Problem z podłączeniem gitary do komputera

O problemach z nagrywaniem oraz nagłośnieniem.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
WilK
Zasłużony
Posty: 8856
Rejestracja: 30 cze 2007, 18:21
Lokalizacja: WRC/Kraftborn

Re: Problem z podłączeniem gitary do komputera!

Post autor: WilK » 11 paź 2009, 15:47

Jeśli mikser windows ustawiony poprawnie, to może coś z samym wejściem w takim razie.
[color=#273886]Nie mogę Ci pomóc. Jestem nieobecny.
[/color]

Awatar użytkownika
Delta
Posty: 11
Rejestracja: 22 wrz 2009, 17:07

Re: Problem z podłączeniem gitary do komputera!

Post autor: Delta » 11 paź 2009, 20:04

Raczej nie...komputer jest nowy, nigdy nie było problemów.
A mikrofon działał tak też w starym komputerze, więc może coś źle ustawiłem? Coś źle robię?

---

Jestem genialny. Problem rozwiązany. xD
Podłączyłem pod line-in i ustawiłem w interfejsie karty, że to ma być wejście mikrofonu - nie obsługuje.
Ustawiłem, że ma być line-in - działa. xDD
Teraz jest inny problem. Odpalam Guitar Fx, wciskam "start" i wszystko trzeszczy, szumi, piszczy, wrzeszczy, itp. Wtf?

Nie piszemy swoich postów jednego pod drugim.
WilK

nitegamer
Posty: 1
Rejestracja: 11 paź 2009, 21:04

Re: Problem z podłączeniem gitary do komputera!

Post autor: nitegamer » 11 paź 2009, 21:11

mam problem. a wiec podpialem gitarke pod wejscie mic w laptopie mam zintegrowana karte Realtek HD. zainstalowalem ASIO sterowniki zainstalowalem Guitar FX BOX. i ? i (wulg.) :) za przeproszeniem.... nie wiem jak ustawic decybele itp konfiguruje jak sie da wszystko daje distortion maham suwakami i zawsze buczy w glosnikach a jak nacisne gitary strune to jęczy ( a w tle slychac zwykle gitarowe brzmienie bez przejscia) prosze o pomoc jak to poustawiac

Awatar użytkownika
WilK
Zasłużony
Posty: 8856
Rejestracja: 30 cze 2007, 18:21
Lokalizacja: WRC/Kraftborn

Re: Problem z podłączeniem gitary do komputera!

Post autor: WilK » 12 paź 2009, 5:33

Delta pisze: Teraz jest inny problem. Odpalam Guitar Fx, wciskam "start" i wszystko trzeszczy, szumi, piszczy, wrzeszczy, itp. Wtf?
Normalne. Trzeba poziom sygnału ustawić. Znów mikser Windows.
nitegamer pisze:mam problem. a wiec podpialem gitarke pod wejscie mic w laptopie mam zintegrowana karte Realtek HD. zainstalowalem ASIO sterowniki zainstalowalem Guitar FX BOX. i ? i (wulg.) :) za przeproszeniem.... nie wiem jak ustawic decybele itp konfiguruje jak sie da wszystko daje distortion maham suwakami i zawsze buczy w glosnikach a jak nacisne gitary strune to jęczy ( a w tle slychac zwykle gitarowe brzmienie bez przejscia) prosze o pomoc jak to poustawiac
Jak wyżej. A do FX Box nie potrzeba ASIO. To tak przy okazji.
[color=#273886]Nie mogę Ci pomóc. Jestem nieobecny.
[/color]

Garret
Posty: 9
Rejestracja: 05 sty 2010, 22:10

Re: Problem z podłączeniem gitary do komputera!

Post autor: Garret » 09 sty 2010, 21:52

Dobrze, udało mi się ale pojawił się następny problem.
Program ReValver ciągle się zawiesza i wywala bsody. I do tego b wiele różnych opcji nie działa (albo chwilkę działa, a później nie słychać dźwięku)

Rlyeh
Zasłużony
Posty: 3106
Rejestracja: 14 sie 2006, 17:37

Re: Problem z podłączeniem gitary do komputera!

Post autor: Rlyeh » 09 sty 2010, 22:34

Uderzaj do supportu ReValvera. Tylko przedstaw im jakieś logi z dziennika zdarzeń, zrzuty pamięci itd. Napisać "bsod" nie wystarczy.
Ja obstawiam lipny sterownik, może robi kuku przy niewłaściwym ustawieniu asio.

Awatar użytkownika
wojtekmetal
Posty: 55
Rejestracja: 06 paź 2008, 17:01
Lokalizacja: Bul-Owice

Re: Problem z podłączeniem gitary do komputera!

Post autor: wojtekmetal » 14 lut 2010, 20:01

A ja mam już dość z użerania sie z Realtekiem HD i mam zamiar kupić jakąś kartę do 100 zł na któej by to grało (no bo skoro u mojego kumpla który ma 7 letni komputer z wbudowaną kartą GR działa bez zarzutu a na moim 2 letnim nie, to chyba wystarczy te 100 zł?) i nie wiem jaka karta by sie nadawała. Wyczytałem gdzieś o Creative SB Audigy, dałoby sie coś z tego wykręcić?

Rlyeh
Zasłużony
Posty: 3106
Rejestracja: 14 sie 2006, 17:37

Re: Problem z podłączeniem gitary do komputera!

Post autor: Rlyeh » 15 lut 2010, 2:46

No jak do stówy, to to jest chyba jedyna opcja.

Speaktrap
Posty: 2
Rejestracja: 21 lut 2010, 21:55

Re: Problem z podłączeniem gitary do komputera!

Post autor: Speaktrap » 22 lut 2010, 20:39

Lepszą latencję osiągniąć można tylko na linuksie z jądrem czasu rzeczywistego i serwerem dźwięku JACK...

Crossiak
Posty: 9
Rejestracja: 16 lut 2010, 11:37

Podłączenie gitary do komputera z Win7

Post autor: Crossiak » 23 lut 2010, 23:01

Witam.
Do tej pory podpinałem gitarę z efektem BOSS MT-2 do komputera z Windowsem XP i nie było problemu.
Dziś po formacie zainstalowałem Win7. Kiedy podpinam tylko gitarę jest ok. Problem pojawia się gdy po drodze podczepiam efekt. Pojawia się mniej niż sekundowe opóźnienie w dźwieku z głośników co przy graniu na głośnikach jest dosyć kłopotliwe.

Czy ktoś może wie jak pobyć się tego opóźnienia?
Z góry dzięki.

grzegorz.boru
Posty: 3
Rejestracja: 27 lut 2010, 11:48

Re: Problem z podłączeniem gitary do komputera!

Post autor: grzegorz.boru » 27 lut 2010, 12:16

sledze temat od pocztku i nie widze rozwiazania mojego problemu
mianowicie:
-mam asio
-gitara gra bez zadnego programu (czysto)
-gdy dziala jakis program (przester) nie ma zmian dzwieku (gitara gra czysto)
-uzywam win7 proc 2rdz 2.1ghz i karta dzw zintegrowana
z gory thx


a tu screen
http://i50.tinypic.com/5cipas.jpg

Awatar użytkownika
NiecnyKsiaze
Posty: 8462
Rejestracja: 13 gru 2006, 12:49

Re: Problem z podłączeniem gitary do komputera!

Post autor: NiecnyKsiaze » 27 lut 2010, 12:40

W czym nagrywasz i czego używasz do przesteru?

Jeżeli włączysz wtyczkę VST symulującą przester, to zacznie ona działać dopiero na nagranej ścieżce, chyba, że włączysz monitorowanie wejścia w programie nagraniowym i nakażesz nagrywać wyjście (normalnie nagrywasz wejście).
[size=85]
[url=http://nk.art.pl/mp3/nk_grom_molowo.mp3]Piosenka o adminach[/url]
[url=http://nk.art.pl/mp3/nk_wojny_gwiezdne.mp3]Piosenka o forach[/url]
Antek[/size]

grzegorz.boru
Posty: 3
Rejestracja: 27 lut 2010, 11:48

Re: Problem z podłączeniem gitary do komputera!

Post autor: grzegorz.boru » 27 lut 2010, 13:21

chce grac live a uzywam GTR i revalver i nie ma zmian dzwieku

Awatar użytkownika
NiecnyKsiaze
Posty: 8462
Rejestracja: 13 gru 2006, 12:49

Re: Problem z podłączeniem gitary do komputera!

Post autor: NiecnyKsiaze » 27 lut 2010, 19:24

GTR w trybie samodzielnym (nie jako VST) chyba umożliwia włączenie efektu live? Kiedyś próbowałem GTR i działał. Może chodzi o Windows 7? Może Twoje ASIO nie obsługuje "siódemki"?
[size=85]
[url=http://nk.art.pl/mp3/nk_grom_molowo.mp3]Piosenka o adminach[/url]
[url=http://nk.art.pl/mp3/nk_wojny_gwiezdne.mp3]Piosenka o forach[/url]
Antek[/size]

grzegorz.boru
Posty: 3
Rejestracja: 27 lut 2010, 11:48

Re: Problem z podłączeniem gitary do komputera!

Post autor: grzegorz.boru » 28 lut 2010, 16:43

bardzo prawdopodobne jest jakis sposob ???
moze wirtualna maszyna xp stery ASIO i gtr albo guitar rig ???

ODPOWIEDZ