Problemy z Guitar Rig i ich rozwiązywanie

O problemach z nagrywaniem oraz nagłośnieniem.
Awatar użytkownika
miclis
Posty: 107
Rejestracja: 03 mar 2012, 10:59

Re: Problemy z Guitar Rig i ich rozwiązywanie

Post autor: miclis » 28 maja 2013, 21:23

Witam ponownie.
Znów mam problem z GR. Gdy włączam program z podłączoną gitarą, nie słychać żadnego dźwięku. Widzę, że program odczytuje to co gram, mogę nawet coś nagrać, zapisać i odtworzyć potem w Winampie, ale nie mam odsłuchu na żywo. Grzebiąc w opcjach, znalazłem coś takiego:
Obrazek
Może to jest powodem? Jak z powrotem włączyć wyjścia? Dodam, że z normalnym odtwarzaniem muzyki na kompie nie mam żadnego problemu.
[url=http://www.userbars.be][img]http://img832.imageshack.us/img832/607/28644.png[/img][/url]

majkel1024
Posty: 173
Rejestracja: 23 lip 2009, 17:09
Lokalizacja: R`n`Ruda Śląska

Re: Problemy z Guitar Rig i ich rozwiązywanie

Post autor: majkel1024 » 29 maja 2013, 14:52

Tylko kwestia, czy zawsze tak było, czy najpierw słyszałeś i nagle przestało ? Jesli to pierwsze to musisz po prostu przypisać te wyjścia do fizycznych wyjść karty dźwiękowej/interfejsu. Jeśli to drugie to wyłącz i załącz riga, mnie to pomaga :)

Awatar użytkownika
Bloodsucker69
Administrator forum
Administrator forum
Posty: 4411
Rejestracja: 05 paź 2008, 19:48
Lokalizacja: Warszawa

Re: Problemy z Guitar Rig i ich rozwiązywanie

Post autor: Bloodsucker69 » 29 maja 2013, 15:02

Masz konflikt ASIO, typowe. Najpewniej przyczyną jest odtwarzacz muzyki, czyli u Ciebie winamp. Popatrz w panelu ASIO czy któreś wyjście nie świeci się na czerwono.

Awatar użytkownika
miclis
Posty: 107
Rejestracja: 03 mar 2012, 10:59

Re: Problemy z Guitar Rig i ich rozwiązywanie

Post autor: miclis » 29 maja 2013, 20:52

mój panel asio wygląda tak:
Obrazek
nic się na czerwono nie świeci.
Wyłączanie i załączanie riga nic nie daje. Jak się przypisuje wyjścia do wyjść karty dźwiękowej?
[url=http://www.userbars.be][img]http://img832.imageshack.us/img832/607/28644.png[/img][/url]

Wasyl115
Posty: 1
Rejestracja: 15 cze 2013, 14:40

Re: Problemy z Guitar Rig i ich rozwiązywanie

Post autor: Wasyl115 » 15 cze 2013, 14:42

Witam, mam problem z guitar rig. Gdyby ktoś był taki miły i mógłby się ze mną skontaktować na pw/skype! dzięki z góry!

medzlis23
Posty: 1
Rejestracja: 08 lip 2013, 21:50

Re: Problemy z Guitar Rig i ich rozwiązywanie

Post autor: medzlis23 » 08 lip 2013, 22:01

Witam! Mam dziwny problem z moim Guitar Rigiem. Grając w GR pełno jest szumów i trzasków. Próbowałem już na wszystkie sposoby naprawić ten problem - konfigurację Asio, reinstalację GR, reinstalację kodeków do karty. Dodam, że posiadam oryginalny interfejs Guitar Rig Mobile I/O, pracuję na systemie operacyjnym Windows 8 (na starym lapku z Vistą taki problem się nie pojawiał), 64 bity, 4 Gb Ramu. I absolutnie nie wiem, co mam zrobić, tym bardziej, że jutro przyjeżdża do mnie nowa gitarka, na której chcę grać! :guitar:
Jeżeli macie jakieś pomysły piszcie, zrobie printscreeny wszystkiego, czego będziecie potrzebować, nagram próbki dźwięku, postawię Wam piwo, wino, wódkę, tylko pomóżcie naprawić mój problem.

RockerBlues
Posty: 48
Rejestracja: 03 mar 2013, 13:02

Re: Problemy z Guitar Rig i ich rozwiązywanie

Post autor: RockerBlues » 08 lip 2013, 23:32

A gniazdka uziemione? To główna przyczyna szumów. Włącz sobie bramke szumów.

pr0b4rtez
Posty: 2
Rejestracja: 06 sie 2012, 18:24

Guitar Rig 5 - problemy

Post autor: pr0b4rtez » 10 lip 2013, 19:25

WItam. Problem jest następujący. Po wpięciu wiosła do wejścia liniowego w lapku słychać gitare, lecz nic nie zmienia dzwięku w guitar rig 5. Gdy nagrywam i następnie odtwarzam - nic nie słychać. Moje ustawienia są na screenach. Mam laptopa - Fujitsu Siemens AMILO Pi 3540 i karte dzwiękową Realtek HD Audio. Zupełnie sie na tym nie znam, jestem w tym nowy . Pozdrawiam :)

Przeniosłem w odpowiednie miejsce. Rusi
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Dorino
Posty: 20
Rejestracja: 07 cze 2010, 19:13

Re: Problemy z Guitar Rig i ich rozwiązywanie

Post autor: Dorino » 11 sie 2013, 19:14

Witam, mam pytanie, czy możliwe jest dodanie jakiegoś efektu do wszystkich moich presetów? Mam ich sporo, czy da się to łatwiej zrobić niż dodawać do każdego po kolei?

ZER0
Posty: 94
Rejestracja: 18 lis 2010, 17:56

Re: Problemy z Guitar Rig i ich rozwiązywanie

Post autor: ZER0 » 31 sie 2013, 19:44

Witajcie
Mam problem z guitar rig 5. Do nagrywania używam UX2 L6 oraz paragramu FL studio. kiedy nagrywam gitarę na przesterze z GR5 słyszę takie stukanie co parę sek starałem się to jakoś wyeliminować ale nic z tego. Jak by ktoś z was wiedział jak sobie z tym poradzić proszę napisać, ewentualnie czy jest możliwość poprawienia jakości brzmienia na GR5 + UX2 bo cały czas wydaje mi sie ze jak na taką karte muzyczna to to brzmienie jest zbyt "zabrudzone" różnymi szelestami , pukaniami itd

Kolejny problem jest jeszcze bardziej dziwniejszy a mianowicie. Jeżeli nagram jedną ścieżkę powiedzmy na insert 2 następnie dogram drugą ścieżkę na tym samym kanale następnie obie nagrane ścieżki odsłucham brzmią ok. Problem zaczyna sie kiedy to chce jedną ze ścieżek nagrać ponownie zmieniając brzmienie np z clean na przester, wtedy podczas nagrywania wariują mi parametry ustawień Vol ciężko mi to wytłumaczy dokładniej ale wygląda to naprawdę dziwnie w efekcie podczas ponownego nagrywania jednej ze ścieżek ze zmienionym brzmieniem gałki gain , vol uciekają mi na 0% mocy. Może ktoś z was wie czym to możne być spowodowane.

Z góry dzięki za pomoc

yami
Posty: 38
Rejestracja: 21 cze 2013, 19:20

Guitar rig preset

Post autor: yami » 26 wrz 2013, 22:06

Siema, zastanawiam się nad tym
czemu np.
http://www.guitarampmodeling.com/viewto ... =3&t=19139
używając presetu z tej strony do GR5 otrzymuje totatlnie inne brzmienie niz koles w tym temacie ?
moje brzmienie to : https://soundcloud.com/yami7/nothing-else
ktore, w porownaniu z jego
https://soundcloud.com/johan-f/nothing- ... -test-home


brzmi okropnie o_O
nie znam się na tym, ale może on ma elektryka, a ja elektroakustyka.
sKAD w ogole taka roznica ?!
łacze gitare za pomoca kabla od razu do kompa.
Zna ktoś jakieś presety, które dobrze działalyby na moja gitare ?
np. do utworów nothing else matters,
albo RHCP " can't stop "
?

Przeniosłem w odpowiednie miejsce. Rusi.

edit: halo? moglby ktos pomoc ?

undefined693
Posty: 29
Rejestracja: 06 wrz 2012, 23:04

Re: Problemy z Guitar Rig i ich rozwiązywanie

Post autor: undefined693 » 12 lis 2013, 14:38

Witam. Mam guitar rig'a i asio4all. Wszystko mi gra pięknie, ładnie, tylko mam problem z tym, że gdy chce odpalić podkład np. z guitar pro to wyskakuje błąd, lub odpalić podkład z odtwarzacza to odcina wtedy dźwięki. Mam system windows xp sp3. Kiedyś nie miałem takich problemów. Pomoże ktoś?
Pozdrawiam

adi717
Posty: 735
Rejestracja: 10 cze 2011, 22:37
Lokalizacja: Wrocław

Re: Problemy z Guitar Rig i ich rozwiązywanie

Post autor: adi717 » 12 lis 2013, 15:03

Problem tkwi w tym, że oba programy korzystać chcą wtedy z asio co jest niemożliwe.
[url=http://imageshack.us/photo/my-images/812/pobranez.jpg/][img]http://img812.imageshack.us/img812/3711/pobranez.jpg[/img][/url]
Ibanez S670 -> Line6 Pod XT -> TDK ST-550

undefined693
Posty: 29
Rejestracja: 06 wrz 2012, 23:04

Re: Problemy z Guitar Rig i ich rozwiązywanie

Post autor: undefined693 » 12 lis 2013, 15:48

Wspomniałem już, że kiedyś mi to działało... Poza tym mam win xp , a ten problam zazwyczaj pojawia się w 7 : /

bankai
Posty: 1
Rejestracja: 06 sty 2014, 16:19

Re: Problemy z Guitar Rig i ich rozwiązywanie

Post autor: bankai » 06 sty 2014, 16:33


Nagrałem taki filmik instruktażowy jak skonfigurować guitar riga. Powinien się niektórym przydać.

ODPOWIEDZ