Problemy z Guitar Rig i ich rozwiązywanie

O problemach z nagrywaniem oraz nagłośnieniem.
ODPOWIEDZ
Unguis
Moderator forum
Moderator forum
Posty: 3068
Rejestracja: 15 maja 2009, 11:08
Lokalizacja: Gliwice

Re: Problemy z Guitar Rig i ich rozwiązywanie

Post autor: Unguis » 21 maja 2012, 12:57

Odznaczyć resampling do 48 kHz to primo. Druga sprawa screen z ustawień audio z GR.

Duke
Posty: 43
Rejestracja: 02 maja 2008, 0:47

Re: Problemy z Guitar Rig i ich rozwiązywanie

Post autor: Duke » 21 maja 2012, 13:12

Odznaczone. Nie wiem o które ustawienia chodzi bo GR to jeden duży panel od ustawień.
http://imageshack.us/photo/my-images/40 ... tuuzp.jpg/ Tu screen.

PS: Dzieki za pomoc.

Unguis
Moderator forum
Moderator forum
Posty: 3068
Rejestracja: 15 maja 2009, 11:08
Lokalizacja: Gliwice

Re: Problemy z Guitar Rig i ich rozwiązywanie

Post autor: Unguis » 21 maja 2012, 13:23

Jeszcze zrzut z Routing Inputs ;) W co wpinasz gitarę tak de facto?

Duke
Posty: 43
Rejestracja: 02 maja 2008, 0:47

Re: Problemy z Guitar Rig i ich rozwiązywanie

Post autor: Duke » 21 maja 2012, 13:29

W Line In sprawdziłem czy na pewno wyciszając w panelu Direct Sound Line in(oczywiście to potem cofnąłem) i faktycnzie wtedy dźwięk z gitary znika(ten czysty niezależny od GR)
http://imageshack.us/photo/my-images/9/beztytuuwl.jpg/

A to jest to co się dzieje z resztą. Mimo zainstalowania.
http://imageshack.us/photo/my-images/4/beztytuumrg.jpg/

Unguis
Moderator forum
Moderator forum
Posty: 3068
Rejestracja: 15 maja 2009, 11:08
Lokalizacja: Gliwice

Re: Problemy z Guitar Rig i ich rozwiązywanie

Post autor: Unguis » 21 maja 2012, 13:54

Rig Session I/O działać nie będzie ponieważ nie masz kontrolera nożnego do Guitar Riga. Dlaczego pobierasz w GR sygnał z obu kanałów (L i R) skoro gitara jest instrumentem mono?

Duke
Posty: 43
Rejestracja: 02 maja 2008, 0:47

Re: Problemy z Guitar Rig i ich rozwiązywanie

Post autor: Duke » 21 maja 2012, 14:19

Tego nie wiem, ale nie ma specjalnie innych opcji, mogę jeden kanał wykasować.

Unguis
Moderator forum
Moderator forum
Posty: 3068
Rejestracja: 15 maja 2009, 11:08
Lokalizacja: Gliwice

Re: Problemy z Guitar Rig i ich rozwiązywanie

Post autor: Unguis » 21 maja 2012, 14:22

Jest. Na górze gdzie pisze IN świeci się i L i R. Tam odznacz jeden z kanałów (bodajże prawy, już nie pamiętam który jest który na jacku).

slashgun
Posty: 14
Rejestracja: 31 sty 2012, 14:46

Re: Problemy z Guitar Rig i ich rozwiązywanie

Post autor: slashgun » 21 cze 2012, 20:39

Ja wogóle nie mam dżwięku nawet bez guitar riga.Po prostu po podłaczeniu gitary do kompa.Mam realtek hd audio.

Riyan37
Posty: 6
Rejestracja: 08 sty 2011, 21:21

Re: Problemy z Guitar Rig i ich rozwiązywanie

Post autor: Riyan37 » 04 lip 2012, 18:37

Witam.
Od dłuższego czasu bawię się w Guitar Rig' u, jednak napotykam dość drażniący problem. Chodzi dokładnie o jakość dźwięku. Gdy odsłuchuje domyślne przestery Guitar Rig' a u innych ludzi na YT na przykład, brzmią one świetnie. Nawet, jeżeli ci ludzie nie posiadają zewn. karty dźwiękowej, a posiadają zwykłego Realtek'a . Otóż mój problem polega na tym, że jakość tego dźwięku jest po prostu słaba. Bas jest taki jakby "harczący", który zagłusza dźwięk cieńszych strun. W ogóle jakość przesterów jest niezadowalająca, a gdy aktywuje prawy kanał w programie (te przyciski L i R) to zaczynam słyszeć szum i dźwięk jest tylko w lewej słuchawce. Nie jest to wina głośników/słuchawek, bo sprawdzałem na wielu wyjściach (Oczywiście bez zmian). Niemożliwe jest również, że to przez słaby kabel, bo gdy podłącze się do zwykłego pieca, to dźwięk jest normalny. Komputer też nie jest stary, a jego specyfikacje powinny dawać lepszą jakość.
Drugą sprawą jest to, że gdy podłączę gitarę do Line-in(bez włączania Rig' a), to automatycznie włącza mi się podsłuch, i jest on tylko w lewej słuchawce.
Nie mam pojęcia, w czym znajduje się problem.
Byłbym wdzięczny za dobrą pomoc,
Pozdrawiam.

Pudlowsky
Posty: 1
Rejestracja: 12 lip 2012, 13:44

Re: Problemy z Guitar Pro

Post autor: Pudlowsky » 12 lip 2012, 13:57

Siema, jestem perkusistą i z gp miałem do czynienia dość rzadko, ale teraz muszę parę rzeczy napisać i potrzebuję pomocy braci gitarzystów!:D Mam gp w wersji 5.2 z bankami RSE, i muszę ułożyć bębny do kilku kawałków, coby łatwiej komponowanie szło. Mój problem jest taki, że po włączeniu gp w zakładce "widok" opcja "perkusja" jest niedostępna, wygaszona, tak samo jak ikona bębna w pasku zadań obok klawiatury i podstrunnicy... Nie wiem co robić, bo zawsze taką robotę odwalał za mnie kto inny, a teraz muszę się za to wziąć i to na poważnie. Są jakieś metody na "odblokowanie" perkusji w mym nieszczęsnym gp? Proszę o pomoc!

Tarlachan
Posty: 36
Rejestracja: 17 wrz 2010, 18:59

Re: Problemy z Guitar Rig i ich rozwiązywanie

Post autor: Tarlachan » 23 lip 2012, 1:37

Witam.
Mój problem polega na tym, że przy włączonym Guitar Rigu 4 dźwięk zaczyna po 2 minutach brzęczeć/buczeć. Zdarza się to dopiero po chwili grania i stopniowo zaczyna brzęczeć coraz mocniej. Problem rozwiązuje wyjęcie i włożenie kabla do komputera, restart Guitar Riga lub zatrzymanie strun i odczekanie około 5 minut (nie wiem ile dokładnie, bo po prostu przerywałem grę i zajmowałem się czymś innym na komputerze). No tak, rozwiązuje, ale zdarza się to niestety też co około 5 minut, tak, że zdążę zagrać jeden utwór i jak zaczynam grać kolejny to wchodzi brzęczenie. Nagrałem próbkę, może ktoś się spotkał z takim problemem:


PS: Nie, nie jest to za dużo przesterów, brzmienie jest przegainowane, ale nie aż tak, nagrywane (chyba) na tym: pobierz, nie jestem pewien, bo nagrywałem to żeby znajomy powiedział czy spotkał się z czymś takim.

kokopiko
Posty: 16
Rejestracja: 19 gru 2011, 9:13

Re: Problemy z Guitar Rig i ich rozwiązywanie

Post autor: kokopiko » 24 lip 2012, 7:51

Witam,
używam POD GX, do nagrywania Reaper. Gdy uruchamiam Guitar Rig przy odpalonym Reaperze wyświetla mi że ASIO GX nie jest dostępne. Gdy odpalam Reapera przy uruchomionym G. Rig wyświetla inny błąd i proponuje odpalenie ustawień celem wybrania urządzenia rejestrującego. Wcześniej było OK, stało się tak po przeinstalowaniu Windows i całego softu. Reaper przy odpalonym POD Farm nagrywa.

drumbART
Posty: 95
Rejestracja: 01 cze 2011, 11:58

Re: Problemy z Guitar Rig i ich rozwiązywanie

Post autor: drumbART » 05 sie 2012, 15:50

@Riyan37:

Gitara jest mono ;) więc nawet jak wepniesz kabel stereo do PC to i tak gra tylko jeden kanał, to jest naturalne. Na dwa głośniki możesz rozrzucić robią zestaw stereo w samym guitar rig...
Wzmacniacze trzeba ustawiać pod sprzęt i styl jakim grasz, najlepiej nagraj sobie jeden riff w pętlę i zmieniaj ustawienia w locie tak żeby Ci pasowało.
Poświęć trochę czasu i efekty się pojawią,

pozdro

Bartek

Naprawdę nie trzeba cytować całych postów, inteligentny człowiek przeczyta, co napisano 2 posty wyżej... Bejton
Gitary, Ampy, Metal :D
www.youtube.com/user/bartoliniification

uprisingwiki
Posty: 6
Rejestracja: 08 sie 2012, 13:39

Re: Problemy z Guitar Rig i ich rozwiązywanie

Post autor: uprisingwiki » 08 sie 2012, 15:25

@Tarlachan:

PS: Nie, nie jest to za dużo przesterów, brzmienie jest przegainowane, ale nie aż tak, nagrywane (chyba) na tym: pobierz, nie jestem pewien, bo nagrywałem to żeby znajomy powiedział czy spotkał się z czymś takim.[/quote]

Z tego co słyszę nie jest to błąd programu tylko coś z zewnątrz.
Miałem podobny problem, na początek ściągnij najnowsze sterowniki ASIO i dobrze skonfiguruj je w programie Guitar Rig (PAMIĘTAJ O WYŁĄCZENIU RÓŻNYCH PROGRAMU KTÓRE UŻYWAJĄ DŹWIĘK np. Google Chrome, wtyczki flash itp it). Jak to nie zadziała to próbuj kręcić wtyczką mini jack (ta co wchodzi do kompa) tak aż brzęczenie ustanie, jak to nie pomoże to podłącz inny kabel. Możliwe, że to wina gniazda z karty dźwiękowej, jak długo ją masz?

Jak wyżej. Bejton

Kamus
Posty: 28
Rejestracja: 07 gru 2009, 19:40

Re: Problemy z Guitar Rig i ich rozwiązywanie

Post autor: Kamus » 08 sie 2012, 16:58

poprobuj pokrecic pokretem u gory po lewej strone w lewo

ODPOWIEDZ