Struny do gitar elektrycznych - dyskusje
- zombie youth revolt
- peter1pl
lambfromheaven pisze:Czyli przez 11 lat grania(myślisz, ze jesteś fajny z tego powodu?) nie założyłeś nigdy takich strun?? To po kiego pigmeja piszesz później takie bzdury, ze sa nic nie warte i brzmią gorzej jak na wstępie zauważasz, ze ich nie używałeś??
Chyba nie do końca doczytałeś co napisałem. Grałem na Dean Markley (ale nie Blue Steel) i na Roto też.
Pisałem o jednym i konkretnym modelu Presto, nie uogólniając. O tym:lambfromheaven pisze:miałem niemiłą przyjemność grać na strunach Presto i jak dla mnie to nie wiele się one różnią od Polańskiego, czyli syf i kupa. Nie ośmieszaj się koleś.
http://www.infomusic.pl/index_wiecej.php?id_art=806
Earnie Ball też zakładałem, mój przyjemny kolego, i nie zauważyłem żeby "gita zagrała klasę wyżej". A różnica w cenie 20 - 35 zł (75%) moim zdaniem nie odzwierciedla różnicy w jakości. Jeśli Ty zauważasz taką ogromną różnicę to gratuluję słuchu. A może podnieca Cię tylko metka na pudełku? Ciekawe czy byś odrożnił np. struny Yamahy, fendera, Everly nowego Presto czy innego D'Addario od swoich Earnie Ball w "ślepym" teście. Szczerze wątpię...lambfromheaven pisze:PS: jeżeli Cię to interesuje to mam za sobą 7lat przegranych kompletów. Moi faworyci to DeanMarkley Blue Steel 12-54 i Ernie Ball 13-56. Proponuje, zebyś sobie kiedyś takie założył zamiast pieprzyć takie brednie, bo brzmienie gity stoi wtedy klasę wyżej.
Presto wyróżnia się bardzo korzystnym stosunkiem cena/jakość.
I naucz się szanować czyjeś zdanie, bo to co mówię to moje zdanie a nie prawda uniwersalna. A może nie ma prawa mi się podobać nowe Presto?
Wypisywanie tekstów w stylu "pieprzysz bzdury" jest co najmniej głupie albo dziecinne.
Przypomniał mi się tekst z filmu "Dzień Świra" : Moja tylko jest racja i moja racja jest najmojsza!" takie podejście prezentują co niektórzy na forum i to mnie sprowokowało do napisania co myslę o Dean Markley i co niektórych innych znanych "metkach". Moim zdaniem to TYLKO metki...

Fakt, może z tym "(wulg.)" to trochę przesadziłem...

Może niedługo założę sobie Blue Steel - z ciekawości, żeby sprawdzić czy różnią się na+ od innych tej firmy.
Zespół "Ósmy Dzień"
-
Peter1pl, musisz przyzwyczaić że to forum dzieli się na miastowych i wioskę. To są dwa odmienne światy. Kult stroju D, awersja do solówek, brak poszanowania cudzych opinii... - miasto. Po co rozmawiać jak ludzie skoro mozna obrzucać się błotem i na każdym kroku podkreślać trafność swojej opinii jakimś "wyszukanym" epitetem? Żenada.
Polska strona miłośników grupy RUSH:
http://hemispheres.pl/
Forum dyskusyjne miłośników grupy RUSH:
http://www.rush.virtualis.pl/forum/index.php
http://www.firegarden.pl/euzias.html
http://hemispheres.pl/
Forum dyskusyjne miłośników grupy RUSH:
http://www.rush.virtualis.pl/forum/index.php
http://www.firegarden.pl/euzias.html
-
- Kontakt:
Ja używam często 13-56 RotoSound i stroje się do Ezombie youth revolt pisze:grube pod warunkiem, ze sie nizej stroi gitare np. D albo C. bo nie wobrazam sobie grac na 13-56 w standardowym stroju.

Miałem nawet krótko 14-70 D'Addario ale nie mogłem dokładnie ustalić menzury na E i A , więc zrezygnowałem.
Tak ogólnie to ściema panuje na forum[img]http://forum.skins.be/images/smiles/43.gif[/img]
- Freebird
jakaś fobia czy resentyment?Zeb pisze:Peter1pl, musisz przyzwyczaić że to forum dzieli się na miastowych i wioskę. To są dwa odmienne światy. Kult stroju D, awersja do solówek, brak poszanowania cudzych opinii... - miasto. Po co rozmawiać jak ludzie skoro mozna obrzucać się błotem i na każdym kroku podkreślać trafność swojej opinii jakimś "wyszukanym" epitetem? Żenada.

Jak coś się nie podoba, to wypad :D
- zombie youth revolt
moim zdaniem to sie mija z celemIckx pisze:Ja używam często 13-56 RotoSound i stroje się do Ezombie youth revolt pisze:grube pod warunkiem, ze sie nizej stroi gitare np. D albo C. bo nie wobrazam sobie grac na 13-56 w standardowym stroju.
Miałem nawet krótko 14-70 D'Addario ale nie mogłem dokładnie ustalić menzury na E i A , więc zrezygnowałem.
wez sobie obniz stroj np. do C - zyskasz wiecej ciezaru, a przy okazji bedzie sie gralo duzo wygodniej - do tego sluza te struny
Gibson SG Standard --> Biyang Mad Driver --> Way Huge Swollen Pickle --> Bogner Alchemist 212
-
- Kontakt:
Ależ mi się gra wygodnie. Jedyny minus to jest to że podciągnięcia nie brzmią najlepiej.
Grube struny służa nie tylko do tego by zwiększyć ilość mięcha na przesterze w obiżonym stroju ale również do tego by poprawić sustain-wybrzmiewanie i wlaśnie to chciałem osiągnąć i osiągnąłem.
Grube struny służa nie tylko do tego by zwiększyć ilość mięcha na przesterze w obiżonym stroju ale również do tego by poprawić sustain-wybrzmiewanie i wlaśnie to chciałem osiągnąć i osiągnąłem.
Tak ogólnie to ściema panuje na forum[img]http://forum.skins.be/images/smiles/43.gif[/img]
-
Jeżeli chodzi o struny które używam zacząłem od 09-42 D'addario potem 09-46 równiez Dada, później przeniosłem się na nieco grubsze 10-46 tym razem Ernie Balla kolejnie powrót D'addario i to jeszcze grubsze bo 11-49, lecz stwierdziłem że struny nie dla mnie tak więc zmniejszyłem o jeden rozmiar w dół, ale nie 10-46 tak jak wspominałem wcześniej tylko 10-52 firmy DR. Szczerze: po wypróbowaniu tych strun bezapelacyjnie moge stwierdzić że idealnym zestawem dla mnie są stringi:P:P(struny)rozmiaru 10-46 a firma jak najbardziej D'addario:):)
- peter1pl
Hmm, najdłużej miałem secik 11-50 przez 4 miechy, i zmieniłem tylko dlatego, że był za miękki. Jedyną oznaką zużycia była starta powłoka w miejscu kostkowania. Ale nadal sobie leży w domu, gotowy do ponownego użycia.
Oj, Kotlet...
Struny tracą świeże brzmienie najczęsciej już po kilku godzinach grania. A Po miesiącu już w ogóle nie brzmią. No, chyba że ktoś lubi brzmienie starych strun, wtedy OK - jego sprawa - wszystko jest subiektywne - zwłaszcza w sztuce.
Dlatego też IMO, lepiej kupować tańsze struny a częsciej wymieniać. Ja wymieniam raz na miesiąc - półtora miesiąca. A do nagrywania zawsze zakładam nowe. Nagrywanie czegokolwiek na miesięcznych albo starszych strunach (no, chyba że były grane tylko kilka godzin) powinno być surowo karane!
Świeże brzmienie strun można trochę wydłużyć (nie, nie gotowaniem
). Ja zawsze przed grą staram się myć ręce a po graniu wycierać struny suchą szmatką - troche pomaga. Kiedyś używałem specjalnego preparatu do czyszczenia strun (Dunlopa) ale nie działał lepiej niż sucha szmatka, więc już go nie używam. "Jak nie widać różnicy, to po co przepłacać"? 
Oj, Kotlet...
Struny tracą świeże brzmienie najczęsciej już po kilku godzinach grania. A Po miesiącu już w ogóle nie brzmią. No, chyba że ktoś lubi brzmienie starych strun, wtedy OK - jego sprawa - wszystko jest subiektywne - zwłaszcza w sztuce.
Dlatego też IMO, lepiej kupować tańsze struny a częsciej wymieniać. Ja wymieniam raz na miesiąc - półtora miesiąca. A do nagrywania zawsze zakładam nowe. Nagrywanie czegokolwiek na miesięcznych albo starszych strunach (no, chyba że były grane tylko kilka godzin) powinno być surowo karane!

Świeże brzmienie strun można trochę wydłużyć (nie, nie gotowaniem

Zespół "Ósmy Dzień"
-
- Kontakt:
- Kotlet
- Kontakt:
Ok kolego, jeśli ty grasz na Presto, to raczej nie mamy o czym gadać...peter1pl pisze:Hmm, najdłużej miałem secik 11-50 przez 4 miechy, i zmieniłem tylko dlatego, że był za miękki. Jedyną oznaką zużycia była starta powłoka w miejscu kostkowania. Ale nadal sobie leży w domu, gotowy do ponownego użycia.
Oj, Kotlet...
Dlatego też IMO, lepiej kupować tańsze struny a częsciej wymieniać. Ja wymieniam raz na miesiąc - półtora miesiąca. A do nagrywania zawsze zakładam nowe. Nagrywanie czegokolwiek na miesięcznych albo starszych strunach (no, chyba że były grane tylko kilka godzin) powinno być surowo karane!![]()
Świeże brzmienie strun można trochę wydłużyć (nie, nie gotowaniem). Ja zawsze przed grą staram się myć ręce a po graniu wycierać struny suchą szmatką - troche pomaga. Kiedyś używałem specjalnego preparatu do czyszczenia strun (Dunlopa) ale nie działał lepiej niż sucha szmatka, więc już go nie używam. "Jak nie widać różnicy, to po co przepłacać"?
Mój post dotyczył strun POWLEKANYCH!!
Spróbuj sobie najpierw jak się gra na jakimkolwiek modelu strun powlekanych (DR Coated, Elixir i jeszcze chyba jakieś) i zobaczyć jak długo utzrymują "młodzieńczą świeżość" a optem praw mi morały jak często zmieniać i co należy z nimi robić.
Dla twojej wiadomości, standardowe (niepowlekane struny zmieniam co 3 tyg - miesiąc).
Naucz się używać cytowania, bo człowiek się męczy czytając twoje posty.
Może wypowiadał się też nie będe, bo to nielegalne??
-
- Kontakt:
- peter1pl
Ahaaa........niedoczytałem. OK. Jak będę duży to sobie takie kupięKotlet pisze:Ok kolego, jeśli ty grasz na Presto, to raczej nie mamy o czym gadać...
Mój post dotyczył strun POWLEKANYCH!!
Spróbuj sobie najpierw jak się gra na jakimkolwiek modelu strun powlekanych (DR Coated, Elixir i jeszcze chyba jakieś) i zobaczyć jak długo utzrymują "młodzieńczą świeżość" a optem praw mi morały....

Kolego Kotlet, skąd w Tobie tyle agresji? Z gimnazjum jesteś czy jak?
Grasz na Presto to z Tobą nie rozmawiam...

Zespół "Ósmy Dzień"
- Kotlet
- Kontakt: