Tu dzielimy się wiedzą o Avid Eleven Rack

O problemach z nagrywaniem oraz nagłośnieniem.
Awatar użytkownika
Yony_8string
Posty: 205
Rejestracja: 27 lis 2010, 11:35

Re: Eleven Rack - Problemy

Post autor: Yony_8string » 23 lis 2011, 23:24

Dzwięki systemowe? A co jest kartą wyjściową z komputera, 11R? Łorewa zresztą. Ja podłączam 11R jako input a Alesisy M1 jako output w System Preferencies, więc na Windzie powinno dać się tak samo zrobić... i wtedy sprawdzaj czy to wina procka cza komputera.
Podstawowe pytanie to jaki masz komputer. To tak na początek.

Roszp
Posty: 43
Rejestracja: 12 wrz 2010, 13:22
Lokalizacja: Wrocław

Re: Eleven Rack - Problemy

Post autor: Roszp » 24 lis 2011, 11:52

Gdy podłączam pod usb, za kartę robi 11r. Output idzie przez wyjście słuchawkowe 11. Ustawiłem w windzie żeby systemowe odtwarzało na głośniku, pomieszałem w ustawieniach, tysiąc rebootów i dalej to samo.

Wina komputera to raczej też nie jest. Nówka sztuka, kupiona specjalnie pod ten cel, wersja "lipy nie ma":
Intel i5 2500, 16 gb ramu, płytka główna na chipsecie p67, win 7 proffesional 64 bit, itp, itd. Wsio tip-top. Wsio nówka, wsio oryginalne. Generalnie nie oszczędzałem.


@przez "dźwięki systemowe" miałem na myśli takie rzeczy jak "baza wirusów została zaktualizowana", ale również dźwięki ogólnie nie pochodzące z pro toolsa - jak muzyka z windows media player / foobara itp.

@dodam jeszcze że przed pierwszą awarią na tym sprzęcie wszystko hulało jak złotko.

Rlyeh
Zasłużony
Posty: 3106
Rejestracja: 14 sie 2006, 17:37

Re: Eleven Rack - Problemy

Post autor: Rlyeh » 24 lis 2011, 12:56

-
Ostatnio zmieniony 17 sty 2012, 11:25 przez Rlyeh, łącznie zmieniany 1 raz.

Roszp
Posty: 43
Rejestracja: 12 wrz 2010, 13:22
Lokalizacja: Wrocław

Re: Eleven Rack - Problemy

Post autor: Roszp » 24 lis 2011, 13:56

Nie wiem czy da radę zainstalować na czyimś innym komputerze, ale spróbuję i dam znać jaki był wynik eksperymentu.
Obawiam się jednak że pro tools le dołączony do 11r jest wersją oem. Jeśli jednak nie, to powinien odpalić na innym komputerze (urządzenie nie działa na innym sofcie).

Co do serwisu wolałbym go jednak uniknąć. Mam teraz masę czasu na ćwiczenie, czas wolny jednak niedługo się skończy i wyjdzie na to że sprzęt zakupiony głównie do ćwiczeń/nagrywania nie był użytkowany gdyż leżakował w serwisie (jak już napisałem jest po jednej naprawie, która razem z transportem w obie strony trwała wg. moich wyliczeń dokładnie 6 tygodni. Co na 8-9 tygodni które posiadam ten sprzęt daje jednak spory wynik). Szczerze zastanawiam się nad zwrotem i zakupieniem czegokolwiek innego. Poda, Voxa amplug, comba z wyjściem słuchawkowym - czegokolwiek... Wiem że stracę na jakości, ale dla mnie ćwiczenie pod prądem jest bardzo ważne. Nie mam niestety warunków do podpięcia wzmacniacza w mieszkaniu.

A teraz żeby było ciekawiej powtarza się stara historia - po włączeniu urządzenie raz działa, raz nie działa (nawet tuner!). Idę łyknąć meliski. :lol:

Awatar użytkownika
Yony_8string
Posty: 205
Rejestracja: 27 lis 2010, 11:35

Re: Eleven Rack - Problemy

Post autor: Yony_8string » 24 lis 2011, 15:30

Pro Tools nie jest wersją OEM tylko Twoja kopią, z przypisanym do Ciebie personalnie serialem. A i tak o rejestrację upomina się po dwóch tygodniach od instalacji. Dzwoń do Digiparku (jak sądzę u nich go kupiłeś) i jeśli jest się nie da naprawić, to powinni Ci go wymienić na nowy, choć może to być trudne w tej chwili bo wg mojej wiedzy nie ma w tej chwili na stanie ani jednej sztuki.

Roszp
Posty: 43
Rejestracja: 12 wrz 2010, 13:22
Lokalizacja: Wrocław

Re: Eleven Rack - Problemy

Post autor: Roszp » 30 lis 2011, 17:09

Ciekawy update w sprawie:
Właśnie się dowiedziałem, po burzliwej wymianie maili ze sklepem w którym sprzęt nabyłem iż w gdy sprzęt był w serwisie po raz pierwszy nie wykryto usterki i odesłano mi niesprawne urządzenie (wg. serwisu i sklepu jest ono sprawne). O czym mnie wcześniej nie poinformowano.

Obecnie sprzęt zachowuje się w sposób, jaki ciężko nawet opisać: raz działa, a raz wcale nie wydaje dźwięku. Sprawdzałem już wszystko po mojej stronie co może być przyczyną takiego stanu rzeczy i nie mam pojęcia o co chodzi. Działa tylko raz na ruski czas gdy mam wypięty kabel usb i dopisze mi szczęście. Teraz gdy podpinam pod usb nie widzi w ogóle sygnału, nie mówiąc już o nagraniu czy odtworzeniu czegokolwiek.

Najciekawsza rzecz: zarządałem zwrotu pieniędzy od sklepu, powołując się na odpowiednią ustawę (o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego), napisałem również że w związku z tym iż serwis/sklep twierdzi że sprzęt jest sprawny, oraz w związku z niedogodnościami które spotkały mnie podczas pierwszej "naprawy" (Na kuriera czekałem, i to dosłownie, wisząc przy tym na telefonie przez bite 2 tygodnie dzień-w dzień, bez odezwu telefonicznego, gdzie kuriera miałem zamówionego na dzień "następny") odmawiam dokonania kolejnej naprawy gwarancyjnej/wymiany.
Ponadto wyliczyłem dokładnie wszystkie dni w których nie korzystałem ze sprzętu z racji że stał jako pudło w moim mieszkaniu/nie działał/był w serwisie, opisałem całą korespondencję oraz próby skontaktowania się z obsługą sklepu kończące się na czymś w rodzaju "jutro panu napiszemy" i tygodniowym oczekiwaniem przerywanym bezskutecznymi próbami telefonowania. Wszystko dla tego, że pan ze sklepu próbuje mi wmówić, że to co mnie spotkało nie jest w żadnym stopniu niedogodnością. Ponadto poleciłem panu kontakt z prawnikiem, gdyż wg. niego "ustawa jest niejasna".
Bardzo mnie ciekawi jak sprawa się potoczy. Podstawę prawną mam solidną, sprzęt działa na zasadzie "widzimisię", a więc niezgodność towaru z umową jest raczej spora.
Nazwy sklepu z grzeczności nie podam, ale nadmienię że specjalnie wybrałem ten akurat jako mający bardzo dobrą opinię kupujących za "obsługę klienta". Wręcz niedowierzam po korespondencji jaką dzisiaj przeprowadziłem z panem z tego sklepu.

Awatar użytkownika
Yony_8string
Posty: 205
Rejestracja: 27 lis 2010, 11:35

Re: Eleven Rack - Problemy

Post autor: Yony_8string » 30 lis 2011, 17:39

A nie możesz do Digiparku bezpośrednio go wysłać?

Roszp
Posty: 43
Rejestracja: 12 wrz 2010, 13:22
Lokalizacja: Wrocław

Re: Eleven Rack - Problemy

Post autor: Roszp » 30 lis 2011, 18:14

Owszem, mogę. Mam w końcu prawo wybrac czy chcę załatwić sprawę gwarancyjną u producenta/dystrybutora czy u sprzedawcy. Jednak z lenistwa (nie chciało mi się szukać kontaktu z Digiparkiem) załatwiłem sprawę przez sklep. Moja głupota.
Tak czy owak - pośrednio, ale sztuka trafiła do serwisu Digipark. Tam jednak stwierdzono jak już napisałem że jest w pełni sprawna.
Jestem uczulony na wszelakie niedogodności tego typu i niestety - mimo że urządzenie brzmi świetnie, to po wszelakich problemach jakie z nim przeszedłem dostałem po prostu jakiejś niezrozumiałej awersji.
Z tego względu, oraz z tego że kończy mi się wolny czas chcę po prostu zwrotu pieniędzy.

Awatar użytkownika
Yony_8string
Posty: 205
Rejestracja: 27 lis 2010, 11:35

Re: Eleven Rack - Problemy

Post autor: Yony_8string » 30 lis 2011, 20:29

A próbowałeś podpiąć go pod inny komp? Problem jest taki, że naprawdę niektóre graty potrzebują pełnej zgodności sprzętowej. Mój Eleven na PC też robi jakieś jazdy ale na MacBooku zasuwa jak złoto.

VaMVampirE
Posty: 55
Rejestracja: 17 cze 2011, 22:05

Re: Eleven Rack - Problemy

Post autor: VaMVampirE » 10 gru 2011, 13:29

Czasami też problemem jest USB, znajomy pracuje na Lexicon Alpha i kilka razy dziennie w czasie pracy w Adobe Audition, był zwiech aplikacji i zacięcie dźwięku (taka oscylacja).
Miał już sprzedać kartę, ale zaproponowałem mu aby oddzielił urządzenia USB (a miał ich pełno, dyski, klawiatura, mysz) na jeden kontroler USB, a kartę na drugi (tylne USB były na innym kontrolerze niż te wyprowadzone na płycie wewnątrz).
Za pomocą śledzi USB podpiął wszystko do wewnętrznych portów, a sam dźwięk pod tyle USB.
Zero problemów od tego czasu, a płyta to jeden z lepszych Asusów.

SRV FAN
Posty: 112
Rejestracja: 04 maja 2006, 14:06

Re: Eleven Rack - Problemy

Post autor: SRV FAN » 14 sty 2012, 12:35

WItam wszystkich

Dołączę się do tematu. Próbowałem zainstalować na WIN7 Pro Tools którego otrzymałem z 11R. Po wielu nieudanych próbach i przeszukaniu wielu forów zorientowałem się, że wersja PT którą posiadam (8.01) nie wspiera WIN7. Czy jest możliwość pozyskania bezpłatnie wersji 8.04 która już mój system wspiera? Kupiłem 11R żeby zacząć pracę na Pro Tools i niestety nic nie działa. Nie stać mnie w tym momencie na kupno MAC'a ani nie chcę degradować systemu do XP.

Z górzy dziękuję za razdę.

Pozdrawiam. Paweł

Awatar użytkownika
Yony_8string
Posty: 205
Rejestracja: 27 lis 2010, 11:35

Re: Eleven Rack - Problemy

Post autor: Yony_8string » 15 sty 2012, 23:14

Pobierz z netu nową wersję i zarejestruj Twoim kluczem.

narbe11
Posty: 2
Rejestracja: 10 lut 2012, 11:55

Re: Eleven Rack - Problemy

Post autor: narbe11 » 10 lut 2012, 12:32

Witam! Jestem posiadaczem Eleven Racka od Roku. Kupiłem go głównie o gry Live i używam go jako przedwzmacniacza podłączonego do końcówki mocy comba Fender De Ville 2x12". Niestety po miesiącu od zakupu zaczęły się moje problemy.
Podczas grania 11Rack sam "kręci potencjometrami" - tzn, fizycznie gałki są bez ruchu lecz zmienia wartości - np, nagle przekręca Gain wzmacniacza na maxa, lub podkręca bass. Zdarza się to nieregularnie kiedy go używam, kolejny problem, to nagły spadek dynamiki, głośności i "charczenie" dźwięków, w skrócie w pewnym momencie 11rack zaczyna brzmieć jakbym grał przez słuchawkę telefonu i to się dzieje nawet na "czystym kanale" symulowanego wzmacniacza. Najczęściej zdarza się to kiedy włączam przester , np symulację Big Muffa, lub kiedy zaczynam grać bardziej dynamicznie, mocniej uderzam w struny, w tedy potrafi się tak "zatkać". Dochodzi do siebie jakiś czas, potem wraca do normy. Pomaga też wypięcie kabla gitarowego i podpięcie z powrotem.
Dzwoniłem do serwisu ale polecili mi zrestartować system do ustawień fabrycznych, niestety nie pomogło. Nie potrafię przewidzieć kiedy się tak zatka, jakby nie nadążał przerobić dźwięków które przez niego przechodzą i wypluwał tylko jakieś ochłapy.
Nie chcę wysyłać go do serwisu ot tak, bo może się zdarzyć że akurat im nie wywinie takiego numeru i odeślą jako sprawny a ja na miesiąc będę pozbawiony sprzętu :( Yony, może wiesz co może być przyczyną ?

Awatar użytkownika
Yony_8string
Posty: 205
Rejestracja: 27 lis 2010, 11:35

Re: Eleven Rack - Problemy

Post autor: Yony_8string » 15 lut 2012, 8:49

Używasz jakiegoś sterownika do niego? Ja mam taki problem na dwóch presetach, ale u mnie jest to wina FCB1010, który wysyła na nich jakieś komunikaty a nie potrafie tego przeprogramować. A wierz mi, próbowałem :)
Opcja jest taka, że np włączając 1A natychmiast zapala mi sie lampka "save", czyli coś się zmienia. Skopiowałem ustawienia z innego presetu po prostu zapisując C3 z którym nie mam problemów, w pozycji 1A i sytuacja jest identyczna. Czyli u mnie z całą pewnością to jest wina sterownika.

narbe11
Posty: 2
Rejestracja: 10 lut 2012, 11:55

Re: Eleven Rack - Problemy

Post autor: narbe11 » 15 lut 2012, 12:43

---

TAK ! Używam także FCB 1010 Behringera i teraz pamiętam, że to samoistne "kręcenie gałami" zaczęło się po podłączeniu tego sterownika do 11racka. Nawet jeśli na wyświetlaczu nie pokazywał zmiany parametrów to zapalała się czerwona kontrolka "save" czyli tak jak piszesz coś się zmieniło - tylko co??? to jest pytanie.
Zakupiłem do tego sterownika nowy chip 11PROM za 35$ w USA - specjalnie zaprogramowany do sterowania 11R - bo jak inaczej mam grać Live bez sterownika ? :)
Chip sprawuje się świetnie, polecam: http://www.eurekasound.com/

Wracając do tematu - moim największym problemem jest tak jak pisałem - nagły spadek mocy/dynamiki/głośności podczas np. włączenia przesteru (nieważne czy jest to prawdziwe urządzenie w linii, bądź pętli efektów, czy symulacja kostki w 11Racku). Tak jakby brakowało nagle prądu (spadki napięcia?) Zdarza się to także po odłączeniu sterownika FCB 1010 od 11Racka.

Jeżeli FCB 1010 namieszał coś w ustawieniach, to po zresetowaniu 11R do ustawień fabrycznych wszystko powinno wrócić do normy ale niestety problem się powtarza.
Kombinuję jak koń po górkę żeby dojść gdzie leży problem - próbowałem na różnych kablach (planet waves), także podłączałem do różnych źródeł zasilania - z uziemieniem w różnych miejscach i nic się nie zmienia.

Kurde, jak jeszcze nie miałem 11Racka to działo się podobnie - prosta linia efektów w kostkach + zasilacz Yankee

Gram gram gram, :gitara: i nagle jak włączam przester w kostce - np. Marshall shred Master to nagle siada zasilanie wszystkich efektów, bądź następuje spadek napięcia w zasilaczu i efekty nie pracują właściwie. Po wyłączeniu przesteru i odczekaniu chwili wszystko wraca do normy.
Pomyślałem w tedy że to wina zasilacza więc go wywaliłem, ale na innych zasilaczach to się powtarzało.

Teraz mam to samo na eleven racku, tylko dlaczego to się dzieje w różnych miejscach, nie tylko w sali prób?

Ja się już wypstrykałem z pomysłów - może coś podpowiesz co jeszcze powinienem sprawdzić ?

pozdro!

Nie cytujemy w całości postów bezpośrednio nad naszym. Unguis

ODPOWIEDZ