komputer do robienia muzyki

O problemach z nagrywaniem oraz nagłośnieniem.
Awatar użytkownika
Owczar
Posty: 929
Rejestracja: 09 wrz 2006, 14:47
Lokalizacja: Zduńska Wola

komputer do robienia muzyki

Post autor: Owczar » 06 cze 2009, 12:52

Witam
Wymieniam swojego dotychczasowego kompa (P4 2,4ghz 1280 ram) na cos mocniejszego, zainteresowalem sie zestawami plyta glowna + proc + pamiec na allegro. Dysk sata2 mam wiec nie bede wymienial.

Interesuja mnie takie zestawy do 600zl max

Pierwsze pytanie : intel czy amd? Sensowny zestaw z intelem to np :
http://www.allegro.pl/item652839036_gig ... 00mhz.html
Co do amd - kusi 3 rdzen :roll: :
http://www.allegro.pl/item651256132_naj ... 6_2gb.html

Jak wypadaja te procki przy sobie? Praktycznie wszystkie plyty sa w standardzie miniATX i wiekszosc ma 2 sloty pamieci, wiec wolalbym zeby w zestawie byly kosci 2x2gb, wtedy o ram bym sie juz nie martwil, natomiast w zestawie 2x1gb chcialbym w przyszlosci wymienic a wtedy juz nie moge dolozyc tylko wymienic...

Co powiecie?? :)
pozdrawiam
http://numberone.art.pl
http://www.youtube.com/user/owczarzdw

Gibson & Cornford

Awatar użytkownika
October
Posty: 2226
Rejestracja: 09 maja 2007, 15:43
Lokalizacja: Pomerania

Re: komputer do robienia muzyki

Post autor: October » 06 cze 2009, 13:17

W sumie mogłeś podczepić się pod istniejący temat:

http://forum.magazyngitarzysta.pl/viewt ... 17&t=14195

Ze swojej strony celowałbym w układ: dużo ramu i dobry procek + sprawny zewnętrzny interfejs.

Ja obecnie mam Toneporta Kb37: kombajn - możliwość nagrania gitary, basu, klawiszy. Jakość identyczna jak w POD XT, tylko mniej symulacji wzmaków i kolumn. Choć te które są w zupełności wystarczą. POD ma charakterystyczny środek, brzmią podobnie.

Obrazek
Pozdrawiam

Rlyeh
Zasłużony
Posty: 3106
Rejestracja: 14 sie 2006, 17:37

Re: komputer do robienia muzyki

Post autor: Rlyeh » 06 cze 2009, 13:22

wiec wolalbym zeby w zestawie byly kosci 2x2gb
Nie wiem z czego korzystasz, ale
http://www.frazpc.pl/b/134698
I podobne.

October: ten Toneport to była dobra inwestycja?

Awatar użytkownika
October
Posty: 2226
Rejestracja: 09 maja 2007, 15:43
Lokalizacja: Pomerania

Re: komputer do robienia muzyki

Post autor: October » 06 cze 2009, 13:30

October: ten Toneport to była dobra inwestycja?
Używałem 2 lata PODA XT Live w domu. 99% czasu tylko w konfiguracji z komputerem. Więc stwierdziłem, że w zupełności wystarczy mi toneport a pozniej dokupię sobie wzmacniacz do gry bez kompa (wstepnie Flextone).

Czy to dobra inwestycja? Ja za swojego zapłaciłem 700zł (nowy koło 1300). Jeżeli za tyle uda Ci się wyrwać to będzie to oferta bezkonkurencyjna. Symulacje wzmaków gitarowych + basowych, preamp mikrofonowy i klawiatura midi. Nie ma żadnych problemów z opóźnieniami. Klawisze ładnie reagują na siłę uderzenia. Jak ktoś nie gra zawodowo, dla gitarzysty to w zupełności wystarczy.
Pozdrawiam

Rlyeh
Zasłużony
Posty: 3106
Rejestracja: 14 sie 2006, 17:37

Re: komputer do robienia muzyki

Post autor: Rlyeh » 06 cze 2009, 13:34

No to trza będzie brać, lepiej na tym wyjdę niż kupując pojedynczy kontroler.

Awatar użytkownika
Owczar
Posty: 929
Rejestracja: 09 wrz 2006, 14:47
Lokalizacja: Zduńska Wola

Re: komputer do robienia muzyki

Post autor: Owczar » 06 cze 2009, 13:38

chodzi mi o sama plyte glowna z procem i ram, karte mam (Emu 0404 usb)

ps. Rlyeh, bede instalowal viste 64 wiec o ograniczenia pamieci sie nie martwie :)
http://numberone.art.pl
http://www.youtube.com/user/owczarzdw

Gibson & Cornford

Awatar użytkownika
October
Posty: 2226
Rejestracja: 09 maja 2007, 15:43
Lokalizacja: Pomerania

Re: komputer do robienia muzyki

Post autor: October » 06 cze 2009, 13:44

No to trza będzie brać, lepiej na tym wyjdę niż kupując pojedynczy kontroler.
Z tej zamiany PODa XT Live na Toneporta Kb37 do przodu byłem niby tylko 300zł. Mimo to uważam, że to b dobra podmiana dla osoby grającej tylko w domu i której priorytetem jest homerecording. Oczywiście nie ma problemu, żeby podłączyć słuchawki i ćwiczyć jak na PODzie.
Pozdrawiam

Rlyeh
Zasłużony
Posty: 3106
Rejestracja: 14 sie 2006, 17:37

Re: komputer do robienia muzyki

Post autor: Rlyeh » 06 cze 2009, 13:46

A czy 64 bity pomogą Ci w produkcji muzy? Jeśli nie, daj sobie spokój. Chyba że masz mieć to jako OEM czy coś w tym stylu, to zrozumiem.
Poczytaj na specjalistycznych forach co do stabilności płyt głównych, bo procesory z reguły robią swoje, o ile nic im nie przeszkadza. Ja bym się skłaniał do tego setu z Gigabyte.

October: thx.

Awatar użytkownika
Owczar
Posty: 929
Rejestracja: 09 wrz 2006, 14:47
Lokalizacja: Zduńska Wola

Re: komputer do robienia muzyki

Post autor: Owczar » 06 cze 2009, 14:00

gigabyte... ale z procem intela czy amd? Oba wspomniane przeze mnie zestawy maja mobo gigabyte :mrgreen:

Prowadzilem mala sesyjke nagraniowa na lapku z Vista x64 i bardzo pozytywnie wszystko chodzilo... A chyba lepiej miec 4gb ram niz 3 co ? :P
http://numberone.art.pl
http://www.youtube.com/user/owczarzdw

Gibson & Cornford

Rlyeh
Zasłużony
Posty: 3106
Rejestracja: 14 sie 2006, 17:37

Re: komputer do robienia muzyki

Post autor: Rlyeh » 06 cze 2009, 14:17

No ba, jasne że lepiej. Reszta kwesią programowania. Co do proca - Intel, mimo że jestem zdeklarowanym userem AMD. Moim zdaniem otrzymujesz więcej możliwości niż byłbyś w stanie wyciągnąć z AMD. Ale to tylko moje zdanie, i celow byłoby zagadanie do osoby z forum, jakiegoś znajomego, no nie wiem - kogokolwiek zajmującego się robieniem muzy, żeby przetestował jeden i drugi set na warunki zbliżone do Twoich.

Awatar użytkownika
Hardi
Posty: 2373
Rejestracja: 09 mar 2006, 13:50
Lokalizacja: północno-zachodnie wybrzeże Norwegii
Kontakt:

Re: komputer do robienia muzyki

Post autor: Hardi » 07 cze 2009, 0:49

PC to zabawki (głownie z powodu systemu) i jeśli ktoś poważnie myśli nad robieniem muzy to lepiej kupić coś ze stajni Apple i do tego np. jakiegoś Logica
A2J

KapitanBomba
Posty: 72
Rejestracja: 16 maja 2009, 5:47

Re: komputer do robienia muzyki

Post autor: KapitanBomba » 07 cze 2009, 15:07

ciekawe.

jakiego? jakiegos?

Rlyeh - przemysl jeszcze.

IMO, osobno lepiej. karte masz niezla, ASIO 2.0 zalatwione, moze jednak korzystniej bedzie osobno klawka i mixer z preampami. rily.

Awatar użytkownika
Owczar
Posty: 929
Rejestracja: 09 wrz 2006, 14:47
Lokalizacja: Zduńska Wola

Re: komputer do robienia muzyki

Post autor: Owczar » 07 cze 2009, 17:52

Hardi tylko powiedz mi gdzie ja za 600 zlociszy kupie maca i jeszcze logica do tego?
http://numberone.art.pl
http://www.youtube.com/user/owczarzdw

Gibson & Cornford

Awatar użytkownika
WilK
Zasłużony
Posty: 8856
Rejestracja: 30 cze 2007, 18:21
Lokalizacja: WRC/Kraftborn

Re: komputer do robienia muzyki

Post autor: WilK » 07 cze 2009, 18:10

"A ja cały czas myślałam, że Bartoszko... a tu Bartosiewicz..." (Konopielka).

To odnośnie wypowiedzi Hardiego, bo nie wydaje mi się że Cubase SX pod PC jest dla przedszkolaków.

Wracając do tematu - Intelowska platforma. AMD są do gierek.
[color=#273886]Nie mogę Ci pomóc. Jestem nieobecny.
[/color]

KapitanBomba
Posty: 72
Rejestracja: 16 maja 2009, 5:47

Re: komputer do robienia muzyki

Post autor: KapitanBomba » 07 cze 2009, 18:16

WilK pisze: AMD są do gierek.
jak wiele sie morzna dofiedziedz tótaj :)

ODPOWIEDZ