Strona 1 z 1

Problem z zamontowanymi pickupami (bez tone)

: 12 lut 2017, 21:50
autor: guitarmanfrommilkyway
Witam, mam problem, otóż zakupiłem 2 pickupy dimarzio )Liquifire i Super Distortion) i pomontowałem je według tego schematu
http://www.dimarzio.com/sites/default/f ... 3w_all.pdf
I tego http://www.dimarzio.com/sites/default/f ... ductor.pdf

czyli bez Tone. Problem jest taki, że teraz gitara brzmi jakby tone był skręcony na 0, wali samym basem i muli(oba pickupy), nie wiem o co chodzi. Potencjometr głośności mam 500k 10A. Ktoś może wie, co jest na rzeczy? Pozdrawiam

Re: Problem z zamontowanymi pickupami (bez tone)

: 13 lut 2017, 19:43
autor: elektronik
Fotki komory i zobaczymy coś naknocił.

Re: Problem z zamontowanymi pickupami (bez tone)

: 13 lut 2017, 20:50
autor: michel51
Napisz gdzie jaki kolor dałeś albo wyraźne zdjęcia daj .

Re: Problem z zamontowanymi pickupami (bez tone)

: 13 lut 2017, 22:51
autor: guitarmanfrommilkyway
Dziś byłem u kumpla i sprawdził wszystko, polutował jeszcze raz, w sumie tak samo, bo dobrze było i dalej to samo, ale wstawiam jeszcze zdjęcia, żebyście sprawdzili. Raczej jest wszystko dobrze połączone, więc nie wiem czego to kwestia, a i teraz jest już w wersji z tone'em :(

-- 14 lut 2017 01:17 --

Ps. na 2 zdjęciu te styki od potencjometra nie są połączone, to tylko takie złudzenie jest.

Re: Problem z zamontowanymi pickupami (bez tone)

: 14 lut 2017, 18:00
autor: elektronik
Nie rozumiem, piszesz ,że potek tone jest odłączony a u ciebie kabelek niebieski idzie z potka do przełącznika.
Widzę, że nie kumasz jak są przełączane styki w switchu. Odlutuj wszystkie kabelki od switcha , ponumeruj je i ponumeruj styki w switchu. Ja ci opiszę jaki kabelek do którego styku. Jaki masz switch 3-poz czy 5-poz.

Re: Problem z zamontowanymi pickupami (bez tone)

: 14 lut 2017, 18:12
autor: guitarmanfrommilkyway
Przecież napisałem, że teraz jest już z tone'm zamontowane. no przełącznik to jest 8 styków - 3 pozycyjny.

-- 14 lut 2017 19:13 --

Do 1,2 podłączony sygnał z mostkowego pickupa, 4,5 połączony z volume i z tonem, natomiast 7,8 połączony sygnał z gryfowego pickupa.

Re: Problem z zamontowanymi pickupami (bez tone)

: 14 lut 2017, 19:55
autor: elektronik
Nie mogę nic dojrzeć w tych kabelkach. Gdybyś tak je porozsuwał i zrobił fotkę bliżej. Zrób tak
-odlutuj kabelek niebieski od potencjometra Tone, czy coś się zmieniło
- czy przypadkiem nie masz zbyt nisko od strun przystaweczkę bo to też może być przyczyna.

Re: Problem z zamontowanymi pickupami (bez tone)

: 14 lut 2017, 20:30
autor: michel51
Też mało widzę . Jak nie wiadomo o co chodzi to podłącz kolejno przetworniki bezpośrednio do wyjścia i napisz co się dzieje ?

Re: Problem z zamontowanymi pickupami (bez tone)

: 15 lut 2017, 20:09
autor: guitarmanfrommilkyway
Chwilowo nie mam jak zrobić jakiejkolwiek modyfikacji, bo nie mam dostępu do lutownicy.

Zauważyłem, że problem całkowitego zmulenia mija po skręceniu volume w gitarze, albo po zmniejszeniu gaina, wygląda na to jakby przetwornik się dusił na wyższym gainie i nie wyrabiał, ale to dziwne bardzo, tym bardziej, że podłączam gitarkę do Bugery V55, która gainu dużo nie ma.

Problemu nie ma na innej gitarze, z wstawionym merlinem sabotage, także wina jest jakby pickupa, albo jakiejś innej części w gitarze. Nie mam pojęcia czy czasem pickup nie jest uszkodzony, co myślicie?

Re: Problem z zamontowanymi pickupami (bez tone)

: 15 lut 2017, 20:40
autor: michel51
No przecież już Ci napisałem , daj przetwornik bezpośrednio do wyjścia a no tak jak będziesz miał lutownicę . Objaw jak byś miał źle podłączone potki , tzn. kondensator do volumu i to na dodatek jeszcze w dziwny sposób ? Kondensator ma być od ,,hot'' , poprzez suwak potka ,,tone'' szeregowo na masę . Odetnij w ogóle kondek na próbę . To co masz w komorze też mi się nie podoba .

Re: Problem z zamontowanymi pickupami (bez tone)

: 15 lut 2017, 20:41
autor: elektronik
No ale masz dwa przetworniki, jest z czym porównać. Jeżeli przymulenie jest na obu z osobna przystawkach to problem może być w układzie. Pisałem, gdybyś dał fotkę bliżej komory, trochę kabelki poodgarniał byłoby łatwiej. Jak tu pisał poprzednik, najprościej połączyć przystawkę bezpośrednio do gniazda i będzie wiadomo na 100% gdzie jest przyczyna.

-- 15 lut 2017 21:45 --
michel51 pisze:No przecież już Ci napisałem , daj przetwornik bezpośrednio do wyjścia a no tak jak będziesz miał lutownicę . Objaw jak byś miał źle podłączone potki , tzn. kondensator do volumu i to na dodatek jeszcze w dziwny sposób ? Kondensator ma być od ,,hot'' , poprzez suwak potka ,,tone'' szeregowo na masę . Odetnij w ogóle kondek na próbę .
Są dwie szkoły połączenia kondensatora z Tone. U niego jest to dobrze polutowane, aczkolwiek kiepsko to widać. Co z tego ,że wysilamy nasz intelekt jak zainteresowany nie słucha dobrych rad.

Re: Problem z zamontowanymi pickupami (bez tone)

: 15 lut 2017, 22:59
autor: guitarmanfrommilkyway
Słucham, słucham, tylko jak mówię nie mam teraz jak, bo lutownicy brak. A weźcie pod uwagę, że jak pisałem w pierwszym poście pierwotnie polutowałem bez tone'a i był taki sam efekt. I dwa - jak mówiłem, lutował za drugim razem kolega, który zajmuje się takimi rzeczami praktycznie na co dzień, także polutowane jest raczej dobrze. Kwestia taka, że oboje nie wiemy dlaczego tak jest.

I jeszcze jedno tak dzisiaj dla próby odpaliłem na bugerze pentode zamiast triode i grało to o wiele lepiej. Tylko, że w takim razie zagadką jest dlaczego na 2 gitarze z Merlinem Sabotage pod mostem gra wszystko jak należy na triode, nic nie muli, więc nie wiem już o co chodzi. :(