Strona 1 z 2

Wymiana strun

: 05 cze 2014, 12:23
autor: Bartosz123
Witam
Posiadam gitarę Washburn xm std2.Zazwyczaj struny wymieniał mi mój kolega,ale teraz postanowiłem zrobić to sam :) I tu pytanie czy struny wymieniać pojedynczo czy wyjąć wszystkie i dopiero włożyć nowe? Nie posiadam stroika (jedynie ten wbudowany we wzmacniaczu),i tu pytanie czy warto wydać te 100zł na jakiś stroik czy zaufać temu wbudowanemu? Dziękuję z góry za odpowiedzi. Pozdrawiam:)

Re: Wymiana strun

: 05 cze 2014, 12:30
autor: muzycznacisza
najlepsza opcja to program wtyczka vst i git no ale to interfejs :( karta ...

Re: Wymiana strun

: 05 cze 2014, 12:42
autor: Bartosz123
No właśnie co do tego typu programów etc nie jestem za bardzo przekonany ;/

Re: Wymiana strun

: 05 cze 2014, 12:48
autor: acoto
to się przekonaj :angry:
a struny wymieniaj jak sobie chcesz.

Re: Wymiana strun

: 05 cze 2014, 14:02
autor: Lusjusz
Matko :( Zainstaluj jakiś program np. Ap guitar tuner po za tym możesz kupić sobie metronom/tunerem obie opcje się sprawdzą. Pierwsza opcja za free,a druga za jakieś 50zł z tym że metronom to podstawa. Nie podpatrywałeś kolegi ???

Re: Wymiana strun

: 05 cze 2014, 15:33
autor: joonecky
Tak jak Lucek pisze - warto sobie kupić nawet jakiś prosty Metrotuner. Jak dobrze trafisz to zmieścisz się w 50 zł. Np. tutaj - sam taki posiadam, fajny sprzęt. Tuner jest OK, jak się podłączy kabelek, albo klips, a i metronom przyjemnie dla ucha stuka.

Re: Wymiana strun

: 05 cze 2014, 16:57
autor: Lusjusz
Osobiście posiadałem Musedo padł po paru miesiącach choć być może trafił mi się gorszy egzemplarza :) W obecnej chwile od paru lat eksploatuje http://allegro.pl/tuner-metronom-kamert ... 45922.html i mnie nie zawodzi, a z tego co widzę nawet cena tańsza i uwaga 3 szajskie kostki gratis :)

HA i jeszcze w Musedo Ci bateryjki podkradają :clap:

Re: Wymiana strun

: 05 cze 2014, 17:32
autor: joonecky
Nie wiem jak w tym, ale Musedo ma dosyć przyjemny klik. Mi padł tylko mikrofon, ale i tak nie jest mi potrzebny, bo jak stroję, to albo podpinam kabelek, albo rzadziej klips.

Re: Wymiana strun

: 05 cze 2014, 21:00
autor: stillG
Zdejmij wszystkie struny, wyczyść podstrunnice i zakonserwuj olejkiem cytrynowym. Załóż struny i nastrój za pomocą tunera w piecu lub ApTuner który sciągniesz z neta za darmo. Tuner możesz sobie kupić jak masz kasę i to najlepiej podłogowy.

Re: Wymiana strun

: 05 cze 2014, 22:40
autor: Lusjusz
[


Lepiej pooglądaj filmiki na YT ze zmianą strun :) Podłogowy ??? Po co ???

Re: Wymiana strun

: 05 cze 2014, 23:58
autor: Yuan
Urządzenie z androidem i program gStrings ;). Do domowych zastosowań zdecydowanie wystarcza ;).

Re: Wymiana strun

: 06 cze 2014, 6:43
autor: FastMan
Też polecam wykorzystanie urządzenia z androidem jako stroika. Od siebie polecę aplikację PitchLab - ma w sobie zdefiniowanych dużo różnych instrumentów, więc można stroić różne typy gitar, ukulele, basówki, banjo itd. itd. no i oczywiście różne stroje gitar.

Re: Wymiana strun

: 06 cze 2014, 20:45
autor: stillG
Lusjusz pisze:Podłogowy ??? Po co ???
Po to, aby nie przekładać kabli z pieca do stroika i odwrotnie i w każdej chwili dostroić gitarę naciskając stopą stroik. Wygoda, precyzja i szybkość przede wszystkim.

Re: Wymiana strun

: 06 cze 2014, 23:38
autor: Lusjusz
Bo koniecznie przy innych sposobach przekładać trzeba ??? A podłogowy to dodatkowy kabel ,zasilacz/bateria i najlepiej cały pedalboard bo jak nie to tuner by po pokoju latał i wisiał w powietrzu jak by go nie wypięć(przynajmniej u mnie ).

Re: Wymiana strun

: 07 cze 2014, 0:44
autor: chemiorro
Co Ty gadasz?! Stroik podłogowy jest zaj..ty. Spróbuj to się przekonasz.