Konserwacja gitary elektrycznej
-
- Zasłużony
Re: Podstrunnica - jak i czym konserwować.
Jest cały temat o konserwacji gitary elektrycznej i powinno to wylądować właśnie tam 

Gibson Les Paul Standard 1989 Vintage Sunburst
Tanglewood TW45 Sundance
Marshall 8240 Stereochorus
Line 6 Pod HD500
Monster Rock Cables
Tanglewood TW45 Sundance
Marshall 8240 Stereochorus
Line 6 Pod HD500
Monster Rock Cables
- Bloodsucker69
- Administrator forum
Re: Konserwacja gitary elektrycznej
Dołączone gdzie trzeba 

-
Dzięki 
Czytam właśnie, że potrzeba skórek z 1500 cytryn na 45dag olejku cytrynowego...ceną prawie dorównuje tuszowi do drukarek
Poważnie wracając do tematu to wychodzi mi, że dobrym środkiem, czyli olejem mineralnym jest ciekła parafina inaczej olej parafinowy. Cena w aptece za setkę ok. 6zł..czyli śmieszna...a i na przeczyszczenie dobry

Czytam właśnie, że potrzeba skórek z 1500 cytryn na 45dag olejku cytrynowego...ceną prawie dorównuje tuszowi do drukarek

Poważnie wracając do tematu to wychodzi mi, że dobrym środkiem, czyli olejem mineralnym jest ciekła parafina inaczej olej parafinowy. Cena w aptece za setkę ok. 6zł..czyli śmieszna...a i na przeczyszczenie dobry

-
Ja czyszczę podstrunnicę raz na miesiądz olejkiem cytrynowym dunlop przy zmianie strun. W połowie miesiądza podstrunnica jest trochę brudna. Czy cyśćcie środkiem podstrunnice gdy macie założone struny ? Czy to normalne że jest brud na podstrunnicy ?
- Bloodsucker69
- Administrator forum
Nasi użytkownicy czyszczą mosiądzem. Nie, na podstrunnicy brud się nie osadza ze względu na jej magiczne właściwości... W połowie którego "miesiądza" podstrunnica jest trochę brudna? Będą musiał zaznaczyć w "kalędarzó" 

-
- Zasłużony
...cyścimy, cyścimy, co miesiądz!
epic.

http://www.facebook.com/Wparkustraszy?fref=ts
http://soundcloud.com/wparkustraszy/
http://soundcloud.com/wparkustraszy/
-
Czy długość działania Dunlopa 01 i 02 do podstrunnicy jest taka sama jak przy zastosowaniu Gibson Fretboard Conditioner?
-
Mam dylemat. Chcę kupić środki Dunlopa do czyszczenia podstrunnicy. Na pewno zakupię DUNLOP 01 Cleaner & Prep. A jako drugi krok, to co lepiej kupić:
czy
?

Vintage V100 CS
Laney CUB 12
Laney CUB 12
- woj74
- Zasłużony
Kup 0,2 l denaturatu do czyszczenia i lemon oil do konserwacji. Do tego szmatka bawełniana (np przetarta skarpeta - choć wskazana wyprana) i jedziesz.
[img]http://img708.imageshack.us/img708/4026/noslash.jpg[/img]
-
Czyli lepszy jest denaturat, niż DUNLOP 01 Cleaner & Prep.?
(tzn pod względem ceny na pewno, ale jakość?)
Jeszcze się zapytam przy okazji: Dunlop 654 - Codzienna konserwacja gitary
Też warto kupić, czy polecasz jakiś substytut Woju?

(tzn pod względem ceny na pewno, ale jakość?)
Jeszcze się zapytam przy okazji: Dunlop 654 - Codzienna konserwacja gitary
Też warto kupić, czy polecasz jakiś substytut Woju?
Vintage V100 CS
Laney CUB 12
Laney CUB 12
- woj74
- Zasłużony
Denaturat rozpuszcza brud i tłuszcz i dezynfekuje. To chyba wystarczające zalety.
Dunlop 654 z powodzeniem zastąpisz płynem do naczyń Ludwik bądź podobnym. Do głębokiej konserwacji pasta woskowa samochodowa z woskiem carnauba. Żadnych past ściernych tempo itp.
Podaję oczywiście ogólnodostępne zamienniki, których sam używam co nie znaczy, że preparaty Dunlopa są do niczego.
Dunlop 654 z powodzeniem zastąpisz płynem do naczyń Ludwik bądź podobnym. Do głębokiej konserwacji pasta woskowa samochodowa z woskiem carnauba. Żadnych past ściernych tempo itp.
Podaję oczywiście ogólnodostępne zamienniki, których sam używam co nie znaczy, że preparaty Dunlopa są do niczego.
[img]http://img708.imageshack.us/img708/4026/noslash.jpg[/img]
-
OK. Dzięki Woju. Zaoszczędzę sobie parę złotych
Lecę na zakupy
E:
1. Ma znaczenie czy denaturat bezbarwny, czy nie?
2. Pasta może być TAKA?

Lecę na zakupy

E:
1. Ma znaczenie czy denaturat bezbarwny, czy nie?
2. Pasta może być TAKA?
Vintage V100 CS
Laney CUB 12
Laney CUB 12
-
- Doradca
Ma. Bezbarwny - nie trzeba "puszczać" przez chleb...joonecky pisze: Ma znaczenie czy denaturat bezbarwny, czy nie?

-
Właśnie zabieram się do czyszczenia pierwszy raz podstrunicy i przy okazji będę chciał zajrzeć do elektroniki,
no i będę musiał zdjąć wszystkie struny naraz. Czy po czymś takim nie będę miał problemu z nastrojeniem i nie będę musiał regulować pręt ( mam strata z mostkiem ruchomym jednostronnym). Do tej pory zawsze ściągałem struny pojedynczo i boje się, że gitara się rozreguluje.
no i będę musiał zdjąć wszystkie struny naraz. Czy po czymś takim nie będę miał problemu z nastrojeniem i nie będę musiał regulować pręt ( mam strata z mostkiem ruchomym jednostronnym). Do tej pory zawsze ściągałem struny pojedynczo i boje się, że gitara się rozreguluje.
-
- Doradca
Bez przesady. Jak kupiłem Strata zaraz wszystko rozkręciłem bo nie można było na nim grać. Był z komisu. Odkręcałem i gryf
i dałem radę złożyć. A wtedy nie byłem jeszcze doradcą
. Cóż ugięcie gryfu być może będziesz musiał podregulować ale tego, jaki i regulcji menzury trzeba się nauczyć. Przy okazji sprawdż potki i jak marne zmień na lepsze.