Problemy z Guitar Rig i ich rozwiązywanie

O problemach z nagrywaniem oraz nagłośnieniem.
chef85
Posty: 2
Rejestracja: 09 cze 2014, 16:15

Re: Problemy z Guitar Rig i ich rozwiązywanie

Post autor: chef85 » 09 cze 2014, 16:23

Ja mam z kolei inny problem. Mam w swoim akustyku "guitar pickup" i dręczą mnie szumy i buczenia. Nie dziwiłbym się gdyby były cały czas, bo urządzenie do najlepszych nie należy, ale szumy pojawiają się w równych odstępach co kilkanaście sekund. W przerwach jest czyściutko i słychać tylko gitarę. Podłączam bezpośrednio gitare do komputera zwykłym kablem jack-jack 3.5. Jak myślicie urządzenie uszkodzone czy spróbować kupić lepszy kabel, może gitarowy i zapodać przejściówki?

Awatar użytkownika
Bloodsucker69
Administrator forum
Administrator forum
Posty: 4411
Rejestracja: 05 paź 2008, 19:48
Lokalizacja: Warszawa

Re: Problemy z Guitar Rig i ich rozwiązywanie

Post autor: Bloodsucker69 » 09 cze 2014, 16:26

Jeśli mnie pamięć nie myli to właśnie tak działa testowa wersja tego programu ;) Co jakiś czas dodając lekki szum.

chef85
Posty: 2
Rejestracja: 09 cze 2014, 16:15

Re: Problemy z Guitar Rig i ich rozwiązywanie

Post autor: chef85 » 09 cze 2014, 16:34

Ale szumy są również gdy dźwięk nie idzie przez Guitar Rig?

Awatar użytkownika
Bloodsucker69
Administrator forum
Administrator forum
Posty: 4411
Rejestracja: 05 paź 2008, 19:48
Lokalizacja: Warszawa

Re: Problemy z Guitar Rig i ich rozwiązywanie

Post autor: Bloodsucker69 » 09 cze 2014, 16:45

Piszesz w temacie o Guitar Rigu i nie wspominałeś o tym, że szumy pojawiają się również, kiedy GR nie jest włączony...

Krzak
Posty: 3
Rejestracja: 23 kwie 2014, 21:00

Re: Problemy z Guitar Rig i ich rozwiązywanie

Post autor: Krzak » 30 cze 2014, 19:51

Witam. Po walce przez weekend z Alesis i Guitar Rig 4 LE wkoncu odało mi się go odpalic :guitar: :whistle:
Efekty działają wszystko jest git prócz jednej rzeczy. Wyłączyłem wszystko w GR bawiłem się głośnością wyjścia i wejścia czestotliwościami i za skarby świata nie mogę uzyskać czystego clean-a. Jest to Alesis Guitarlink Plus z oryginalnym oprogramowaniem GR zarejestrowanym. Cały czas działa jak by był jakiś przester włączony. Pomóżcie co robić może ktoś sie spotkał z tym przypadkiem. POdłączone do laptopa HP nx7400 1.73 GHz 2 GB ram muzyka soundmax digital hd audio.
Pozdrawiam

ZER0
Posty: 94
Rejestracja: 18 lis 2010, 17:56

Re: Problemy z Guitar Rig i ich rozwiązywanie

Post autor: ZER0 » 25 sty 2015, 0:10

Cześć przychodzę do was z pytaniem otóż od jakiegoś czasu zacząłem używać do nagrywania cubase 5(ux2 l6 i x4 core AMD). Napotkałem pewien problem z GR5 otóż zauważyłem ze strasznie obciąża mi CPU na niektórych presentach dochodzi nawet do CPU out (czerwona ikonka) dziwne bo na innych programach fl studio czy reaper nie bylo takich problemów. Zazwyczaj zużycie cpu jest na poziomie 20-40% co jest nie do przyjęcia. W załączniku ustawienia cubase i karty. Pomoże ktoś ??

Tutaj link http://wrzucaj.net/images/2015/01/25/nagrywanie.png

MickTheShaggy
Doradca
Doradca
Posty: 814
Rejestracja: 02 lis 2012, 12:32

Re: Problemy z Guitar Rig i ich rozwiązywanie

Post autor: MickTheShaggy » 25 sty 2015, 0:32

A w innych programach też działasz w 24 bitach? Nie wystarcza Ci 16-bit? Może to jest problem.

ZER0
Posty: 94
Rejestracja: 18 lis 2010, 17:56

Re: Problemy z Guitar Rig i ich rozwiązywanie

Post autor: ZER0 » 25 sty 2015, 10:32

przedstawiem na 16 bitów i nic nadal strzela przy nagrywaniu gr5 bufor szaleje po 70% .... nie mam pojęcia co tu jest nie tak. Zmniejszyłem tą latencje na suwaku do minimum tak żeby bylo imput latency 8ms i output latency 15ms.

Yey
Posty: 443
Rejestracja: 06 wrz 2010, 19:20

Re: Problemy z Guitar Rig i ich rozwiązywanie

Post autor: Yey » 25 sty 2015, 11:14

Zmniejsz rozmiar bufora, tak, jak na tym obrazku. Latencję ustawiam nie w ustawieniach karty, ale w Samplitude.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"...Żeby wyrzeźbić twarz w kamieniu trzeba skuć wszystko co nie jest twarzą. Żeby słuchać muzyki trzeba odrzucić wszystko co nią nie jest..."

ZER0
Posty: 94
Rejestracja: 18 lis 2010, 17:56

Re: Problemy z Guitar Rig i ich rozwiązywanie

Post autor: ZER0 » 25 sty 2015, 12:19

Yey To podpowiedz mi jak ustawić latencje w cubase

Yey
Posty: 443
Rejestracja: 06 wrz 2010, 19:20

Re: Problemy z Guitar Rig i ich rozwiązywanie

Post autor: Yey » 25 sty 2015, 14:42

http://www.wrzucaj.net/image/AvZ
http://www.wrzucaj.net/image/AvF
Nie wiem, jak w Cubase jest to rozwiązane. Ale w Samplitude mogę zmieniać latencję poprzez zmianę wielkości bufora dla danego projektu VIP (za pomocą tego + i - w ustawieniach "Buffer settings", widać to na screnach). Ustawienia są takie, jak widać, w praktyce latencja (ok. 6 ms dla jednego, nagrywanego aktualnie kanału) w ogóle nie odczuwalna, nie ma nawet potrzeby edycji i wyrównywania ścieżek.
"...Żeby wyrzeźbić twarz w kamieniu trzeba skuć wszystko co nie jest twarzą. Żeby słuchać muzyki trzeba odrzucić wszystko co nią nie jest..."

Michios
Posty: 78
Rejestracja: 07 cze 2014, 15:29

Re: Problemy z Guitar Rig i ich rozwiązywanie

Post autor: Michios » 17 lip 2015, 2:22

Przez 2h grałem Sobie na GR5 aż nagle musiałem zresetować kompa (jakaś tam akutalizacja) po odpaleniu kompa i chęci dalszej gry nie miałem wyjścia na GR , sygnał normlanie dochodzi ale wyjścia brak.Używam Scarlett Solo.
Programy typu adiucity , fl nagrywają normlanie

SirMisiek
Posty: 3
Rejestracja: 06 paź 2015, 22:40

Re: Problemy z Guitar Rig i ich rozwiązywanie

Post autor: SirMisiek » 06 paź 2015, 23:16

Mam problem z Guitar Rig 5 i sterownikiem ASIO4ALL v2.12, karta dźwiękowa to zintegrowany układ Realtek. Wystarczy, że odpalam Guitar Rig i przestaje być słychać pozostałem dźwięki (systemowe, youtube). Gitarę podłączam za pomocą kabla do gry Rocksmith i gitarę ładnie w guitar rigu słychać

ustawienie asio i guitar rig
http://i.imgur.com/i16O6N5.png

MickTheShaggy
Doradca
Doradca
Posty: 814
Rejestracja: 02 lis 2012, 12:32

Re: Problemy z Guitar Rig i ich rozwiązywanie

Post autor: MickTheShaggy » 06 paź 2015, 23:49

ASIO4All działa tak, że bierze sobie wyjście karty dźwiękowej "na wyłączność". Nie wiem czy to zadziała z Twoją kartą, ale jest taka jedna opcja w ustawieniach systemowych Windows, która może pomóc (niestety nie zawsze działa, bo to zależy od konkretnej karty dźwiękowej i jej sterownika). W Windows 7 jest to: Ikona głośnika Windows->PPM->Urządzenia do odtwarzania->Wybrać urządzenie (np. głośniki, słuchawki)->Właściwości->Zakładka "Zaawansowane"->Odznaczyć opcję "Zezwalaj aplikacjom na przejmowanie wyłącznej kontroli nad tym urządzeniem". Dla pewności restart systemu. Po restarcie sprawdzić, czy ustawienie to się zachowało. Jeśli tak, to można odpalić GR i jest szansa, że zadziała.

SirMisiek
Posty: 3
Rejestracja: 06 paź 2015, 22:40

Re: Problemy z Guitar Rig i ich rozwiązywanie

Post autor: SirMisiek » 11 paź 2015, 18:57

Dzięki, niestety u mnie nie pomogło. Pewnie fakt, że w audacity nie mogę nic nagrywać, to będzie coś powiązanego:)

ODPOWIEDZ