Tu dzielimy się wiedzą o Line6 POD (wszystkie)

O problemach z nagrywaniem oraz nagłośnieniem.
Awatar użytkownika
kluker1979
Posty: 25
Rejestracja: 11 kwie 2011, 22:12

Re: Line 6 Pod Hd 500

Post autor: kluker1979 » 17 kwie 2014, 9:16

Witaj,

Ponoć presety będą chodziły jeśli zamienisz rozszerzenie plików - wiecej http://line6.com/support/topic/1471-hd5 ... to-hd500x/
Pozdrawiam
Łukasz

----------------------------------------------------------
Gibson LP Traditional
Ibanez SA260FM
Squier Vintage Modified Tele Custom
Cort S2550
Crafter DE6
Mesa Express 5:50
POD HD500

szpenio11
Zasłużony
Posty: 2006
Rejestracja: 27 cze 2011, 20:30

Re: Tu dzielimy się wiedzą o Line6 POD (wszystkie)

Post autor: szpenio11 » 17 kwie 2014, 10:35

Przeniosłem wszystko do odpowiedniego działu :).
Gibson Les Paul Standard 1989 Vintage Sunburst
Tanglewood TW45 Sundance
Marshall 8240 Stereochorus
Line 6 Pod HD500
Monster Rock Cables

borex9
Posty: 91
Rejestracja: 30 wrz 2012, 13:00

Re: Tu dzielimy się wiedzą o Line6 POD (wszystkie)

Post autor: borex9 » 17 kwie 2014, 17:34

Dzięki!!
Ostatnio zmieniony 17 kwie 2014, 21:24 przez borex9, łącznie zmieniany 1 raz.
Gibson Les Paul Classic 2005 VSB > Monster Rock Cable 21 ft. > Marshall JCM 2000 DSL 401

Lucass
Posty: 169
Rejestracja: 01 wrz 2008, 7:14
Lokalizacja: Brzeg Dolny / Wrocław

Re: Tu dzielimy się wiedzą o Line6 POD (wszystkie)

Post autor: Lucass » 17 kwie 2014, 20:02

Witajcie

Mam POD HD 500 X do którego podpinam niedawno zakupione monitory JBL'a. Jakiś czas temu podczas grania nagle pojawiły się brumy w monitorach (raz są cichsze, a raz głośniej, ale są tam cały czas). Problem znika kiedy wypnę kabel USB z komputera. Nie sprawdzałem czy jest to kwestia uziemienia napięcia, bo bateria w laptopie jest zużyta i bez zasilacza komputer nie chodzi. Przeinstalowanie systemu na Windows Vista nic nie dało (wcześniej miałem Xp'ka). Dodam, że na inny laptopie wszystko działa bez problemu zarówno przy pracy z zasilaczem jak i bez niego.

Nie wiem co robić, bo na pewno nie jest to wina POD'a tylko mojego laptopa. Tak jak piszę problem pojawił się z sekundy na sekundę. Może nawalił jakiś układ na płycie głównej, a może to jest kwestia zainstalowania jakiegoś sterownika.

Czy ktoś wie o co chodzi?
www.lukaszwatroba.pl

borex9
Posty: 91
Rejestracja: 30 wrz 2012, 13:00

Re: Tu dzielimy się wiedzą o Line6 POD (wszystkie)

Post autor: borex9 » 23 kwie 2014, 21:51

Witam. Panowie do czego służy wejście na mic w HD500X? Po co ono tam jest?
Gibson Les Paul Classic 2005 VSB > Monster Rock Cable 21 ft. > Marshall JCM 2000 DSL 401

Lucass
Posty: 169
Rejestracja: 01 wrz 2008, 7:14
Lokalizacja: Brzeg Dolny / Wrocław

Re: Tu dzielimy się wiedzą o Line6 POD (wszystkie)

Post autor: Lucass » 23 kwie 2014, 22:41

borex9 pisze:Witam. Panowie do czego służy wejście na mic w HD500X? Po co ono tam jest?
Nie mogę... To ja opisuję swój poważny problem w poście wyżej (piszę poważny, bo jakoś nikt nie odpisał), a tutaj kolega wyjeżdża z lamerskim pytaniem. I pewnie zaraz rozpocznie się dyskusja na 20 postów. Eh...

Skoro już piszę to odpowiem:

Możesz podłączyć mikrofon i nagrać np. wokal przez POD'a. Wtedy w programie Edit wybierasz wejście mikrofonowe i POD staje się normalnym interfejsem audio do nagrywania wokali. Nie wiem czy można podpiąć pojemnościówkę, aż tak tematu nie badałem.
www.lukaszwatroba.pl

szpenio11
Zasłużony
Posty: 2006
Rejestracja: 27 cze 2011, 20:30

Re: Tu dzielimy się wiedzą o Line6 POD (wszystkie)

Post autor: szpenio11 » 24 kwie 2014, 0:16

Twój problem Lucass może charakteryzować taka indywidualność, że nikt nie spotkał się z tym wcześniej. Na szczęście piszesz, że to wina laptopa, co też uważam za słuszny wniosek. W tym wypadku pytanie bardziej do techników obeznanych w sprzęcie komputerowym. Nie prościej zanieść do serwisu, poprosić o rozkręcenie i sprawdzenie czy wszystko z lapkiem ok ? ;)
Gibson Les Paul Standard 1989 Vintage Sunburst
Tanglewood TW45 Sundance
Marshall 8240 Stereochorus
Line 6 Pod HD500
Monster Rock Cables

Lucass
Posty: 169
Rejestracja: 01 wrz 2008, 7:14
Lokalizacja: Brzeg Dolny / Wrocław

Re: Tu dzielimy się wiedzą o Line6 POD (wszystkie)

Post autor: Lucass » 24 kwie 2014, 8:39

Do serwisu zawsze mogę zanieść, tylko laptop już dawno stracił gwarancję, a że jest to HP to pewne dużo bym zapłacił za taką usługę. Szukałem wcześniej solucji na amerykańskich forach, ale nic nie znalazłem. Więc zamieściłem moje pytanie na dwóch forach i niestety bez odpowiedzi. Myślę jeszcze o gruntownym przeinstalowaniu systemu, bo nie jestem przekonany, że to wina hardware'u.
www.lukaszwatroba.pl

szpenio11
Zasłużony
Posty: 2006
Rejestracja: 27 cze 2011, 20:30

Re: Tu dzielimy się wiedzą o Line6 POD (wszystkie)

Post autor: szpenio11 » 24 kwie 2014, 9:15

Wątpię, żeby to był hardware jeśli stało się to od tak. Oprogramowanie nie nawala w ten sposób aczkolwiek sprawdzić nie zaszkodzi. Rozkręcenie lapka i sprawdzenie czy coś się nie odlutowało itd to nie jest wielki koszt. Jeśli to hardware to i tak będziesz musiał to zrobić prędzej czy później. Sprawdzałeś inne wyjścia USB(tak wiem, oczywiste pytanie)?
Gibson Les Paul Standard 1989 Vintage Sunburst
Tanglewood TW45 Sundance
Marshall 8240 Stereochorus
Line 6 Pod HD500
Monster Rock Cables

Lucass
Posty: 169
Rejestracja: 01 wrz 2008, 7:14
Lokalizacja: Brzeg Dolny / Wrocław

Re: Tu dzielimy się wiedzą o Line6 POD (wszystkie)

Post autor: Lucass » 24 kwie 2014, 12:39

Może to już czas na zmianę laptopa :)
www.lukaszwatroba.pl

Jainapl
Posty: 41
Rejestracja: 13 cze 2009, 17:58

Re: Tu dzielimy się wiedzą o Line6 POD (wszystkie)

Post autor: Jainapl » 04 maja 2014, 11:42

Jak myślicie? Nie strach kupować używanego Pocket Poda? Na początku zamierzałam kupić w sklepie, ale ceny używek są bardzo zachęcające (często od razu w zestawie z zasilaczem). Wtedy od razu starczyłoby mi też na nowe struny i lutnika. Załóżmy sytuację, że kupuję, a po jakimś czasie sprzęt przestaje działać. Gwarancji wiadomo nie ma. Jest szansa wtedy jeszcze jakoś podziałać i naprawiać (w rozsądnych cenach) czy już po zabawie?

robert_rk1
Posty: 258
Rejestracja: 12 lip 2012, 14:34

Re: Tu dzielimy się wiedzą o Line6 POD (wszystkie)

Post autor: robert_rk1 » 05 maja 2014, 22:17

Lucass podłącz innym kablem USB, sprawdź inne gniazda USB jeżeli masz taką możliwość to podłącz inny zasilacz do swojego lapka... Czasem też jest tak że po prostu słychać jak dysk pracuje, ale to łatwo sprawdzić bo gdy nie pracuje to powinna być cisza. Więc sprawdź na innym kablu i zasilaczu, moim zdaniem na pewno nie jest to wina systemu.

Jainapl ja kupowałem POD'a 2.0 jaki i XT Live używane i jakoś nigdy nie miałem z nimi problemu nic się nie zepsuło i nie patrzyłem na to czy jest gwarancja czy jej nie ma ten ten sprzęt jest zbudowanych z dobrych podzespołów tak żeby się nie zepsuł, fakt czasem i może komuś coś się uszkodzi w każdym razie mi się nic takiego nie przytrafiło a grałem potupajki co weekend.
Burny LP Custom
Laney VC 30

Lucass
Posty: 169
Rejestracja: 01 wrz 2008, 7:14
Lokalizacja: Brzeg Dolny / Wrocław

Re: Tu dzielimy się wiedzą o Line6 POD (wszystkie)

Post autor: Lucass » 06 maja 2014, 9:23

Dzięki Robert. Sprawdziłem wszystkie wymienione przez Ciebie opcje oprócz zasilacza, ale pomyślę i nad tym ;)
www.lukaszwatroba.pl

robert_rk1
Posty: 258
Rejestracja: 12 lip 2012, 14:34

Re: Tu dzielimy się wiedzą o Line6 POD (wszystkie)

Post autor: robert_rk1 » 06 maja 2014, 11:14

A powiedz mi jeszcze czy po włączeniu od razu brumi cały czas? Jeżeli tak to spróbuj jeszcze obrócić wtyczkę zasilania pierw w odsłuchu a jeżeli to nic nie da to w lapku, a jeżeli to nic nie da to chyba mi się pomysły skończyły. :)
Burny LP Custom
Laney VC 30

Lucass
Posty: 169
Rejestracja: 01 wrz 2008, 7:14
Lokalizacja: Brzeg Dolny / Wrocław

Re: Tu dzielimy się wiedzą o Line6 POD (wszystkie)

Post autor: Lucass » 06 maja 2014, 17:05

Tylko, że używam gniazdek z bolcem :)
www.lukaszwatroba.pl

ODPOWIEDZ