Czy zle podpinam gitarę?

O problemach z nagrywaniem oraz nagłośnieniem.
ODPOWIEDZ
Jakubx98
Posty: 2
Rejestracja: 08 lip 2018, 14:41

Czy zle podpinam gitarę?

Post autor: Jakubx98 » 08 lip 2018, 14:49

Witam, mam problem z podpięciem gitary do komputera.
Jakis czas temu zakupiłem interfejs i gdy podepnę do niego gitarę to słychać clean. Natomiast w momencie, gdy pobrałem komputerowe wzmacniacze to nie było z nich żadnego dzwieku(próbowałem z guitar rig 5 i lepou). Dopiero, gdy nagrałem czystą gitarę w abletonie mogłem nałożyć wzmacniacz z lepou. Co mam zrobić, żeby grać na żywo ze wzmacniaczem? Może mam pobrać cos innego?
Może jest napisane to chaotycznie, ale dopiero zaczynam tę zabawę i kompletnie się na tym nie znam..

Derayes
Posty: 525
Rejestracja: 15 maja 2017, 11:31
Lokalizacja: Szwecja

Re: Czy zle podpinam gitarę?

Post autor: Derayes » 09 lip 2018, 10:40

Niestety za mało się znam abym autorytatywnie odpowiedział.
Generalnie to ja korzystam z Audacity i wtyczek VST gdzie nie mogę używac ich w tzw. czasie rzeczywistym czyli słyszec jak na nich gram.

msankowski
Posty: 15
Rejestracja: 07 maja 2018, 21:15

Re: Czy zle podpinam gitarę?

Post autor: msankowski » 09 lip 2018, 11:02

Nie korzystam na codzień z Guitar Rig, ale go próbowałem i przynajmniej na słuchawkach wszystko grało live.
Jaki interfejs audio wykorzystujesz i jak łączysz całość?

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka


Jakubx98
Posty: 2
Rejestracja: 08 lip 2018, 14:41

Re: Czy zle podpinam gitarę?

Post autor: Jakubx98 » 12 lip 2018, 22:52

Posiadam focusrite scarlett solo, podpiąłem gitarę do interfejsu, a w guitar rigu nic

migra5
Posty: 1
Rejestracja: 13 lip 2018, 0:02

Re: Czy zle podpinam gitarę?

Post autor: migra5 » 13 lip 2018, 1:14

To może być pytanie do informatyka niestety

msankowski
Posty: 15
Rejestracja: 07 maja 2018, 21:15

Re: Czy zle podpinam gitarę?

Post autor: msankowski » 13 lip 2018, 20:23

Jakubx98 pisze:
12 lip 2018, 22:52
Posiadam focusrite scarlett solo, podpiąłem gitarę do interfejsu, a w guitar rigu nic
Ale nadal nie ma informacji o tym "JAK?". Spróbuję doradzić bez tego. Używam innego interfejsu ale wszystkie są podobne w podstawowych funkcjach.

1. Zakładam, że interfejs jest poprawnie skonfigurowany z komputerem, tzn zainstalowane sterowniki oraz sprawdzone przynajmniej jako DAC czyli odtwarzamy muzykę np. z Youtube na słuchawkach lub monitorach podpiętych do interfejsu audio.
2. Jeśli tak, to podłączamy gitarę sprawdzonym kablem jack-jack mono (gitarowym) do wejścia instrumentalnego (z rysunkiem gitary) i ustawiamy przełącznik w pozycji "INST". Ustawiamy regulator wzmocnienia powyżej na "godzinę 12".
3. Podłączamy słuchawki, ustawiamy przełącznik "DIRECT MONITOR" w pozycji "ON", regulator wzmocnienia "MONITOR" na "godzinę 12". W słuchawkach powinien być czysty dźwięk gitary.
4. Jeśli tak, to ustawiamy przełącznik "DIRECT MONITOR" w pozycji "OFF".
5. Włączamy Guitar Rig, otwieramy okno File->Audio and MIDI Settings.
6. W zakładce Audio sprawdzamy, czy Driver i Device wskazuje na podłączony interfejs audio, ewentualnie ustawiamy prawidłowy (nie wiem jak się będzie nazywał przy Scarlett Solo).
7. W zakładce Routing sprawdzamy, czy Guitar Rig poprawnie zidentyfikował wejścia i wyjścia interfejsu audio. Klikamy OK
8. W zakładce Components wybieramy efekt i umieszczamy w naszym "racku" po prawej stronie. Sprawdzamy czy jest włączony, jeśli nie włączamy. Na słuchawkach powinien być dźwięk gitary z efektem.

Daj znać czy procedura zadziałała.

płomyk
Posty: 5
Rejestracja: 20 paź 2018, 15:00

Re: Czy zle podpinam gitarę?

Post autor: płomyk » 20 paź 2018, 18:59

emm wydaje mi się ze dobrze

ODPOWIEDZ