Tu dzielimy się wiedzą o Line6 POD (wszystkie)

O problemach z nagrywaniem oraz nagłośnieniem.
ODPOWIEDZ
Unguis
Moderator forum
Moderator forum
Posty: 3069
Rejestracja: 15 maja 2009, 11:08
Lokalizacja: Gliwice

Re: Tu dzielimy się wiedzą o Line6 POD (wszystkie)

Post autor: Unguis » 24 maja 2012, 14:09

@MadYarpen - grałem na identycznym jak Twój setupie: Gitara -> HD300 -> AKG K77. Teraz schemat się zmienił bo zamiast 3 jest 5 :) Spisuje się bardzo dobrze. Głównie grałem na słuchawkach ponieważ moi rodzice nie lubią mojego grania (nie wiem czemu nie lubią metalu :roll: ). W każdym razie. Takie brzmienie jakie usłyszysz na słuchawkach nagrasz na kompa przez USB i takie też usłyszysz w głośnikach jak się wepniesz w PA.

Awatar użytkownika
MadYarpen
Posty: 358
Rejestracja: 06 maja 2012, 11:20

Re: Tu dzielimy się wiedzą o Line6 POD (wszystkie)

Post autor: MadYarpen » 24 maja 2012, 14:19

Fantastyczna wiadomość:) Chyba nie ma się co szarpać z głośnikiem 12" w takim wypadku...

Zresztą tak sobie myslę, że w razie czegos to jest produkt, który łatwo mi będzie odesłać jakbym nie był zadowolony. Także jak mi tylko US odda moje pieniądze to zamawiam:)
Ibanez Xiphos XPT 707 FX -> Line 6 POD HD300

jakotaki
Posty: 2
Rejestracja: 24 kwie 2012, 19:34

Re: Tu dzielimy się wiedzą o Line6 POD (wszystkie)

Post autor: jakotaki » 28 maja 2012, 21:31

Niestety nie udało mi się ogarnąć problemu związanego z piszczeniem UX2 ale mam teraz inną prośbę.
Jakiego programu najlepiej używać (gearbox, pod farm) jako sterownika do UX2 (nagrywam w AA 3.0) i jak je ustawić najlepiej do nagrywania wokalu? Bo korzystałem z kilku presetów (m. in. Studio Vocal) ale dają sztuczny dźwięk.

Awatar użytkownika
Hołek
Posty: 22
Rejestracja: 24 mar 2008, 19:00
Lokalizacja: Złocieniec

Nagrywanie dwóch ścieżek jednocześnie

Post autor: Hołek » 29 maja 2012, 14:30

Witam. Czy jest mozliwość nagrania dwóch ścieżek jednocześnie (chodzi mi o mikrofon i linię przy nagrywaniu gitary akustycznej), tak żeby zapisane nagranie miało dwie osobne ścieżki, czyli osobne nagranie z mikrofonu a osobne z linii, tak żebym mógł stworzyć panoramę np. gitara przez mikrofon na lewo, a gitara przez linię na prawo. Przeważnie nagrywam audacity niestety nie znalazłem tam tej opcji. Do nagrywania używam także line6 pod hd500. Może w multiefekcie jest taka opcja?
Pozdrawiam

Podpiąłem do tematu z PODami. Unguis

Unguis
Moderator forum
Moderator forum
Posty: 3069
Rejestracja: 15 maja 2009, 11:08
Lokalizacja: Gliwice

Re: Tu dzielimy się wiedzą o Line6 POD (wszystkie)

Post autor: Unguis » 29 maja 2012, 15:30

Witam. Oczywiście, że jest taka możliwość. Po kolei:

1. Musisz mieć włączony Dual Tone (dwa wzmacniacze). Oczywiście nie musisz mieć włączonych żadnych wzmacniaczy, wystarczy, żeby POD wiedział, że pójdą dwie niezależne ścieżki.
2. W opcjach PODa jako Input 1 wybierasz Guitar In lub AUX zależy w co się wpinasz, w Input 2 wybierasz Mic.
3. Na mikserze PODa oba kanały (A i B) muszą mieć tzw. hard pan (przykładowo kanał A maksymalnie na lewo, kanał B maksymalnie na prawo)
4. W DAWie musisz stworzyć dwie ścieżki mono. Jako sygnał wejściowy pierwszej ustawiasz kanał lewy, jako sygnał wejściowy drugiej ustawiasz kanał prawy.
5. Uzbrajasz obie ścieżki do nagrywania i klikasz Record.

Ot wszystko :)

Awatar użytkownika
Hołek
Posty: 22
Rejestracja: 24 mar 2008, 19:00
Lokalizacja: Złocieniec

Re: Tu dzielimy się wiedzą o Line6 POD (wszystkie)

Post autor: Hołek » 30 maja 2012, 20:49

Dzieki za cenne wskazówki, ale mimo wszystko nie potrafie tego zrobic. 3 pierwsze punkty są jasne, niestety nie wiem jak ustawić w DAWie osobno kanał lewy i prawy;/ W podzie mam tak jak pisałes input1: gitara input2: mic, ustawione dwa wzmacniacze ale wyłączone (dual tone) i hard pan tez zrobiłem.

Unguis
Moderator forum
Moderator forum
Posty: 3069
Rejestracja: 15 maja 2009, 11:08
Lokalizacja: Gliwice

Re: Tu dzielimy się wiedzą o Line6 POD (wszystkie)

Post autor: Unguis » 30 maja 2012, 20:52

Jaki DAW?

Awatar użytkownika
Hołek
Posty: 22
Rejestracja: 24 mar 2008, 19:00
Lokalizacja: Złocieniec

Re: Tu dzielimy się wiedzą o Line6 POD (wszystkie)

Post autor: Hołek » 30 maja 2012, 21:21

audacity albo reaper

Unguis
Moderator forum
Moderator forum
Posty: 3069
Rejestracja: 15 maja 2009, 11:08
Lokalizacja: Gliwice

Re: Tu dzielimy się wiedzą o Line6 POD (wszystkie)

Post autor: Unguis » 30 maja 2012, 21:29


Volski
Posty: 3
Rejestracja: 02 maja 2011, 15:14

Re: Tu dzielimy się wiedzą o Line6 POD (wszystkie)

Post autor: Volski » 31 maja 2012, 23:11

Witam,
co mogę zrobić żeby dźwięk z POD'a HD300 podpietego do kompa przez USB miał "MOC". Gdy gaina rozkrece na ponad połowę od razu sama siara leci. Czy da się nagrać dobrej jakości przester bez używania mikserów itp.?
PS: używam programu Reaper.
Ostatnio zmieniony 08 cze 2012, 16:04 przez Volski, łącznie zmieniany 1 raz.

Unguis
Moderator forum
Moderator forum
Posty: 3069
Rejestracja: 15 maja 2009, 11:08
Lokalizacja: Gliwice

Re: Tu dzielimy się wiedzą o Line6 POD (wszystkie)

Post autor: Unguis » 01 cze 2012, 7:46

Oczywiście, że da się ukręcić taki sound. Jest tylko jeden warunek - trzeba długo gałkami i kombinować. Gain nie daje mocy. Wiele najmroczniejszych utworów metalowych, w których gitara swoim ciężarem zabija to uwtory, w których gałka gainu nie wychodzi po za godzinę 12-15.

Hajtosek
Posty: 765
Rejestracja: 23 cze 2011, 19:07

Re: Tu dzielimy się wiedzą o Line6 POD (wszystkie)

Post autor: Hajtosek » 01 cze 2012, 7:55

Unguis pisze: Gain nie daje mocy. Wiele najmroczniejszych utworów metalowych, w których gitara swoim ciężarem zabija to uwtory, w których gałka gainu nie wychodzi po za godzinę 12-15.
Z tego co wiem, czyli co mówił mi tata gaain odpowiedzialny jest za nasycenie dźwięku. Dawniej ''robiło'' się tak , że gain zwiększał napięcie na lampach( na końcówce chyba, z tym że głowy nie daję) i one poprzez nagrzewanie się przesterpwywały dźwięk.

Przy okazji będę wdzięczny za zrewidowanie wiedzy.
Bejsbol, podzik, lampka czego chcieć więcej.

Awatar użytkownika
MadYarpen
Posty: 358
Rejestracja: 06 maja 2012, 11:20

Re: Tu dzielimy się wiedzą o Line6 POD (wszystkie)

Post autor: MadYarpen » 01 cze 2012, 9:13

Wprawdzie ja sam dopiero pewnie w przyszłym tygodniu zamówię PODa, ale mam tak że lubię wcześniej wiedzieć co i jak. Znalazłem bardzo fajny poradnik p.t. hi-gain tone guide;) (do HD500, ale w HD300 też powinien pomóc): http://foobazaar.com/podhd/toneGuide/index.html
Ibanez Xiphos XPT 707 FX -> Line 6 POD HD300

Unguis
Moderator forum
Moderator forum
Posty: 3069
Rejestracja: 15 maja 2009, 11:08
Lokalizacja: Gliwice

Re: Tu dzielimy się wiedzą o Line6 POD (wszystkie)

Post autor: Unguis » 01 cze 2012, 11:40

Z tego co wiem, czyli co mówił mi tata gaain odpowiedzialny jest za nasycenie dźwięku. Dawniej ''robiło'' się tak , że gain zwiększał napięcie na lampach( na końcówce chyba, z tym że głowy nie daję) i one poprzez nagrzewanie się przesterpwywały dźwięk.[quote]

Oczywiście gain jest odpowiedzialny za nasycenie dźwięku. Ale gain nie sprawi, że brzmienie nabierze tzw. mocy i ciężaru. Ten zyskuje się troszeczkę innymi zabiegami. Ponadto dochodzi kwestia tego, że żeby gitara brzmiała naprawdę potężnie w miksie to zazwyczaj gra razem ze stopą perkusji. Tak samo potężne brzmienie gitary nie warunkuje ogromnej ilości niskich tonów na wzmacniaczu. Przeciwnie, to tylko zmuli sound.

Hajtosek
Posty: 765
Rejestracja: 23 cze 2011, 19:07

Re: Tu dzielimy się wiedzą o Line6 POD (wszystkie)

Post autor: Hajtosek » 01 cze 2012, 13:28

Za ciężar dźwięku będzie raczej odpowiedzialny tone, bass, presence (jak u mnie w mustanga na fuse). Po za tym trzeba przyda się odpowiednia technika.
Bejsbol, podzik, lampka czego chcieć więcej.

ODPOWIEDZ