Klasyka bluesa dla poczatkującego
-
Klasyka bluesa dla poczatkującego
Witam,
Właśnie zaczynam uczyć się co nieco o bluesie i dobrze będzie, jak trochę osłucham się z klasyką tego gatunku, najbardziej znanymi wykonawcami, utworami. Z związku z tym moje pytanie: jakie płyty, jakich wykonawców polecacie, żeby trochę załapać ten gatunek muzyki, ogarnąć się w najbardziej znanych kawałkach + fajnie by było, żeby to były typowe dla bluesa piosenki, takie, że mógłbym dostrzec w nich jakieś rzeczy, o których się uczę.
Właśnie zaczynam uczyć się co nieco o bluesie i dobrze będzie, jak trochę osłucham się z klasyką tego gatunku, najbardziej znanymi wykonawcami, utworami. Z związku z tym moje pytanie: jakie płyty, jakich wykonawców polecacie, żeby trochę załapać ten gatunek muzyki, ogarnąć się w najbardziej znanych kawałkach + fajnie by było, żeby to były typowe dla bluesa piosenki, takie, że mógłbym dostrzec w nich jakieś rzeczy, o których się uczę.
-
Re: Klasyka bluesa dla poczatkującego
wiesz. Nie chcę - ale będę złośliwy. Weź sobie kolego przejedź kółkiem od myszki dwie - trzy strony tego działu. Nie przypadkowo nazywa się on jak ? Blues i jazz właśnie. Wyłączając Jazz mamy zatem co ? BLUES.
Więcej nie trzeba. Pewnie tego nie zrobiłeś i pewnie nawet Ci się nie będzie chciało więc:
Klapton
BB King
SRV
Moore
Allman Brothers Band
Derek Trucks
możesz sobie obejrzeć rózne nagrania tych facetów w internecie. Do tego służy taka specjalna strona YOUTUBE.COM tam sobie możesz wpisać (przy pomocy klawiatury) i obejrzeć albo posłuchać.
Czus.
Więcej nie trzeba. Pewnie tego nie zrobiłeś i pewnie nawet Ci się nie będzie chciało więc:
Klapton
BB King
SRV
Moore
Allman Brothers Band
Derek Trucks
możesz sobie obejrzeć rózne nagrania tych facetów w internecie. Do tego służy taka specjalna strona YOUTUBE.COM tam sobie możesz wpisać (przy pomocy klawiatury) i obejrzeć albo posłuchać.
Czus.
teksty pisane przez [color=#00BF00]zxcvbnmasdqwe[/color] są tekstami pisanymi przez [color=#00BF00]zxcvbnmasdqwe[/color]
- woj74
- Zasłużony
Muddy Waters
Keb' Mo'
Luther Allison
i tysiące innych.
Bo blues nie jedną ma twarz.
Keb' Mo'
Luther Allison
i tysiące innych.
Bo blues nie jedną ma twarz.
[img]http://img708.imageshack.us/img708/4026/noslash.jpg[/img]
-
przede wszystkim Nalepa, bo to polski blues jedyny w swoim rodzaju poprzez teksty i swietna muze razem...puść sobie Gdybym był wichrem to spadniesz z krzesła 

Only Defil is good enough...a Gibsony nie stroją!!!
Gibson SG st./Tokai Silver Star/Defil Jola 2, Melodia2 ;)>>>Hofner Blues overdrive, Fuzz>>>Vox AC4 10''/ jakiś Randall...graj a będzie uzdrowiona dusza twoja i bóg może ci skoczyć...
Gibson SG st./Tokai Silver Star/Defil Jola 2, Melodia2 ;)>>>Hofner Blues overdrive, Fuzz>>>Vox AC4 10''/ jakiś Randall...graj a będzie uzdrowiona dusza twoja i bóg może ci skoczyć...
-
Dzięki za nazwiska i nazwy zespołów. 

Widzisz, zatem zanim napisałem temat przejrzałem 4 strony tego tematu (bo chyba tyle ich jest) i znalazłem kilkadziesiąt nazwisk. Nie bez sensu zapytałem więc o najbardziej znanych przedstawicieli, klasykę, ale także o typowe utwory dla gatunku, z którymi osłuchiwanie się niewątpliwie będzie ciekawą formą nauki.zxcvbnmasdqwe pisze:wiesz. Nie chcę - ale będę złośliwy. Weź sobie kolego przejedź kółkiem od myszki dwie - trzy strony tego działu. Nie przypadkowo nazywa się on jak ? Blues i jazz właśnie. Wyłączając Jazz mamy zatem co ? BLUES.
Wszystkich masz za idiotów czy tylko tych, którzy mają mniej postów/grają mniej od Ciebie?zxcvbnmasdqwe pisze:możesz sobie obejrzeć rózne nagrania tych facetów w internecie. Do tego służy taka specjalna strona YOUTUBE.COM tam sobie możesz wpisać (przy pomocy klawiatury) i obejrzeć albo posłuchać.
Czus.
-
Od siebie mogę polecić bardzo fajną i zarazem przystępną gitarowo płytę Gary Moora - Blues Fo Greeny (czyli Blues dla zielonych). Gra tam bardzo fajne długie sola i nie jest to jakiś majstersztyk techniczny. Rozpracowując pierwszy utwór nauczysz się sporo podstawowych licków bluesów. Gary dodatkowo fajnie śpiewa z energią dlatego kawałki są naprawdę czadowe. Sprawdź sam to się przekonasz. A z klasyków to Clapton, Hendrix, zespół Cream. Jest tego trochę:)
www.lukaszwatroba.pl
-
oczywiście że nie mam wszystkich za idiotów - spora część idiotów ma więcej postów lub mniej ode mnie. Jest też cała banda idiotów, którzy wiedzą o wiele więcej ode mnie, ale też są i idioci którzy wiedzą ode mnie mniej. Ja akurat mam bardzo dużo postów i gram już ponad 7 lat, więc logiczne że nie jestem idiotą.
na litość boską jest tu tyle stron, linków, wrzut.pl itp, że chyba można sobie zobaczyć w/w linki. Poza tym sporo też jest tekstów o rozmaitych muzykach, gdzie też można znaleźć różne informacje o płytach. Poza tym jest też google, gdzie można wpisać sobie ot choćby blues licks. Wtedy wyskoczy nam sporo stron np. :
http://www.bluesforpeace.com/bfp-classes.htm
Akurat blues jest bardzo prostą (choć nie wypraną z emocji czy siły) muzyką. Tutaj stosuje się praktycznie parę skal i najbardziej charakterystycznych dźwięków, o których z pewnością się dowiesz i nauczysz stosować. Dlatego zakładanie tematu w dziale (zbudowanym z dwóch działów w sumie) tak małym (raptem 4 strony) jest imo niepotrzebne.
na litość boską jest tu tyle stron, linków, wrzut.pl itp, że chyba można sobie zobaczyć w/w linki. Poza tym sporo też jest tekstów o rozmaitych muzykach, gdzie też można znaleźć różne informacje o płytach. Poza tym jest też google, gdzie można wpisać sobie ot choćby blues licks. Wtedy wyskoczy nam sporo stron np. :
http://www.bluesforpeace.com/bfp-classes.htm
Akurat blues jest bardzo prostą (choć nie wypraną z emocji czy siły) muzyką. Tutaj stosuje się praktycznie parę skal i najbardziej charakterystycznych dźwięków, o których z pewnością się dowiesz i nauczysz stosować. Dlatego zakładanie tematu w dziale (zbudowanym z dwóch działów w sumie) tak małym (raptem 4 strony) jest imo niepotrzebne.
teksty pisane przez [color=#00BF00]zxcvbnmasdqwe[/color] są tekstami pisanymi przez [color=#00BF00]zxcvbnmasdqwe[/color]
-
Po to pytałem, żeby znaleźć kilkanaście zespołów do przesłuchania, które polecają ludzie znający się na tym.
wrzucę w google i znajdę miliard stron, a na każdej będę miał inne propozycje.
No pewnie się dowiem i właśnie o te charakterystyczne, proste dźwięki i skale mi m.in. chodziło.
Podobnego tematu nie było, może więcej ludzi chce tego samego co ja, więc nie widzę w pomyśle założenia tego tematu jakiejś skrajnej głupoty.

No pewnie się dowiem i właśnie o te charakterystyczne, proste dźwięki i skale mi m.in. chodziło.
Podobnego tematu nie było, może więcej ludzi chce tego samego co ja, więc nie widzę w pomyśle założenia tego tematu jakiejś skrajnej głupoty.
-
http://forum.magazyngitarzysta.pl/viewt ... f=8&t=9892 to przejrzyj sobie jeszcze to
wkrótce po osłuchaniu kilkunastu różnych albumów powyłapujesz parę charakterystycznych dla bluesa licków i tzw blue notes. Feelingu nic nie zastąpi, ale olbrzymia część bluesowych zagrywek jest do siebie niesamowicie podobna. Co innego odpowiednia długość nut oraz imo to co bardzo ważne w bluesie czyli... cisza i pauzy. Bo można męczyć solówkami 5 minut a można też zagrać parę dźwięków od niechcenia a jedno i drugie potrafi nieraz sponiewierać. Jak dobrze poszukasz to poznajdujesz różne gatunki bluesa - jakieśtam delty i inne. Polecam też nie ograniczać się tylko i wyłącznie do gitary, ale posłuchać też klawiszy, basu i perkusji oraz wokalu. A co do gitary - nie tylko elektryczną. Warto też zerknąć na gitarę slide - allman brothers band, albo po prostu wyszperać na youtube. No ale to już zadanie domowe
wkrótce po osłuchaniu kilkunastu różnych albumów powyłapujesz parę charakterystycznych dla bluesa licków i tzw blue notes. Feelingu nic nie zastąpi, ale olbrzymia część bluesowych zagrywek jest do siebie niesamowicie podobna. Co innego odpowiednia długość nut oraz imo to co bardzo ważne w bluesie czyli... cisza i pauzy. Bo można męczyć solówkami 5 minut a można też zagrać parę dźwięków od niechcenia a jedno i drugie potrafi nieraz sponiewierać. Jak dobrze poszukasz to poznajdujesz różne gatunki bluesa - jakieśtam delty i inne. Polecam też nie ograniczać się tylko i wyłącznie do gitary, ale posłuchać też klawiszy, basu i perkusji oraz wokalu. A co do gitary - nie tylko elektryczną. Warto też zerknąć na gitarę slide - allman brothers band, albo po prostu wyszperać na youtube. No ale to już zadanie domowe

-
Jeśli chodzi o klimaty delta/slide blues to moje pierwsze skojarzenie - Robert Johnson. Po-le-cam.
Orville Les Paul Standard '97 -> Biyang Mad Driver -> Peavey Bandit 112
RUNNING RED
RUNNING RED
- Dyzio
- Kontakt:
John Mayer! 

Ibanez RG 2550Z->Pod Xt Live->Marshall 8008->Marshall MC212
- Hope
(z tego co nie było) Gregor Hilden, Roy Buchanan(szczególnie pierwsze albumy), Earl Hooker, Buddy Guy, Alvin Youngblood Hart itd itd itd
a z Delty: David Honeyboy Edwards, Johnny Shines, Blind Willie Johnson, Son House, Tommy Johnson, Lightnin' Hopkins itd
a z Delty: David Honeyboy Edwards, Johnny Shines, Blind Willie Johnson, Son House, Tommy Johnson, Lightnin' Hopkins itd
---------------------------------------------------------------------
Nothin' But The Blues, no i jeszcze Jazz
Nothin' But The Blues, no i jeszcze Jazz
- Bloodsucker69
- Administrator forum
Jak już wspominał ktoś wcześniej, Robert Johnson, przede wszystkim.
- jstryjecki
Sporo fajnych bluesów zrobili Doorsi, ale trudno nazwać to klasyką akurat "bluesa"
Nie mniej polecam np. Cars hiss by my window, back door man czy crawling king snake. No i oczywiście wspomniani już panowie B.B. King, Buddy Guy, John Lee Hooker. Sam miód 
Edit: Johnnego Hookera nikt nie polecał do tej pory? Nieładnie panowie
. Warto go obczaić, ma bardzo fajną, charakterystyczną grę na gitarze. BOOM BOOM BOOM BOOM 

Edit: Johnnego Hookera nikt nie polecał do tej pory? Nieładnie panowie

jannapisal.blogspot.com
myspace.com/kolazband
Zamienię Merlin Super Strat Humbucker na coś innego ;)
myspace.com/kolazband
Zamienię Merlin Super Strat Humbucker na coś innego ;)
-
No dzięki, zabieram sie za słuchanie.