 paź 2009, 11:36

Witam. Przeczytałem cały temat, ale chyba nikt nie miał tego problemu co ja, a jeśli nawet, to mi rozwiązania nie pomagały. Mianowicie:
Podłączam elektryka pod kompa, pod wejście mikrofonowe za pomocą przejściówki. Moja karta dźwiękowa, to Realtek HD jakaś. Mam głośniki Logitecha 5.1. W interfejsie zaznaczam, że wejście mikrofonowe ma służyć jako mikrofon, a nie wejście pod subwoofera. W mikserze mam ustawione wszystkie suwaki na maxa, wzmocnienie mikrofonowe też zaznaczyłem.
A gitarę słychać dopiero po podkręceniu głośników na maxa i też słabo.
Kumpel mówił, że być może nie mam czegoś, co nazwał "wzmacniaczem tranzystorowym". W czym leży problem?

Awatar użytkownika
WilK
Zasłużony
Posty: 8856
Rejestracja: 30 cze 2007, 18:21
Lokalizacja: WRC/Kraftborn

Re: Problem z podłączeniem gitary do komputera!

Post autor: WilK » 11 paź 2009, 14:19

Jeżeli na wejściu mikrofonowym masz bardzo cicho jak pisałeś, to raczej wina zewnętrzna. Normalnie gitara przesterowuje to wejście.
[color=#273886]Nie mogę Ci pomóc. Jestem nieobecny.
[/color]

Awatar użytkownika
Delta
Posty: 11
Rejestracja: 22 wrz 2009, 17:07

Re: Problem z podłączeniem gitary do komputera!

Post autor: Delta » 11 paź 2009, 15:45

Podłączałem do tego 2 gitary, to samo. Podłączałem gitarę pod kompa kumpla, działa. To musi siedzieć w kompie. xD

ODPOWIEDZ