Recenzja Line 6 Studio UX2

O problemach z nagrywaniem oraz nagłośnieniem.
Awatar użytkownika
ramirez007
Posty: 113
Rejestracja: 09 cze 2007, 9:52
Lokalizacja: Łódź

Recenzja Line 6 Studio UX2

Post autor: ramirez007 » 31 sty 2009, 12:00

Zabawę czas zacząć.
Line 6 POD Studio UX2 to interfejs audio przeznaczony zarówno dla ludzi rozpoczynających swoją przygodę z gitarą i jej rejestrowaniem ale także dla tych bardziej zaawansowanych. Wszystko upchnięte zostało w jednym przyzwoitym pudełku. Dzięki niemu nagramy partię gitary, basu, wokalu i nawet klawiszy czy innych przeszkadzajek bez utraty jakości!
Line 6 daje nam do interfejsu w prezencie masę oprogramowania:
*POD Farm ( To jest mózg tej całej zabawki. Masa efektów i.t.p ale o tym za chwilę )
*Ableton Live ( Jak dla mnie na początek pracy z nagrywaniem zbyt skomplikowany program. Tak szybko go zainstalowałem jak i usunąłem )
*Reason
*Riffworks ( W tym się nie bawiłem jeszcze. Ale zapewne wytrwali forumowicze odpowiedzą na pytanie jeśli będzie związane z tym programem )

No dobrze. Wyciągnęliśmy płytki, gwarancję, karty rejestracyjne... Czegoś tu chyba brakuje? Oczywiście, instrukcji. To chyba jest jedna z największych porażek. Bo niestety nie jest to takie proste by wiedzieć co i w jakiej kolejności zainstalować nie uszkadzając przy tym swego nowego sprzętu Ja zrobiłem to w jeszcze inny sposób ale po krótce opiszę ten jedyny i najstosowniejszy:

1. Instalujemy wszystko z płytki Pod Farm ( Drivery, Pod Farm plugin )
2. Ściągamy z line6.com program Line 6 Monkey
3. Wyświetli on nam co już mam zainstalowanego do interfejsu a co nie i jaka jest tego wersja.
4. Update’ujemy wszystkie drivery, wtyczki i inne do najnowszych.
5. Gra gitara w pełnym tego słowa znaczeniu.

UWAGA! INTERFEJS PODŁĄCZAMY DOPIERO PO INSTALACJI DRIVER’ów I.T.P !!

Po kłopocie. Nieźle można się z tym nabiedzić. Dzięki tej aplikacji będziemy zawsze mieli oko na najnowsze wersje oprogramowania ale także i nowe wtyczki które za określoną opłatą będziemy mogli sobie dokupić.

Jeśli już poruszyłem temat Pod Farm’a to chyba już czas najwyższy się nim zająć. Po pierwszym włączeniu tego programu padłem z wrażenia… Mnogość efektów, presetów i brzmień jakie oferuje ten program jest prawie nieskończona! Program oferuje nam szereg symulacji piecy, przesterów, delay’ów i innych. Na początku wydawało mi się to beznadziejne bo ile można się tym bawić. Ale po uruchomieniu poszczególnych presetów efekty są wykorzystane w 200%. Można ukręcić takie brzmienia jakie się jeszcze w głowie nie śniły. Sam uwielbiam stąd chorus który jak dla mnie jest rewelacją oraz efekty typu reverb czy nosie gate. Najważniejsze jest to, że szumów nie ma wcale! Nawet kiedy zapętlimy sobie swoje efekty i podłączymy do interfejsu. To jest po prostu rewelacja. Dodam, że presetów mamy ponad 200. Jest w czym wybierać. Mimo, że z poziomu podstawowej wersji Pod Farm’a jaką dostajemy razem z UX 2 nie mamy odblokowanych wszystkich efektów to i tak te zaspokoją niejednego melomana. Jeśli nie, no to zapraszam z chęcią do kupna.

Kolejna sprawa jaką tutaj poruszę to opóźnienia. O takich tutaj brak wogóle mowy. Zarówno podczas swobodnego grania jak i rejestrowania śladów. A więc możemy mnożyć swe partia dodając do nich perkusję, bas i wokal nie martwiąc się o synchrony pomiędzy ścieżkami. Swoje pierwsze ścieżki rejestrowałem w Repearze i według mnie jest to znakomity program któremu polecam wszystkim początkującym. Obsługa jest intuicyjna co sprawia, że bezproblemu możemy się zająć nagrywaniem. Wystarczy tylko wejść w opcje i poprzestawiać parę rzeczy. A mianowicie jako audio system wybrać sobie ASIO, a drivery ASIO UX2. Wszystko wtedy pięknie śmiga.

Poruszyłem też temat nagrywania innych instrumentów niż tylko gitary. Początkowo obawiałem się, że ciężko to będzie wychodzić kiedy podłączę swojego zacnego Rolanda do interfejsu z procesorem gitarowym i przepuszczę go przez jakieś efekty i.t.p To co stało się z brzmieniem podstawowych barw mojego keyboardu przepuszczonych przez prosty kompresor, reverb i bramkę szumów w pod farmie było niezastąpione. Keyboard nabrał zupełnie innego brzmienia i duszy. Co prawda nigdzie nie jest napisane, że interfejs może też służyć do nagrywania klawiszy ale nadaje się do tego w 100%. Co prawda nie możemy nim wtedy sterować jako klawiaturą sterującą we wtykach VST. Do tego będzie służyć nam wejście midi w które niestety Line 6 Studio UX 2 nie został zaopatrzony.

W końcu przyszedł czas i na wygląd. Line 6 Studio UX 2 według jego producentów zmienił się zarówno kolorystycznie jak i w zastosowaniu. Niestety prawda jest taka, że zmienił się jedynie kolor. Mimo, że nie miałem styczności z jego poprzednikiem to po przejrzeniu większości forum i czasopism doszedłem do wniosku, że UX stary i nowy to prawie te same urządzenia które różnią się naprawdę szczegółami.

Niestety nie miałem jak przetestować wejść mikrofonowych. Sądzę, że z nimi będzie podobnie. Jakość dźwięku będzie jeszcze lepsza jeśli w Pod Farmie wybierzemy sobie jakieś kolumny pod wokal, bo takowe w programie istnieją i powinny być tak samo dobre jak symulacje wzmacniaczy gitarowych i efektów.

Myślę, że na 5 dni użytkowania tegoż genialnego interfejsu starczy. Jeśli macie pytania piszcie a ja postaram się na nie odpowiedzieć.

EDIT:

Minusem jest pojedyńcze wejście na słuchawki. Ale da się to chyba rozwiązać podłączając najpierw przejściówkę na 2 jacki.

Ciekawym rozwiązaniem jest też. Że możemy nagrywać na raz 2 instrumenty. Na przykład wokal i gitarę. Jednak tegoż nie przetesowałem tylko wyczytałem w sieci. Jak zrobię ten eksperyment to napiszę co i jak.

Awatar użytkownika
NiecnyKsiaze
Posty: 8462
Rejestracja: 13 gru 2006, 12:49

Post autor: NiecnyKsiaze » 01 lut 2009, 18:28

Super artykuł! Dzięki. Mnie zaciekawiło to o podbarwianiu brzmienia organów w procesorze. Doskonale opisałeś Braciszku sposób instalacji, za to niejedna osoba Ci podziękuje.
[size=85]
[url=http://nk.art.pl/mp3/nk_grom_molowo.mp3]Piosenka o adminach[/url]
[url=http://nk.art.pl/mp3/nk_wojny_gwiezdne.mp3]Piosenka o forach[/url]
Antek[/size]

Awatar użytkownika
ramirez007
Posty: 113
Rejestracja: 09 cze 2007, 9:52
Lokalizacja: Łódź

Post autor: ramirez007 » 01 lut 2009, 21:20

Jakieś próbki niedługo się pojawią :)

I wykorzystanie go w praktyce. Bo jutro na niego nagrywamy pierwsze demo także też będziecie mieli okazję go skosztować!

Pozdro! :)

Awatar użytkownika
kamilo
Posty: 370
Rejestracja: 22 cze 2007, 16:37
Lokalizacja: daleko...

Post autor: kamilo » 01 lut 2009, 23:17

Klawisz brzmi bardzo fajnie, kiedy puścimy go przez symulacje jakiegoś wzmaka gitarowego z rozkręconym gainem. Naprawde zacne urządzonko :wink: .

shemhamfor
Posty: 696
Rejestracja: 09 maja 2008, 13:27

Re: Recenzja Line 6 Studio UX2

Post autor: shemhamfor » 21 lip 2009, 14:40

"1. Instalujemy wszystko z płytki Pod Farm"

Oczywiście fajnie,tylko co zrobić gdy wyskakuje mi komunikat że:

"Instalowane oprogramowanie nie przeszło testów zgodności z systemem Windows XP umożliwiających uzyskanie logo Windows"..."firma zaleca zatrzymanie instalacji teraz..."(wybieram ZATRZYMAJ i nic,znowu wyskakuje to samo okno i każe mi zatrzymać i tak w kółko gdy wybieram ZATRZYMAJ)?

"Oprogramowanie i sprzęt opatrzone logo Designed for Microsoft Windows XP ma podpis cyfrowy firmy Microsoft, co oznacza, że produkt został sprawdzony pod kątem zgodności z systemem Windows i nie był modyfikowany od czasu testowania"...

"Instalowanie sterowników urządzeń, które nie zostały podpisane cyfrowo przez firmę Microsoft może spowodować uszkodzenie systemu, zagnieżdżenie się wirusów na komputerze lub stać się przyczyną innych usterek z efektem natychmiastowym lub w przyszłości"

Co to wszystko znaczy???

dfq
Posty: 106
Rejestracja: 31 lip 2007, 7:54

Re: Recenzja Line 6 Studio UX2

Post autor: dfq » 21 lip 2009, 15:25

to znaczy ze olej to ZATRZYMAJ bo nigdy nie zainstalujesz oprogramowania. :lol:

shemhamfor
Posty: 696
Rejestracja: 09 maja 2008, 13:27

Re: Recenzja Line 6 Studio UX2

Post autor: shemhamfor » 21 lip 2009, 17:03

Olać?Tzn że te ostrzeżenia są dla picu???Za długo zbierałem kasę na "ustrojstwo 6"i nie chcę niczego popsuć na dzień dobry.

Awatar użytkownika
mewash
Doradca
Doradca
Posty: 986
Rejestracja: 04 lis 2008, 20:08
Lokalizacja: deszczowa małopolska

Re: Recenzja Line 6 Studio UX2

Post autor: mewash » 21 lip 2009, 17:12

Tak, ostrzeżenia są dla picu. W instrukcji chyba jest nawet napisane, że należy się tym nie przejmować.

Też się dziwiłem, gdy instalowałem swoje "Ustrojstwo 6 UX1".
Fender Mark Hoppus Jazz Bass => Korg Pitchblack => Tech 21 VT Bass => BBE Sonic Stomp => Peavey Tour 450 + Ashdown Mag 410T

Fender Modern Player Jaguar => Laney Cub 12

shemhamfor
Posty: 696
Rejestracja: 09 maja 2008, 13:27

Re: Recenzja Line 6 Studio UX2

Post autor: shemhamfor » 21 lip 2009, 18:04

No nie...teraz to już jest jakaś masakra...wybieram "mimo tego instaluj" olewając ostrzeżenia i co?To samo :evil:

Awatar użytkownika
mewash
Doradca
Doradca
Posty: 986
Rejestracja: 04 lis 2008, 20:08
Lokalizacja: deszczowa małopolska

Re: Recenzja Line 6 Studio UX2

Post autor: mewash » 21 lip 2009, 18:09

Co to znaczy "To samo"? Te komunikaty wyskakują po kilka razy. Za każdym razem trzeba dawać "mimo to instaluj".
Fender Mark Hoppus Jazz Bass => Korg Pitchblack => Tech 21 VT Bass => BBE Sonic Stomp => Peavey Tour 450 + Ashdown Mag 410T

Fender Modern Player Jaguar => Laney Cub 12

shemhamfor
Posty: 696
Rejestracja: 09 maja 2008, 13:27

Re: Recenzja Line 6 Studio UX2

Post autor: shemhamfor » 21 lip 2009, 18:17

Yhm,dobra.Instalejszyn compleat tyle że "USB może nie działać poprawnie" bo wykryto jakś problem(znowu ostrzeżenie ala Pic na Wódę?)

Awatar użytkownika
mewash
Doradca
Doradca
Posty: 986
Rejestracja: 04 lis 2008, 20:08
Lokalizacja: deszczowa małopolska

Re: Recenzja Line 6 Studio UX2

Post autor: mewash » 21 lip 2009, 18:24

Przekonasz się za moment, jak spróbujesz odpalić pod farma. Jeśli połączenie jest poprawne, to po uruchomieniu go będziesz miał na dole:
- "Connected to (tu model sprzętu, który posiadasz)" - jeśli autoryzowałeś już poda,
- "No authorized device connected. Pod farm cannot process audio." - jeśli nie dokonałeś jeszcze autoryzacji.

Generalnie, ściągnij sobie za pomocą programu Monkey nowe sterowniki. Być może w ten sposób ten alert zniknie.
Fender Mark Hoppus Jazz Bass => Korg Pitchblack => Tech 21 VT Bass => BBE Sonic Stomp => Peavey Tour 450 + Ashdown Mag 410T

Fender Modern Player Jaguar => Laney Cub 12

shemhamfor
Posty: 696
Rejestracja: 09 maja 2008, 13:27

Re: Recenzja Line 6 Studio UX2

Post autor: shemhamfor » 21 lip 2009, 19:31

Nie czaję tego wszystkiego,tym razem chodzi o Propellerheads.Miałem się zarejestrować i dostać nr licencji mailem.Mail przyszedł ale bez żadnych numerów,jakiś kod mam w kopercie z płytą Reason Adapted,ale tam nic nie pisze o licencji,wpisałem go i jest źle,czyli napewno nie o ten kod chodzi...
Teraz mi wyskoczyło na ich stronie że:"In order to register a product we need your full address."

POD Farm się uruchomić nie chce,klikam w ikone i mam raport o błędach...@#%#$@#%!! #*#&#*!!! *%^$%$ !!!!

Chciało by sie komuś wrzucić filmik na YT z opsiem jak to dziadostwo odpalić,krok po kroku?Teraz wszysko w co klikam wiesza się i wyskakuje mi raport o błędach.

Awatar użytkownika
mewash
Doradca
Doradca
Posty: 986
Rejestracja: 04 lis 2008, 20:08
Lokalizacja: deszczowa małopolska

Re: Recenzja Line 6 Studio UX2

Post autor: mewash » 21 lip 2009, 20:45

Ja robiłem wszystko wg instrukcji którą miałem w pudełku (po polsku) i instalacje poszły bez problemu. Jeśli nie posiadasz takiego manuala, to ściągnij go sobie ze strony line6.

http://line6.com/support/manuals/

Znajdź sprzęt, który posiadasz i wyświetli Ci się kilka manuali. Przejrzyj wszystkie, z pewnością znajdziesz tam wszystkie potrzebne Ci informację.
Tutam masz opis instalacji Pod Farma i zabawę z programem Monkey krok po kroku.


Jeszcze takie głupie pytanie: Czy twój komputer spełnia wymagania sprzętowe?
Fender Mark Hoppus Jazz Bass => Korg Pitchblack => Tech 21 VT Bass => BBE Sonic Stomp => Peavey Tour 450 + Ashdown Mag 410T

Fender Modern Player Jaguar => Laney Cub 12

shemhamfor
Posty: 696
Rejestracja: 09 maja 2008, 13:27

Re: Recenzja Line 6 Studio UX2

Post autor: shemhamfor » 21 lip 2009, 20:55

Procesor mam za słaby ale chodziło mi tylko o zainstalowanie programów i zarejestrowanie się,za nagrywanie zabiorę się gdy wymienię procesor.

Nigdzie nie mam numeru seryjnego,na karcie gwarancyjnej jest rubryka ale nie wypełniona.

Jest coraz lepiej.Chcę odinstalować Abletona i się nie da,raport o błędach...

ODPOWIEDZ