Windows w studiu muzycznym

O problemach z nagrywaniem oraz nagłośnieniem.
Unguis
Moderator forum
Moderator forum
Posty: 3068
Rejestracja: 15 maja 2009, 11:08
Lokalizacja: Gliwice

Re: Windows XP w studiu muzycznym

Post autor: Unguis » 19 cze 2011, 21:15

To jest maksymalna ilość pamięci jaka jest w stanie obsłużyć płyta główna. Także 2x1GB to maksimum co możesz włożyć. Oczywiście w dualu.

barthoss
Posty: 5
Rejestracja: 28 kwie 2011, 0:20

Re: Windows XP w studiu muzycznym

Post autor: barthoss » 10 paź 2011, 12:37

A ja z innej beczki trochę... zamówiłem sobie Audio Interface (ROLAND UA-11 DUO-CAPTURE) i w komplecie jest DAW - Cakewalk SONAR X1 LE no i wszystko fajnie byle nie drobna notka którą znalazłem na na stronie producenta, i która spędza mi sen z powiek:
* Windows XP Media Center and Windows XP 64-bit are not officially supported. SONAR X1 Essential is a 32-bit application only but can run on 64-bit versions of Windows Vista and Windows 7

A ja właśnie mam ten cholerny XP Media Center Edition ... i co mam teraz począć. Przesyłka jeszcze nie doszła i żywię tylko nadzieję że słowo "officially" jest tutaj nie bez znaczenia. Liczę na to, że z jakiś nieznanych dla mnie powodów Cakewalk nie chce się podpisać pod obsługą XP MCE ale program mimo wszystko będzie działał... Co wy na to? Dajcie znać koledzy i koleżanki jeśli coś wiecie na ten temat...

Unguis
Moderator forum
Moderator forum
Posty: 3068
Rejestracja: 15 maja 2009, 11:08
Lokalizacja: Gliwice

Re: Windows XP w studiu muzycznym

Post autor: Unguis » 10 paź 2011, 20:33

Myśle, że problemu nie będzie. Wszak główny silnik systemu jest ten sam. Oczywiście moge sie mylić.

Rlyeh
Zasłużony
Posty: 3106
Rejestracja: 14 sie 2006, 17:37

Re: Windows XP w studiu muzycznym

Post autor: Rlyeh » 11 paź 2011, 22:48

Może trybem zgodności będzie się dało to ogłupić. Gdybam. Przyjdzie Ci sprzęt to zobaczymy ;]
-
e:
Dość ciekawa rada dotycząca optymalizacji.
http://www.m-audio.com/index.php?do=sup ... f04c4dc0d2
Jeśli więc komuś coś szumi przy ruszaniu myszą, warto spróbować, u mnie podziałało na starszym sprzęcie.

barthoss
Posty: 5
Rejestracja: 28 kwie 2011, 0:20

Re: Windows XP w studiu muzycznym

Post autor: barthoss » 12 paź 2011, 16:26

Rlyeh pisze:Przyjdzie Ci sprzęt to zobaczymy ;].
...no i sprzęt doszedł. Na razie wszystko wygląda O.K. Sterowniki poinstalowałem, Sonara tez...i śmiga aż miło. Jedyny akcent, ze coś jest "nie halo" to informacja w trakcie instalacj, że robię to na własną odpowiedzialność bo system mój nie jest zgodny z tymi ktore producent supportuje oficjalnie.

Oby nic się tylko nie pokaszaniło teraz...

B.

Rlyeh
Zasłużony
Posty: 3106
Rejestracja: 14 sie 2006, 17:37

W7 i XP64

Post autor: Rlyeh » 22 lis 2011, 20:48

Witam Obrazek

Z uwagi na to że być może będę ogarniał nową platformę, prawdopodobnie będę musiał zmienić system operacyjny. Interesują mnie screeny w stylu tych z menedżera zadań umieszczonych przeze mnie w temacie:
http://forum.magazyngitarzysta.pl/viewt ... 06#p337206

Interesuje mnie, jak to wygląda w mniej więcej nieprzerabianym W7 32/64 i XP64. Nieprzerabianym - czyli może nie tyle odchudzonym i ucywilizowanym do granic możliwości, co zwykłym ewrydejowym systemie. Chyba że ktoś ma dual boot i ogarnięty W7 - to też się przyjrzę.
Generalnie nie zaprzątałbym sobie głowy 7, ale w przypadku XP 64 niedługo skończy mu się wsparcie techniczne i pamięć twórców oprogramowania o nim.

Unguis
Moderator forum
Moderator forum
Posty: 3068
Rejestracja: 15 maja 2009, 11:08
Lokalizacja: Gliwice

Re: W7 i XP64

Post autor: Unguis » 22 lis 2011, 22:05

U mnie po względnym wywaleniu syfu od Lenovo (lapek) wygląda to mniej więcej tak jak w załączniku. Oczywiście Win 7 Home Premium 64 bit. Jedyne co zmieniałem to msconfig, usuwałem śmieci z rejestru, autostartu i dodatkowy soft. Z drugiej strony system jest już i tak troszke zasyfiony. Za pare tygodni powinienem dostać klucze z Microsoftu do MSDNAA, więc bede stawiał nowy system, wtedy wrzuce screen po totalnym odchudzeniu. Generalnie wydaje mi się, że w stanie jałowym można spokojnie zejść do 1GB zajętości.

Specyfikacja komputera:
Phenom X3 3x2.2 GHz (jak mnie najdzie to odblokuje może 4 rdzeń)
Radeon HD5470 (512 DDR3 + 2GB dodatkowo z Hyper Memory, oczywiście nie korzystam)
4GB RAM DDR3-1333, bodajże CL9 ale nie jestem pewny (2x2GB w dualu) + 4GB plik wymiany

Jak o czymś zapomniałem to pytaj. Generalnie sobie bardzo chwale, stabilny, szybki. Jedyne co czasami mnie wkurza to te chore zabezpieczenia i "Uruchom jako administrator". Ale można sie przyzwyczaić.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Rlyeh
Zasłużony
Posty: 3106
Rejestracja: 14 sie 2006, 17:37

Re: W7 i XP64

Post autor: Rlyeh » 22 lis 2011, 22:09

Ile z tych 61 procesów to system?

Unguis
Moderator forum
Moderator forum
Posty: 3068
Rejestracja: 15 maja 2009, 11:08
Lokalizacja: Gliwice

Re: W7 i XP64

Post autor: Unguis » 22 lis 2011, 22:12

Około 20 tak na szybko licząc.

szpenio11
Zasłużony
Posty: 2006
Rejestracja: 27 cze 2011, 20:30

Re: W7 i XP64

Post autor: szpenio11 » 22 lis 2011, 22:13

Proszę bardzo, najzwyklejszy z najzwyklejszych Win7 64, tak jak go stworzyli
http://imageshack.us/photo/my-images/233/paintm.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/266/paint1yj.jpg/
Gibson Les Paul Standard 1989 Vintage Sunburst
Tanglewood TW45 Sundance
Marshall 8240 Stereochorus
Line 6 Pod HD500
Monster Rock Cables

Rlyeh
Zasłużony
Posty: 3106
Rejestracja: 14 sie 2006, 17:37

Re: Windows w studiu muzycznym

Post autor: Rlyeh » 26 gru 2011, 21:17

Dość ciekawy artykuł o tuningu Windowsa 7
http://www.native-instruments.com/knowl ... processing

drumbART
Posty: 95
Rejestracja: 01 cze 2011, 11:58

Re: Windows w studiu muzycznym

Post autor: drumbART » 11 sie 2012, 18:58

512mb dla przeciętnego użytkownika nie starczy. Włączy antywira, przeglądarkę żeby się podszkolić lub coś sprawdzić i już pozamiatane. 1GB jest dobry na początek i już można coś porobić... Umyślnie używam słowam "coś", ponieważ mój zestaw w Supieror Drummer 2.0 zajmuje w całości załadowany 1200mb ram. Na 2GB pod XP rzeczywiście możemy się pobawić z kilkoma VST i nagrać utwory, co nie zmienia faktu, że gdy mamy multimedialny system Win 7 64bit, na którym robi inne rzeczy niż tylko nagrywanie to 4GB są bardzo dobrym rozwiązaniem, gdyż żadne wtyczki nam się nie przytną, system nie zamuli.

Ludzie polecają 4GB bo mają ku temu powody ;)

Pozdro

Bartek
Gitary, Ampy, Metal :D
www.youtube.com/user/bartoliniification

Unguis
Moderator forum
Moderator forum
Posty: 3068
Rejestracja: 15 maja 2009, 11:08
Lokalizacja: Gliwice

Re: Windows w studiu muzycznym

Post autor: Unguis » 11 sie 2012, 19:58

512MB spokojnie wystarczy, poważnie. Przypominam, że w poradniku zalecałem utworzenie osobnego systemu zoptymalizowanego tylko pod kątem studia i nagrywania. Bez przeglądarek i innych tego typu spowalniaczy. Ja swoją przygodę zaczynałem z Pentiumem 4 3.0 GHz z HT i 512 MB RAM. Do tego pracowałem na Sound Blasterze Live! 1024. Dało radę spokojnie pracować na Logic 5. To, że teraz obecne samplery ważą ile ważą to inna sprawa ;) Ja przy moich projektach obecnie zużywam około 1-1,5GB pamięci.

Awatar użytkownika
mqu
Posty: 288
Rejestracja: 16 gru 2010, 0:14

Re: Windows w studiu muzycznym

Post autor: mqu » 11 sie 2012, 20:11

Odblokuj Unguis, w AMD to banalne :D

Unguis
Moderator forum
Moderator forum
Posty: 3068
Rejestracja: 15 maja 2009, 11:08
Lokalizacja: Gliwice

Re: Windows w studiu muzycznym

Post autor: Unguis » 11 sie 2012, 20:28

Procesor? No będę musiał się zainteresować w końcu. Trochu mi brakuje kopa czasami.

ODPOWIEDZ