Strona 1 z 3

komputer do robienia muzyki

: 06 cze 2009, 12:52
autor: Owczar
Witam
Wymieniam swojego dotychczasowego kompa (P4 2,4ghz 1280 ram) na cos mocniejszego, zainteresowalem sie zestawami plyta glowna + proc + pamiec na allegro. Dysk sata2 mam wiec nie bede wymienial.

Interesuja mnie takie zestawy do 600zl max

Pierwsze pytanie : intel czy amd? Sensowny zestaw z intelem to np :
http://www.allegro.pl/item652839036_gig ... 00mhz.html
Co do amd - kusi 3 rdzen :roll: :
http://www.allegro.pl/item651256132_naj ... 6_2gb.html

Jak wypadaja te procki przy sobie? Praktycznie wszystkie plyty sa w standardzie miniATX i wiekszosc ma 2 sloty pamieci, wiec wolalbym zeby w zestawie byly kosci 2x2gb, wtedy o ram bym sie juz nie martwil, natomiast w zestawie 2x1gb chcialbym w przyszlosci wymienic a wtedy juz nie moge dolozyc tylko wymienic...

Co powiecie?? :)
pozdrawiam

Re: komputer do robienia muzyki

: 06 cze 2009, 13:17
autor: October
W sumie mogłeś podczepić się pod istniejący temat:

http://forum.magazyngitarzysta.pl/viewt ... 17&t=14195

Ze swojej strony celowałbym w układ: dużo ramu i dobry procek + sprawny zewnętrzny interfejs.

Ja obecnie mam Toneporta Kb37: kombajn - możliwość nagrania gitary, basu, klawiszy. Jakość identyczna jak w POD XT, tylko mniej symulacji wzmaków i kolumn. Choć te które są w zupełności wystarczą. POD ma charakterystyczny środek, brzmią podobnie.

Obrazek

Re: komputer do robienia muzyki

: 06 cze 2009, 13:22
autor: Rlyeh
wiec wolalbym zeby w zestawie byly kosci 2x2gb
Nie wiem z czego korzystasz, ale
http://www.frazpc.pl/b/134698
I podobne.

October: ten Toneport to była dobra inwestycja?

Re: komputer do robienia muzyki

: 06 cze 2009, 13:30
autor: October
October: ten Toneport to była dobra inwestycja?
Używałem 2 lata PODA XT Live w domu. 99% czasu tylko w konfiguracji z komputerem. Więc stwierdziłem, że w zupełności wystarczy mi toneport a pozniej dokupię sobie wzmacniacz do gry bez kompa (wstepnie Flextone).

Czy to dobra inwestycja? Ja za swojego zapłaciłem 700zł (nowy koło 1300). Jeżeli za tyle uda Ci się wyrwać to będzie to oferta bezkonkurencyjna. Symulacje wzmaków gitarowych + basowych, preamp mikrofonowy i klawiatura midi. Nie ma żadnych problemów z opóźnieniami. Klawisze ładnie reagują na siłę uderzenia. Jak ktoś nie gra zawodowo, dla gitarzysty to w zupełności wystarczy.

Re: komputer do robienia muzyki

: 06 cze 2009, 13:34
autor: Rlyeh
No to trza będzie brać, lepiej na tym wyjdę niż kupując pojedynczy kontroler.

Re: komputer do robienia muzyki

: 06 cze 2009, 13:38
autor: Owczar
chodzi mi o sama plyte glowna z procem i ram, karte mam (Emu 0404 usb)

ps. Rlyeh, bede instalowal viste 64 wiec o ograniczenia pamieci sie nie martwie :)

Re: komputer do robienia muzyki

: 06 cze 2009, 13:44
autor: October
No to trza będzie brać, lepiej na tym wyjdę niż kupując pojedynczy kontroler.
Z tej zamiany PODa XT Live na Toneporta Kb37 do przodu byłem niby tylko 300zł. Mimo to uważam, że to b dobra podmiana dla osoby grającej tylko w domu i której priorytetem jest homerecording. Oczywiście nie ma problemu, żeby podłączyć słuchawki i ćwiczyć jak na PODzie.

Re: komputer do robienia muzyki

: 06 cze 2009, 13:46
autor: Rlyeh
A czy 64 bity pomogą Ci w produkcji muzy? Jeśli nie, daj sobie spokój. Chyba że masz mieć to jako OEM czy coś w tym stylu, to zrozumiem.
Poczytaj na specjalistycznych forach co do stabilności płyt głównych, bo procesory z reguły robią swoje, o ile nic im nie przeszkadza. Ja bym się skłaniał do tego setu z Gigabyte.

October: thx.

Re: komputer do robienia muzyki

: 06 cze 2009, 14:00
autor: Owczar
gigabyte... ale z procem intela czy amd? Oba wspomniane przeze mnie zestawy maja mobo gigabyte :mrgreen:

Prowadzilem mala sesyjke nagraniowa na lapku z Vista x64 i bardzo pozytywnie wszystko chodzilo... A chyba lepiej miec 4gb ram niz 3 co ? :P

Re: komputer do robienia muzyki

: 06 cze 2009, 14:17
autor: Rlyeh
No ba, jasne że lepiej. Reszta kwesią programowania. Co do proca - Intel, mimo że jestem zdeklarowanym userem AMD. Moim zdaniem otrzymujesz więcej możliwości niż byłbyś w stanie wyciągnąć z AMD. Ale to tylko moje zdanie, i celow byłoby zagadanie do osoby z forum, jakiegoś znajomego, no nie wiem - kogokolwiek zajmującego się robieniem muzy, żeby przetestował jeden i drugi set na warunki zbliżone do Twoich.

Re: komputer do robienia muzyki

: 07 cze 2009, 0:49
autor: Hardi
PC to zabawki (głownie z powodu systemu) i jeśli ktoś poważnie myśli nad robieniem muzy to lepiej kupić coś ze stajni Apple i do tego np. jakiegoś Logica

Re: komputer do robienia muzyki

: 07 cze 2009, 15:07
autor: KapitanBomba
ciekawe.

jakiego? jakiegos?

Rlyeh - przemysl jeszcze.

IMO, osobno lepiej. karte masz niezla, ASIO 2.0 zalatwione, moze jednak korzystniej bedzie osobno klawka i mixer z preampami. rily.

Re: komputer do robienia muzyki

: 07 cze 2009, 17:52
autor: Owczar
Hardi tylko powiedz mi gdzie ja za 600 zlociszy kupie maca i jeszcze logica do tego?

Re: komputer do robienia muzyki

: 07 cze 2009, 18:10
autor: WilK
"A ja cały czas myślałam, że Bartoszko... a tu Bartosiewicz..." (Konopielka).

To odnośnie wypowiedzi Hardiego, bo nie wydaje mi się że Cubase SX pod PC jest dla przedszkolaków.

Wracając do tematu - Intelowska platforma. AMD są do gierek.

Re: komputer do robienia muzyki

: 07 cze 2009, 18:16
autor: KapitanBomba
WilK pisze: AMD są do gierek.
jak wiele sie morzna dofiedziedz tótaj :)