Problem z podłączeniem gitary do komputera

O problemach z nagrywaniem oraz nagłośnieniem.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
MCin22
Posty: 16
Rejestracja: 20 mar 2009, 21:16

Post autor: MCin22 » 20 mar 2009, 22:19

NiecnyKsiaze pisze:Kolego. Tobie się nic z przetwornika nie nagrało, a z mikrofonu trudno nazwać to w ogóle nagraniem.
A nie prawda :P. Jak się wsłucha się, to w 12 słychać coś niecoś (ale bardzo minimalnie). No cóż, miałem ustawioną głośność w komputerze na maxa, więc wyszło, jak wyszło ;) (chodzi mi o Canona)
Rozumiem, że baterie w gitarze są OK, potencjometr głośności na maks, przez zewnętrzne wzmocnienie gra mocno i czysto.
Oczywiście, wszystko na maxa jest ustawione. Tylko niepokoi mnie jedna rzecz. Normalnie gdy włączam elektronikę do strojenia gitarki to nie pali się dioda ostrzegawcza z baterii. To samo gdy podłączam do głośnika. Ale gdy podłączam do komputera to zapala się dioda "Low Battery".
Skoncentrujmy się na karcie dźwiękowej.W mikserze Windows, upewnij się, że kanały nagrywania dla karty dźwiękowej są włączone, a ich suwaki wpozycji górnej.
Wszystko było tak jak napisałeś.
Mówisz, że używasz ASIO (ASIO4ALL, prawda?). A czy na pewno w programie takim jak Reaper włączyłeś system ASIO, wybrałeś driver ASIO4ALL, zaznaczyłeś "Enable inputs" i widzisz w polach wejść i wyjść nazwy kanałów karty? Poproszę zrzuty ekranów z miksera Windows i z okienka dialogowego Audio -> Device w Reaperze.
Używam ASIO4ALL (skróciłem nazwę, bo dla karty Realtecu wbudowanej raczej nie ma sprzętowego wsparcia dla ASIO, co jest jasne i zrozumiałe). W Reaperze mam ustawionego ASIO4ALL. Te screeny mówią same za siebie:

http://img5.imageshack.us/img5/5412/44416976.jpg
http://img5.imageshack.us/img5/1746/37044360.jpg
Czy w programie obsługi ASIO Twoja karta jest podświetlona na zielono - co oznacza, że driver pracuje z kartą poprawnie?
Screen mówi sam za siebie. Jest zielono.
Nie wierzę, że zrobiłeś dobrze bo... Audacity nie wspiera ASIO :) Co więcej, mówisz, że nagrywałeś w Audacity także, a efekt taki sam - czyli sygnał nie jest włączony poprawnie - więc coś nie tak z mikserem Windows.

Jeżeli do programu Reaper dociera sygnał, to przy uzbrojonej do nagrywania ścieżce i uderzaniu w struny, na wskaźniku wysterowania w Reaperze pulsuje sygnał i to wyraźnie. Miałeś tak?
Zauważyłem, że w Audacity nie da się wybierać ASIO, ale skoro przy braku efektu nie było żadnej zmiany to raczej nic nie szkodzi :P. Pulsowanie sygnału jest od razu jak podłączam gitarę do kompa. Przy podgłośnieniu plików wav, które zamieściłem, słychać te pulsowanie. Ponadto czasem sygnał skoczy, gdy gwałtowniej szarpnę za struny, ale tak normalnie to nie chce mi się nagrać żaden dźwięk (prócz delikatnych szmerów). W Reaperze nie ważne czy uderzam w struny czy nie, jest stały puls.[/url]
Washburn

Awatar użytkownika
NiecnyKsiaze
Posty: 8462
Rejestracja: 13 gru 2006, 12:49

Post autor: NiecnyKsiaze » 20 mar 2009, 22:42

Mcin, to co dostajesz z mikrofonu, nie można w żaden sposób nazwać nagraniem. Tam przebijają ślady dźwięku na poziomie szumów.

1. Co się stanie jak zaznaczysz kratkę Mono Mix? I grasz przez wejście mikrofonowe?
2. Tuner w czasie grania wyłączony mam nadzieję?
3. Bateria Ci pada. Przy podpięciu preampu do wejścia liniowego, a szczególnie mikrofonowego znacznie wzrasta zużycie prądu.
[size=85]
[url=http://nk.art.pl/mp3/nk_grom_molowo.mp3]Piosenka o adminach[/url]
[url=http://nk.art.pl/mp3/nk_wojny_gwiezdne.mp3]Piosenka o forach[/url]
Antek[/size]

Awatar użytkownika
MCin22
Posty: 16
Rejestracja: 20 mar 2009, 21:16

Post autor: MCin22 » 21 mar 2009, 13:42

NiecnyKsiaze pisze:Mcin, to co dostajesz z mikrofonu, nie można w żaden sposób nazwać nagraniem. Tam przebijają ślady dźwięku na poziomie szumów.
Oj, robiłem to nagranie na szybko z taniego mikrofonu ;). proszę o wyrozumiałość dla poczciwego mikrofonu za 8 złotych.
1. Co się stanie jak zaznaczysz kratkę Mono Mix? I grasz przez wejście mikrofonowe?
Grałem i przez mikrofonowe wejście, i przez liniowe. To co grałem na Mono Mix jest w linku na dole/
2. Tuner w czasie grania wyłączony mam nadzieję?
Oczywiście :P. Zauważyłem, że nie ma żadnego dźwięku, gdy tuner jest włączony.
3. Bateria Ci pada. Przy podpięciu preampu do wejścia liniowego, a szczególnie mikrofonowego znacznie wzrasta zużycie prądu.
Aha. Bo ta lampka sie pali tylko przy podłączeniu do komputera. Ale baterię wymieniałem całkiem niedawno (miesiąc temu).

Oto jest link z dźwiękami na linein i monomixie:

http://www.speedyshare.com/202898459.html

Grałem tylko parę sekund akordowo, ale prawie nic nie nagrało. Nie mam zielonego pojęcia co dalej robić. W Mikserze Windowsa mam zaznaczoną kratkę z danym urządzeniem, które nagrywam. Mam ASIO4All zainstalowane i wybrane w Reaperze. Gdy nagrywam, żaden dźwięk z gitary (z wyjątkiem mocniejszych szarpnięć) się nie przechwytuje, a to co słychać, to tylko przy max. zgłośnieniu głośników.

Tutaj jest zaś nagranie z Rejestratora Windows, z gniazdka mikrofonowego. Z założenia miała to być szybka seria akordów, a jak wyszło, można posłuchać:

http://www.speedyshare.com/253495200.html

Wydaje mi się, że przetwornik w gitarce jest sprawny, skoro do samych głosników potrafi przetworzyć dźwięk. Czyżby wina karty dźwiękowej lub konfiguracji komputera?
Washburn

Awatar użytkownika
MCin22
Posty: 16
Rejestracja: 20 mar 2009, 21:16

Post autor: MCin22 » 21 mar 2009, 21:51

Przepraszam za drugi post z rzędu, ale...

Komputer mam taki: Athlon XP 2500+ 1,83 GHz, 512 MB RAMu, karta dźwiękowa wbudowana Realtec AC97. Kabelek zaś (to nie ten sam co do głośników - przejściówka działa na 100%) jest raczej tani, typowy ze sklepu z elektroniką.

Wydaje mi się, że gitara po podłączeniu do komputera powinna swobodnie grać (nie mówię o nagrywaniu) poprzez głośniki komputerowe (ustawiając oczywiście w Mikserze Windowsa odpowiednie urządzenie nagrywające). Ponieważ gitarka sprawnie działa przez głośniki niepodłączone do komputera (czyli przetwornik teoretycznie jest w porządku), a po podłączeniu do koputera reaguje dopiero na mocniejsze szarpnięcia strun, i to z sekundowymi pauzami, więc czy może być to kwestia kabla bądź komputera? Procesor za bardzo nie jest obciążony przy nagrywaniu, więc stawiałbym albo na kartę dźwiękową, albo na kabel.

Czy to może być wina układu: gitara - > przejściówka z jacka na mini-jacka - > kabel mini-jack - > komputer ?
Washburn

Awatar użytkownika
NiecnyKsiaze
Posty: 8462
Rejestracja: 13 gru 2006, 12:49

Post autor: NiecnyKsiaze » 22 mar 2009, 21:39

Też mnie się wydaje, że to albo kabel (bardzo prawdopodobne!) albo karta czy konfiguracja kompa.

Jak masz podpiętą gitarę do -> -> -> Reapera, to jak klikniesz prawym przyciskiem myszy na klawiszu R (uzbrojenia ścieżki) i wybierzesz Monitor Input, a ściezka jest uzbrojona do nagrywana, to musi być słyszalny w komputerze dźwięk gitary!
[size=85]
[url=http://nk.art.pl/mp3/nk_grom_molowo.mp3]Piosenka o adminach[/url]
[url=http://nk.art.pl/mp3/nk_wojny_gwiezdne.mp3]Piosenka o forach[/url]
Antek[/size]

Awatar użytkownika
MCin22
Posty: 16
Rejestracja: 20 mar 2009, 21:16

Post autor: MCin22 » 22 mar 2009, 21:44

Próbowałem juz poprzednio monitorowania dźwięku. Działa ono prawie tak samo jak normalne podłączenie gitarki do kompa (głośnik jako wzmacniacz, zero nagrywania). Ale nie przyuważyłem cudownego przypływu dźwięków ;).

EDIT:

Problem rozwiązany, wymieniłem kabel na jack z mini-jacka.
Washburn

Olga7
Posty: 15
Rejestracja: 04 lut 2009, 10:40
Lokalizacja: okolice Krakowa

Re: Problem z podłączeniem gitary do komputera!

Post autor: Olga7 » 19 kwie 2009, 16:18

Od razu mówię, że w dziedzinie gitar elektrycznych jestem kompletnym laikiem.
Mam gitarę Hamer Californian Custom i do niej kabel Monster Cable standard 100 instrument. Na razie nie mam wzmacniacza, którego kupno oczywiście mam w planach i trąbiłam już na tym forum trochę o tym, ale na razie chcę spróbować podłączyć go do wieży/komputera. Myślałam, że da się da tak bezpośrednio, kabelek do wieży, tryb AUX i tyle, a tu kabel ładnie wszedł, ale nie gra;D No ale domyślam się, że muszę kupić przejściowkę, tak? Gdzie i o co mam dokładnie poprosić?
Podobno da się jeszcze gitarę do kompa, a komp do wieży? Wtedy też muszę mieć przejściówkę, prawda?
Więc proszę o pomoc:P

Awatar użytkownika
WilK
Zasłużony
Posty: 8856
Rejestracja: 30 cze 2007, 18:21
Lokalizacja: WRC/Kraftborn

Re: Problem z podłączeniem gitary do komputera!

Post autor: WilK » 19 kwie 2009, 18:52

Do komputera musisz kupić przejściówkę duży jack - mały jack stereo. I to podłączysz do line-in (uwaga: będzie grał tylko lewy kanał). A z wieżą przejściówka duży jack - cinch potrzebna. I tak samo lewy kanał będzie.
[color=#273886]Nie mogę Ci pomóc. Jestem nieobecny.
[/color]

Olga7
Posty: 15
Rejestracja: 04 lut 2009, 10:40
Lokalizacja: okolice Krakowa

Re: Problem z podłączeniem gitary do komputera!

Post autor: Olga7 » 19 kwie 2009, 19:45

Dzięki.

A czy mógłby mi ktoś przykładowe aukcje na allegro pokazać z tymi przejściówkami, bo nie chcę kupić złego w sklepie (albo ewentualnie kupie na allegro, tylko zeby na 100 było dobre)?
Z góry dzięki

Rlyeh
Zasłużony
Posty: 3106
Rejestracja: 14 sie 2006, 17:37

Re: Problem z podłączeniem gitary do komputera!

Post autor: Rlyeh » 18 maja 2009, 1:53

To wyglądać będzie tak:
Klik
Do nabycia w pobliskim sklepie z elektroniką, pewnie będzie kosztować tak do 2 PLN. Ja proponuję jednak dopłacić i wziąć metalowe/miedziowane, o ile będą.

BokkenSword
Posty: 14
Rejestracja: 15 lip 2009, 14:35

Re: Problem z podłączeniem gitary do komputera!

Post autor: BokkenSword » 15 lip 2009, 15:00

Witam! a w czym moze być problem kiedy po podłączeniu gitary do kompa wyskakuje mi komunikat "ten typ urządzenia nie jest obsługiwany" ? To karta dzwiękowa jest zbyt kiepska?

Rlyeh
Zasłużony
Posty: 3106
Rejestracja: 14 sie 2006, 17:37

Re: Problem z podłączeniem gitary do komputera!

Post autor: Rlyeh » 15 lip 2009, 17:34

Gitara -> kabel -> przejściówka duży jack/mały jack -> line in karty dźwiękowej. I masz tak jak mówisz? Zrób screena i wrzuć na forum. No i opisz swoją kartę, upewnij się, że masz zainstalowane najnowsze sterowniki itp.
edit: link do tematu z identycznym problemem (i rozwiązaniem).

BokkenSword
Posty: 14
Rejestracja: 15 lip 2009, 14:35

Re: Problem z podłączeniem gitary do komputera!

Post autor: BokkenSword » 16 lip 2009, 0:24

Ok, poszukam sterowników i jak to nic nie pomoże to wrzuce screena. Thx^^

deyan
Posty: 66
Rejestracja: 16 gru 2006, 17:07
Lokalizacja: wawa

Pocket POD i nagrywanie na laptopa

Post autor: deyan » 06 wrz 2009, 16:47

Witam. Od razu chcę zaznaczyć, że od półtorej godziny przeszukuję forum i odpowiedzi na moje pytania nie znalazłem. :)
Chcę kupić Pocket PODa i, między innymi, ponagrywać trochę piosenek. Problem tkwi w tym, że jedyny komputer, jakim dysponuję, to laptop HP Compaq 6710s z wejściem na mikrofon (line-in niestety nie ma). Czy dałoby radę nagrywać przez to wejście? Trzeba instalować jakieś sterowniki, konfigurować ustawienia karty?
W lapku jest zintegrowana karta dźwiękowa SoundMAX 5.1 (pewnie badziew jakiś). Nie chodzi mi o jakość studyjną, tylko chcę ponagrywać kilka pomysłów. Boję się tylko, że dźwięk będzie naprawdę złej jakości lub pojawią się inne problemy (jakieś opóźnienia etc.). Czy nagrywanie z takim sprzętem w ogóle ma szanse wypalić?
Pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
WilK
Zasłużony
Posty: 8856
Rejestracja: 30 cze 2007, 18:21
Lokalizacja: WRC/Kraftborn

Re: Problem z podłączeniem gitary do komputera!

Post autor: WilK » 07 wrz 2009, 5:57

Przez wejście mikrofonowe da radę, ale rewelacji się nie spodziewaj. Lepiej jakąś zewnętrzną kartę muzyczną USB kupić lub coś w stylu Toneporta.
[color=#273886]Nie mogę Ci pomóc. Jestem nieobecny.
[/color]

ODPOWIEDZ