Tu dzielimy się wiedzą o Line6 POD (wszystkie)

O problemach z nagrywaniem oraz nagłośnieniem.
szpenio11
Zasłużony
Posty: 2006
Rejestracja: 27 cze 2011, 20:30

Re: Tu dzielimy się wiedzą o Line6 POD (wszystkie)

Post autor: szpenio11 » 12 paź 2014, 22:42

Nie ma instrukcji w języku polskim ;).
Gibson Les Paul Standard 1989 Vintage Sunburst
Tanglewood TW45 Sundance
Marshall 8240 Stereochorus
Line 6 Pod HD500
Monster Rock Cables

muzyk_np
Posty: 5
Rejestracja: 31 paź 2014, 11:14

Re: Tu dzielimy się wiedzą o Line6 POD (wszystkie)

Post autor: muzyk_np » 31 paź 2014, 11:33

Waldimar71 instrukcja w języku angielskim zdecydowanie tobie wystarczy jak nie znasz j. angielskiego to od czego jest tłumacz np Google ;)

DooM
Posty: 2
Rejestracja: 26 cze 2014, 17:13

Re: Tu dzielimy się wiedzą o Line6 POD (wszystkie)

Post autor: DooM » 14 sty 2015, 1:24

Witam.

Kupiłem niedawno używanego Poda hd 500 w 100% sprawnego, ale niestety ostatnio padło mi wejście usb i nie moge podłączyć go do kompa a co za tym idzie nie moge grać z podkładami. Jest jakiś inny sposób żebym mogł grać z podkładem?
albo czy jest jakiś serwis albo ktokolwiek kto mógłby zająć się wymianą tego usb w tym podzie? (w co niestety wątpie :/)

punker8919
Posty: 1
Rejestracja: 20 mar 2015, 7:35

Re: Tu dzielimy się wiedzą o Line6 POD (wszystkie)

Post autor: punker8919 » 20 mar 2015, 7:59

Witam wszystkich!

Mam od jakiegoś czasu Line6 Ux1 i nagrywam na nim z powodzeniem podpinając gitarę w wejście instrumentalne. Jako, że mam okazję kupić dość tanio shure sm57 to chciałem spróbować nagrywek przez majka. Czy ma ktoś doświadczenie w łączeniu Line6 Ux1 z shure sm 57? Lub innymi mikrofonami? Szperałem trochę w zagranicznych forach i przeczytałem, że Ux1 ma słabe przedwzmacniacze mikrofonowe i że nie warto nagrywać nim gitary z paki. Dźwięk który można ukręcić z w programie przestał mi odpowiadać, jest w nim coś sztucznego. Zastanawiam się czy warto inwestować w mikrofon i nagrywać nim? Czy da to dużo lepsze efekty niż kręcenie wirtualnymi gałami? Dodam, że siedzę już trochę w temacie, coś tam już nagrywałem, do tego studiuje realizację i mam zamiar nagrywać combo korzystająć z "isolation box" żeby mieć pełną kontrolę nad odsłuchem i odbiciami. Pozdrawiam!

Daddys
Posty: 5
Rejestracja: 15 kwie 2015, 20:36

Re: Tu dzielimy się wiedzą o Line6 POD (wszystkie)

Post autor: Daddys » 15 kwie 2015, 21:05

Cześć wszystkim, wczoraj kurier przywiózł zamówione Line 6 pod studio gx. Wróciłem dzisiaj do domu zadowolony, że w końcu odpalę sprzęt, zainstalowałem Pod Farm, podłączyłem sprzęt i grałem. Wszystko było ok. Po odłączeniu Pod-a okazało się, że na moim kompie nie mogę odtworzyć żadnej muzyki w żadnym programie, żadne windows media playery, allplayery, winampy nie działają. Wyskakuje jakiś błąd o treści "wykonanie serwera nie powiodło się", a gdy próbuję majstrować przy głośniczku koło daty i godziny w dolnym prawym rogu ekranu to również pokazuje się błąd, tylko że w tym przypadku jest napisane "Program wspólna biblioteka DDL powłoki systemu windows nie odpowiada" Ktoś miał coś podobnego?

szpenio11
Zasłużony
Posty: 2006
Rejestracja: 27 cze 2011, 20:30

Re: Tu dzielimy się wiedzą o Line6 POD (wszystkie)

Post autor: szpenio11 » 15 kwie 2015, 21:25

Zdarzało mi się przy niepoprawnym wypięciu sprzętu coś takiego ale w moim przypadku wystarczył restart komputera aby wszystko wróciło do normy.
Gibson Les Paul Standard 1989 Vintage Sunburst
Tanglewood TW45 Sundance
Marshall 8240 Stereochorus
Line 6 Pod HD500
Monster Rock Cables

badamczyk
Posty: 74
Rejestracja: 15 cze 2010, 0:03
Lokalizacja: Lutomiersk

Re: Tu dzielimy się wiedzą o Line6 POD (wszystkie)

Post autor: badamczyk » 16 kwie 2015, 16:21

Kliknij prawym na głośniczku i wejdź w ustawienia odtwarzania i zobacz, jakie urządzenie (karta z kompa czy pod) jest ustawione jako "Urządzenie domyślne" (zielone kółko z ptaszkiem).
Mariis J220 M + Washburn X50 PROFE + PEAVEY 6505+ 112

Daddys
Posty: 5
Rejestracja: 15 kwie 2015, 20:36

Re: Tu dzielimy się wiedzą o Line6 POD (wszystkie)

Post autor: Daddys » 17 kwie 2015, 0:18

Zdarzało mi się przy niepoprawnym wypięciu sprzętu coś takiego ale w moim przypadku wystarczył restart komputera aby wszystko wróciło do normy.
Tak samo było u mnie ;]
Kliknij prawym na głośniczku i wejdź w ustawienia odtwarzania i zobacz, jakie urządzenie (karta z kompa czy pod) jest ustawione jako "Urządzenie domyślne" (zielone kółko z ptaszkiem).
Do czasu restartu kompa wyskakiwał ciągle jakiś błąd i nie mogłem nic zrobić :]

szpenio11
Zasłużony
Posty: 2006
Rejestracja: 27 cze 2011, 20:30

Re: Tu dzielimy się wiedzą o Line6 POD (wszystkie)

Post autor: szpenio11 » 17 kwie 2015, 7:57

Zanim odłączysz sprzęt, wejdź w głośniczek który masz w prawym dolnym rogu - prawy, Urządzenia do odtwarzania - i tam włącz swój sprzęt do odtwarzania (głośniki/karta używane z laptopem) a dopiero później odłącz Line6 :).
Gibson Les Paul Standard 1989 Vintage Sunburst
Tanglewood TW45 Sundance
Marshall 8240 Stereochorus
Line 6 Pod HD500
Monster Rock Cables

Daddys
Posty: 5
Rejestracja: 15 kwie 2015, 20:36

Re: Tu dzielimy się wiedzą o Line6 POD (wszystkie)

Post autor: Daddys » 19 kwie 2015, 13:41

Zanim odłączysz sprzęt, wejdź w głośniczek który masz w prawym dolnym rogu - prawy, Urządzenia do odtwarzania - i tam włącz swój sprzęt do odtwarzania (głośniki/karta używane z laptopem) a dopiero później odłącz Line6 :).
Właśnie sam do tego doszedłem ;] Dobra, problem rozwiązany, dzięki za podpowiedzi ;]

Kowall
Posty: 7
Rejestracja: 14 gru 2012, 21:29

Re: Tu dzielimy się wiedzą o Line6 POD (wszystkie)

Post autor: Kowall » 26 kwie 2015, 19:42

Witam. Przymierzam się do kupna Poda HD500. Używałbym go do grania w domu, na próbach i małych koncertach.
Chciałbym kupić do jeszcze jakiś wzmacniacz. Od dawna po głowie chodzi mi Peavey Bandit, bo ma podobno dobry przester i dobry do łojenia, ale skoro chcę korzystać z symulacji i efektów z PODa, to i tak nie korzystałbym z przesteru Bandita więc bez sensu. Potrzebuję jakiś taki który mało by ingerował w brzmienie PODa, żebym mógł używać symulacji. Polecicie coś do 1000zł?

W ogóle jak POD współpracuje ze wzmacniaczami? Na koncertach nie zawsze gra się na własnych gratach, więc niezależnie co mi tutaj polecicie i tak będę musiał się wpinać do różnych piecy.

szpenio11
Zasłużony
Posty: 2006
Rejestracja: 27 cze 2011, 20:30

Re: Tu dzielimy się wiedzą o Line6 POD (wszystkie)

Post autor: szpenio11 » 26 kwie 2015, 20:21

Skoro chcesz coś co mało ingeruje w brzmienie to nie podpinaj się we wzmacniacz w ogóle ;). Według mnie zdecydowanie lepiej używać wzmacniacza i jego przesteru ewentualnie końcówki mocy a przedwzmacniacz zastąpić jakąś symulacją z PODa. Ja używam zestawu POD HD500 + Marshall 8240 Valvestate (hybryda) a to wszystko spięte metodą 4 kabli. Brzmi elegancko :)
Gibson Les Paul Standard 1989 Vintage Sunburst
Tanglewood TW45 Sundance
Marshall 8240 Stereochorus
Line 6 Pod HD500
Monster Rock Cables

Kowall
Posty: 7
Rejestracja: 14 gru 2012, 21:29

Re: Tu dzielimy się wiedzą o Line6 POD (wszystkie)

Post autor: Kowall » 26 kwie 2015, 21:02

Dzięki za odpowiedź.
Czytałem tu i na innych forach o opcji z końcówką mocy i kolumną, bądź samą kolumną aktywną, ale jestem jakoś sceptycznie do tego rozwiązania nastawiony, ale to pewnie dlatego że jestem za mało obeznany w temacie. ;)

Uważasz że generalnie lepiej jest używać przesterów ze wzmacniacza, czy po prostu Ty tak robisz bo tak lubisz? Jeśli to pierwsze to dlaczego?

Nawet jeśli nie kupiłbym wzmacniacza tylko kolumnę, albo wzmacniacz z pętlą, czy coś tam co by mi odpowiadało, to i tak na koncertach nie zawsze gra się na swoim sprzęcie. I tu mam problem. Parę koncertów zagrałem i zawsze było tak że były wzmacniacze od jednej kapeli i każdy wpinał się do nich ze swoim multiefektem czy kostkami, na których mieli już ustawione swoje brzmienia i wszystko dobrze hulało. Chodzi mi o to czy jeśli kiedyś w przyszłości wpinałbym się do np. Fendera Mustanga, czyli bez pętli, to czy mógłbym dalej korzystać ze wszystkich funkcji PODa bez obaw że nagle okaże się że brzmi źle i trzeba nowe presety na szybko przed gigiem ustawiać.

szpenio11
Zasłużony
Posty: 2006
Rejestracja: 27 cze 2011, 20:30

Re: Tu dzielimy się wiedzą o Line6 POD (wszystkie)

Post autor: szpenio11 » 26 kwie 2015, 21:35

Mój wzmacniacz brzmi super więc PODa używam tylko do podrasowania brzmienia - efekty modulacyjne, delay, kaczka, jakiś delikatny przester i looper. Moim zdaniem wzmacniacz ciężko zastąpić multiefektem, jest bardziej poręczny bo mniej w nim kręcenia gałami i hmm, według mnie to wzmacniacz ma lepsze brzmienie.

Każdy wzmacniacz brzmi inaczej. Jak w domu będziesz miał Bandita i ustawisz sobie pod niego PODa to pod Mustangiem może zabrzmieć jak kupa. Taki urok tego wszystkiego ;)
Gibson Les Paul Standard 1989 Vintage Sunburst
Tanglewood TW45 Sundance
Marshall 8240 Stereochorus
Line 6 Pod HD500
Monster Rock Cables

Kowall
Posty: 7
Rejestracja: 14 gru 2012, 21:29

Re: Tu dzielimy się wiedzą o Line6 POD (wszystkie)

Post autor: Kowall » 26 kwie 2015, 21:42

A to że na jednym piecu ustawienia zabrzmią a na innym już niekoniecznie to tyczy się to także innych multiefektów i analogowych efektów?

Hmm, to zakładając że korzystałbym z przesteru z pieca to co przemawia za pod hd500 w porównaniu z BOSS GT-100? Czytałem że POD lepszy w mocnych przesterach i symulacjach, których w takiej sytuacji bym nie używał.

ODPOWIEDZ