Nagranie gitary elektrczynej.

O problemach z nagrywaniem oraz nagłośnieniem.
ODPOWIEDZ
Dudusiek
Posty: 2
Rejestracja: 02 lip 2018, 11:58

Nagranie gitary elektrczynej.

Post autor: Dudusiek » 02 lip 2018, 12:05

Witam, jestem nowy na tym serwisie od dłuższego czasu przeglądam internet w poszukiwaniu nagrania gitary elektrycznej. Wszystko jest dla mnie takie niejasne i raz na zawsze chcę się dowiedzieć co i jak. Nie mam wybitnego sprzętu, chodzi mi o jakieś nagrywki dla znajomych, dla siebie, gdzieś w małego grono upublicznić. Posiadam Fender Standard Stratocaster HSS RW BS i Fender Champion 100, zastanawia mnie to czy okleić pokój matą anty akustyczną i nagrywać "piecyk" z mikrofonu, w sumie nie wiem czy wystarczy jeden mikrofon dynamiczny i karta dźwiękowa, chodzi mi o zakup, czy jeszcze jakimś "specjalnym" programem muszę to nagrywać, niż jakimś audacity. Po drugie czy opłaca się nagrywać sam "piecyk" z wyjścia "phone", tam gdzie gram sobie czasami na słuchawkach. W sensie, że jack-jack do komputera i to już nie da efektu fajnego zamiast wydawać pieniądze na mikrofon i kartę dźwiękową? Jestem świadom, że dużo było takich tematów, ale nie są dla mnie one wystarczające, przepraszam za mój brak wiedzy i zachęcam kogoś do wytłumaczenia mi tego w jasny i przejrzysty sposób, z góry dziękuję.

Derayes
Posty: 525
Rejestracja: 15 maja 2017, 11:31
Lokalizacja: Szwecja

Re: Nagranie gitary elektrczynej.

Post autor: Derayes » 02 lip 2018, 14:07

Według mnie raczej odpada nagrywanie przez wyjście słuchawkowe, ono nie oddaje pełni brzmienia.
Albo przez mikrofon, powinien starczyc jeden dynamik, albo bezpośrednio wejściem instrumentalnym przez interfejs tj. kartę dźwiękową.
Program Audacity w zupełności wystarczy.

Dudusiek
Posty: 2
Rejestracja: 02 lip 2018, 11:58

Re: Nagranie gitary elektrczynej.

Post autor: Dudusiek » 02 lip 2018, 14:12

W sensie, że prosto z gitary omijając piecyk?

Derayes
Posty: 525
Rejestracja: 15 maja 2017, 11:31
Lokalizacja: Szwecja

Re: Nagranie gitary elektrczynej.

Post autor: Derayes » 02 lip 2018, 15:41

Tak!
Omijajac piecyk, jeśli dałbys multiefekt czy pojedynczy efekt to też bez piecyka.
Jednak uważam że wtedy też brzmienie będzie gorsze.

Najlepiej mikrofonem albo jesli multiefekt ma funkcję interfejsu to przez usb do kompa.

ODPOWIEDZ