Problemy z Guitar Pro

O problemach z nagrywaniem oraz nagłośnieniem.
ODPOWIEDZ
Qiubix
Posty: 48
Rejestracja: 09 wrz 2007, 11:06
Lokalizacja: Warszawa

Problemy z Guitar Pro

Post autor: Qiubix » 27 gru 2008, 21:13

Witajcie!

Mam problem z Guitar Pro 5, ponieważ nie widać w zapisie nut i cyferek tabulatury (w zapisie nutowym są tylko "pałeczki" nutek, nie ma "kropek"), a wszystko gra (jak się naśnie graj, to kursor lata w odpowiednich miejscach i odpowiednim tempie i GP gra tak jak trzeba, po swojemu. Tylko widać same puste miejsca). Czy ktoś ma pojęcie, co zrobić? Nie używam praktycznie Guitar Pro i odpaliłem je niedawno ponownie, żeby coś sprawdzić, i nie orientuję się w nim za dobrze, a przynajmniej na tyle dobrze, żeby rozwiązać mój problem. Wcześniej ten sam program działał.

Z góry wielkie dzięki za pomoc. Pewnie coś się wyłączyło, albo jakiś niewielki plik mógł się uszkodzić. Ale problem wydaje się conajmniej dziwny,


Pozdrawiam.

edit: 08 sierpnia 2009 r.
Niezbyt często, ale od czasu do czasu pojawiają się pytania: "Jak zrobić x w GuitarPro?". Aby więc takie pytania nie pojawiałby się pokątnie w innych tematach i żeby wszystko było mniej więcej pod ręką, pojawił się ten temat. Składa się on ze scalonych kilku(nastu) wątków dotyczących obsługi Guitar Pro, które przewinęły się przez forum.
- R.
[i]So wash your face away with dirt
It don't feel good until it hurts
So take this world and shake it,
Come, squeeze and suck the day
Come, carpe diem, Baby... [/i]

____________
[color=#4040BF].:The Outlaw Torn:.[/color]

kurczok777
Posty: 245
Rejestracja: 09 lis 2008, 10:19
Lokalizacja: Zelów

Post autor: kurczok777 » 27 gru 2008, 21:47

Mialem ten sam problem. Nie ma innej rady, trzeba przeinstalowac.

Qiubix
Posty: 48
Rejestracja: 09 wrz 2007, 11:06
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Qiubix » 27 gru 2008, 21:52

No cóż. Dzięki. Domyślam się, że może pomóc, ale najpierw muszę znaleźć zagubiony klucz licencyjny. Na stronie GP5 napisali, żeby przeinstalować czcionkę. Ściągnąłem nową czcionkę z ich strony, ale nie działa dalej... Więc jak tylko znajdę klucz licencyjny (co może okazać się nie możliwe, jak go głęboko wsadziłem) to przeinstaluję.
[i]So wash your face away with dirt
It don't feel good until it hurts
So take this world and shake it,
Come, squeeze and suck the day
Come, carpe diem, Baby... [/i]

____________
[color=#4040BF].:The Outlaw Torn:.[/color]

Awatar użytkownika
Inq
Posty: 2306
Rejestracja: 11 sie 2007, 16:42

Post autor: Inq » 01 sty 2009, 15:29

Da się jakoś wyłączyć te melodyjke co leci na początku w gp5?
Nie dość, że jest beznadziejna (w gp4 była fajna, z tego co pamiętam), to jeszcze jest dużo za długa.
[quote]Inq to taki wiecznie niepocieszony maruda tupiący nogą że to jego klocki ![/quote]

Awatar użytkownika
WilK
Zasłużony
Posty: 8856
Rejestracja: 30 cze 2007, 18:21
Lokalizacja: WRC/Kraftborn

Post autor: WilK » 04 sty 2009, 8:49

Opcje > Preferencje > odznacz Guitar Pro na górze i zaznacz nic.
[color=#273886]Nie mogę Ci pomóc. Jestem nieobecny.
[/color]

shemhamfor
Posty: 696
Rejestracja: 09 maja 2008, 13:27

Post autor: shemhamfor » 04 sty 2009, 21:17

a może ktoś wie co zrobić z tymi zestawami perkusyjnymi w GP?
jest ich sporo i brzmią identycznie,po co to?

Awatar użytkownika
WilK
Zasłużony
Posty: 8856
Rejestracja: 30 cze 2007, 18:21
Lokalizacja: WRC/Kraftborn

Post autor: WilK » 05 sty 2009, 6:02

One brzmią identycznie w General Midi. Jakbyś miał kartę z samplami (wavetables), to grałoby inaczej.
[color=#273886]Nie mogę Ci pomóc. Jestem nieobecny.
[/color]

shemhamfor
Posty: 696
Rejestracja: 09 maja 2008, 13:27

Post autor: shemhamfor » 25 sty 2009, 15:25

Chciałem odpalić kilka swoich rifów spisanych w GP i nagle coś się zepsuło,pojawia się błąd z "guitar tabulature editor"i pisze że program zostanie zamknięty :?
Ale chyba te pliki z pomysłami nie przepadły co?????Da się je odtworzyć??

Awatar użytkownika
kerajh
Posty: 1010
Rejestracja: 16 cze 2007, 17:58
Lokalizacja: Hajnówka

Post autor: kerajh » 25 sty 2009, 15:36

Pewnie riffy kiepskie...

Jesli je zapisałeś wcześniej to raczej nie przepadły.

shemhamfor
Posty: 696
Rejestracja: 09 maja 2008, 13:27

Post autor: shemhamfor » 25 sty 2009, 15:43

No nie przepadły w tym sensie że są,można kliknąć w ikone i się otwierają ale kiedy chcę je włączyć to mi się wyłączają :? bo "tabulature editor"ma error i czy pan sobie życzy wysłać raport o błędach

uho63
Posty: 239
Rejestracja: 06 mar 2007, 21:59

Guitar pro

Post autor: uho63 » 07 lut 2009, 21:06

Witam!!!
Mam malutkie pytanie - jak ustawić tempo w tabach, ale tak, by zmienilo sie w trakcie utworu (np. podstawowe tempo = 120, a w trakcie zmienia sie na 200)

Awatar użytkownika
StratMan
Posty: 62
Rejestracja: 01 lut 2009, 14:39
Lokalizacja: Gdańsk

Post autor: StratMan » 07 lut 2009, 21:07

Klikasz prawym przyciskiem na takt (lub zaznaczasz kilka), zjeżdżasz do opcji "ustawienia miksera", tam zaznaczasz opcję "tempo" i ustawiasz jakie Ci odpowiada :D

Awatar użytkownika
wjpl
Posty: 191
Rejestracja: 17 kwie 2008, 22:32

Post autor: wjpl » 07 lut 2009, 21:09

Klikasz na takt w którym chcesz zmienić tempo, wchodzisz w "ustawienia miksera" (ikonka suwaka w pasku poniżej) albo wciskasz F10, klikasz Tempo i wbijasz. Tyle :)

//edit: zostałem uprzedzony :D

Majnert
Posty: 67
Rejestracja: 09 sie 2008, 16:29

zmiana stroju w guitar pro

Post autor: Majnert » 17 lut 2009, 20:52

nie wiem czy dobrze trafilem z działem. jak źle, to przepraszam.


Pewnie znadzie się zaraz jakis pr0 player, mówiąc, żebym ten program z dysku wykasowal, ale może to przeżyję.

Do rzeczy.
Nut nie znam, a w guitar pro jest mozliwosc zapisywania piosenek za pomocą tabów. Dużo ludzi biadoli, że nie maja tabów do "kołysanki dla nieznajomej", więc postanowilem taki tab stworzyc (utwór w polowie rozpracowany ze sluchu, wiec chyba aż taki zUy nie jestem).
problem w tym, ze to gra się w opuszczonym stroju, i wlasnie tego nie potrafie zrobic w guitar pro. Próbowalem to zapisywac w stroju domyslnym, ale niektorych rzeczy nie da się. Gdyby ktos miał taką wiedze, to proszę o podzielenie się nią ze mną.

Przeniosłem do właściwego działu. woj74

Satanek
Posty: 167
Rejestracja: 18 cze 2008, 16:58

Post autor: Satanek » 17 lut 2009, 20:58

Kliknij na nazwę instrumentu[gitary], otworzy Ci się okno w którym sobie "przestroisz".

ODPOWIEDZ