Problemy z Guitar Pro

O problemach z nagrywaniem oraz nagłośnieniem.
ODPOWIEDZ
El_Diablo
Posty: 2
Rejestracja: 06 cze 2010, 18:26

Re: Znowu Guitar Pro

Post autor: El_Diablo » 07 cze 2010, 14:17

Zainstalowałem podaną czcionkę, ale niestety cześć nut basu jest nadal niewidoczna w programie. Widok GP wygląda teraz tak :

Obrazek

Rlyeh
Zasłużony
Posty: 3106
Rejestracja: 14 sie 2006, 17:37

Re: Znowu Guitar Pro

Post autor: Rlyeh » 11 cze 2010, 1:06

7 czerwca:
Zresetuj kompa i sprawdź jeszcze raz. Jak nie pomoże, wyślij mi taba. Chociaż wszystko jest ok na pierwszy rzut oka ;]

------------

Problem Kolegi powyżej został rozwiązany. Na wszelki wypadek opiszę to też tutaj. Pisałem powyżej, że ścieżka wygląda ok. Tak w istocie było, po prostu w domyślnie utworzonej ścieżce gitary strojonej do E zabrakło "zakresu". Rozwiązanie to utworzenie ścieżki basu, w tym konkretnym przypadku do D, i zaimportowanie w nią linii.

jug
Posty: 1
Rejestracja: 01 cze 2011, 21:44

Re: Znowu Guitar Pro

Post autor: jug » 01 cze 2011, 21:49

witam, mam następujący problem:
od dwóch dni usiłuję otworzyć pewien plik z rozszerzeniem .gp5 w guitar pro 5, który to program pobrałam z internetu... :D
plik wysłał mi znajomy
i co bym nie robiła wyskakuje mi błąd pod tytułem: 'Aby otworzyć ten plik, uaktualnij Guitar Pro.'
wiem, że to pewnie będzie banalne, ale jestem kobietą i proszę jasno ^^

Rlyeh
Zasłużony
Posty: 3106
Rejestracja: 14 sie 2006, 17:37

Re: Znowu Guitar Pro

Post autor: Rlyeh » 01 cze 2011, 22:03

Posiadasz wersję 5.0 czy 5.x?

Yey
Posty: 443
Rejestracja: 06 wrz 2010, 19:20

Re: Znowu Guitar Pro

Post autor: Yey » 01 cze 2011, 22:09

jug pisze:... i co bym nie robiła wyskakuje mi błąd pod tytułem: 'Aby otworzyć ten plik, uaktualnij Guitar Pro.'...
Prawdopodobnie Pani wersja GP jest niższa niż ta, w której zapisał plik znajomy.
"...Żeby wyrzeźbić twarz w kamieniu trzeba skuć wszystko co nie jest twarzą. Żeby słuchać muzyki trzeba odrzucić wszystko co nią nie jest..."

Ufo94
Posty: 2
Rejestracja: 01 lip 2011, 22:53

Re: Znowu Guitar Pro

Post autor: Ufo94 » 01 lip 2011, 22:55

Witam. Mam dziwny problem. Gdy zaznaczam więcej niż dwa takty w GP, albo po prostu szybko klikam, tworzą się nowe takty i GP się zawiesza. Próbowałem reinstalacje. Nie pomaga. Ma ktoś jakiś pomysł, co to może być?

Rlyeh
Zasłużony
Posty: 3106
Rejestracja: 14 sie 2006, 17:37

Re: Znowu Guitar Pro

Post autor: Rlyeh » 02 lip 2011, 0:20

Zaktualizuj do najnowszej wersji (nie wiem jakiej, nie napisałeś co masz).

Ufo94
Posty: 2
Rejestracja: 01 lip 2011, 22:53

Re: Znowu Guitar Pro

Post autor: Ufo94 » 03 lip 2011, 14:23

Guitar Pro 5.2. Mam też Guitar Pro 6, ale jest po prostu daremne.

Rlyeh
Zasłużony
Posty: 3106
Rejestracja: 14 sie 2006, 17:37

Re: Znowu Guitar Pro

Post autor: Rlyeh » 03 lip 2011, 19:45

Wrzuć ten plik na forum a jeżeli nie chcesz tego robić, spróbuj zapisać to pod inną nazwą, lub wyeksportuj jako musicXML i następnie zaimportuj. Albo może najpierw odinstaluj, wywal folder z ewentualnymi pozostałościami i wywal co zostało w rejestrze.
Na swoich plikach nie potrafię odtworzyć tego błędu. Pewnie wcześniej wszystko Ci chodziło więc albo jest to wina samego pliku, albo może masz jakąś nową kartę podpiętą lub coś innego co się zmieniło, a z czego może korzystać program. Opcjonalnie możesz wyłączyć RSE, jeśli korzystasz.

dajzrazy
Posty: 55
Rejestracja: 13 wrz 2011, 18:53

Problem z Guitar Pro 6

Post autor: dajzrazy » 26 gru 2011, 21:39

Witam.

Mam pewien problem z Guitar Pro, otóż podczas kopiowania jakiegoś fragmentu taba na inną ścieżkę, program zmienia mi ten fragment, na wg niego "lepszy" - np. przed przekopiowaniem wygląda to tak:

|--------------------------------------------------------------|
|--------------------------------------------------------------|
|--------------------------------------------------------------|
|--0-14-15-0-12-14-0-10-12-0-9-10-0-7-10-7----------------- |
|--------------------------------------------------------------|
|--------------------------------------------------------------|

A po kopiowaniu tak :

|--------------------------------------------------------------|
|----3-4---1-3------1-----------------------------------------|
|-----------------3------1-3----0-3-0-------------------------|
|--------------------------------------------------------------|
|--3-----3-----3------3------3--------------------------------|
|--------------------------------------------------------------|


teoretycznie brzmi podobnie, ale to nie to samo, a ja chcę to tak, jak wyglądało na początku. Potrzebuję wyciąć i wstawić niektóre elementy z 2 różnych ścieżek żeby złożyć ją w jedną(do wydrukowania) gdzie jest to co mnie interesuje, ale to cholerstwo zmienia mi cały utwór...

dajzrazy
Posty: 55
Rejestracja: 13 wrz 2011, 18:53

Re: Problem z Guitar Pro 6

Post autor: dajzrazy » 28 gru 2011, 23:28

dzięki za pomoc, widzę że nikt GP nie używa...

Rlyeh
Zasłużony
Posty: 3106
Rejestracja: 14 sie 2006, 17:37

Re: Problem z Guitar Pro 6

Post autor: Rlyeh » 28 gru 2011, 23:39

Nie ma za co. Nawet ściągnąłem demo żeby powtórzyć błąd - nie udało mi się. Wrzuć lepiej swojego taba.

dajzrazy
Posty: 55
Rejestracja: 13 wrz 2011, 18:53

Re: Problem z Guitar Pro 6

Post autor: dajzrazy » 29 gru 2011, 9:46

Powiem Ci, że z każdym tabem tak jest.

Czy to Soothsayer Bucketheada, czy Hand of Blood BfmV...

http://tabs.ultimate-guitar.com/b/bucke ... ar_pro.htm

http://tabs.ultimate-guitar.com/b/bulle ... ar_pro.htm

Soothsayer się chrzani od początku solo, Hand of Blood cały. Podany na górze fragment to jest właśnie intro do Hand of Blood..

Rlyeh
Zasłużony
Posty: 3106
Rejestracja: 14 sie 2006, 17:37

Re: Problem z Guitar Pro 6

Post autor: Rlyeh » 29 gru 2011, 12:37

Dobra, to było zadanie na inteligencję, ale GtP6 wcale tego nie ułatwił.
u1.jpg
Tworzysz prawdopodobnie nową ścieżkę żeby wkleić interesujący Cię fragment, ale tu trzeba też zmienić domyślne strojenie nowej ścieżki na takie samo jak reszty.
W interfejsie programu jest taki burdel (nie używam GtP6) że znalazłem to dopiero po chwili - będąc na nowej ścieżce klikasz ikonę gitary po lewej stronie, tam jest opcja zmiany strojenia struny/instrumentu. Naturalnie nie ma tego we właściwościach ścieżki jak w piątce, bo po co...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 29 gru 2011, 15:24 przez Rlyeh, łącznie zmieniany 1 raz.

dajzrazy
Posty: 55
Rejestracja: 13 wrz 2011, 18:53

Re: Problem z Guitar Pro

Post autor: dajzrazy » 29 gru 2011, 15:19

Ok, teraz wszystko jest ok :D

Dzięki!


PS W GP5 wszystko jest jakoś bardziej sensownie zrobione... :P

ODPOWIEDZ