Tu dzielimy się wiedzą o Line6 POD (wszystkie)

O problemach z nagrywaniem oraz nagłośnieniem.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
MadYarpen
Posty: 358
Rejestracja: 06 maja 2012, 11:20

Re: Tu dzielimy się wiedzą o Line6 POD (wszystkie)

Post autor: MadYarpen » 20 lip 2012, 0:05

Dodali:) Dodali też coś ekstra - Soldano Solo - 100 clean, crunch, overdrive, dwa dodatkowe wzmaki od line 6, chyba dwa plexi i wzmacniacz basowy z kolumną i mikrofonami:) W sumie 7 nowych zabawek - poza tym hard gate (może mi się przyda, bo metal to ja lubię;)), jakiś tam jeszcze efekt i opcję ominięcia kolumny. Nawet HD500 tyle nie ma jak narazie!:D

Plexi nie sprawdzałem, póki co bawiłem się soldano, który jest mega. Bo generalnie szlifuję swoje dotychczasowe presety, i coraz lepiej mi się POD dogaduje z gitarą:) Np końcu dzisiaj ukręciłem Mesę jak należy, wcześniej niepotrzebnie większość przesteru chciałem brać z power ampu, przez co clipping mi się straszny pojawiał i mnie to frustrowało (zwłaszcza na legend przy gryfie, który ma dużo dołu i pierdział mi strasznie). Ale powoli do przodu, bo urządzenie jest dość złożone i trzeba je poznać.
Ibanez Xiphos XPT 707 FX -> Line 6 POD HD300

Unguis
Moderator forum
Moderator forum
Posty: 3069
Rejestracja: 15 maja 2009, 11:08
Lokalizacja: Gliwice

Re: Tu dzielimy się wiedzą o Line6 POD (wszystkie)

Post autor: Unguis » 20 lip 2012, 6:11

Oooo! No to ja też musze czekać w takim razie na nowe symulacje - 3 nowe hi-gainy nie mogą nie wyjść na HD500 :) Dzięki za informacje.

bejton
Doradca
Doradca
Posty: 1481
Rejestracja: 03 sty 2009, 11:44
Lokalizacja: Łęknice City
Kontakt:

Re: Tu dzielimy się wiedzą o Line6 POD (wszystkie)

Post autor: bejton » 25 lip 2012, 9:31

Pytanie do posiadaczy PODów HD (Unguis i Yarpen) - jaka jest REALNA różnica między HD300 a HD500? Wyjścia w stylu Variax czy MIDI mnie średnio interesują, bardziej liczy się liczba efektów wbudowanych i ich konfiguracja. Dlatego sprecyzuje moje pytania:
- w HD500 pisze, że jest max 8 efektów na raz, z tego co wiem, to da się równolegle. W HD300 też tak można (ale jest obcięcie do 6)?
- Jak jest z kolejnością - mogę mieszać i decydować co jest przed ampem, a co w pętle dowolnie, czy jest ustalone, że te są przed ampem, te w pętli, a tych nie mogę dać przed tym?
- Czy ustawienia efektów w kolejności odpowiedniej są wygodne na HD300, który nie ma LCD i d-pada jak HD500?
- czemu pisze tylko przy HD500, że pedałem da się kontrolować +50 opcji efektów i wzmaków, a w HD300 tego nie pisze (ale dalej jest, że można coś tam nim kontrolować)?
- da się odpalić równolegle 2 wzmaki i np delay w stereo? (jak w Toneporcie od L6)?
- widzę też mniej psztyczków - dlaczego? : )
- HD naprawdę są HD? Że takie uber fajne? Bo już w POD 2.0 jak kiedyś miałem to symulacje jak i efekty były naprawdę kozackie jak na sprzęt za 350 zł.
http://betonowo.wordpress.com/ - wejdź, poczytaj, jeśli fajne - pochwal się znajomym [b](last update: 12-02-2013)[/b]
[url=https://register.perfectworld.com/bl_splash/6a5394a2e31e00766132eb7b89d8e38b]Jakby ktoś chciał dobrego FPS F2P, ale nie P2Win[/url]

Awatar użytkownika
MadYarpen
Posty: 358
Rejestracja: 06 maja 2012, 11:20

Re: Tu dzielimy się wiedzą o Line6 POD (wszystkie)

Post autor: MadYarpen » 25 lip 2012, 14:36

HD300 nie ma pętli efektów więc podłączenie do wzmacniacza metodą 4 kabli odpada.

Co do efektów. Zawsze możesz mieć bramkę szumów + WAH + Reverb.
Dodatkowo możesz dołożyć trzy inne - ale uwaga, efekty są podzielone na trzy grupy FX1, FX2 i FX3. Z każdej możesz użyć tylko 1 (w sumie daje to 6;)). I to bardzo ogranicza, np. w jednej grupie są przestery, tube screamer i equalizery (bardzo potrzebne) - więc nie można użyć TS i equalizera jednocześnie. Niestety:( Z tego co wiem HD500 ma pełną dowolność w tym zakresie.
Szczerze nie wiem czy pomiędzy tymi trzema można w HD300 je dowolnie między sobą przemieszczać, używam praktycznie tylko FX1 i reverbu. na pewno każdą z grup można umiejscowić przed albo po wzmacniaczu, zgaduję że kolejność między samymi efektami będzie zawsze 1->2->3, ale w pracy jestem więc nie sprawdzę;)

Ustawianie HD300 jest wygodne, bo robisz to przez komputer. I ma wyświetlacz, więc bez komputera też się da - ale ustawień jest dużo, więc może to być uciążliwe, zwłaszcza, że się trzyma go na podłodze. Ale kontrolerów do tego celu jest dość, wyświetlacz jest więc w sumie nie widzę specjalnych przeciwwskazań.

Co do pedału - w HD300 kontroluje on tylko głośność (możliwe jest umiejscowienie go też przed przedwzmacniaczem, więc pozwala na taką zabawę jak gałka volume w gitarze) albo alternatywnie efekt wah, więcej zastosowań nie zauważyłem. Nie można też chyba edytować ustawień waha, w 500 chyba coś tam można robić.

W HD300 nie ma możliwości ustawienia dwóch wzmacniaczy na raz, w HD500 się da. Dobre efekty daje podobno użycie dwóch identycznych wzmacniaczy, ale różnych symulacji kolumn.

Psztyczki - HD300 nie ma np. osobnego przycisku do przełączania między bankami, robi się to naciskając dwa przyciski jednocześnie. Więc HD 500 jest na pewno wygodniejszy w obsłudze nożnej. Ja sobie gram w domu na siedząco, więc to problem nie jest.

Co do brzmienia... Dla mnie jest mega, ale dopiero się uczę to ustrojstwo obsługiwać. Brzmi mi coraz lepiej, bo zdecydowanie jest się czego uczyć. To nie prosty piec z trzema gałkami;) Ale porównania nie mam, moje wymagania też niekoniecznie muszą być wysokie, bo z gitarą mam krótko do czynienia. Na pewno na słuchawkach brzmi lepiej niż Roland cube 15XL na głośniku, hehe.

Wadą jest generalnie zbyt ciemne brzmienie. Tzn często dołu jest znacznie za dużo, więc ustawienie brzmienia przy przystawkach z dużą ilością dołu bywa kłopotliwe. Tutaj znacznie lepiej pewnie sprawdzi się HD500 bo ma więcej rodzajów equalizerów, które można dowolnie stosować.

Przewagą HD500 na pewno jest możliwość edycji ustawień kolumny, bo to zdaje się pozwala wyciąć jakąś konkretną częstotliwość, generalnie można lepiej brzmienie ukręcić. HD300 za to ma aktualnie więcej symulacji wzmacniaczy, ale to się pewnie zmieni niedługo i będzie po równo.

E: wybacz 'polszczyznę', muszę co chwilę minimalizować okno i udawać że coś ważnego robię;)
Ibanez Xiphos XPT 707 FX -> Line 6 POD HD300

dzikiband
Posty: 3
Rejestracja: 19 lip 2012, 13:24

Re: Tu dzielimy się wiedzą o Line6 POD (wszystkie)

Post autor: dzikiband » 27 lip 2012, 19:36

Witam posiadam PODa line6 xt live ktorego chce połączyć pomiedzy piecem a gitarą w instrukcji przeczytałem ze najlepiej brzmiało to bedzie przez petle efektów.
Problem jest w tym ze nie potrafie zmienic parametru "DEST" gdzie ja mam napisane "STACK DEST" w instrukcji pisze ze ma byc "4x12 Front DEST" chodzi mi tu o konfiguracjie tabeli z ktorej wybieram pod co ma byc podłaczony POD obok są inne parametry takie jak LOWS FOCUS HIGHS ktore bez problemu mozna zmieniac natomist nie potrafie zrobic aby nad napisem DEST zamiast STACK było napisane 4x12 Front ... czy potrafi mi ktos pomoc ?

P.S Odrazu mowie ze nie jest to niestety przejsciowka w gniezdzie słuchawkowym bo takie przyczyny znajdowałem na forum niestety to nie to

Awatar użytkownika
independent
Posty: 79
Rejestracja: 11 maja 2009, 23:40
Lokalizacja: Zdolny Śląsk

Czy można nagrać perkusje przez line 6 pod studio gx?

Post autor: independent » 05 sie 2012, 20:41

Siema
Jestem multiinstrumentalistą i zastanawiam się czy można jakoś nagrać perkusje przez line 6 pod studio gx?
tak żeby brzmiało to sensownie?, bo gitarę, wokal, i bas to z powodzeniem nagram a chciałbym jeszcze nagrać perke.
Jak to zrobić aby wyszło przyzwoicie?
Pozdro
Dołączę do zespołu, Zgorzelec,Jelenia. http://w777.wrzuta.pl/audio/3Le6Sfy92iS … l_-_litosc

Unguis
Moderator forum
Moderator forum
Posty: 3069
Rejestracja: 15 maja 2009, 11:08
Lokalizacja: Gliwice

Re: Czy można nagrać perkusje przez line 6 pod studio gx?

Post autor: Unguis » 05 sie 2012, 21:52

Perkusja nagrana tylko z ambientu to raczej nie zabrzmi dobrze niestety. No chyba, że masz cały zestaw mikrofonów perkusyjnych i mikser ;) Wtedy sumą jak najbardziej możesz wejść w GXa.

Awatar użytkownika
Dale Cooper
Posty: 147
Rejestracja: 04 maja 2012, 23:25

Re: Tu dzielimy się wiedzą o Line6 POD (wszystkie)

Post autor: Dale Cooper » 06 sie 2012, 15:45

I wyjdzie nam ZAJEJAKA? perkusja... W mono :P Addictive Drums, EZ Drummer, Superior Drummer, pełno tego. Zakup i działaj.

Nie przeklinamy na forum. Ms.
ciszatezgra.pl

Unguis
Moderator forum
Moderator forum
Posty: 3069
Rejestracja: 15 maja 2009, 11:08
Lokalizacja: Gliwice

Re: Czy można nagrać perkusje przez line 6 pod studio gx?

Post autor: Unguis » 06 sie 2012, 20:05

Unguis pisze:Wtedy sumą jak najbardziej możesz wejść w GXa.
W domyśle było stereo ;) Zapomniałem tylko, że GX nie ma wejścia stereo, także i tak się nie da ;)

Machoń
Posty: 40
Rejestracja: 14 kwie 2012, 12:41

Re: Tu dzielimy się wiedzą o Line6 POD (wszystkie)

Post autor: Machoń » 11 sie 2012, 12:12

Witam, po kilkumiesięcznej przerwie znowu z zapytaniem .
Pyatnie banalne pewnie, chcę kupić gośniki lub raczej piecyk będzie się tylko nadawał , tak żeby go podpiąć pod Poda UX 1 , do tej pory jest podpiety przewodem USB do kompa , teraz chciałbym podpiąć go do glośnika, z tyłu są wejscia , nie wiem dokładnie ale pewnie analog outs 2/R lub 1/L
Zechce ktoś mi tylko wyjaśnić czy to muszą być gośniki powered czyli tylko jakieś piecyki. No i gdzie się to wpina bo na oryginalnym opakowaniu nie widać za bardzo :(

Awatar użytkownika
zombiak
Doradca
Doradca
Posty: 2059
Rejestracja: 19 sie 2008, 22:16
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza

Re: Tu dzielimy się wiedzą o Line6 POD (wszystkie)

Post autor: zombiak » 11 sie 2012, 12:30

...ale przecież on i tak będzie musiał być podpięty przez USB do kompa, to interfejs USB a nie jakiś multiefekt który działa samodzielnie. Dodatkowe wyjścia analog L/R są tylko dla dodatkowego odsłuchu.
Ibanez Artist MIJ / Squier Jagmaster MIJ / Umu WH-10 / T-Rex Mudhoney / Egnater Tweaker

Machoń
Posty: 40
Rejestracja: 14 kwie 2012, 12:41

Re: Tu dzielimy się wiedzą o Line6 POD (wszystkie)

Post autor: Machoń » 11 sie 2012, 15:06

OK rozumiem , interfejs będzie cały czas podpięty do kompa gdzie będą otwarte programy Podfarm2 i Reaper na przykład. Chciałbym się tylko spytać czy gdy wepnę w dodatkowe wyjścia np. analog L/R urządzenia do odsłuchu , jakie to urządzenie musi spełniać warunki, czy to może być zwykły głośnik, czy jak to nazywają powered spiker ?
Czy to moze być tak zwany piecyk, no i jakie on musi mieć gniazda ?
Przepraszam ze pytam może o takie śmieszne rzeczy ale mam 42 lata, no i trochę nie nadążam z techniką :)

Unguis
Moderator forum
Moderator forum
Posty: 3069
Rejestracja: 15 maja 2009, 11:08
Lokalizacja: Gliwice

Re: Tu dzielimy się wiedzą o Line6 POD (wszystkie)

Post autor: Unguis » 11 sie 2012, 15:50

To co podepniesz pod wyjścia musi mieć własną końcówkę mocy, bo z urządzenia wychodzi sygnał liniowy ;) Czyli np. jakiś amplituner, kolumienka aktywna, głośniki komputerowe. To wszystko będzie działało.

majkel1024
Posty: 173
Rejestracja: 23 lip 2009, 17:09
Lokalizacja: R`n`Ruda Śląska

Re: Tu dzielimy się wiedzą o Line6 POD (wszystkie)

Post autor: majkel1024 » 11 sie 2012, 15:54

Machoniu szanowny, wyjścia o których mówisz mają stosunkowo niską moc więc jeśli chcesz kilka/naście/set watów na tym odsłuchu to już potrzebny wzmacniacz. Jednak nie gitarowy. Lepsze efekty uzyskasz wpinając tam jakiś szerokopasmowy odsłuch (wzmacniacz gitarowy znów zmieniałby sygnał, który jest już przez poda obrobiony, a chcemy go tylko wzmocnić, nie majstrować już nic z nim). Jeśli masz w piwnicy jakąś wieżę lub kino domowe to wepnij się z analogów w podzie do końcówki mocy tejże wieży i stamtąd na kolumny. Jeśli jednak będziesz coś kupować to polecam monitory odsłuchowe. Te ustrojstwa to 2 kolumny ( nie zagracamy zanadto pokoju :D ) ze wzmacniaczem w środku, więc podpinamy się z analogów do wejścia kolumny i tyle na ten temat. Jedno wyjście - jedna kolumna i stereo aż miło.
http://allegro.pl/naglosnienie-monitory-studyjne-89767 do wyboru, do koloru, jeśli jednak zależy Ci na burzeniu ścian głośnością gitary poszukaj spośród większych kolumn tego typu http://allegro.pl/listing.php/search?st ... gory=20726
Pozdrawiam :)

Machoń
Posty: 40
Rejestracja: 14 kwie 2012, 12:41

Re: Tu dzielimy się wiedzą o Line6 POD (wszystkie)

Post autor: Machoń » 11 sie 2012, 16:06

Unguis , dziękuję moderatorze , czyli teraz wiem że to co widziałem w komisie, tak w komisie czy lombardzie ,niedaleko gdzie mieszkam w UK, było ich klika sztuk takie piecyki po 12 funa zaledwie, chyba spełnią rolę bo mają swoje wtyczki zasilające. Nie duża cena a moze się przyda.

Szanowny Majkelu, również zasługujesz na soga :gitara:
Nie zależy mi na burzeniu ścian, uprawiam myzykę raczej nie za głośną .
Szkoda że nie zrobiłem zdjęcia tych sprzętów to bym je wrzucił i byście doradzili. Zresztą jak nie dzisiaj to jutro wrzucę i zobaczycie co to w ogóle jest i czy jest warte zachodu :)

Dziękuje na razie

ODPOWIEDZ