Problemy z Guitar Rig i ich rozwiązywanie

O problemach z nagrywaniem oraz nagłośnieniem.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Emperor Gluteus Maximus
Posty: 605
Rejestracja: 09 wrz 2007, 13:20
Lokalizacja: Bełchatów / Warszawa
Kontakt:

Problemy z Guitar Rig i ich rozwiązywanie

Post autor: Emperor Gluteus Maximus » 09 wrz 2007, 13:38

"Szczęśćboże"

Od jakiegoś czasu używam Guitar Rig'a 2 i jestem zniego (czy moze raczej byłem ) zadowolony. Mimo iż nie dysponuje jakimś super ultra next-gen'em ( Realtec AC'97 i SkyWay SH8 Premium Edition to nieejest sczyt marzen...) to jakość dzwięku była naprawde powyzej oczekiwań. Na tyle, ze postanowiłem zalozyc z kumplem zespół, ot tak sobie pograc. W blużnierczym popędzie skomponowałem juz 4 utwory i texty do nich. Nawet do perkusji ulozylem motywy. Ale wszystko szlag trafił. Program odmawia posłuszeństwa. Wydaje sie jakby wieszał sie po 3 sec. od odpalenia ale dzwiek jest niezmiennie dobry. Mianowicie okno programu nieruchomieje i nic niemozna zrobic, nic kliknac, nawet graficzny obraz natezenia dwieku stoi tak jak stal. Na dodatek program sam przeszedł w tryb pełnoektranowy co uniemozliwia jakakolwiek konfiguracje (moglbym wrocic podczas tych 3 sec. do trybu okna ale szczerze mowiac niewiem jak :P ). Na poczatku kiedy wystąpił problem to wydawało się ze wiesza sie tylko "wnętrze okna" bo zakladki na pasku menu działały. Jest to irytujące gdyż zracji swej "sztywnosci" uniemozliwa ustawianie efektów i nagrywanie. Mam zainstalowane sterowniki AISO4ALL i wszystko poustawiane ok. Myslalem ze to poprstu jaiś bug i zreinstalowałem program. Nie pomogło. Moze problem tkwi w windowsie skoro tak nagle sie to stało?
[img]http://img23.imageshack.us/img23/6632/chomikszatana.gif[/img][size=200]8[/size][img]http://img23.imageshack.us/img23/6632/chomikszatana.gif[/img][size=200]8[/size][img]http://img23.imageshack.us/img23/6632/chomikszatana.gif[/img]
[size=50]Te 88 to nie żadne "haj hitla" tylko mój rocznik :grin:[/size]

Rlyeh
Zasłużony
Posty: 3106
Rejestracja: 14 sie 2006, 17:37

Post autor: Rlyeh » 09 wrz 2007, 14:29


Awatar użytkownika
Emperor Gluteus Maximus
Posty: 605
Rejestracja: 09 wrz 2007, 13:20
Lokalizacja: Bełchatów / Warszawa
Kontakt:

Post autor: Emperor Gluteus Maximus » 11 wrz 2007, 9:41

Dzięx Ryleh, pomogło! :D
[img]http://img23.imageshack.us/img23/6632/chomikszatana.gif[/img][size=200]8[/size][img]http://img23.imageshack.us/img23/6632/chomikszatana.gif[/img][size=200]8[/size][img]http://img23.imageshack.us/img23/6632/chomikszatana.gif[/img]
[size=50]Te 88 to nie żadne "haj hitla" tylko mój rocznik :grin:[/size]

Richard
Posty: 75
Rejestracja: 27 cze 2007, 16:47

Problem z podłączeniem gitary do komputera!

Post autor: Richard » 11 paź 2007, 18:08

mam problem podłączam gitare przez line in i gra wlączam guitar rig i gra ale clean a jak włączam przester to nic co robic??

Awatar użytkownika
WilK
Zasłużony
Posty: 8856
Rejestracja: 30 cze 2007, 18:21
Lokalizacja: WRC/Kraftborn

Post autor: WilK » 11 paź 2007, 18:51

A GR dobrze skonfigurowałeś?
[color=#273886]Nie mogę Ci pomóc. Jestem nieobecny.
[/color]

Richard
Posty: 75
Rejestracja: 27 cze 2007, 16:47

Post autor: Richard » 12 paź 2007, 8:41

,,dobrze skonfigurowałeś"czyli co??

Awatar użytkownika
WilK
Zasłużony
Posty: 8856
Rejestracja: 30 cze 2007, 18:21
Lokalizacja: WRC/Kraftborn

Post autor: WilK » 12 paź 2007, 10:08

Czyli na samym początku zobacz jak masz mikser wejściowy karty ustawiony. Panel sterowania > dźwięki i urządzenia audio > głośność > zaawansowane > opcje > nagrywanie > regulacja nagrywania zaznacz i ustaw wejście liniowe. A mikrofon odznacz.

Potem w GR ustaw ASIO na wcześniej ściągnięty i zainstalowany ASIO4All (latencja).

I tyle.
[color=#273886]Nie mogę Ci pomóc. Jestem nieobecny.
[/color]

Richard
Posty: 75
Rejestracja: 27 cze 2007, 16:47

Post autor: Richard » 12 paź 2007, 10:38

A JAK TE ASIO USTAWIC? JA JE MAM ALE NIEWIEM JAK Z NIEGO KORZYSTAC.

Awatar użytkownika
WilK
Zasłużony
Posty: 8856
Rejestracja: 30 cze 2007, 18:21
Lokalizacja: WRC/Kraftborn

Post autor: WilK » 12 paź 2007, 10:50

Nie krzycz proszę.

W stand alone File > preferences > audio setup chyba (nie mam przed sobą) ustawiasz ASIO i tyle.

Albo najlepiej poczytaj manuala.
[color=#273886]Nie mogę Ci pomóc. Jestem nieobecny.
[/color]

Rlyeh
Zasłużony
Posty: 3106
Rejestracja: 14 sie 2006, 17:37

Post autor: Rlyeh » 12 paź 2007, 17:58

Richard pisze:A JAK TE ASIO USTAWIC? JA JE MAM ALE NIEWIEM JAK Z NIEGO KORZYSTAC.
Uwaga ode mnie: następnym razem jak coś kupisz, najpierw poprzeglądaj fora by dowiedzieć się, jak się tego używa.
Przykładowe ustawienia.
Wilczywilk thx za opis.

Awatar użytkownika
WilK
Zasłużony
Posty: 8856
Rejestracja: 30 cze 2007, 18:21
Lokalizacja: WRC/Kraftborn

Post autor: WilK » 13 paź 2007, 11:33

Richard - dokładnie to tak się robi (dotarłem do domu i mam GR przed sobą):

W trybie Standalone klikasz menu File

Obrazek

wybierasz Audio+MIDI Settings

Obrazek

W w okienku które wyskoczy ustawiasz Interface na ASIO, a Output Device na ASIO4All (naturalnie musisz mieć ASIO4All zainstalowane)

Obrazek

I to tyle.

>> Przykładowe ustawienia
Rlyeh You're wellcum :D
[color=#273886]Nie mogę Ci pomóc. Jestem nieobecny.
[/color]

casteam123
Posty: 2
Rejestracja: 24 paź 2007, 18:28
Lokalizacja: Piła

Post autor: casteam123 » 24 paź 2007, 18:35

Moj problem to taki ze output wogole mi nie czyta w Guitar Rig
Gitara pod wejscie mikrofonowe glosnik pod zielone. Jak gram na gitarze to slysze jej dzwiek ale oczywiscie tylko na sucho. W guitar rig'u zaden plugin nie dziala jedynie kontrolka od inputa sie porusza jak gram. Oto fota:
Moja karta to zintegrowana VIA cmedia 9739a

http://img85.imageshack.us/img85/7907/16858157pg8.jpg

jakies porady?

dodam ze w innych programach tego problemu nie ma np. Amplitube 2

Awatar użytkownika
WilK
Zasłużony
Posty: 8856
Rejestracja: 30 cze 2007, 18:21
Lokalizacja: WRC/Kraftborn

Post autor: WilK » 25 paź 2007, 5:40

To znaczy, że wszelkie inne pluginy działają, a tylko GR nie?

A patrzyłeś regulację nagrywania karty dźwiękowej? Jeśli używasz wejścia mikrofonowego, to tam suwaczek do góry, a resztą odznaczyć.
[color=#273886]Nie mogę Ci pomóc. Jestem nieobecny.
[/color]

Awatar użytkownika
Umulamahri
Posty: 3393
Rejestracja: 18 mar 2006, 11:32
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Post autor: Umulamahri » 25 paź 2007, 11:53

i wylacz odsluch z mic'a bo otrzymasz mix czysty+po przetworzeniu GR.
jak to

casteam123
Posty: 2
Rejestracja: 24 paź 2007, 18:28
Lokalizacja: Piła

Post autor: casteam123 » 25 paź 2007, 21:19

juz sobie poradzilem, myslalem ze bedzie to lepiej brzmialo ale czesto sa szumy, opoznienie itp. no nic zbieram na piecyk xD

ODPOWIEDZ