Wymiana strun

O strunach, mostkach oraz wszelakich akcesoriach gitarowych.
Bartosz123
Posty: 44
Rejestracja: 27 wrz 2013, 19:05

Wymiana strun

Post autor: Bartosz123 » 05 cze 2014, 12:23

Witam
Posiadam gitarę Washburn xm std2.Zazwyczaj struny wymieniał mi mój kolega,ale teraz postanowiłem zrobić to sam :) I tu pytanie czy struny wymieniać pojedynczo czy wyjąć wszystkie i dopiero włożyć nowe? Nie posiadam stroika (jedynie ten wbudowany we wzmacniaczu),i tu pytanie czy warto wydać te 100zł na jakiś stroik czy zaufać temu wbudowanemu? Dziękuję z góry za odpowiedzi. Pozdrawiam:)

muzycznacisza
Posty: 23
Rejestracja: 05 cze 2014, 8:58

Re: Wymiana strun

Post autor: muzycznacisza » 05 cze 2014, 12:30

najlepsza opcja to program wtyczka vst i git no ale to interfejs :( karta ...

Bartosz123
Posty: 44
Rejestracja: 27 wrz 2013, 19:05

Re: Wymiana strun

Post autor: Bartosz123 » 05 cze 2014, 12:42

No właśnie co do tego typu programów etc nie jestem za bardzo przekonany ;/

Awatar użytkownika
acoto
Posty: 1364
Rejestracja: 16 cze 2006, 13:31
Lokalizacja: podstołeczna wylęgarnia talentów
Kontakt:

Re: Wymiana strun

Post autor: acoto » 05 cze 2014, 12:48

to się przekonaj :angry:
a struny wymieniaj jak sobie chcesz.
https://www.reverbnation.com/acoto http://www.facebook.com/acoto.music
https://soundcloud.com/acoto

Lusjusz
Posty: 735
Rejestracja: 14 lis 2010, 16:21

Re: Wymiana strun

Post autor: Lusjusz » 05 cze 2014, 14:02

Matko :( Zainstaluj jakiś program np. Ap guitar tuner po za tym możesz kupić sobie metronom/tunerem obie opcje się sprawdzą. Pierwsza opcja za free,a druga za jakieś 50zł z tym że metronom to podstawa. Nie podpatrywałeś kolegi ???

joonecky
Posty: 779
Rejestracja: 18 maja 2012, 18:15

Re: Wymiana strun

Post autor: joonecky » 05 cze 2014, 15:33

Tak jak Lucek pisze - warto sobie kupić nawet jakiś prosty Metrotuner. Jak dobrze trafisz to zmieścisz się w 50 zł. Np. tutaj - sam taki posiadam, fajny sprzęt. Tuner jest OK, jak się podłączy kabelek, albo klips, a i metronom przyjemnie dla ucha stuka.
Vintage V100 CS
Laney CUB 12

Lusjusz
Posty: 735
Rejestracja: 14 lis 2010, 16:21

Re: Wymiana strun

Post autor: Lusjusz » 05 cze 2014, 16:57

Osobiście posiadałem Musedo padł po paru miesiącach choć być może trafił mi się gorszy egzemplarza :) W obecnej chwile od paru lat eksploatuje http://allegro.pl/tuner-metronom-kamert ... 45922.html i mnie nie zawodzi, a z tego co widzę nawet cena tańsza i uwaga 3 szajskie kostki gratis :)

HA i jeszcze w Musedo Ci bateryjki podkradają :clap:

joonecky
Posty: 779
Rejestracja: 18 maja 2012, 18:15

Re: Wymiana strun

Post autor: joonecky » 05 cze 2014, 17:32

Nie wiem jak w tym, ale Musedo ma dosyć przyjemny klik. Mi padł tylko mikrofon, ale i tak nie jest mi potrzebny, bo jak stroję, to albo podpinam kabelek, albo rzadziej klips.
Vintage V100 CS
Laney CUB 12

stillG
Posty: 130
Rejestracja: 13 sty 2013, 13:49

Re: Wymiana strun

Post autor: stillG » 05 cze 2014, 21:00

Zdejmij wszystkie struny, wyczyść podstrunnice i zakonserwuj olejkiem cytrynowym. Załóż struny i nastrój za pomocą tunera w piecu lub ApTuner który sciągniesz z neta za darmo. Tuner możesz sobie kupić jak masz kasę i to najlepiej podłogowy.
KM-7

Lusjusz
Posty: 735
Rejestracja: 14 lis 2010, 16:21

Re: Wymiana strun

Post autor: Lusjusz » 05 cze 2014, 22:40

[


Lepiej pooglądaj filmiki na YT ze zmianą strun :) Podłogowy ??? Po co ???

Yuan
Posty: 819
Rejestracja: 01 lip 2012, 23:21

Re: Wymiana strun

Post autor: Yuan » 05 cze 2014, 23:58

Urządzenie z androidem i program gStrings ;). Do domowych zastosowań zdecydowanie wystarcza ;).
http://soundcloud.com/dominik-bia-y - posłuchaj w wolnym czasie :)

FastMan
Posty: 113
Rejestracja: 26 lis 2013, 15:27

Re: Wymiana strun

Post autor: FastMan » 06 cze 2014, 6:43

Też polecam wykorzystanie urządzenia z androidem jako stroika. Od siebie polecę aplikację PitchLab - ma w sobie zdefiniowanych dużo różnych instrumentów, więc można stroić różne typy gitar, ukulele, basówki, banjo itd. itd. no i oczywiście różne stroje gitar.
Akustyk: Takamine G320 | Elektryk: Jay Turser JT301-BK + Piec Fender Mustang 1 | Ukulele: Mahalo U30 | Klasyk: MSA CK116

stillG
Posty: 130
Rejestracja: 13 sty 2013, 13:49

Re: Wymiana strun

Post autor: stillG » 06 cze 2014, 20:45

Lusjusz pisze:Podłogowy ??? Po co ???
Po to, aby nie przekładać kabli z pieca do stroika i odwrotnie i w każdej chwili dostroić gitarę naciskając stopą stroik. Wygoda, precyzja i szybkość przede wszystkim.
KM-7

Lusjusz
Posty: 735
Rejestracja: 14 lis 2010, 16:21

Re: Wymiana strun

Post autor: Lusjusz » 06 cze 2014, 23:38

Bo koniecznie przy innych sposobach przekładać trzeba ??? A podłogowy to dodatkowy kabel ,zasilacz/bateria i najlepiej cały pedalboard bo jak nie to tuner by po pokoju latał i wisiał w powietrzu jak by go nie wypięć(przynajmniej u mnie ).

chemiorro
Posty: 100
Rejestracja: 27 lis 2013, 20:02

Re: Wymiana strun

Post autor: chemiorro » 07 cze 2014, 0:44

Co Ty gadasz?! Stroik podłogowy jest zaj..ty. Spróbuj to się przekonasz.

ODPOWIEDZ