Strona 3 z 4

Eleven Rack - pytanie rozstrzygające

: 05 mar 2012, 18:42
autor: Wookie
Witam,

mam pytanie do specjalistów. Mam szansę po okazyjnej cenie kupić Avid Eleven Racka - http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/e ... leven-rack i chciałbym się dowiedzieć, czy na scenie można się nim posługiwać tak jak headem - podłączam do kolumny i sobie śmiga?
Słyszałem różne opinie, niektórzy twierdzili, że konieczna jest końcówka mocy, mimo że na stronie cytowanego sklepu jest napisane m.in: "Może być traktowany jako przedwzmacniacz i procesor efektów (...) podłączony bezpośrednio do wzmacniacza gitarowego".

Więc jak to jest w rzeczywistości? ;)

Re: Eleven Rack - pytanie rozstrzygające

: 05 mar 2012, 18:46
autor: Unguis
Przedwzmacniacz to nie wzmacniacz panie kolego. Rozróżniamy preamp (przedwzmacniacz) od końcówki mocy (power amp). Konieczna jest koncówka mocy, bądź jakikolwiek head, combo czy zestaw PA, do którego możesz się wpiąć.. Eleven Racka wpinasz do końcówki, a pod nią kolumnę. Innej opcji nie ma.

Re: Eleven Rack - pytanie rozstrzygające

: 05 mar 2012, 18:55
autor: Wookie
Ok, dzięki serdeczne za odpowiedź! ;)

Re: Eleven Rack - pytanie rozstrzygające

: 07 mar 2012, 10:35
autor: Yony_8string
No zaraz zaraz. Na koncerty to można Elevena wpinać w PA bezpośrednio.

Re: Eleven Rack - pytanie rozstrzygające

: 07 mar 2012, 17:11
autor: Unguis
No przecież to napisałem Yony :) No chyba, że mamy kolumienki aktywne - wtedy ok, można bezpośrednio do kolumn :)

Re: Eleven Rack - pytanie rozstrzygające

: 09 mar 2012, 22:44
autor: Yony_8string
Aaaa, to nie doczytałam... :oops:

Re: Avid Eleven Rack

: 18 mar 2012, 21:40
autor: BananaOfPain7
Podpinam się pod temat. Też jestem zainteresowany kupnem Eleven Rack'a bo chcę zacząć tworzyć i nagrywać mając porządne brzmienie. Jak dokładnie wygląda praca z tym systemem? Podpinamy gitara -> 11R -> i? Wzmacniacz? Kolumny? Przepraszam za takie idiotyczne pytanie ale jestem w tym zielony :shock: :D

Re: Avid Eleven Rack

: 18 mar 2012, 21:45
autor: Unguis
Na szybko:

1. Oczywiście USB
2. Możesz wyjść w combo gitarowe, tudzież w head->kolumna
3. Mikser->kolumny (chyba nawet ma wyjście symetryczne)
4. Możesz wyjść bezpośrednio w kolumnę aktywną
5. Końcówka mocy->kolumna

Więcej możliwości nie pamiętam, żałuję bardzo i pragnę się (ewentualnie) doedukować.

Re: Avid Eleven Rack

: 18 mar 2012, 22:02
autor: BananaOfPain7
Dzięki wielkie za pomoc :D Pozdrawiam :mrgreen:

Re: Tu dzielimy się wiedzą o Avid Eleven Rack

: 19 mar 2012, 16:58
autor: Unguis

Uwagi moderatora:
Połączyłem wszystkie tematy o Eleven Racku i stworzyłem temat zbiorczy. Wszelkie informacje, pytania i problemy proszę zamieszczać w tym temacie.


Jak podłączyć procesor do wzmaka

: 29 maja 2012, 10:07
autor: Johnny
Witam!
Mam mały dylemat : jestem w posiadaniu Eleven Rack'a i zgodnie z instrukcją obsługi, gdy chcę skorzystać tylko z efektów wbudowanych w 11E sprawa jest prosta : podłączam Rack'a pod input wzmacniacza wybierając odpowiedni tryb "pracy" Eleven Racka ( same efekty ). Gdy chcę użyć całych symulacji (z emulacją wzmacniaczy) po podłączeniu do miksera nie ma kłopotów. Kłopoty natomiast zaczynają się, gdy chcę wpiąć Eleven Racka do powrotu pętli efektów we wzmacniaczu ( tak, aby korzystać tylko z końcówki mocy wzmacniacza ). Nie działa wtedy ani pokrętło głośności we wzmaku, ani w Eleven Rack'u. Za to zdolność manipulacji "master volume" przeszła na mój pot w gitarze :) Nie za bardzo satysfakcjonuje mnie takie rozwiązanie, więc proszę o pomoc tych, którzy spotkali się z takim problemem niekoniecznie z Eleven Rackiem.
Pozdrawiam

Podłączyłem do tematu o Eleven Rack. Unguis

Re: Jak podłączyć procesor do wzmaka

: 29 maja 2012, 16:02
autor: VaMVampirE
Przy pracy przez dedykowane wyjścia dla wzmacniaczy głośność danego wyjścia regulujesz za pomocą pierwszego, lub drugiego potencjometru (tego podświetlanego) od lewej strony.
Opcja ta jest aktywna po przełączeniu się w odpowiedni tryb za pomocą SW1.
Zmiana dokonana w tym momencie może być zapisana w presecie, równoważenie poziomu głośności na różnych presetach dostępne jest w menu głównym. Można także regulować głośność w widoku wzmacniacza, potencjometrem przypisanym do master vol.
Nie wiem jak możliwością przesterowania wejścia True-Z przez pętle efektów, można wykorzystać preamp wzmacniacza wpinając do w pętel efektów eleven racka (trochę herezja).

Raz sobie zafundowałem zagadkę, skręcając Volume na 0, wzmacniacz grał, a słuchawki i wyjścia Main milczały :]

Re: Jak podłączyć procesor do wzmaka

: 29 maja 2012, 19:37
autor: Johnny
VaMVampirE pisze: Nie wiem jak możliwością przesterowania wejścia True-Z przez pętle efektów, można wykorzystać preamp wzmacniacza wpinając do w pętel efektów eleven racka (trochę herezja).
Sorry, ale chyba się nie zrozumieliśmy. Gitarę podłączam do Eleven Racka. Z Eleven Racka wysyłam sygnał do "Return" pętli efektów we wzmacniaczu (output to amp -> return). Zmieniam w opcjach tryb na wysyłanie sygnału i z efektami, i z symulacją wzmacniaczy. Wtedy to u mnie nie reaguje ani gałka volume w Eleven Racku, ani gałka volume we wzmacniaczu. Jedyna możliwość sterowania głośnością, to ruszanie gałką w gitarze, ale wystarczy, że rozkręcę ją na "1" i i tak jest piekielnie głośno. Dlaczego tak się dzieje? Przecież powinienem być w stanie regulować głośność normalnie, z poziomu Eleven Racka.

Re: Tu dzielimy się wiedzą o Avid Eleven Rack

: 29 maja 2012, 19:40
autor: Unguis
A nie powinieneś tego Eleven Racka wpiąć na 4 kable przypadkiem?

Re: Tu dzielimy się wiedzą o Avid Eleven Rack

: 29 maja 2012, 19:48
autor: Johnny
Na jakie 4 kable?