Niecny, w sprawie próbki mogę powiedzieć tak:NiecnyKsiaze pisze:Do Michała Lewandowskiego
Michale, posłuchaj tej próbki. Tam są tylko gitary i bas, a nagranie zrobiłem mniej więcej zgodnie z Twoimi zaleceniami. Mam prośbę, żebyś ocenił, co w miksie jest złe, co można ulepszyć (to jest podkład dla mojego wokalisty, zerknij też od 2:10, żeby sprawdzić ustawienia dla solo). Proszę o porady, bo wokalista ma zacząć spiewać już jutro, a pokaże WAVy i projekt Reapera w studio, więc byłoby wstyd dać coś bardzo źle opracowanegoNa życzenie wskażę Ci link do ZIPa z pełnym projektem w Reaperze, może znajdziesz czas?
Dziękuję serdecznie!
1. Efekt nałozony na gitarę wydziela zbyt wiele szumów (i to modulowanych)
2. Efekt nałozony na gitarę mnie nie odpowiada brzmieniowo- zbyt rozmydla - a na tej gitarze (w tej próbce) oparty jest rytm
3. Sprawę może naprawiłą by synchronizacja tempa modulacji z tempem projektu (chyba 120 BPM), ale ja osobiście zrezygnowałbym z tak głębokiej modulacji, albo wręcz wogóle. Zamiast tego chorusa-flangera (czy co to tam jest) nagraj gitarkę rytmiczną czystą i równo, umieść ją skarjnie lewym kanale, potem nagraj drugi raz tę samą gitarkę i umieść ją w skrajnie prawym kanale
4. Bass brzmieniowo jest ok, nic mu nie brakuje, choć po dołożeniu bębnów sytuacja może ulec zmianie
5. Poprawić trzeba równe granie. Numer został nagrany przy tempie 120BPM i niewiele jest taktów w których bas i gitara równo grają "na raz"

pozdrawiam serdecznie