Klucze / Stroiki / Maszynki

O strunach, mostkach oraz wszelakich akcesoriach gitarowych.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
scichol
Posty: 433
Rejestracja: 24 lip 2007, 13:27
Lokalizacja: Warszawa/Falenica
Kontakt:

klucze do strata.

Post autor: scichol » 28 lis 2008, 20:04

czy klucze typu grover pasuja do strata z innym ukladem srob?
[color=blue]Squier 94' Psychodelic +wilkinson tuners +Vintge VS6 OW->Kompresor->Korg, multi->Danelectro CC Overdrive->Danelectro Tremolo->Dunlop Crybaby ->wzmak: Fender Princeton Chorus red knob's|wyjazdowy-Kustom Dart 10 [/color]|Elektro-Akustyk Cort E70

Awatar użytkownika
DarkHostess
Posty: 1
Rejestracja: 07 gru 2008, 21:06

czy klucze typu grover pasuja do strata z innym ukladem srob

Post autor: DarkHostess » 07 gru 2008, 21:17

"czy klucze typu grover pasuja do strata z innym ukladem srob?"

pasuje jezeli maja taka sama ilosc srubek :)

Awatar użytkownika
woj74
Zasłużony
Posty: 9894
Rejestracja: 07 maja 2008, 14:44
Lokalizacja: Chorzów

Post autor: woj74 » 07 gru 2008, 21:54

Oryginalne klucze Fender mają system mocowania na dwa kołki (pod spodem korpusu klucza wciskane w otwory z tyłu główki. Większość kluczy - w tym o Grovery mają z reguły takie ramie wystające z korpusu klucza, które po przykręceniu do główki trzyma klucz. No i nakrętki z góry na kołku w każdym przypadku. Średnica otworu na kołek powinna pasować ale lepiej sprawdzić empirycznie bo różnie bywa.
[img]http://img708.imageshack.us/img708/4026/noslash.jpg[/img]

Awatar użytkownika
Fearlon
Posty: 102
Rejestracja: 20 mar 2008, 0:21

Klucze blokowane Grover

Post autor: Fearlon » 04 sty 2009, 11:56

Witam!

Szukałem szukałem i za bardzo nie mogłem znaleźć opinii o kluczach blokowanych firmy Grover :) Obecnie mam klucze tej samej firmy w mojej gitarze LTD ale myślę nad zmianą na blokowane. Zastanawiam się czy zmiana na blkowane Grovery nie byłaby lepsza niż zmiana na Sperzele czy Planet Wavesy :)

Ogólnie chodzi mi żeby gitara lepiej trzymała strój niż to jest teraz ;)
[color=#000000][b]ESP LTD[/b] EC-400 STBC 18V[/color]
[color=#333333][b]Boss[/b] SE-70+[b]Dunlop[/b] Crybaby[/color]
[color=#666666][b]Hughes & Kettner[/b] TriAmp[/color]

Awatar użytkownika
DarkRider
Posty: 590
Rejestracja: 09 sie 2008, 20:44
Lokalizacja: 72-600

Post autor: DarkRider » 04 sty 2009, 13:15

Ja mam te grovery. Spisują się świetnie. Z kluczmi pozostałych marek które podałeś nie miałem jednak stycznośći wiec na ich temat się niewypowiem.
[url=http://www.userbars.com][img]http://img98.imageshack.us/img98/391/userbar780529.gif[/img][/url]

Awatar użytkownika
kirkmaster1
Posty: 1499
Rejestracja: 05 maja 2007, 22:00
Lokalizacja: 3-miasto

Post autor: kirkmaster1 » 04 sty 2009, 13:46

Zakładając że dobrze nawijasz struny na kołki (wiele osób ma z tym problem, nawet o tym nie wiedząc lub myśląć ze takiego nie mają :D - możesz wrzucic fotę jak to wygląda u Ciebie- chyba w gitarzyście był artykuł o tym) i nie ma luzów w kluczach, nie obwiniałbym kluczy za puszczanie stroju.
Prawdopodobnie struny blokują Ci się na siodełku. Czy problem jest powazny? Czy występuje przy stosunkowo nowych strunach?

Blokowane klusze Sperzela czy Schallera nigdy nie zaszkodzą, więc jak masz kase to je montuj :wink:
[b]Peavey Hp Special[/b] custom (Dtuna)
Fender Stratocaster 95' (Suhr FL+JoeBarden,TremoloNo)
Music Man Sub1 (Caparison)

ErnieBall VP,
RMC3 wah

[b]EVH 5150 III[/b]
Line6 M13
Carl Martin Hydra boost
APHEX Eciter
[b]EVH 4x12[/b]

JetCity JCA2112RC

GIBSON CSM CE

Awatar użytkownika
Fearlon
Posty: 102
Rejestracja: 20 mar 2008, 0:21

Post autor: Fearlon » 04 sty 2009, 15:42

Obrazek

Tak to u mnie wygląda :) Co prawda struny już są na tej gitarze z jakieś 3 miesiące - zakładał mi je lutnik przy przeglądzie :D A blokowane mnie między innymi dlatego interesują że często jak sam zakładam struny to przynajmniej jedna nie jest dobrze założona :P
[color=#000000][b]ESP LTD[/b] EC-400 STBC 18V[/color]
[color=#333333][b]Boss[/b] SE-70+[b]Dunlop[/b] Crybaby[/color]
[color=#666666][b]Hughes & Kettner[/b] TriAmp[/color]

Awatar użytkownika
kirkmaster1
Posty: 1499
Rejestracja: 05 maja 2007, 22:00
Lokalizacja: 3-miasto

Post autor: kirkmaster1 » 04 sty 2009, 16:18

strun chyba nie masz tam jakiś grubych, zwróć tylko uwagę jak się zachowują na siodełku, zwłaszcza przy podciaganiu. No i może już czas je wymienić :wink:
No i jak napisałem wcześniej, jak masz tam 200-250zł (chyba tyle nowe) to kupuj blokowane. Nigdy nie miałem w rękach Groverów blokowanych, ale przynajmniej będziesz miał pewność ze otwory po kluczach się zgadzaja. Ja w swoich gitarach mam Schallery i te polecam.
[b]Peavey Hp Special[/b] custom (Dtuna)
Fender Stratocaster 95' (Suhr FL+JoeBarden,TremoloNo)
Music Man Sub1 (Caparison)

ErnieBall VP,
RMC3 wah

[b]EVH 5150 III[/b]
Line6 M13
Carl Martin Hydra boost
APHEX Eciter
[b]EVH 4x12[/b]

JetCity JCA2112RC

GIBSON CSM CE

Awatar użytkownika
Fearlon
Posty: 102
Rejestracja: 20 mar 2008, 0:21

Post autor: Fearlon » 04 sty 2009, 16:23

struny zwykłe 10 :) no miałem zamiar już wymieniać ale trochę mi nie pasi, że jak sobie sam wymienię to pewnie znowu nie będzie wszystko perfect :P no a po drugie jak byłem ostatnio w sklepie to ani Dunlopów Zakków ani DR nie mieli, a innych w sumie nie kupuje ^^

Tak btw czy wymiana kluczy jest łatwa? :D
[color=#000000][b]ESP LTD[/b] EC-400 STBC 18V[/color]
[color=#333333][b]Boss[/b] SE-70+[b]Dunlop[/b] Crybaby[/color]
[color=#666666][b]Hughes & Kettner[/b] TriAmp[/color]

Awatar użytkownika
kirkmaster1
Posty: 1499
Rejestracja: 05 maja 2007, 22:00
Lokalizacja: 3-miasto

Post autor: kirkmaster1 » 04 sty 2009, 16:31

popatrz dokładnie i przeanalizuj jak masz założone struny teraz i załóż nowe dokładnie tak samo :wink: ewentualnie nawet odmierz sobie stara strune dokładnie, żebys potem nie nawijał całej lub zeby nie zabrakło :D

Klusze się łatwo wymienia, mogą się róznić wysokością kołów, wtedy kolejność na główce będzie istotna, mocno wszystko podokręcać i tyle.
Trzeba się uzbroić w odpowiedni klucz i wkrętak (płaski/krzyżak)
[b]Peavey Hp Special[/b] custom (Dtuna)
Fender Stratocaster 95' (Suhr FL+JoeBarden,TremoloNo)
Music Man Sub1 (Caparison)

ErnieBall VP,
RMC3 wah

[b]EVH 5150 III[/b]
Line6 M13
Carl Martin Hydra boost
APHEX Eciter
[b]EVH 4x12[/b]

JetCity JCA2112RC

GIBSON CSM CE

Awatar użytkownika
qitarzysta
Posty: 326
Rejestracja: 14 paź 2008, 19:50
Lokalizacja: Sz-n

Post autor: qitarzysta » 19 sty 2009, 12:26

A ja się podłącze pod temat :wink:
Chciałbym wymienić klucze w stracie na lepsze...
Zastanawiam się nad Wilkinsonem: http://allegro.pl/item514939664_klucze_ ... zarne.html
Czy to dobry wybór?
No i widze, że tu są dziury na jednego kołka, a u mnie są 2... :?
[img]http://images44.fotosik.pl/578/d2d8247abf9387f2.jpg[/img]

Awatar użytkownika
woj74
Zasłużony
Posty: 9894
Rejestracja: 07 maja 2008, 14:44
Lokalizacja: Chorzów

Post autor: woj74 » 19 sty 2009, 13:33

No patrz moja odpowiedź powyżej. Chcesz zamienić na inne licz się z wierceniem otworków na wkręty z boku klucza.
Np Squiery mają klucze montowane na dwa wkręty - przy wymianie na Schaller M6 mini dziury idealnie pasują. Tyle, że te górne pozostają ale nie trzeba nic więcej wiercić

kryho
Posty: 1437
Rejestracja: 01 cze 2007, 12:55
Lokalizacja: she was drinking
Kontakt:

Post autor: kryho » 19 sty 2009, 16:31

jestem w trakcie wymiany na takie http://cgi.ebay.com/Gotoh-Locking-Vinta ... .m20.l1116

vintage style, nie trzeba nic rozwiercać i dodatkowo blokowane, tyle że moje będą lefty
telewizor Beco 28', suszarka Super Dryer 1800, golarka Braun, telefon LG cookie, pralka Ardo A600X, lodówka Mastercook, rowery Merida Matts Sport 300, Merida Speeder T3, Amulet Route 35

http://www.myspace.com/kryho
http://www.youtube.com/user/kryho

Awatar użytkownika
qitarzysta
Posty: 326
Rejestracja: 14 paź 2008, 19:50
Lokalizacja: Sz-n

Post autor: qitarzysta » 19 sty 2009, 17:02

woj74: No a jakie byś polecil klucze do 100pln? :wink:
[img]http://images44.fotosik.pl/578/d2d8247abf9387f2.jpg[/img]

Awatar użytkownika
woj74
Zasłużony
Posty: 9894
Rejestracja: 07 maja 2008, 14:44
Lokalizacja: Chorzów

Post autor: woj74 » 19 sty 2009, 17:13

Gerda, Yeti :lol:

Tak do 100 to z reguły jakieś dalekowschodnie produkcje można dostać, ale za 140 można Gotohy dostać, chodzą precyzyjnie choć trochę ciężej niż Schallery. Ale do Strata polecałbym jednak blokowane - jeśli używasz wajchy.

A co do cen w naszej pięknej ojczyźnie to cena tych Gotoh w USA to $25, Schaller blokowane $51... z resztą proszę, sami się podenerwujcie. Czemu tylko ja mam się złościć.http://www.warmoth.com/hardware/tuners/ ... tar_tuners

ODPOWIEDZ