Problem z podłączeniem gitary do komputera

O problemach z nagrywaniem oraz nagłośnieniem.
ODPOWIEDZ
Forest
Posty: 222
Rejestracja: 16 wrz 2007, 22:05

Problem z podłączeniem gitary do komputera

Post autor: Forest » 05 paź 2007, 12:29

Witam. Chciałem podpiąć gitarę pod kompa i tu pojawia się problem. No wiec nie ma w ogóle dźwięku. Nie wiem, może jakiś sterowników mi brak? A może karta muzyczna sie nie nadaje? Posiadam kartę Realtek AC'97. Wiem że pojawiły się już takie tematy na tym forum, przeczytałem ale konkretu nie znalazłem.

Awatar użytkownika
J.Mayer
Posty: 391
Rejestracja: 29 sie 2006, 11:51
Lokalizacja: Ł-ca

Post autor: J.Mayer » 05 paź 2007, 16:42

Po 1 musisz miec przejściówkę z duzego jacka na mały i normalnie podlączasz to pod wejście mikrofonowe. Z kartą jest ok bo sam mam taką, do nagrywania się nie nadaje zbytnio ale jeśli zainstalujesz sterowniki ASio4 bedziesz miał dźwięk bez minimalnego opóźnienia. Aha jak byś nie wiedział to w pasu narzędi (przy zegarze) jest taki głośniczek i tam w ustawieniach masz mikrofon weź vol na maksa i gra muzyka. No i zeby to jakoś brzmiało ściagnij programik Ampli tube i wszystko chodzi cacy.
Myśle ze wytumaczyłem to dosyć w przejrzysty sposób :D

Awatar użytkownika
WilK
Zasłużony
Posty: 8855
Rejestracja: 30 cze 2007, 18:21
Lokalizacja: WRC/Kraftborn

Post autor: WilK » 05 paź 2007, 17:04

Sterowniki Asio4All. Wystarczy w Google zapodać. Są darmowe. Tak jak Amplitube 1 LE - taki emulator wzmacniaczy, kolumn i efektów. Wyższe wersje już płatne.

Przelotka z dużego jacka powinna też krosować mono gitary na stereo wejście. Nie pamiętam jak w AC97 jest, ale ja nie używałem wejścia mikrofonowego, tylko line przez preampa. Może w Realtekach wejście mikrofonu jest mono. Nie pamiętam jak pisałem, bo od dawna mam M-Audio.

Jak coś, to pisz na prw. Wytłumaczę co i jak.
[color=#273886]Nie mogę Ci pomóc. Jestem nieobecny.
[/color]

Forest
Posty: 222
Rejestracja: 16 wrz 2007, 22:05

Post autor: Forest » 05 paź 2007, 17:44

Heh no przejściówkę mam, no chyba sobie do dupy kabelka nie podpoiłem ;) Problem w tym że wszystko robiłem. Instalowałem sterowniki, patrzałem czy nie jest mikrofon wyciszony itp. a jak siebie nie słyszałem, tak nie słyszę. Dobra jutro coś pokombinuje, tera zbytnio czasu nie mam bo już na koncert wychodzę.

Forest
Posty: 222
Rejestracja: 16 wrz 2007, 22:05

Post autor: Forest » 06 paź 2007, 11:43

Oki działa wszystko. Podłączyłem pod mikrofon. Przy czystym brzmieniu, w ogóle nie brzęczy i działa prawie że tak jak na moim piecyku ;) Możecie polecić jakieś dobre efekty z mocniejszym brzmieniem? (death, black, trash metal) Mogą być nawet płatne. Jak na razie posiadam Guitar FX BOX 2.6 ale nie podchodzi specjalnie pod mój gust. Fajnie można się pobawić z brzmieniem ale to nie to czego szukam.

Awatar użytkownika
Etecoben
Posty: 295
Rejestracja: 30 gru 2006, 19:35
Lokalizacja: Ruins of Silvermoon

Post autor: Etecoben » 06 paź 2007, 14:28

Guitar rig powinien ci się przydać, fajny program..
[url=http://www.lastfm.pl/user/Etecoben/?chartstyle=basicrt10][img]http://imagegen.last.fm/basicrt10/recenttracks/Etecoben.gif[/img][/url]

Forest
Posty: 222
Rejestracja: 16 wrz 2007, 22:05

Post autor: Forest » 06 paź 2007, 16:56

Fajny to może i jest, ale z tego co czytam to ludzi do kurwicy doprowadza (głównie z powodu opóźnień dźwięku). Dobra, zobaczę to powiem :) A tym czasem przysyłajcie więcej nazw dobrych programów. (Sam poszukałbym na googolach ale nawet nie wiem pod jakim hasłem)

edit: Pomyliłem się. Guitar FX BOX posiada ostrzejszy efekt (overdrive) ale gdy tylko włączę tą funkcje pojawiają się strasznie szumy i trzaski w głośnikach. To znaczy że na każdym programie, będę miał podobny problem?

Awatar użytkownika
WilK
Zasłużony
Posty: 8855
Rejestracja: 30 cze 2007, 18:21
Lokalizacja: WRC/Kraftborn

Post autor: WilK » 06 paź 2007, 23:05

Guitar Rig - jest już wersja 3 można sobie demo ściągnąć ze stronki NI
Waves GTR
Revalver 2
Amplitube 2 i nowość Amplitube Metal - ukierunkowany na przestery właśnie

A przede wszystkim Google i trochę własnej inwencji. Wystarczy wpisać "Guitar Amp Modeling". No offence.

P.S. Piszesz, że GR doprowadza ludzi do czegoś tam z powodu opóźnień... Może się nie znam ale jeśli chcesz porządnie podejść do tematu gitara-komputer, to nie na AC97. Także proszę nie mieć pretensji o latencję (choć na ASIO4All udało mi się kiedyś pojechać na 16ms), tylko podłączać się via karta muzyczna, a nie dźwiękowa.
[color=#273886]Nie mogę Ci pomóc. Jestem nieobecny.
[/color]

Rlyeh
Zasłużony
Posty: 3106
Rejestracja: 14 sie 2006, 17:37

Post autor: Rlyeh » 06 paź 2007, 23:18

A ustawiłeś w mikserze windowsowskim źródło dźwięku na line in? Co do szumów, masz boosta włączonego?
Guitar Rig - jest już wersja 3 można sobie demo ściągnąć ze stronki NI
Oh yeah, dzięki.
Może się nie znam ale jeśli chcesz porządnie podejść do tematu gitara-komputer, to nie na AC97.
Da się.

Awatar użytkownika
WilK
Zasłużony
Posty: 8855
Rejestracja: 30 cze 2007, 18:21
Lokalizacja: WRC/Kraftborn

Post autor: WilK » 07 paź 2007, 0:18

Rlyeh pisze:
Może się nie znam ale jeśli chcesz porządnie podejść do tematu gitara-komputer, to nie na AC97.
Da się.
No wiem, że się da. Kiedyś Trabantem pojechałem 130 kph. Da się :)

P.S. Właśnie ogrywam wspomniane demo. Dwa nowe ampy - Soldano SLO i "FiftyOneFifty" :D Kupa nowych presetów. Całkiem fajnie.
[color=#273886]Nie mogę Ci pomóc. Jestem nieobecny.
[/color]

Rlyeh
Zasłużony
Posty: 3106
Rejestracja: 14 sie 2006, 17:37

Post autor: Rlyeh » 07 paź 2007, 7:17

wilczywilk pisze:
No wiem, że się da. Kiedyś Trabantem pojechałem 130 kph. Da się :)
Porównanie jak najbardziej słuszne, mimo wszystko nie warto oczekiwać, że każdy gitarzysta JUŻ biegnie i kupuje jakąś mniej lub bardziej topową kartę muzyczną, bo przeczytał na jakimś forum, że komuś udało się wyciągnąć z niej 16 ms i że i tak jest to sukces. Ja wyciągam nominalne 5 ms bez artefaktów. To rosyjska ruletka - wszystko zależy od producenta kodeka, no i tego, co jeszcze siedzi w kompie.

A możesz coś na szybciora nagrać i wrzucić? Mógłbyś porównać te same presety z GR2 i GR3 i powiedzieć, czy coś się zmieniło? Jak Ci się chce oczywiście, pytam z ciekawości, bo gitarę wezmę do ręki dopiero w poniedziałek po południu, a ciekawość zżera ;p

Awatar użytkownika
WilK
Zasłużony
Posty: 8855
Rejestracja: 30 cze 2007, 18:21
Lokalizacja: WRC/Kraftborn

Post autor: WilK » 07 paź 2007, 11:30

Proszę bardzo. Tyle że presety są w większości nowe :)

Na początek parę screenów

Obrazek

Lekka kosmetyka wizualna.

Obrazek

Nowe ampy - Ultrasonic, High White i Citrus

Obrazek

Live view z wizualizacją Rig Kontrol

A teraz sample - sorki za technikę, ale po imprezce jestem :)

http://www.sendspace.com/file/z4ob67
Aggression

http://www.sendspace.com/file/nx1nll
Doombags Delight

http://www.sendspace.com/file/xar9rw
Gratifier Modern

http://www.sendspace.com/file/p3w5qn
Ultra Grat

http://www.sendspace.com/file/10njdh
Scooped

http://www.sendspace.com/file/yo9g7m
Classic Metal Lead
[color=#273886]Nie mogę Ci pomóc. Jestem nieobecny.
[/color]

Forest
Posty: 222
Rejestracja: 16 wrz 2007, 22:05

Post autor: Forest » 07 paź 2007, 16:06

Rlyeh pisze:A ustawiłeś w mikserze windowsowskim źródło dźwięku na line in?
Jak na źródło dźwięku line in? Mam podpięta gitarę pod wejście mikrofonowe bo pod wejściem line in coś nie działa (nic nie słychać)
Rlyeh pisze:Co do szumów, masz boosta włączonego?
Bez znaczenia czy z boostem czy nie. Tak i tak buczy jak cholera jak tylko włączę jakikolwiek efekt.

Hm zastanawiam się, czy może nie lepiej jakby kupić jakiś efekt np. z allegro podpiąć pod niego gitarę, a z niego pod wejście mikrofonowe do kompa. Przeszłoby takie coś? Były by jakieś opóźnienia w dźwięku? Bo na kompie jak podłącze gitarę nie ma najmniejszego (chyba że włączę jakiś programowy efekt) i w ogóle z dźwiękiem też jest ok (chyba że... patrz poprzedni nawias)

Awatar użytkownika
Umulamahri
Posty: 3389
Rejestracja: 18 mar 2006, 11:32
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Post autor: Umulamahri » 07 paź 2007, 16:41

w sumie to jak masz lipna karte i slabego kompa - nie wiem - tak cos mi sie zdaje po opisie problemu, ze moze dodatkowo ci procek nie wyrabia - to najlogiczniejszym wysciem byloby cos ze stajni Line6 - toneport, guitar port. jako ze za w sumie niewiele wieksza kase niz "jakis efekt" zalatwia od razu problem z karta i obciazeniem kompa.
jak to

Forest
Posty: 222
Rejestracja: 16 wrz 2007, 22:05

Post autor: Forest » 07 paź 2007, 19:33

Mój komp to athlon 2500+, 512 ramu oraz radeon 9200. Myślę że procek raczej nie powinien mieć problemów z przetwarzaniem dźwięku.

ODPOWIEDZ