Zasilanie efektów Boss

O strunach, mostkach oraz wszelakich akcesoriach gitarowych.
ODPOWIEDZ
tr000tyl
Posty: 8
Rejestracja: 06 lis 2018, 18:42

Zasilanie efektów Boss

Post autor: tr000tyl » 17 kwie 2019, 10:42

Witam
Zakupiłem własnie efekt formy Boss, na którym napisane jest żeby używać tylko zasilacza Boss PSA (9V DC z polaryzacją minusową).
Czy mogę użyć zamiennika z takimi samymi parametrami?

Co w przypadku jak będę miał dużą ilość elektów? Czy jest jakaś opcja aby podłączyć je wszystkie razem pod jeden zasilacz? Czy każdy trzeba pojedynczo?

pozdrawiam
BT

xbartex
Posty: 4
Rejestracja: 26 sty 2018, 20:40

Re: Zasilanie efektów Boss

Post autor: xbartex » 09 maja 2019, 14:55

Tak, jest taka możliwość, wystarczy kupić zasilacz o trochę większej mocy (oczywiście w zależności od ilości i prądożerności efektów). Ważne żeby zgadzały się parametry takie jak napięcie, polaryzacja i oczywiście coś czego nie przeskoczysz - złącze ;) Możesz kupić większy zasilacz z większą ilością wyjść, ale także do mniejszego dołączyć daisy chaina. I jeszcze jedno - warto, aby zasilacz był lepszej jakości, nie najtańszy ze sklepu elektronicznego, bo urządzenia audio mają to do siebie z że potrzebują dobrej filtracji, "czystego prądu", bo inaczej mogą pojawiać się nieprzyjemne szumy ;)
I jeszcze jedno - jeśli chcesz zasilać efekty przed i po preampie (w pętli), to musisz użyć albo dwóch zasilaczy, albo jednego, ale z separowanymi sekcjami, żeby uniknąć pętli mas.

Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka



Derayes
Posty: 573
Rejestracja: 15 maja 2017, 11:31
Lokalizacja: Szwecja

Re: Zasilanie efektów Boss

Post autor: Derayes » 10 maja 2019, 12:31

BOSS ma u mnie minus za to iż zasilacza nie dołącza do multiefektu a jeszcze rekomenduje swój kosztowny zasilacz. Kupiłem zwykły w sklepie i jest ok. Moc zdaje się ma większą niż BOSS rekomenduje ale większa może byc.

xbartex
Posty: 4
Rejestracja: 26 sty 2018, 20:40

Re: Zasilanie efektów Boss

Post autor: xbartex » 10 maja 2019, 12:48

Zasilacza może nie dołączać dlatego, że jednak część gitarzystów takowy już posiada, ale także podwyższyłoby to cenę multi. A swoje zasilacze rzeczywiście mają dość drogie. Sam mam ich multi, zasilanie tomankiem i wszystko śmiga :D

Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka


Derayes
Posty: 573
Rejestracja: 15 maja 2017, 11:31
Lokalizacja: Szwecja

Re: Zasilanie efektów Boss

Post autor: Derayes » 10 maja 2019, 13:43

Tia, no już może by BOSS odpuścił sobie pazernośc i łaskawie dodał ów zasilacz w cenie, a także i kabel usb do tegoż multiefektu.
Jakbyś się czuł kupując np keyboard bez zasilacza z info od producenta że pewnie już takowy posiadasz, albo interface audio bez kabla usb.
Ja kupiłem zasiladło w sklepie JULA którą przezywam JULIA i git. Wszelako nie było fajnie po odebraniu BOSSa śmigac do jednego sklepu po zasiladło a do drugiego po kabel usb. Szemrzą owszem wzmaki ale to raczej od miksera.

ODPOWIEDZ