komputer do robienia muzyki

O problemach z nagrywaniem oraz nagłośnieniem.
Awatar użytkownika
davqoniu
Posty: 1855
Rejestracja: 18 paź 2006, 20:23
Lokalizacja: Olsztyn
Kontakt:

Re: komputer do robienia muzyki

Post autor: davqoniu » 07 cze 2009, 18:18

Hardi pisze:PC to zabawki (głownie z powodu systemu) i jeśli ktoś poważnie myśli nad robieniem muzy to lepiej kupić coś ze stajni Apple i do tego np. jakiegoś Logica
ech... Hardi, z całym szacunkiem, ale ciągle piszesz tylko puste slogany, a nie prezentujesz nic własnego. Żadnych nagrań, zdjęcie wrzucone z neta (o historii z próbką Riviery już nie wspomnę), a wymądrzasz się ponad wszystko. Może zaprezentujesz coś na poparcie swoich słów? Bo często Twoje stwierdzenia są mocno dyskusyjne. Czekam aż nam coś zaprezentujesz :) W końcu chyba nie masz się czego wstydzić ;)
It's still me ;)
[img]http://i30.tinypic.com/14wy353.jpg[/img]

KapitanBomba
Posty: 72
Rejestracja: 16 maja 2009, 5:47

Re: komputer do robienia muzyki

Post autor: KapitanBomba » 07 cze 2009, 18:21

davqoniu pisze:
Hardi pisze:PC to zabawki (głownie z powodu systemu) i jeśli ktoś poważnie myśli nad robieniem muzy to lepiej kupić coś ze stajni Apple i do tego np. jakiegoś Logica
ech... Hardi, z całym szacunkiem,
ekhem... ze z czym?

Awatar użytkownika
davqoniu
Posty: 1855
Rejestracja: 18 paź 2006, 20:23
Lokalizacja: Olsztyn
Kontakt:

Re: komputer do robienia muzyki

Post autor: davqoniu » 07 cze 2009, 18:21

wiesz, przynajmniej staram się trzymać klasę ;)
It's still me ;)
[img]http://i30.tinypic.com/14wy353.jpg[/img]

KapitanBomba
Posty: 72
Rejestracja: 16 maja 2009, 5:47

Re: komputer do robienia muzyki

Post autor: KapitanBomba » 07 cze 2009, 18:25

davqoniu pisze:wiesz, przynajmniej staram się trzymać klasę ;)
perly przed wieprze. zbedna egzaltacja prawde mowiac.

Awatar użytkownika
stellar
Posty: 547
Rejestracja: 31 sie 2008, 23:21

Re: komputer do robienia muzyki

Post autor: stellar » 07 cze 2009, 18:38

KapitanBomba pisze:
davqoniu pisze:wiesz, przynajmniej staram się trzymać klasę ;)
perly przed wieprze.

Ty lepiej uważaj , z żółtymi audi nie ma żartów.
[url=http://forum.magazyngitarzysta.pl/viewtopic.php?f=46&p=286898#p286898][color=#FF0080]KLIKNIJ![/color][/url]

KapitanBomba
Posty: 72
Rejestracja: 16 maja 2009, 5:47

Re: komputer do robienia muzyki

Post autor: KapitanBomba » 07 cze 2009, 18:47

spokojnie, ogrodzenie pod pradem, a azorki glodne.

Awatar użytkownika
stefard
Posty: 27
Rejestracja: 18 maja 2009, 10:54
Lokalizacja: Korczyna

Re: komputer do robienia muzyki

Post autor: stefard » 07 cze 2009, 19:02

PC to zabawki (głownie z powodu systemu) i jeśli ktoś poważnie myśli nad robieniem muzy to lepiej kupić coś ze stajni Apple i do tego np. jakiegoś Logica

bardzo proszę o niesłuchanie takich wypowiedzi!!! kolega, który to napisał się po prostu totalnie ośmiesza... tak samo jak wszyscy, którzy mówią, że np do nagrywania tylko pro tools bo inne progsy to badziewie etc... jest wiele programów do robienia muzyki: sonar, reason, cubase, fl studio (tak fl studio to bardzo dobry program!), ableton etc i na każdym podkreślam KAŻDYM da się zrobić profesjonalnie brzmiącą muzykę...

a co do komputera... jak najlepszy procesor, sporo ramu, dobry interfejs audio i ewentualnie duży szybki dysk... reszta w zasadzie nie ważna...

czekam na kpiące odpowiedzi :)

Awatar użytkownika
stellar
Posty: 547
Rejestracja: 31 sie 2008, 23:21

Re: komputer do robienia muzyki

Post autor: stellar » 07 cze 2009, 19:02

A jak zadzwoni po BRUCE EGNATER'A??
Chłopie, nie żyjesz :( :roll: :wink: .
[url=http://forum.magazyngitarzysta.pl/viewtopic.php?f=46&p=286898#p286898][color=#FF0080]KLIKNIJ![/color][/url]

Awatar użytkownika
rzemon
Zasłużony
Posty: 2461
Rejestracja: 28 sty 2007, 20:59
Lokalizacja: Minsk Mazowiecki

Re: komputer do robienia muzyki

Post autor: rzemon » 07 cze 2009, 19:04

Panowie szlachta. O spokój upraszam. :wink:
Młodafoka of da jer.

Awatar użytkownika
Owczar
Posty: 929
Rejestracja: 09 wrz 2006, 14:47
Lokalizacja: Zduńska Wola

Re: komputer do robienia muzyki

Post autor: Owczar » 07 cze 2009, 19:18

Jestem szczerze zadowolony z mozliwosci i przede wszystkim szybkosci reapera wiec przy tym dawie zostane :mrgreen: Co do tego ze pc to zabawka to wezmy na przyklad takiego pc na platformie intela core i7, do tego 8gb ramu, koszt takiego full wypas zestawu to ok 4k do tego zostanie oczywiscie do kupienia dysk, zasilacz itp, ale niech ktos tylko powie ze taki komputer to zabawka...
http://numberone.art.pl
http://www.youtube.com/user/owczarzdw

Gibson & Cornford

Awatar użytkownika
metelik
Posty: 276
Rejestracja: 15 wrz 2007, 14:11

Re: komputer do robienia muzyki

Post autor: metelik » 07 cze 2009, 19:36

a ja pamietam wojne atarowcow i amigowcow.. to byly czasy :D
pax panowie pax.. nie macie sie o co klocic tylko o to ktory sprzet jest lepszy?
a co to znaczy zabawka czy profesjonalny? kwestia zastosowania tylko nie?
poza tym i7 w czasach kiedy profesjonalny komputer mial AZ 4MB pamieci podrecznej i PRZEPOJEMNY dysk o pojemnosci 40MB, robilby za cale centrum komputerowe..
prawda jest taka, ze do zgrania 8 sciezek moc przerobowa i7 to az nadto.. problem w tym ze windows asta la vista zzera mnostwo zasobow i tyle,, ja na swoim puterku mam intel atom 2x1.GHz i 2G ramu; system NetBSD i bezproblemowo zrzuca raw 5 kanalow z 24bitowego DSP na karcie swad blaster costam..
jabluszko tez obecnie jest intel inside wiec w czym problem? jak nie pasi winda to wyrzuc i zainstaluj cos innego..

pozdrawiam
tomasz
[color=#BF0000]
-Pewnej nocy przysnil mi sie John Lennon i powiedzial "Zostan gitarzysta"
-Wierzysz w sny?
-Nie we wszystkie.. Lennon snil mi sie dosc czesto. Mowil np.: "Zostan gornikiem" Zostan slusarzem" ale tamte sny mi sie nie podobaly.
[/color]

pudl
Posty: 273
Rejestracja: 26 mar 2007, 23:17
Lokalizacja: Katowice
Kontakt:

Re: komputer do robienia muzyki

Post autor: pudl » 07 cze 2009, 22:04

Wcale nie trzeba mieć jakiegoś super wypasionego sprzętu żeby nagrywać porządne numery. Obecnie pracuje na celeronie 1.8g, 1g ramu, jakiejś max taniej płycie głownej oraz tone porcie gx i da się na tym zrobić bardzo porządnie brzmiący materiał. Po 20 ścieżek audio w cubase naraz, kilka efektów real time, ezdrummer w tle.. a nawet jak zaczyna nie wyrabiać to od czego mamy opcję freeze która elegancko odciąża procka :) W zasadzie jedyne co bym tu zmienił to ciut ramu dołożył i tone porta na coś z wejściem xlr wymienił, reszta styka.
A to jest i tak wypas, kiedyś robiłem nagrania na pentium 350mhz, 256ramu :) też się dało, i nawet brzmiało ;)

Awatar użytkownika
stefard
Posty: 27
Rejestracja: 18 maja 2009, 10:54
Lokalizacja: Korczyna

Re: komputer do robienia muzyki

Post autor: stefard » 07 cze 2009, 22:20

jeśli masz zamiar dodawać dużo vsti (instrumentów) lub vst (efektów) to procek musi być w miarę dobry (zwłaszcza przy drugiej opcji) chociaż baaaardzo dużo mają do powiedzenia sterowniki asio napisane dla karty muzycznej. Jeśli chcesz tworzyć przez nagrywanie śladów to od lepszego procka bardziej przydatny będzie RAM. A jeśli chcesz łączyć nagrane ślady z elektronicznymi brzmieniami z vsti to i procek i ram musi być na wystarczającym poziomie :)

Awatar użytkownika
Owczar
Posty: 929
Rejestracja: 09 wrz 2006, 14:47
Lokalizacja: Zduńska Wola

Re: komputer do robienia muzyki

Post autor: Owczar » 08 cze 2009, 0:03

jak juz pisalem wczesniej obecnie mam P4 2,4 ghz 1280mb ram i emu 0404 usb i niech mi nikt nie pisze ze nie potrzeba wypasionego sprzetu. Przecietny projekt z jakim pracuje to ok 16 sciezek, czesc to vsti, wiekszosc sciezek jeszcze z efektami i do tego Reaper a nie Cubase bo na tym drugim to pare sciezek do tylu i juz by komp nie wyrabial. Wszystko jeszcze zalezy kto z jakich vsti korzysta itp... A z reszta Dual Core wcale juz w dzisiejszych czasach nie jest taki wypasiony :mrgreen:
http://numberone.art.pl
http://www.youtube.com/user/owczarzdw

Gibson & Cornford

Awatar użytkownika
WilK
Zasłużony
Posty: 8856
Rejestracja: 30 cze 2007, 18:21
Lokalizacja: WRC/Kraftborn

Re: komputer do robienia muzyki

Post autor: WilK » 08 cze 2009, 5:23

Nie jest. Ale daje radę 16 ścieżek w Cubase, w tym 2 duże VSTi, reszta VST. Jak już napisałem, co kto uważa. Naturalnie w profesjonalnych studiach mają mocne sprzęty, ale to jak wszędzie. No chyba że ktoś ma zamiar założyć własne recording :)
[color=#273886]Nie mogę Ci pomóc. Jestem nieobecny.
[/color]

ODPOWIEDZ