Tu dzielimy się wiedzą o Line6 POD (wszystkie)

O problemach z nagrywaniem oraz nagłośnieniem.
ODPOWIEDZ
Unguis
Moderator forum
Moderator forum
Posty: 3069
Rejestracja: 15 maja 2009, 11:08
Lokalizacja: Gliwice

Re: Tu dzielimy się wiedzą o Line6 POD (wszystkie)

Post autor: Unguis » 11 sie 2012, 16:10

Jak ma w sobie wzmacniacz to spokojnie zadziała ;) Wrzuć fotki tych wynalazków, coś dobierzemy ;)

Machoń
Posty: 40
Rejestracja: 14 kwie 2012, 12:41

Re: Tu dzielimy się wiedzą o Line6 POD (wszystkie)

Post autor: Machoń » 11 sie 2012, 17:15

Już jestem i zamieszczam fotki .
Na jednym zdjęciu są wszystkie dostępne , mają przeważnie 10 W , chyba jeden czy dwa ma 20 W.
Takze dałem z 5 fotek zeby dac Wam lepsze rozeznanie .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

To było by wszystko .
Czekam na opinie , wiem ze są używane ale mi to nie przeszkadza .

Unguis
Moderator forum
Moderator forum
Posty: 3069
Rejestracja: 15 maja 2009, 11:08
Lokalizacja: Gliwice

Re: Tu dzielimy się wiedzą o Line6 POD (wszystkie)

Post autor: Unguis » 13 sie 2012, 14:36

Hmm.. to wszystko takie małe piecyki, więc brzmienie z Twojego PODa w słochawkach/głośnikach będzie całkowicie różne od tego co będzie sypać się z tych wzmacniaczyków.

Takie pytanie do MadYarpena i innych posiadaczy HD300 - jak się sprawują nowe haj gejny?

Machoń
Posty: 40
Rejestracja: 14 kwie 2012, 12:41

Re: Tu dzielimy się wiedzą o Line6 POD (wszystkie)

Post autor: Machoń » 13 sie 2012, 16:48

[quote="Unguis"]Hmm.. to wszystko takie małe piecyki, więc brzmienie z Twojego PODa w słochawkach/głośnikach będzie całkowicie różne od tego co będzie sypać się z tych wzmacniaczyków. ]

No ale który byś mi polecił, jesli już ?
Wiem że to zabaweczki w porównaniu ze sprzętem który Wy używacie, ale lepszy rydz niż nic. Zresztą ja śpiewam inną muzę :)

http://www.youtube.com/watch?v=VS4_kMc7IK0

http://www.youtube.com/watch?v=I9J7DfuA-Tc

Najwyzej będzie dla mojego synka, za parę lat.

Awatar użytkownika
MadYarpen
Posty: 358
Rejestracja: 06 maja 2012, 11:20

Re: Tu dzielimy się wiedzą o Line6 POD (wszystkie)

Post autor: MadYarpen » 13 sie 2012, 17:10

Unguis pisze:Hmm.. to wszystko takie małe piecyki, więc brzmienie z Twojego PODa w słochawkach/głośnikach będzie całkowicie różne od tego co będzie sypać się z tych wzmacniaczyków.

Takie pytanie do MadYarpena i innych posiadaczy HD300 - jak się sprawują nowe haj gejny?
Właściwie to chyba tylko Soldano, bo doom i epic to nic ciekawego jak dla mnie.
A Soldano miodnie, duże możliwości daje, taka wariacja na temat mesy trochę (w sumie to w rzeczywistości było odwrotnie, co nie?), mnie się w końcu udało blackmetalowy syf ukręcić, taki który mnie nie wkurza.

Natomiast Soldano w wersji crunch i clean jest super. Lepszy niż plexi jak dla mnie, i to o wiele. AC DC na tym pomykam, fajnie selektywny i z pazurem.

Uprzedzając, nie jestem gotowy psychologicznie na nagrywanie próbek;)
Ibanez Xiphos XPT 707 FX -> Line 6 POD HD300

Unguis
Moderator forum
Moderator forum
Posty: 3069
Rejestracja: 15 maja 2009, 11:08
Lokalizacja: Gliwice

Re: Tu dzielimy się wiedzą o Line6 POD (wszystkie)

Post autor: Unguis » 13 sie 2012, 19:53

Lepszy niż Plexi? No to musi być naprawde fajnie, bo uważam, że samo Plexi również genialnie zrobili. Przyznam szczerze, że po Soldano najwięcej się spodziewałem i widzę, że sie nie zawiodę. Jeśli jeszcze da się z niego zrobić jakiś clean to w ogóle bajeczka. No to ja sie modlę do teamu L6, żeby szybko i nam, użytkownikom "większych" zabawek udostępnili te wzmacniacze nowe.

@Machoń - ten Squier chyba będzie w porządku.

Awatar użytkownika
MadYarpen
Posty: 358
Rejestracja: 06 maja 2012, 11:20

Re: Tu dzielimy się wiedzą o Line6 POD (wszystkie)

Post autor: MadYarpen » 13 sie 2012, 20:41

Nooo pewnie że można clean zrobić, skoro z soldano masz SLO-Clean, SLO-Crunch i SLO-Overdrive :mrgreen:
I prawdę powiedziawszy z tego jest chyba najładniejszy clean ze wszystkich dostępnych.
Ja też napisałem, że lepszy niż plexi trochę dlatego, że plexi mi się nie dogaduje w dalszym ciągu z przystawką pod gryfem, więc nie używam tego wzmacniacza za często. Więc może nie poswieciłem dość czasu na wykręcenie czegoś z plexi.
Ibanez Xiphos XPT 707 FX -> Line 6 POD HD300

bejton
Doradca
Doradca
Posty: 1481
Rejestracja: 03 sty 2009, 11:44
Lokalizacja: Łęknice City
Kontakt:

Re: Tu dzielimy się wiedzą o Line6 POD (wszystkie)

Post autor: bejton » 13 sie 2012, 21:35

Pytania do MadYarpena:

O co chodzi w tych smartfx w HD300? To jest mega prosta gała do szybkiej edycji czego?

Weźmy FX1 - załóżmy, że chce tam mieć jakiś przester. I lecimy z pytaniami:
Mogę go wybrać z poziomu poda, czy muszę to robić przez kompa?
Co kontroluje ta gała? Level, gain?
Czy mogę z poziomu poda wyedytować dany przester, czyli standardowo: drive, level, tone, czy to tylko z kompa? (to pytanie łączy się z pytaniem o smartfx)
http://betonowo.wordpress.com/ - wejdź, poczytaj, jeśli fajne - pochwal się znajomym [b](last update: 12-02-2013)[/b]
[url=https://register.perfectworld.com/bl_splash/6a5394a2e31e00766132eb7b89d8e38b]Jakby ktoś chciał dobrego FPS F2P, ale nie P2Win[/url]

Unguis
Moderator forum
Moderator forum
Posty: 3069
Rejestracja: 15 maja 2009, 11:08
Lokalizacja: Gliwice

Re: Tu dzielimy się wiedzą o Line6 POD (wszystkie)

Post autor: Unguis » 13 sie 2012, 21:43

Robisz to z poziomu poda. Kręcenie gałką automatycznie dobiera ci i level i gain i tone. W celu zaawansowanej edycji musisz wejść w ustawienia danego efektu i tam możesz grzebać ile chcesz. Po prostu pozwala na szybko dostosować parametry. Możesz też ręcznie (zarówno z PODa jak i z komputera) edytować dowolne parametry wedle Twojego gustu.

bejton
Doradca
Doradca
Posty: 1481
Rejestracja: 03 sty 2009, 11:44
Lokalizacja: Łęknice City
Kontakt:

Re: Tu dzielimy się wiedzą o Line6 POD (wszystkie)

Post autor: bejton » 13 sie 2012, 21:46

Czyli smartFx powoduje, że na szybko dynamicznie zwiększa się poziom wszystkiego w efekcie, ale z poziomu poda mogę odpalić sobie dokładną edycję na tym LCD?
http://betonowo.wordpress.com/ - wejdź, poczytaj, jeśli fajne - pochwal się znajomym [b](last update: 12-02-2013)[/b]
[url=https://register.perfectworld.com/bl_splash/6a5394a2e31e00766132eb7b89d8e38b]Jakby ktoś chciał dobrego FPS F2P, ale nie P2Win[/url]

Unguis
Moderator forum
Moderator forum
Posty: 3069
Rejestracja: 15 maja 2009, 11:08
Lokalizacja: Gliwice

Re: Tu dzielimy się wiedzą o Line6 POD (wszystkie)

Post autor: Unguis » 13 sie 2012, 21:50

Niekoniecznie zwiększa poziom wszystkiego, bo np. w kompresorach zwiększa ratio a obniża output itp. Oczywiście możesz sobie odpalić dokładną edycję.

sto_ne
Posty: 11
Rejestracja: 16 sie 2012, 8:42

Re: Tu dzielimy się wiedzą o Line6 POD (wszystkie)

Post autor: sto_ne » 16 sie 2012, 9:13

hej.. chce spytać osób bardziej doświadczonych w tym temacie.
w co lepiej zainwestować :
*Line 6 POD Studio UX1
*Line 6 POD Studio UX2
a może polecicie coś innego w podobnej cenie?

oraz jak wygląda podłączenie tego sprzętu ?

Kabel leci (?):
Wmacniacz(lineout) -> interfejs (line inputs) -> od interfejsu inny kabel leci do kompa?


p.S może ktoś uzytkuje ten zestaw?

Awatar użytkownika
Dale Cooper
Posty: 147
Rejestracja: 04 maja 2012, 23:25

Re: Tu dzielimy się wiedzą o Line6 POD (wszystkie)

Post autor: Dale Cooper » 16 sie 2012, 9:58

http://allegro.pl/line6-ux1-tone-port-i2563472666.html

To Ci wystarczy, wcześniejsza wersja.

Do Toneporta wpinasz gitarę, a z TP do kompa kabel USB i koniec.
ciszatezgra.pl

majkel1024
Posty: 173
Rejestracja: 23 lip 2009, 17:09
Lokalizacja: R`n`Ruda Śląska

Re: Tu dzielimy się wiedzą o Line6 POD (wszystkie)

Post autor: majkel1024 » 22 sie 2012, 21:54

Machoniu, na moje oko to każdy z nich będzie grał dość podobnie. Zaproponuję Ci mały eksperyment, tak byś sam dokonał wyboru. Mam wrażenie że żaden z nas, nie słyszących tego nie jest w stanie określić który z nich zagra lepiej. Weź sobie dowolny odtwarzacz mp3, tudzież telefon, posłuchaj sobie jakiegoś konkretnego utworu na sprzęcie na którym zwykle to robisz w domu. Nie wiem, jakieś dobre słuchawki, głośniki komputerowe, wieża hifi, to na czym zwykle słuchasz muzyki. Wsłuchaj się w brzmienie, rozkład częstotliwości itd.. zapamiętaj jak to brzmi. A potem ten sam odtwarzacz podepnij do tych piecyków. Ten który najmniej zmieni brzmienie w porównaniu do tego wcześniej nauczonego jest chyba najlepszym wyborem, bo w ten sam sposób będzie zmieniał brzmienie gitary z poda. Pozdro

jujo7
Posty: 15
Rejestracja: 26 lut 2010, 15:19

Re: Tu dzielimy się wiedzą o Line6 POD (wszystkie)

Post autor: jujo7 » 22 sie 2012, 22:00

Potrzebuję instrukcji do Line 6 HD 500. Czy w HD 500 jest harmonizer?

ODPOWIEDZ