Roland Cube 40 XL - głośność, +kolumna/głośniki

Dyskusje oraz porady dotyczące wzmacniaczy i efektów gitarowych.
Bojan
Posty: 3
Rejestracja: 31 gru 2011, 12:23

Roland Cube 40 XL - głośność, +kolumna/głośniki

Post autor: Bojan » 31 gru 2011, 13:03

Na początku chciałbym Was wszystkich powitać na forum, gdyż jestem tutaj świeży. Interesuję się szeroko pojętą muzyką rockową. Niedługo przyjdzie czas na pierwszego "elektryka". Mam teraz dylemat co do wzmacniacza...

Zainteresował mnie Roland Cube 40 XL. Mam do Was takie pytania: czy jego moc i głośność wystarczyłaby żeby pograć na próbie, czasami niedużej scenie? Czy "przebije" to perkusję? Jest możliwość podłączenia wzmacniacza do kolumny głośnikowej lub głośników dodatkowych, żeby zwiększyć głośność?

Dzięki z góry.

PS Przepraszam jeśli był już podobny temat, ale mój refleks w opcji "szukaj" nie jest zadowalający :p
Pozdrawiam

Misiek_Slash
Posty: 565
Rejestracja: 09 mar 2010, 13:32

Re: Roland Cube 40 XL - głośność, +kolumna/głośniki

Post autor: Misiek_Slash » 31 gru 2011, 15:11

Moim zdaniem przy odpowiednim ustawieniu eq i samej pozycji pieca może się spokojnie przebić przez perkusję. Dodatkowa kolumna nie zwiększa głośności, bo i tak gra tak głośno jak tylko może wzmak.
Fernandes Ravelle Elite, Epi Limited Edition LP Studio Deluxe Gold -->Yankee Ps-M1--> Morley wah + podstawka G-lab + poly tune --> Marshall JCM 2000 DSL 100 --> Marshall 1936

Awatar użytkownika
kylczyslaw
Posty: 587
Rejestracja: 15 kwie 2011, 22:49
Lokalizacja: Ciechanów

Re: Roland Cube 40 XL - głośność, +kolumna/głośniki

Post autor: kylczyslaw » 31 gru 2011, 16:33

Misiek_Slash pisze:Moim zdaniem przy odpowiednim ustawieniu eq i samej pozycji pieca może się spokojnie przebić przez perkusję. Dodatkowa kolumna nie zwiększa głośności, bo i tak gra tak głośno jak tylko może wzmak.
NIEPRAWDA! Jeśli podłączysz zewnętrzną kolumnę możesz wykrzesać więcej, SPRAWDZONE! Ja nie mam wejścia na zewnętrzną kolumnę/głośnik jako tako i wtykałem w wejście słuchawkowe i to robiło ogromną różnicę. Co do samej mocy wzmaka i próby przebicia się przez perkusję nie wiem, bo miałem z nim do czynienia tylko w muzycznym.
Parówkowym skrytożercom mówimy NIE!
http://www.youtube.com/user/kylczyslaw

Edit
Posty: 320
Rejestracja: 29 gru 2010, 19:00

Re: Roland Cube 40 XL - głośność, +kolumna/głośniki

Post autor: Edit » 31 gru 2011, 17:11

Przebije się prze perkę ;) Jak mój 20X (starsza seria) się przebija to ten na bank też będzie. No chyba, że macie postrzelonego perkmana, wtedy to nie wiem. A na koncerty...wiesz co, powinien wystarczyć, ale głowy nie daję. Ja jak grałem to mi piec nagłaśniali (akurat grałem na Bandicie, ale on jest mocniejszy, więc tym bardziej mogli go nie nagłaśniać)...więc nie wiem :D

Awatar użytkownika
woj74
Administrator forum
Administrator forum
Posty: 9895
Rejestracja: 07 maja 2008, 14:44
Lokalizacja: Chorzów

Re: Roland Cube 40 XL - głośność, +kolumna/głośniki

Post autor: woj74 » 31 gru 2011, 17:18

Dwóch poprzedników Misiek i kylczysław chyba powinno dawać porady na forum Pani domu.
Otóż dodatkowa kolumna daje więcej głośności bo więcej głośników wyzwala falę mechaniczną. Oczywiście w bardzo wielkim uproszczeniu ale tak jest.
Natomiast podpięcie pasywnej kolumny do gniazda słuchawkowego niewiele da bo z gniazda słuchawkowego wychodzi sygnał mogący napędzić słuchawki a nie membranę o średnicy 10 czy 12 cali.
[img]http://img708.imageshack.us/img708/4026/noslash.jpg[/img]

pietrek2004
Doradca
Doradca
Posty: 2432
Rejestracja: 06 maja 2010, 15:01

Re: Roland Cube 40 XL - głośność, +kolumna/głośniki

Post autor: pietrek2004 » 31 gru 2011, 17:36

Pomysł podłączania kolumny pod gniazdo słuchawkowe określiłbym delikatnie mianem skrajnego braku wyobrażni. Standartowe słuchawki mają impedancję rzędu 200 Ohm, kolumna jakieś ok. 30 razy mniej. A potem pojawiają się na forum pytania z gatunku: "przestało działać, co zrobić?" Zasada podstawowa: "Zanim wetkniesz, zastanów się nad konsekwencjami". :wink:

Bojan
Posty: 3
Rejestracja: 31 gru 2011, 12:23

Re: Roland Cube 40 XL - głośność, +kolumna/głośniki

Post autor: Bojan » 31 gru 2011, 17:39

Dzięki za rady. Co do kolumn to rozważać by trzeba było aktywne oczywiście. A czy ma sens taką "pierdziawkę" nagłaśniać mikrofonem? Nie będzie straty jakości?
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
woj74
Administrator forum
Administrator forum
Posty: 9895
Rejestracja: 07 maja 2008, 14:44
Lokalizacja: Chorzów

Re: Roland Cube 40 XL - głośność, +kolumna/głośniki

Post autor: woj74 » 31 gru 2011, 18:22

A jak można stracić coś czego nie ma? ;)
[img]http://img708.imageshack.us/img708/4026/noslash.jpg[/img]

Edit
Posty: 320
Rejestracja: 29 gru 2010, 19:00

Re: Roland Cube 40 XL - głośność, +kolumna/głośniki

Post autor: Edit » 31 gru 2011, 19:45

No woju nie przesadzaj, nie są to piece super genialne (zresztą jak niby miałyby być...cyfra i tyle :)), ale aż tak złej jakości dźwięku nie mają...A co do pytania - wg. mnie nie powinny...pomijając obróbkę ofc, to w studiu też się mikrofonami z tego co wiem nagrywa i jakość nie jest bynajmniej gorsza :D Ale też bym się z chęcią dowiedział na 100% jak to jest...:)

Bluesbrother
Posty: 67
Rejestracja: 24 lip 2011, 19:56
Lokalizacja: EŁK

Re: Roland Cube 40 XL - głośność, +kolumna/głośniki

Post autor: Bluesbrother » 01 sty 2012, 0:07

Mój frontman 25r przebija się przez perkmana przy ok połowie mocy(dzięki Bogu, że mój jest taki spokojny).
Myślę, że powinno na próbę wystarczyć, ale poza mocą najważniejsza jest skuteczność. Sprawdź ile ma dB, ale powinno starczyć.
Już prędzej zrobiłbym inaczej, bo z tyłu wzmaka są kable od głośnika na wierzchu ( plus i minus) i mam kolumnę, z takowym wejściem.
Sprzedam Marszałka jcm 900 pisz na PW

Awatar użytkownika
woj74
Administrator forum
Administrator forum
Posty: 9895
Rejestracja: 07 maja 2008, 14:44
Lokalizacja: Chorzów

Re: Roland Cube 40 XL - głośność, +kolumna/głośniki

Post autor: woj74 » 01 sty 2012, 9:10

Mi chodziło tylko o to, że mikrofon i PA raczej nie pogorszy tego co płynie bezpośrednio z pieca. Straty jakości nie będzie bo będzie ta sama jakość. Oczywiście przy założeniu, że do pieca będzie przytknięty odpowiedni mikrofon i reszta sprzętu nagłaśniającego.
[img]http://img708.imageshack.us/img708/4026/noslash.jpg[/img]

Awatar użytkownika
kylczyslaw
Posty: 587
Rejestracja: 15 kwie 2011, 22:49
Lokalizacja: Ciechanów

Re: Roland Cube 40 XL - głośność, +kolumna/głośniki

Post autor: kylczyslaw » 01 sty 2012, 18:39

woj74 pisze:Dwóch poprzedników Misiek i kylczysław chyba powinno dawać porady na forum Pani domu.
Otóż dodatkowa kolumna daje więcej głośności bo więcej głośników wyzwala falę mechaniczną. Oczywiście w bardzo wielkim uproszczeniu ale tak jest.
Natomiast podpięcie pasywnej kolumny do gniazda słuchawkowego niewiele da bo z gniazda słuchawkowego wychodzi sygnał mogący napędzić słuchawki a nie membranę o średnicy 10 czy 12 cali.
podłączałem przez mikser, nie wiem czy cokolwiek to zmienia. W każdym razie działało i było głośniej więc nie wiem w czym problem ;)
Parówkowym skrytożercom mówimy NIE!
http://www.youtube.com/user/kylczyslaw

gruszkos
Posty: 13
Rejestracja: 12 lut 2012, 14:40

Re: Roland Cube 40 XL - głośność, +kolumna/głośniki

Post autor: gruszkos » 13 lut 2012, 16:23

Kiedyś mnie to zastanawiało, ale wątpie, że tranzystor rozkręcony tak głośno brzmiałby dobrze, lepiej już dozbierać na jakieś combo lampowe(wystarczająco mocne) albo głowę i paczkę.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości