REAPER

O problemach z nagrywaniem oraz nagłośnieniem.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Michał Lewandowski
Posty: 332
Rejestracja: 28 wrz 2006, 8:58

Re: REAPER

Post autor: Michał Lewandowski » 09 wrz 2009, 16:55

No co Ty? Po prostu podziałaj z Reaperem. Nie dlatego, że masz jakies dzieło do zrobienia. Tak po prostu pokombinuj. Sprawdź co się dzieje z kursorem myszy gdy najedziesz na krawędź klipu z boku, z góry, co w narożniku...co się dzieje z tymi samymi poleceniami ale klawiszem CTRL, albo prawym klawiszem....po prostu eksperymentuj. W Youtubie jest pełno filmów z cyklu "How to do ...in Reaper". Obejrzyj sobie uważnie projekt przykładowy "Brad sucks.cos tam coś tam". To najlepsza nauka.
Użytkownik na własne życzenie wykluczony z Forum

Awatar użytkownika
ramirez007
Posty: 113
Rejestracja: 09 cze 2007, 9:52
Lokalizacja: Łódź

Perkusja, ezdrummer - problem.

Post autor: ramirez007 » 14 wrz 2009, 21:40

Więc. Nagrywam perkusję z keyboardu na reaper'a w mp3. Jednocześnie na keyboardzie plik zapisuje się jako midi. mp3 jest tylko po to by dokładnie postawić później obok niego plik midi i usunąć mp3. Później włączam wtyczkę pod to midi - ezdrummer. I zaczyna się cyrk. Tempo perkusji gwałtowanie wzrasta. Nigdzie nie mogę go przestawić. Nie pomaga nic... Tempo było nagrywane razem z nagraniem i było git. Po podstawieniu wtyczki i.t.p wszystko zaczyna się walić i przyśpieszać...

Jeśli wiecie o co chodzi to macie jakieś pomoce z tym związane?
[url]http://www.myspace.com/substytutmusic[/url]

Lab Sound 100W z lat 80' ---> Cry Baby 535q ---> Marshall Shred Master ---> Boss SD-1 ---> Line 6 Dl-4 ---> Fender 72 Telecaster Custom

[b]Kupicie mi nowy piec?[/b]

Awatar użytkownika
Michał Lewandowski
Posty: 332
Rejestracja: 28 wrz 2006, 8:58

Re: REAPER

Post autor: Michał Lewandowski » 15 wrz 2009, 8:39

Senior Ramirez :-) Jakżeś Ty to wykombinował?
Wybacz, ale ja po swojemu, bo lubie jak jest prosto:
1. Po co nagrywasz do Reapera bębny audio (i to jeszcze w mp3.....masz mało miejsca na dysku?), jednocześnie rejestrując w źródle (keyboard) MIDI? Z tego co piszesz i tak w końcu przenosisz MIDI do Reapera po to aby sterować EZD?
Moja rada jest taka: zamiast nagrywać bebny w mp3, nagraj po prostu MIDI w Reaper od razu.
2. Jeśli już nagrywasz audio, to nagrywaj w WAV. MP3 to format stratny, wymaga kodowania i dekodowania, a to zawsze jest jakiś proces CPU-żerny. Po co komplikować "onemu" życie ;-)
3. Upewnij się, podczas nagrywania MIDI, że zarówno keyboard, jak i projekt Reapera MAJĄ TO SAMO TEMPO

Pytanie: co to znaczy - "wszystko przyśpiesza" ? Wg mojego rozumienia j.polskiego "przyśpiesza" oznacza nieustanne zwiększanie prędkości. Rozumiem zatem, że Twój projekt w 0s ma tempo np.100, w 1s ma 105, w 2s. ma 110, w 3s, ma 115, a na końcu utworu ma tempo np ....hmmm 500. Czy tak jest u Ciebie? Czy tez może oznacza, że tempo mp3 z bębnami ma po prostu inne (lecz stałe) tempo niż tempo sekwencji MIDI. Jak to jest ?
pozdrawiam
Użytkownik na własne życzenie wykluczony z Forum

MiguelSorbus
Posty: 201
Rejestracja: 08 cze 2009, 15:05

Re: REAPER

Post autor: MiguelSorbus » 16 wrz 2009, 17:39

Mam nadzieje, ze to proste pytanie. Mam Line 6 kb 37. Chce nagrywac do podkladow ktore mam w mp3 na kompie z uzyciem pod farm. Czy jest to mozliwe i czy Reaper jest jedynym rozwiazaniem?

Awatar użytkownika
Michał Lewandowski
Posty: 332
Rejestracja: 28 wrz 2006, 8:58

Re: REAPER

Post autor: Michał Lewandowski » 17 wrz 2009, 8:14

1. Reaper nie jest jednynym rozwiązaniem. Nada się każdy DAW. Byle legalny.
2. Mając tego LIne 6 i Reaper, oraz mp3 z podkładami, śmiało możesz nagrać swoje sołówki.
3. Zacząć należy od importu mp3-ek do Reapera (import media...) a następnie:
4. Postąpować zgodnie z tym co Niecny pisał w wątku "Reaper pierwsze kroki"

pozdrowienia
Użytkownik na własne życzenie wykluczony z Forum

Apollo311
Posty: 36
Rejestracja: 22 paź 2007, 8:56

Re: REAPER

Post autor: Apollo311 » 25 wrz 2009, 22:53

Cześć
Od wczoraj jestem posiadaczem interfejsu E-MU 0404 USB. Dzisiaj zacząłem cokolwiek z nim robić, czyli próbowałem coś nagrać (wokal i gitarę). Udało się. Byłbym zadowolony ale jest jedna sprawa której nie rozumiem.
W momencie gdy odpalam Reaper-a nie mogę odtworzyć żadnej innej muzyki np. za pomocą foobar2000. Gdy chcę równocześnie coś innego odsłuchać (filmik z youtube) to nie mogę. Myślałem że to jest wina Reaper-a ale jak odpaliłem Cubase LE problem był ten sam. Mieliście może taki problem ?? Macie może jakiś pomysł ??

Rlyeh
Zasłużony
Posty: 3106
Rejestracja: 14 sie 2006, 17:37

Re: REAPER

Post autor: Rlyeh » 25 wrz 2009, 23:30

Szukaj w opcjach (lub w Pomocy) czegoś w stylu "Release ASIO driver in background". Tak to się nazywa w Cubase, działa właśnie tak jak chcesz - kiedy w aplikacji nie jest wykorzystywany sterownik, inna aplikacja (Winamp, cokolwiek) może go wykorzystywać. No chyba że to taka zaleta EMU, nie wiem.

Apollo311
Posty: 36
Rejestracja: 22 paź 2007, 8:56

Re: REAPER

Post autor: Apollo311 » 26 wrz 2009, 11:02

Problem został rozwiązany (ale się cieszę). Okazało się że coś z Reaper było nie tak (instalka reaper20beta13-install.exe). Nie zwalniał urządzenia jeśli na nim nic nie robił. W E-MU Control Panel było pokazane że urządzenie jest zajęte. Zainstalowałem wersję 3.11 (reaper311-install.exe) i działa jak należy. Mogę teraz odpalić Reaper-a i coś innego w tle.

EDIT.
Jak pisałem wyżej problem opisany w poprzednim moim poście został rozwiązany ale mam jeszcze jedno pytanie.
Mam podobne problemy o których pisałem ostatnio tylko w przypadku gdy uzbroję zdefiniowaną w reaper ścieżkę. Da się to jakoś rozwiązać. W tym momencie reaper wykorzystuje sterownik. Da się jakoś ustawić żeby reaper nie zajmował w 100% urządzenia ?? Z Proteus VX jest podobnie. Sprawa np. z Audaciti jest inna. Gdy nagrywam program zajmuje urządzenie ale chyba nie w 100% bo mogę odtwarzać inne rzeczy np. muzykę przez foobar2000, puścić filmik.

Awatar użytkownika
Franky
Posty: 109
Rejestracja: 10 lis 2008, 11:40
Lokalizacja: Szczecin

Re: REAPER

Post autor: Franky » 27 wrz 2009, 23:34

Witam,
Doszedłem do 25 strony i zwątpiłem, że znajdę odpowiedź wprost...
Pytanie:
Kolega zabrał się do wgrywania wokali w Reaperze do przygotowanych przeze mnie projektów.
Kupił laptopa, ma mikrofon dynamiczny z kablem z wtyką duży jack.
Kupił przejściówkę na małego wpiął się do wejścia mikrofonowego w zintegrowanej karcie muzycznej. Ustawienia w Reaperze ma ok (chyba :) - tak z pierwszych porównań wynika), ale nie słyszy wgranego na ślad podkładu, i nie może wgrywać wokalu... Zapewne ma coś namieszane w ustawieniach karty...
No ale wiadomo, karta zintegrowana to badziewie i chyba należałoby kupić jakąś zewnętrzną kartę, dzięki której będzie mógł spokojnie nagrywać wokal.
No właśnie... Jaką kartę zewnętrzną, interfejs polecacie??? Tylko do wokalu. Ja używam Tone Porta UX1, no ale mi służy tylko do nagrywania gitar. Chyba nie ma sensu polecać Koledze to urządzenie. Jakie macie doświadczenia w tym zakresie...
A może po prostu coś pokopał w ustawieniach Reapera lub karty zintegrowanej i nie ma sensu kupować dodatkowych urządzeń?
pozdr.
[color=#000080][b]Franky[/b][/color]

Awatar użytkownika
WilK
Zasłużony
Posty: 8856
Rejestracja: 30 cze 2007, 18:21
Lokalizacja: WRC/Kraftborn

Re: REAPER

Post autor: WilK » 28 wrz 2009, 8:59

Pokopał. Coś z ASIO pewnie, albo przydziałem torów.
[color=#273886]Nie mogę Ci pomóc. Jestem nieobecny.
[/color]

DarAss
Posty: 1
Rejestracja: 02 paź 2009, 3:29

Re: REAPER

Post autor: DarAss » 02 paź 2009, 3:36

Nie pokopał... Mikrofon podłączony przez przejściówkę na miniJacka nie zgra wokalu... z tego co pamiętam na wejściu karty dźwiękowej masz napięcie 1,5-3V do mikrofonów pojemnościowych, takich zwykłych do PC... Do dynamicznego na wokal potrzebowałbyś przedwzmacniacz ( na allegro za ok 50 - 60 zł ) lub mikser. Ale jeśli trochę znasz się na elektronice to lutownica w dłoń i samemu można zrobić :)

Pozdrawiam

mychu77
Posty: 14
Rejestracja: 24 sie 2008, 12:01
Lokalizacja: Piła

Re: REAPER

Post autor: mychu77 » 06 paź 2009, 21:49

Witam,

Czy ktoś może mi pomóc z problemem przy próbie importu sampli z EZdrummera do ścieżki w "kosiarzu"? Za każdym razem pojawia się komunikat: "Could not import 1 of 1 items!".

Przejrzałem cały ten temat, ale nie znałazłem podobnego problemu. Reaper w wersji 3.11 x64, próbuje używać go w Windows7.

Pozdrawiam


Znalazłem rozwiązanie.
Problem leży po stronie Windows 7. Ta sama czynność wykonana w XP kończy się sukcesem.
Mayones Setius GTM6 Gothic + Bandit112 na Blue Marvel

Awatar użytkownika
Owczar
Posty: 929
Rejestracja: 09 wrz 2006, 14:47
Lokalizacja: Zduńska Wola

Re: REAPER

Post autor: Owczar » 13 paź 2009, 15:49

co dokladnie masz na mysli piszac o importowaniu sampli ?
u siebie na win7 jeszcze nie uswiadczylem zadnego problemu z reaperem ;)
http://numberone.art.pl
http://www.youtube.com/user/owczarzdw

Gibson & Cornford

mychu77
Posty: 14
Rejestracja: 24 sie 2008, 12:01
Lokalizacja: Piła

Re: REAPER

Post autor: mychu77 » 13 paź 2009, 16:09

Próbuję przenieść groove z ezdrummera do ścieżki w reaperze... i nic , wyświetla się wspomniany komunikat. W XP robię to samo i wrzuca groove do ścieżki bez problemu.

W projekcie przygotowanym pod XP i otwieranym w Win7 ścieżka jest i wszystko gra.
Mayones Setius GTM6 Gothic + Bandit112 na Blue Marvel

Awatar użytkownika
WilK
Zasłużony
Posty: 8856
Rejestracja: 30 cze 2007, 18:21
Lokalizacja: WRC/Kraftborn

Re: REAPER

Post autor: WilK » 14 paź 2009, 8:19

mychu77 pisze:Próbuję przenieść groove z ezdrummera do ścieżki w reaperze... i nic , wyświetla się wspomniany komunikat. W XP robię to samo i wrzuca groove do ścieżki bez problemu.

W projekcie przygotowanym pod XP i otwieranym w Win7 ścieżka jest i wszystko gra.
http://www.toontrack.com/support_portal ... seq=Reaper
[color=#273886]Nie mogę Ci pomóc. Jestem nieobecny.
[/color]

ODPOWIEDZ