Nagrywanie w domu. Jaki Program ? Line 6 POD Studio UX1.

O problemach z nagrywaniem oraz nagłośnieniem.
ODPOWIEDZ
Mako

Nagrywanie w domu. Jaki Program ? Line 6 POD Studio UX1.

Post autor: Mako » 12 sie 2014, 12:07

Witam

Mam kilka pytań odnośnie nagrywania w domu. Szukałem na forum lecz nie znalazłem odpowiedzi na moje pytania.
Mianowicie. Mam zamiar kupić Line 6 POD Studio UX1 by nagrywać różne kawałki. Chciałbym nagrywać gitarę elektryczną, elektro - akustyczną.

1 .I tu staje pytanie czy dało by się nagrywać pianino cyfrowe Yamaha NP -31?

2. Jeżeli tak to jaki program polecacie by w nim nagrywać powyższe instrumenty.

3. Słyszałem też, że do nagrywania pianina cyfrowego( no nazwijmy to już keyboard lecz różni się to od pianina cyfrowego :D) trzeba po prostu podpiąć keyboard'a do kompa i nagrywać to wszystko na programik.

4. Do Line 6 POD Studio producent dołącza program POD Farm 2 bodajże , w którym są masy różnych pieców, głów efektów itp. Czy ten program to tylko skarbnica efektów i pieców czy można w nim już coś nagrywać ?

5. Słyszałem o programie Guitar rig. Czy nagram przez niego elektryka, e - akustyka i keyboard ???

aeswing

Re: Nagrywanie w domu. Jaki Program ? Line 6 POD Studio UX1.

Post autor: aeswing » 22 paź 2014, 1:22

Cześć,

Na pierwsze i trzecie pytanie niezbyt mogę coś Ci powiedzieć, jako ze z nagrywaniem pianina nie mam zbytnio doświadczenia, ale z tego co kiedyś próbowałem z moim starym keyboardem to najlepiej wpiąć go do kompa przez kabel MIDI, ściągnąć jakąś wtyczkę i nagrywać używając komputerowych sampli. UX1 takiego wejścia nie ma, ale na ten temat najlepiej niech kto inny się wypowie.

2. Darmowy Reaper, jest po polsku, dość prosty w obsłudze i ma wszystko co potrzeba.

4. Ogólnie nie spodziewaj się że z komputerowych wtyczek VST (bo tak to się nazywa ogólnie, wszystkie POD Farmy i podobne "programy" ) wykręcisz tak samo dobre brzmienie jak gdybyś nagrywał gitarę mikrofonem z pieca. Niemniej jak się trochę nad tym posiedzi to można w całkiem przyzwoitej jakości gitarę nagrać. Zainteresuj się też innymi darmowymi wtyczkami, cos w stylu POD Farm, tylko że pojedyncze. W PODzie masz wszystko co trzeba, a z internetu możesz ściągnąć oddzielnie np. symulacje wzmacniaczy, efektów. Musisz kombinować i znaleźć brzmienie które Ci podpasuje i nie zniechęcaj się, bo na początku kolorowo nie będzie.

5. Guitar Rig to właśnie cos jak POD Farm, a nie program typowo do nagrywania. Możesz go sobie odpalić i symulować piec i różne efekty, ale z tego co pamiętam to opcji nagrywania jako takiej w nim nie ma. Keyboardu też w to raczej nie wepniesz, co już sama nazwa programu sugeruje. Odpalasz sobie własnie tego Reapera o którym wyżej wspomniałem, tam do środka ładujesz jakby jeden z tych programow - POD Farm, Guitar Rig, czy jaki tam inny chcesz - albo różne kombinacje darmowych wtyczek o których też już pisałem, i mozesz zacząćnagrywać ;)

vadimchuk157a

Re: Nagrywanie w domu. Jaki Program ? Line 6 POD Studio UX1.

Post autor: vadimchuk157a » 27 mar 2023, 0:04

Although actually already obviously, that the new model of organizational activity requires from us an analysis and to the analysis of necessary data for permission of situation on the whole. http://www.costaricajobsearch.com/author/oleg49y/

ODPOWIEDZ