[Warsztat] Elektronika od nowa w gitarze.

Tematy dotyczące budowy własnych gitar/wzmacniaczy/efektów itp.
ODPOWIEDZ
Kinggred
Posty: 3
Rejestracja: 09 paź 2018, 18:44

[Warsztat] Elektronika od nowa w gitarze.

Post autor: Kinggred » 12 paź 2018, 9:28

Witam!
Około rok temu mój ukochany tatuś :) przyniósł mi swoją starą gitarę zawieruszoną gdzieś w piwnicy starego domu. Bez większego doświadczenia w grze oraz bez specjalnego piecyka więc sam odstawiłem w kąt na ponad rok. Ojciec oczywiście stwierdził, że jak próbował grać 30 lat temu wszystko śmigało.
I tu pojawił się problem. Sprzętem zainteresowałem się jakieś 2 tygodnie temu. Jeden potencjometr wbity pozostałe ledwo się kręcą 2 dolne struny zerwane, pozostałe przerdzewiałe. Po wpięciu we wzmacniacz brak jakiejkolwiek reakcji czy to po macaniu przetworników, czy to po poruszeniu struny.
Bez większej nadziei otworzyłem obudowę. Niestety nie zrobiłem zdjęć, ale dech mi zaparło, część przewodów poprzerywana, z przetworników wychodzą przewody ekranowane, każdy zlutowany w całości do masy, zrobiłem więc schemat elektroniki po czym rozebrałem i umyłem. Podzespoły były następujące: 3xPot. 47k ohm, 1xPot. 100k ohm, 1xkondensator 2,2 uf 63v, 1xkondensator 3,3 uf, 3x przetwornik single z pojedyńczą cewką, niestety każdy z inną są sprawne, 1 przełącznik pojedyńczy, jeden przełącznik podwójny. Schemat przełącznika pojedyńczego ma się następująco:

1 2
__
3 4

Kreska pokazuje które piny są aktualnie zwarte. W przypadku przeł. podwójnego:

1 2
__
3 4
5 6
__
7 8

Niestety z wywiadu przeprowadzonego z moim ojcem wynikło, że gitara jest w części samoróbką, podobno była chwalona, za jakość przetworników.
I tu pojawia się moja prośba do was, szacowni forumowicze, czy moglibyście zaproponować/polecić jakiś układ w miarę możliwości z identyczną/większą ilością potencjometrów/przełączników chodzi mi o otwory w blasze, kolejne mogę zrobić, natomiast jak jakiś zostanie, to ta krzywa dziura zepsuje cały efekt.
Nie jest to sprzęt markowy, więc nie boli mnie, że nie będzie miała identycznych funkcji jak w oryginale. Zdjęcia dawnego układu wyślę po powrocie do domu, chętnie odpowiem na wszelkie pytania.
Z góry bardzo dziękuję za pomoc i przepraszam za ewentualne błędy.

michel51
Doradca
Doradca
Posty: 5086
Rejestracja: 21 gru 2008, 18:33
Lokalizacja: z warszawy

Re: [Warsztat] Elektronika od nowa w gitarze.

Post autor: michel51 » 13 paź 2018, 17:25

Mam trochę więcej lat niż te wiosełko . Chętnie pomogę . Daj fotkę . Czy przetworniki sprawne , wystarczy dać je ,,na krótko'' do wyjścia . Nie takie ,,trupy'' się reanimowało :wink: . Wyłącznik , potki i gniazdo wyrzuć od razu .

Kinggred
Posty: 3
Rejestracja: 09 paź 2018, 18:44

Re: [Warsztat] Elektronika od nowa w gitarze.

Post autor: Kinggred » 14 paź 2018, 12:07

Dzięki za zainteresowanie :)
Nie wiem o jakie konkretnie zdjęcia Ci chodzi ale proszę
received_2672509906307895.jpeg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Kinggred
Posty: 3
Rejestracja: 09 paź 2018, 18:44

Re: [Warsztat] Elektronika od nowa w gitarze.

Post autor: Kinggred » 14 paź 2018, 12:18

20181014_112703.jpg
20181014_113025.jpg
20181014_112929.jpg
Wybaczcie jakość, ale musiałem sztucznie zmniejszać te zdjęcia.
Czy przetworniki sprawne , wystarczy dać je ,,na krótko'' do wyjścia .
Tak zrobiłem około tygodnia temu, i tylko dzięki temu, że wszystkie grały postanowiłem reanimować ten sprzęt. Przy czym muszę zaznaczyć, że testowałem za zwykłym wzmacniaczu 15w. Wymieniłem w nich filc oraz przewody, gdyż stare do niczego się nie nadawały.
Struny już wymieniłem, co prawda nie najwyższej półki cenowej, ale takie nie są mi potrzebne.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

michel51
Doradca
Doradca
Posty: 5086
Rejestracja: 21 gru 2008, 18:33
Lokalizacja: z warszawy

Re: [Warsztat] Elektronika od nowa w gitarze.

Post autor: michel51 » 14 paź 2018, 18:21

To miała być , zapewne , kopia gitary Fender Jazzmaster z 3 przetwornikami . Chcesz najprościej i najtaniej to kup trzy proste przełączniki , każdy podłącz do swojego przetwornika , z wyłączników na volume i tone i już . Potki daj po 500 czy też 470k. , kondensator 47nF i tyle . Modyfikacje możesz robić jak będzie to przyzwoicie grało . Tu masz dużo : http://www.1728.org/guitar.htm albo tu : https://www.premierguitar.com/articles/ ... tocaster-1 . Trzy przetworniki 7 brzmień .

ODPOWIEDZ