EZ Drummer

O problemach z nagrywaniem oraz nagłośnieniem.
cielski
Posty: 49
Rejestracja: 23 wrz 2008, 10:15
Lokalizacja: Kraków

Re: EZ Drummer

Post autor: cielski » 19 lip 2011, 2:29

osobiście wolę edytować bębny na siatce, zakładka "midi" -> "open drum editor"

Awatar użytkownika
Mateo.94
Posty: 74
Rejestracja: 06 lut 2010, 18:24
Kontakt:

Re: EZ Drummer

Post autor: Mateo.94 » 09 sie 2011, 18:23

Mam problem z dodaniem kolejnego zestawu perkusyjnego do tegoż ez drummera. Ten dodany zestaw fizycznie jest i można go wybrać, ale po wybraniu reaper się zacina i wyskakuje komunikat, że przestał działać. Da rade jakoś temu zaradzić?

Rlyeh
Zasłużony
Posty: 3106
Rejestracja: 14 sie 2006, 17:37

Re: EZ Drummer

Post autor: Rlyeh » 09 sie 2011, 18:54

Komunikat faktycznie tak brzmi?
Wszystko aktualne, wtyczka w najnowszej wersji, Reaper w najnowszej, projekt w 44,1 kHz itd.? Bo bez tego nie ma co zaczynać rozkminy.

Awatar użytkownika
Mateo.94
Posty: 74
Rejestracja: 06 lut 2010, 18:24
Kontakt:

Re: EZ Drummer

Post autor: Mateo.94 » 09 sie 2011, 18:58

Dokładnie komunikat brzmi: PROGRAM REAPER PRZESTAŁ DZIAŁAĆ. Komunikat nie wyskakuje z pod tego programu tylko jest to komunikat windosowski. Wydaje mi się, że wszystko jest jak należy, dwa zestawy perkusyjne wczytuje normalnie, ale z tym nowym ma problem.

Rlyeh
Zasłużony
Posty: 3106
Rejestracja: 14 sie 2006, 17:37

Re: EZ Drummer

Post autor: Rlyeh » 09 sie 2011, 19:00

Nowym, czyli? Resztę sprawdziłeś?

Awatar użytkownika
Mateo.94
Posty: 74
Rejestracja: 06 lut 2010, 18:24
Kontakt:

Re: EZ Drummer

Post autor: Mateo.94 » 09 sie 2011, 21:19

Nowy, czyli ten który nie dawno dodałem i nie działa a wszystko pozostałe normalnie bezproblemowo chodzi

Rlyeh
Zasłużony
Posty: 3106
Rejestracja: 14 sie 2006, 17:37

Re: EZ Drummer

Post autor: Rlyeh » 09 sie 2011, 23:07

Ok, ale mi chodziło bardziej o nazwę tego setu i o to, czy masz najnowsze wersje wszystkiego.

Rindon
Posty: 1
Rejestracja: 07 lis 2011, 21:25

Re: EZ Drummer

Post autor: Rindon » 07 lis 2011, 21:33

Witam serdecznie. Mam taki problem gdyż korzystam z EZD poprzez program host FL studio. Problem polega na tym że nie mogę ustawić brzmień poszczególnych bębnów. Znalazłem gdzieś ustawienia do dm6 do programu eDrum MIDI Mapper które wpisałem ale perkusja całkiem oszalała i całkiem jej się pomotało każdy pad daje inny dźwięk np. tom1 to stopa a werbel to tom3 itp. Ma ktoś jakiś pomysł co z tym zaradzić? Ps. Jeszcze mam taki przypadek że jak walne w perkusje to w EZD-merze powstają dwa brzemienia np. uderzam w werbel to odzywa się tom1 i hi-hat. Proszę o pomoc. :gitara:

Goathead
Posty: 12
Rejestracja: 26 cze 2011, 20:25

Re: EZ Drummer

Post autor: Goathead » 25 lis 2011, 23:43

Mam problem z Ezdrummerem, mianowicie:
Obrazek

Jak ustawić bym mógł w taki sposób nagrać bębny? Nie mogę nigdzie znaleźć takiej opcji, a to będzie lipa, bo teraz nijak coveru nagrać ani własnego kawałka, gdzie czesto z takiego zapisu korzystam.



Pytanie dodatkowe dot. Reapera (bo korzystam na reaperze). Da sie w reaperze zmienić tempo i time signature zmienić po jakimś czaszie by nie miało wpływu na poprzednią część nagrania?

Rlyeh
Zasłużony
Posty: 3106
Rejestracja: 14 sie 2006, 17:37

Re: EZ Drummer

Post autor: Rlyeh » 26 lis 2011, 0:36

1) W taki, tzn. w jaki? W domenie cyfrowej nie ma nut, są tylko komunikaty midi ze wszystkimi ich właściwościami. Nuty tak jak je widać to taki język programowania wyższego poziomu, żeby człowiek to mógł zrozumieć. Bębny możesz wklepać z ręki, możesz je nagrać perkusją cyfrową.

Goathead
Posty: 12
Rejestracja: 26 cze 2011, 20:25

Re: EZ Drummer

Post autor: Goathead » 26 lis 2011, 0:47

W skrócie, ezdrummer pozwala w jednym takcie 4/4 wklepać "32 razy perkusję". Kiedy jednak mam taki zapis nutowy musiałbym mieć opcję "pomiędzy" czyli jeśli dobrze liczę musiałbym mieć możliwość wklepania w jednym czwartej taktu 12 razy, a nie jak normalnie można 8.


Zawiłe, ale zrozumiałe czy to co mówię nic nie mówi?

Rlyeh
Zasłużony
Posty: 3106
Rejestracja: 14 sie 2006, 17:37

Re: EZ Drummer

Post autor: Rlyeh » 26 lis 2011, 2:16

Przez nagrywanie bębnów zrozumiałem tłuczenie np. na jakichś edrumsach i nagrywanie midi z tego. Myślę, że ten temat może Ci pomóc:
http://forum.magazyngitarzysta.pl/viewt ... =6&t=10046
Ostatnio zmieniony 26 lis 2011, 17:49 przez Rlyeh, łącznie zmieniany 1 raz.

Goathead
Posty: 12
Rejestracja: 26 cze 2011, 20:25

Re: EZ Drummer

Post autor: Goathead » 26 lis 2011, 11:18

Niestety nie, próbowałem jeszcze eksportować skomponowane bębny z guitar pro do reapera, ale brzmi to dziadosko strasznie. Spytam się chyba na forum ezdrummera

Rlyeh
Zasłużony
Posty: 3106
Rejestracja: 14 sie 2006, 17:37

Re: EZ Drummer

Post autor: Rlyeh » 26 lis 2011, 17:49

EzDrummer sam z siebie brzmi "mocno charakterystycznie". Ale też używam tej metody, z bardzo dobrymi rezultatami. Przede wszystkim sprawdź, czy wszystkie uderzenia w GtP nie są fortissimo. Jeśli są, ctrl+a i mf. I wtedy ręczna korekcja dynamiki tam gdzie trzeba + włączone uczłowieczanie w eZ. Ponieważ zaś pp, p, mf w GtP niekoniecznie pokrywają się z progami "velocity" EzDrummera, może być konieczne podpicowane tego jeszcze w Reaperze.

rafalek
Posty: 40
Rejestracja: 01 maja 2011, 12:12

Re: EZ Drummer

Post autor: rafalek » 04 lut 2012, 18:13

Witam
Postępuje zgodnie z instrukcjami z tematu "nagrywanie perkusji" ale Reaper nie widzi mi wtyczki EZ drummera. W polu wyszukiwarki wtyczek wpisuje "toon" (jak w instrukcji) i ...pusto. Co robię nie tak?
EZ drummer zainstalowany prawidłowo (pokazuje się w programach w panelu sterowania)

ODPOWIEDZ