Tu dzielimy się wiedzą o Line6 POD (wszystkie)

O problemach z nagrywaniem oraz nagłośnieniem.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
MadYarpen
Posty: 358
Rejestracja: 06 maja 2012, 11:20

Re: Tu dzielimy się wiedzą o Line6 POD (wszystkie)

Post autor: MadYarpen » 03 cze 2012, 15:05

Zamówiłem HD300, podzielę się wrażeniami jak tylko będę mógł:)
Ibanez Xiphos XPT 707 FX -> Line 6 POD HD300

Unguis
Moderator forum
Moderator forum
Posty: 3069
Rejestracja: 15 maja 2009, 11:08
Lokalizacja: Gliwice

Re: Tu dzielimy się wiedzą o Line6 POD (wszystkie)

Post autor: Unguis » 03 cze 2012, 18:37

Fajne sprzęcicho. Trochu na początku problematyczne w konfiguracji, ale jak się zaprzyjaźnicie to już pójdzie z górki ;)

Awatar użytkownika
MadYarpen
Posty: 358
Rejestracja: 06 maja 2012, 11:20

Re: Tu dzielimy się wiedzą o Line6 POD (wszystkie)

Post autor: MadYarpen » 03 cze 2012, 18:44

W razie czego będę uderzać tutaj. A bagaż wiedzy teoretycznej mam już pokaźny:)

Mam w każdym razie nadzieję, że teraz moja nauka przyspieszy, bo to, że pracuję mocno ogranicza moje możliwości, teraz przynajmniej nie będę musiał się przejmować sąsiadami...
Ibanez Xiphos XPT 707 FX -> Line 6 POD HD300

Unguis
Moderator forum
Moderator forum
Posty: 3069
Rejestracja: 15 maja 2009, 11:08
Lokalizacja: Gliwice

Re: Tu dzielimy się wiedzą o Line6 POD (wszystkie)

Post autor: Unguis » 03 cze 2012, 19:02

Nowy sprzęt motywyje do grania ;) Aczkolwiek pierwszy tydzień jak przyjechał HD300 spędziłem na kręceniu gałkami zamiast na graniu :D Przy HD500 było to samo :D

Awatar użytkownika
MadYarpen
Posty: 358
Rejestracja: 06 maja 2012, 11:20

Re: Tu dzielimy się wiedzą o Line6 POD (wszystkie)

Post autor: MadYarpen » 03 cze 2012, 19:14

To nie o motywację chodzi... Tej mi nie brakuje, tylko jak wracam z pracy to de facto mogę jedynie bez wzmacniacza grać bo sąsiad napieprza po ścianach :(
Ibanez Xiphos XPT 707 FX -> Line 6 POD HD300

Awatar użytkownika
MadYarpen
Posty: 358
Rejestracja: 06 maja 2012, 11:20

Re: Tu dzielimy się wiedzą o Line6 POD (wszystkie)

Post autor: MadYarpen » 05 cze 2012, 18:57

Tam tam tam dzisiaj odebrałem PODa, póki co faaaajne to:) A jeszcze nie miałem czasu sam kręcić, tylko gotowe sprawdziłem:)

Iiii nawet zrobiłem sobie taką fajną sygnaturkę 8)
Ibanez Xiphos XPT 707 FX -> Line 6 POD HD300

Unguis
Moderator forum
Moderator forum
Posty: 3069
Rejestracja: 15 maja 2009, 11:08
Lokalizacja: Gliwice

Re: Tu dzielimy się wiedzą o Line6 POD (wszystkie)

Post autor: Unguis » 05 cze 2012, 19:03

A fajowa :) Splagiatuję jeśli wolno i zrobię sobie podobną :D

Awatar użytkownika
MadYarpen
Posty: 358
Rejestracja: 06 maja 2012, 11:20

Re: Tu dzielimy się wiedzą o Line6 POD (wszystkie)

Post autor: MadYarpen » 05 cze 2012, 19:06

ależ proszę, w wolnej chwili służę pomocą z photoshopa;)
Ibanez Xiphos XPT 707 FX -> Line 6 POD HD300

sagittarius
Posty: 80
Rejestracja: 28 cze 2008, 17:07
Lokalizacja: Pomorze Zachodnie

Re: Tu dzielimy się wiedzą o Line6 POD (wszystkie)

Post autor: sagittarius » 07 cze 2012, 9:50

Zamierzam nabyć, drogą kupna POD'a HD. Waham się pomiędzy opcją Nerka + FBV EXPRESS, a HD500. Wyjaśnię, że od HD500 (pomimo wielu zalet) odstręcza mnie połączenie panelu sterowania z częścią "nożną". Jakoś tak nie mam ochoty, w kucki przy nim ślęczeć i kręcić gałkami. Chętnie przeczytałbym jakieś opinie, które przekonały by mnie do wyboru któregoś z tych wariantów.

Unguis
Moderator forum
Moderator forum
Posty: 3069
Rejestracja: 15 maja 2009, 11:08
Lokalizacja: Gliwice

Re: Tu dzielimy się wiedzą o Line6 POD (wszystkie)

Post autor: Unguis » 07 cze 2012, 10:01

To nie prościej kupić rackowego HD Pro + FBV? Myśle, że będzie mniej problemów. Oczywiście kosztem finansów. Opcja nerka + FBV jakoś mi się nie widzi na żywo, ponieważ jest stosunkowo lekka + masz dookoła więcej kabli. Komuś zaplącze się o nogę, moduł spadnie na ziemię i możesz się pożegnać z duużą kasą. Po za tym z doświadczenia wiem, że jak kupisz PODa jakiegokolwiek to gałek będziesz używał rzadko i będziesz kręcił na komputerze, bo jest to 1000 razy wygodniejsze. Ewentualnie na live jakieś kosmetyczne zmiany (w końcu kto kręci brzmienie dopiero na graniu :D). Nerka chyba jednak jest bardziej pod zastosowania desktopowe i do typowego Home Recordingu niż do zastosowań naprawde live. Zależy czego oczekujesz.

sagittarius
Posty: 80
Rejestracja: 28 cze 2008, 17:07
Lokalizacja: Pomorze Zachodnie

Re: Tu dzielimy się wiedzą o Line6 POD (wszystkie)

Post autor: sagittarius » 07 cze 2012, 10:15

No to się trochę rozwinę. Gram wyłącznie w domu. Dlatego desktop byłby dla mnie wygodniejszy. Duży klamot na podłodze w ciasnym pokoju przeszkadza. Sterowanie z komputera, to raczej sporadycznie (używam innego systemu operacyjnego). POD HD Pro też raczej odpada ze względu na cenę. Wiem, że w zasadzie sam odpowiedziałem sobie na pytanie co wybrać, ale nie mam doświadczenia w używaniu POD'a, a być może jakieś praktyczne przesłanki (funkcje/wejścia/wyjścia) z HD500 są warte tego aby jednak się na niego zdecydować?

Unguis
Moderator forum
Moderator forum
Posty: 3069
Rejestracja: 15 maja 2009, 11:08
Lokalizacja: Gliwice

Re: Tu dzielimy się wiedzą o Line6 POD (wszystkie)

Post autor: Unguis » 07 cze 2012, 10:24

Jeżeli nie masz Variaxa to możesz śmiało brać Desktopa. Wyjścia symetrycznego nie wykorzystasz przecie, bo w domu to zakłóceń nie ma na tyle, żeby symetrię stosować. No i niestety nie ma pętli efektów, ale to raczej mały problem skoro to na chatę. Szczerze powiedziawszy do Twoich potrzeb też wybrałbym nerkę nawet i bez kontrolera.

sagittarius
Posty: 80
Rejestracja: 28 cze 2008, 17:07
Lokalizacja: Pomorze Zachodnie

Re: Tu dzielimy się wiedzą o Line6 POD (wszystkie)

Post autor: sagittarius » 07 cze 2012, 10:30

Ten kontroler trochę drogawy jest. Zależy mi tylko na używaniu symulacji kaczki. Czy można go czymś zastąpić?

Unguis
Moderator forum
Moderator forum
Posty: 3069
Rejestracja: 15 maja 2009, 11:08
Lokalizacja: Gliwice

Re: Tu dzielimy się wiedzą o Line6 POD (wszystkie)

Post autor: Unguis » 07 cze 2012, 11:36

No drogawy. Kaczka w HD jest całkiem sensowna, ale jednak dobra kaka to zewnętrzna kaka.

Awatar użytkownika
MadYarpen
Posty: 358
Rejestracja: 06 maja 2012, 11:20

Re: Tu dzielimy się wiedzą o Line6 POD (wszystkie)

Post autor: MadYarpen » 07 cze 2012, 20:06

No nie wiem, ja PODa wpakowałem pod biurko, ustawiam sobie wszystko na komputerze i mam footswitche i kaczkę od razu. Dzięki temu mi nie zajmuje specjalnie miejsca w pokoju. Nie wyobrażam sobie natomiast tej plątaniny kabli (bo jest ich trochę) na biurku - moim zdaniem to dopiero byłoby niewygodne.
Ibanez Xiphos XPT 707 FX -> Line 6 POD HD300

ODPOWIEDZ