Problemy z Guitar Rig i ich rozwiązywanie

O problemach z nagrywaniem oraz nagłośnieniem.
robert_rk1
Posty: 258
Rejestracja: 12 lip 2012, 14:34

Problem z Guitar Rig 5

Post autor: robert_rk1 » 11 sie 2012, 22:50

Gdy spaliła mi się zintegrowana karta dźwiękowa musiałem ją zastąpić czymś innym więc włożyłem SoundBlastera Audigy i po podłączeniu gitary w wejście liniowe słychać ją w głośnikach, ale nie przechodzi ona przez GR. Próbowałem już wielu ustawień i nic. Mam windowsa 7 i musiałem zainstalować sterowniki KX do dźwiękówki bo te od creative nie chciały chodzić. Jeżeli ktoś był by w stanie mi pomóc to proszę o tą pomoc.

Podłączyłem do istniejącego tematu. Unguis
Burny LP Custom
Laney VC 30

drumbART
Posty: 95
Rejestracja: 01 cze 2011, 11:58

Re: Problem z Guitar Rig 5

Post autor: drumbART » 11 sie 2012, 23:00

Masz włączony nasłuchiwanie kanału, do którego podłączasz gitarę :) musisz przestawić na kanał, na którym jest GR i wyłączyć nasłuchiwanie.
Gitary, Ampy, Metal :D
www.youtube.com/user/bartoliniification

robert_rk1
Posty: 258
Rejestracja: 12 lip 2012, 14:34

Re: Problem z Guitar Rig 5

Post autor: robert_rk1 » 11 sie 2012, 23:32

Nasłuchiwanie wyłączyłem. A co masz na myśli pisząc "musisz przestawić na kanał, na którym jest GR"?
Burny LP Custom
Laney VC 30

drumbART
Posty: 95
Rejestracja: 01 cze 2011, 11:58

Re: Problemy z Guitar Rig i ich rozwiązywanie

Post autor: drumbART » 12 sie 2012, 10:09

Najprawdopodobniej Line in masz wyłączone, a włączony mikrofon lub odwrotnie ;)
Gitary, Ampy, Metal :D
www.youtube.com/user/bartoliniification

Tarlachan
Posty: 36
Rejestracja: 17 wrz 2010, 18:59

Re: Problemy z Guitar Rig i ich rozwiązywanie

Post autor: Tarlachan » 01 wrz 2012, 23:24

@uprisingwiki

Sprawdzałem różne kable, kręciłem wtyczką, przeinstalowałem i skonfigurowałem ASIO, niestety bez efektów. Kartę mam około 4 lata, tyle ile komputer, jest to zintegrowany Realtek HD. Jedyne co zauważyłem to, że jak ustawię Buffer Offset na 20ms to na dziwne dźwięki czekam nieco dłużej, a żeby dźwięki zniknęły wystarczy wejść i wyłączyć opcje ASIO.

Dodatkowo zdziwiło mnie, że gdy mam włączonego Guitar Riga nie mogę włączyć żadnych innych dźwięków. Nie byłoby to może dziwne, gdyby nie to, że na Windowsie XP (aktualnie mam 7) działało to bez zarzutu, Guitar Pro, Winamp, czy WMP wszystko jak należy, dopiero po przesiadce na 7mkę przestało działać. Co ciekawe Cubase na Win 7 normalnie toleruje włączone GP czy WMP, a GR nadal nie. Możliwe, że to przez to, że Cubase używa innego rodzaju ASIO, jednak dziwi mnie to nieco.

l3titring
Posty: 6
Rejestracja: 09 maja 2012, 13:40

Re: Problemy z Guitar Rig i ich rozwiązywanie

Post autor: l3titring » 03 sty 2013, 20:33

Witam.
Mam problem z loop station w GR5. Czy przy włączonym autoplay mozna ustawić looper tak aby nie zatrzymywał odtwarzania pętli gdy przestanie się grać? Bo po nagraniu pętli i odtworzeniu po paru sekundach odtwarzanie się zatrzymuje i rozpoczyna się dopiero gdy uderze ponownie w struny... jednak znowu tylko na pewien czas.
Z góry dzięki za pomoc :)

domini1
Posty: 4
Rejestracja: 24 sty 2013, 11:20

Re: Problemy z Guitar Rig i ich rozwiązywanie

Post autor: domini1 » 30 sty 2013, 19:38

A ja mam taki problem , że gdy włączę w fruity lops guitar rig oraz addictive drums, to perkusja leci przez efekty guitar rig. Używam asio, jak ten problem rozwiązać?

l3titring
Posty: 6
Rejestracja: 09 maja 2012, 13:40

Re: Problemy z Guitar Rig i ich rozwiązywanie

Post autor: l3titring » 30 sty 2013, 19:44

Po prostu wrzuciłeś na ten sam kanał w mikserze Addictive drums i input gitary.

Awatar użytkownika
miclis
Posty: 107
Rejestracja: 03 mar 2012, 10:59

Re: Problemy z Guitar Rig i ich rozwiązywanie

Post autor: miclis » 05 mar 2013, 12:24

przed chwilą zdarzyło mi się coś dziwnego. Grałem sobie używając GR4 gdy nagle program zaczął odbierać audycję radiową. Gitara podłączona do komputera za pomocą kabla, a nie żadnego systemu bezprzewodowego, jakim więc cudem Guitar Rig wyłapał sygnał radiowy i dołożył go do mojego nagrania?
[url=http://www.userbars.be][img]http://img832.imageshack.us/img832/607/28644.png[/img][/url]

majkel1024
Posty: 173
Rejestracja: 23 lip 2009, 17:09
Lokalizacja: R`n`Ruda Śląska

Re: Problemy z Guitar Rig i ich rozwiązywanie

Post autor: majkel1024 » 07 mar 2013, 7:47

Cóż, kabel to antena jak by nie było. Czemu zaczęło się tak nagle ? Powodów może być wiele. Może ekran na kablu się połamał gdzieś ? Spróbuj z innym kablem. A może podnieś trochę bramkę szumów.
Swoją drogą, abonament radiowo-telewizyjny od tego odbiornika zapłaciłeś ? :)

Awatar użytkownika
miclis
Posty: 107
Rejestracja: 03 mar 2012, 10:59

Re: Problemy z Guitar Rig i ich rozwiązywanie

Post autor: miclis » 07 mar 2013, 7:58

Kabel nowy, kupiony kilka dni temu, więc powinien być okej.
Niet, nie zapłaciłem. Ale dzisiaj i tak mało kto płaci abonament, więc nie powinno być problemu xD Swoją drogą muszę sprawdzić, czy w ten sposób mogę też odbierać sygnał z TV. :lol:
[url=http://www.userbars.be][img]http://img832.imageshack.us/img832/607/28644.png[/img][/url]

majkel1024
Posty: 173
Rejestracja: 23 lip 2009, 17:09
Lokalizacja: R`n`Ruda Śląska

Re: Problemy z Guitar Rig i ich rozwiązywanie

Post autor: majkel1024 » 07 mar 2013, 12:34

Wracając do tematu. Spróbuj wpiąć sam kabel, przy czym zewrzyj sygnał z masą po stronie wtyku do gitary. Obwiń drutem czy coś. Wtedy też zbiera to radio ?

Awatar użytkownika
miclis
Posty: 107
Rejestracja: 03 mar 2012, 10:59

Re: Problemy z Guitar Rig i ich rozwiązywanie

Post autor: miclis » 08 mar 2013, 8:08

To radio zbierało tylko wtedy, przez kilka minut mojego grania. Potem celowo siedziałem jakiś czas z gitarą w łapie, próbując przechwycić więcej sygnału, ale radia już nie usłyszałem. To nie tak, że radio jest problemem, który nie pozwala mi grać (chociaż gdyby pojawiało się częściej to mogłoby być denerwujące), po prostu zaciekawiło mnie to zjawisko i postanowiłem się zapytać o co biega.

Apropo problemów: gdy gram pojedyncze, podwójne dźwięki, to wszystko jest okej, gdy natomiast próbuje zagrać dłuższy kawałek całymi akordami, to coś dziwnego dzieje się z dźwiękiem w GR. Zaczyna on powoli zanikać i cichnąć. Przez to, nagranie jakiegokolwiek podkładu akordowego w GR jest praktycznie niemożliwe. Da się to jakoś naprawić?
[url=http://www.userbars.be][img]http://img832.imageshack.us/img832/607/28644.png[/img][/url]

majkel1024
Posty: 173
Rejestracja: 23 lip 2009, 17:09
Lokalizacja: R`n`Ruda Śląska

Re: Problemy z Guitar Rig i ich rozwiązywanie

Post autor: majkel1024 » 08 mar 2013, 9:55

Bramka szumów. Zjedź treshlodem niżej.

l3titring
Posty: 6
Rejestracja: 09 maja 2012, 13:40

Re: Problemy z Guitar Rig i ich rozwiązywanie

Post autor: l3titring » 21 kwie 2013, 17:01

Witam.

Mam w planach zakup przełącznika midi do gr3, póki co korzystam z klawiatury komputera. Zastanawia mnie czy ta wersja programu pozwala na przełączniki chwilowe czyli włączone tylko w momencie wciskania? od czwartej wersji programu ta funkcja jest do uzyskania bez problemu a w trójce jakoś nie mogę.
Z góry dziękuje za pomoc, zależy mi na tym aby to była właśnie ta wersja (mam swoje powody :p ) a nie ta funkcja jest mi bardzo potrzebna..

ODPOWIEDZ