Windows w studiu muzycznym

O problemach z nagrywaniem oraz nagłośnieniem.
Awatar użytkownika
mqu
Posty: 288
Rejestracja: 16 gru 2010, 0:14

Re: Windows w studiu muzycznym

Post autor: mqu » 11 sie 2012, 20:50

Wejdź w biosa, przestaw Advanced Core Calibration na Auto, potem jak wyskoczy jeszcze Multi coś tam, to daj Enabled i ot cała filozofia :D Potem ewentualnie odpal na godzinkę test stabilności.

Unguis
Moderator forum
Moderator forum
Posty: 3068
Rejestracja: 15 maja 2009, 11:08
Lokalizacja: Gliwice

Re: Windows w studiu muzycznym

Post autor: Unguis » 11 sie 2012, 20:56

Właśnie byłem w BIOSie. Zero opcji zarządzania procesorem..:( Informacja o bebechach, opcja włączenia i wyłączenia USB 2.0, Wi-Fi, zabezpieczenia BIOSu hasłem i kolejność bootowania.. :( BIOSy w necie pod moją płytę są, ale jakieś ruskie, więc nie tykam jednak :)

Awatar użytkownika
mqu
Posty: 288
Rejestracja: 16 gru 2010, 0:14

Re: Windows w studiu muzycznym

Post autor: mqu » 11 sie 2012, 21:09

Hmmmm. Tak to mniej więcej powinno wyglądać.
Obrazek
Jeśli nie, to może na płycie masz pstryczek
Obrazek.

Ja odblokowywałem zawsze przez BIOSa, ale niedawno wysłałem kompa do serwisu, to gość przy okazji wgrał mi najnowszego i wystarczyło coś kilknąć przy bootowaniu systemu i odblokowany :D

Unguis
Moderator forum
Moderator forum
Posty: 3068
Rejestracja: 15 maja 2009, 11:08
Lokalizacja: Gliwice

Re: Windows w studiu muzycznym

Post autor: Unguis » 11 sie 2012, 21:13

Ogarniam, ogarniam. Mój bios wygląda mniej więcej tak:

Obrazek

Information - wiadomo. Zero opcji zmian
Configuration - jak na screenie
Security - hasło BIOSu i dysku twardego

Dwóch ostatnich tłumaczyć raczej nie trzeba ;) W końcu to laptop, więc nie spodziewam się wiele.

Awatar użytkownika
mqu
Posty: 288
Rejestracja: 16 gru 2010, 0:14

Re: Windows w studiu muzycznym

Post autor: mqu » 11 sie 2012, 21:17

A to w lapku pewnie jakieś inne tricki są, u mnie stacjonarny :D

drumbART
Posty: 95
Rejestracja: 01 cze 2011, 11:58

Re: Windows w studiu muzycznym

Post autor: drumbART » 11 sie 2012, 22:59

W lapku raczej nie odblokujesz, a nawet jeśli to nie radzę, chłodzenie w laptopach dobierane jest na styk, grzanie kolejnego rdzenia może doprowadzić do tego, że sprzęt Ci padnie ;)
Gitary, Ampy, Metal :D
www.youtube.com/user/bartoliniification

Unguis
Moderator forum
Moderator forum
Posty: 3068
Rejestracja: 15 maja 2009, 11:08
Lokalizacja: Gliwice

Re: Windows w studiu muzycznym

Post autor: Unguis » 12 sie 2012, 9:25

Też się tego obawiałem. Tak jak mówiłem - znalazłem jakieś ruskie BIOSy, które podobno dają możliwość odblokowania, ale nie chcę się w to babrać zwłaszcza, że komputer nadal jest na gwarancji. Jeśli chodzi o chłodzenie to muszę mimo wszystko pochwalić panów z Lenovo, bo w maksymalnym stresie temperatura procesora nie przekracza 70 stopni, gdzie u mojego brata na Acerze 70 stopni to norma. No ale to niestety Acer ;)

drumbART
Posty: 95
Rejestracja: 01 cze 2011, 11:58

Re: Windows w studiu muzycznym

Post autor: drumbART » 12 sie 2012, 10:08

Jaki masz procek ? 70C' to wcale nie jest mało ;) U mnie w Sandy Bridge 75c' to chyba granica żywotności procesora. Karty graficzne mogą mieć 100C' owszem, ale procesory to nie bardzo ;)
Gitary, Ampy, Metal :D
www.youtube.com/user/bartoliniification

bejton
Doradca
Doradca
Posty: 1481
Rejestracja: 03 sty 2009, 11:44
Lokalizacja: Łęknice City
Kontakt:

Re: Windows w studiu muzycznym

Post autor: bejton » 12 sie 2012, 10:14

Acer już dawno przestał być 'budżetową' formą, teraz tą rolę przejął oddział eMachines;p To tak swoją drogą, chyba, że Acer Twojego brata trochę starawy jest; )
http://betonowo.wordpress.com/ - wejdź, poczytaj, jeśli fajne - pochwal się znajomym [b](last update: 12-02-2013)[/b]
[url=https://register.perfectworld.com/bl_splash/6a5394a2e31e00766132eb7b89d8e38b]Jakby ktoś chciał dobrego FPS F2P, ale nie P2Win[/url]

zwolinux
Posty: 441
Rejestracja: 11 gru 2011, 11:27

Re: Windows w studiu muzycznym

Post autor: zwolinux » 12 sie 2012, 10:42

Unguis, zgodzę się z drumbARTem: jeśli nie chcesz zajechać układu chłodzenia w swoim laptopie wcześniej niż i tak sam padnie nie powinieneś bawić się z procesorem. Nie czytałem całego tematu, ale zerknij jeszcze w zakładkę zaawansowane ustawień zasilania w Panelu Sterowania Windowsa: ze względu na to, że to laptop, możesz mieć wyłączoną pełną moc procesora.

Jeśli chodzi o ilość pamięci ram, to o ile moc procesora jest droga, tak RAMu (o ile producent Twojego sprzętu przewidział taką możliwość - stąd do wszelkich stacji roboczych jak studio itp polecałbym raczej komputery stacjonarne, dużo tańsze w złożeniu i modernizacji) 8GB RAMu kupisz za około 200 zł. Jakiś wydatek to jest ale systemy się rozrastają czy tego chcemy czy nie.
[size=85]"Off through the new day's mist I run
Out from the new day's mist I have come"[/size]

drumbART
Posty: 95
Rejestracja: 01 cze 2011, 11:58

Re: Windows w studiu muzycznym

Post autor: drumbART » 12 sie 2012, 14:02

Komputery stacjonarne są nieopłacalną inwestycją. Producenci wymuszają co jakiś czas zbędne wymiany platformy ze względu na gniazda procesorów. Rzeczywista wydajność procesorów ledwo się zwiększa i dobrze podkręcony procesor E2160 da nam taką samą wydajność jak dużo droższy nowy procesor. Jest jeszcze jeden problem, mianowicie zużycie prądu. Komputery stacjonarne zużywają 5 i więcej krotnie energii na działanie niż laptop. Wszystkie aktualne procesory w laptopach nadają się do pracy w studio. Najwyżej będziesz miał dłuższy czas oczekiwania na mix.

Dysk i ram w laptopie wymienisz bez problemu, przy większej wiedzy i umiejętności nowszy procesor też dopasujesz. Na komputerach stacjonarnych siedziałem od 1998 roku, w 2012 stwierdziłem, że nie ma to już sensu.
Gitary, Ampy, Metal :D
www.youtube.com/user/bartoliniification

bejton
Doradca
Doradca
Posty: 1481
Rejestracja: 03 sty 2009, 11:44
Lokalizacja: Łęknice City
Kontakt:

Re: Windows w studiu muzycznym

Post autor: bejton » 12 sie 2012, 15:39

Komputery stacjonarne są bardzo opłacalne, generalnie są 2x tańsze niż laptop i dodatkowo możesz sam wybrać, co masz w środku i nie narzuca Ci tego producent.
http://betonowo.wordpress.com/ - wejdź, poczytaj, jeśli fajne - pochwal się znajomym [b](last update: 12-02-2013)[/b]
[url=https://register.perfectworld.com/bl_splash/6a5394a2e31e00766132eb7b89d8e38b]Jakby ktoś chciał dobrego FPS F2P, ale nie P2Win[/url]

Awatar użytkownika
Bloodsucker69
Administrator forum
Administrator forum
Posty: 4411
Rejestracja: 05 paź 2008, 19:48
Lokalizacja: Warszawa

Re: Windows w studiu muzycznym

Post autor: Bloodsucker69 » 12 sie 2012, 17:42

Exactly, porządny stacjonarny który starczy na parę ładnych lat złożysz spokojnie do 1500 zł, a nawet taniej, zakładając, że nie składasz od podstaw. Ja ostatnio za równe 1000 zł kupiłem procesor, grafikę, ram i płytę, które wystarczają praktycznie do wszystkiego, za laptopa na którym możesz robić podobne rzeczy trzeba dać co najmniej 3 razy tyle ;)

drumbART
Posty: 95
Rejestracja: 01 cze 2011, 11:58

Re: Windows w studiu muzycznym

Post autor: drumbART » 12 sie 2012, 18:14

do wszystkiego tzn do czego ;) ? Bo nie rozumiem po co karta graficzna w takim stacjonarnym... Marnowanie pieniędzy imo i większe zużycie prądu :D Jak chcesz pograć to za cenę karty graficznej kupisz konsolę ;)

Cały czas nie widzicie, że laptop max pociągnie 60w z gniazdka przy ładowaniu itp... Często pracuje na baterii bo odruchowo się chwyci lapka gdzieś w pokoju. Komputer stacjonarny w tym momencie zużywa jakieś 300w prądu... Jeśli jest nowsza karta graficzna do gier to i ze 400w spokojnie zje, przy zestawach gamerowskich to nawet 500 + ciągną bo mają zasiłku po 800-1000w... Teraz policzcie sobie rok czasu na takim sprzęcie i wyjdzie wam, że stacjonarny wcale nie jest tańszy ;)
Gitary, Ampy, Metal :D
www.youtube.com/user/bartoliniification

Awatar użytkownika
Bloodsucker69
Administrator forum
Administrator forum
Posty: 4411
Rejestracja: 05 paź 2008, 19:48
Lokalizacja: Warszawa

Re: Windows w studiu muzycznym

Post autor: Bloodsucker69 » 12 sie 2012, 18:19

Dałem 100 zł za bardzo niezłą kartę więc nie wiem, czy to marnowanie pieniędzy :lol: Komputer służy mi do robienia muzyki i trochę grania w gry. Odpalam na nim nawet nowe gry więc nie wmówisz mi, że wtopiłem kasę i lepiej jakbym kupił konsolę :mrgreen: No, ale chyba trochę zboczyliśmy z głównego tematu ;)

ODPOWIEDZ