[DIY] Nowy mebel by woj
- WilK
- Zasłużony
Re: Nowy mebel by woj
A wystarczyło po przychodniach zdrowia psychicznego 

[color=#273886]Nie mogę Ci pomóc. Jestem nieobecny.
[/color]
[/color]
-
- Doradca
Re: Nowy mebel by woj
Co do musicpartners;jeżeli mieszka się w mieście gdzie żaden sklep nie bierze od nich towaru,to przysyłają.Jeżeli jest jakiś sklep to trzeba zamówić przez sklep.Mnie przysłali bez problemów,ale już mostek TonePros Warwick polecił mi zamówić w sklepie z którym współpracuje.
-
Re: [DIY] Nowy mebel by woj
Panie Moderatorze gdzie można wyłuskać taki fornir?
- woj74
- Zasłużony
Ja kupiłem parę arkuszy od innego lutnika, który gdzieś kiedyś dostał tego dość sporo. Ale ogólnie to jest problem, trochę się trzeba naszukać po tartakach i firmach handlujących drewnem.
[img]http://img708.imageshack.us/img708/4026/noslash.jpg[/img]
-
Bardzo ładne Twoje gitarki woju
Ja przymierzam się do mojego 1 dzieła i na razie zdobywam wiedzę. Mam jednak do Ciebie małe pytanie
: jak poznac dobrze (w sklepie) wysezonowane drewno i je kupić? Dzięki z góry za odpowiedź 

- woj74
- Zasłużony
Nie poznasz w sklepie. Można mierzyć wilgotność przyrządami lub oznaczać wagą. Co jakiś czas ważysz i zapisujesz wagę. Jeśli jest trzymana w zbliżonych warunkach wilgotności i zachowuje jednakową wagę to dowiesz się, że przynajmniej jest wysuszona. Sposobem na badanie drewna jest też ostukiwanie i badanie rezonansu ale nie jestem w stanie opisać jaki dźwięk daje szanse na dobry materiał.
-
No dobrze, ale jak kupie kawałek machoniu to musze go suszyć? Czy mogę od razu robić wiosło. A może lutnik mi sprzeda dobre drewno? A w sklepach suszą drewno także?? :]
- woj74
- Zasłużony
Machoniu nie kupisz nigdzie, za to mahoń łatwiej dostępny.
W sklepie nie suszą, w sklepie sprzedają a co sprzedają to musisz zapytać sprzedawcy. Masz do wyboru hurtownie drewna egzotycznego (np. dlh) lub sklepy specjalistyczne z drewnem rezonansowym do instrumentów. Te drugie raczej poza Polską.
W sklepie nie suszą, w sklepie sprzedają a co sprzedają to musisz zapytać sprzedawcy. Masz do wyboru hurtownie drewna egzotycznego (np. dlh) lub sklepy specjalistyczne z drewnem rezonansowym do instrumentów. Te drugie raczej poza Polską.
-
przepraszam za moją ortografie
A znasz może Woju jakieś pozycje książkowe (dobre) dotyczące drewna, budowy gitary albo ogólnie lutnictwa. Co do drewna to chodzi mi cos z akustyką. Kiedyś było pytanie takie w magazynie lecz odpowiedź mnie nie zadowoliła
.

A znasz może Woju jakieś pozycje książkowe (dobre) dotyczące drewna, budowy gitary albo ogólnie lutnictwa. Co do drewna to chodzi mi cos z akustyką. Kiedyś było pytanie takie w magazynie lecz odpowiedź mnie nie zadowoliła

- woj74
- Zasłużony
Jest trochę tego, zajrzyj na stronę stewmac.com. Ale raczej wszystko w języku angielskim jeśli ci to nie przeszkadza. W każdej książce znajdziesz wartościowe teksty.
-
A jakbyś woju ocenił połączenie lipy amerykańskiej z mahoniem? Planuje zrobić solid-body (czy neck-thru-body; jak zwał tak zwał
) ponieważ nie mam odpowiednich narzedzi do wyciecia gniazda na gryf do ustawienia bolt - on. PLanuje kształt explorer - wydaje mi sie ze taki bedzie najlepszy poniewaz jak mi sie zdaje jest najprostszy do wykonania. Jeśli robie Ci w temacie offtop to przepraszam. Zgań mnie to już nie będę 

- woj74
- Zasłużony
Hehe, wiesz dokładnie tak samo główkowałem, że zrobię ntb bo nie dam rady zrobić kieszeni gryfu. Szablon i frezarka niezbędna bo bez tego i tak nie zrobisz nic. Zauważ, że większość gitar to jednak bolt-on z tytułu łatwości produkcji i zużycia materiałów...
Nie dam ci żadnej odpowiedzi na temat połączenia dwóch gatunków drewna bo efekt nie jest do końca przewidywalny.
Nie dam ci żadnej odpowiedzi na temat połączenia dwóch gatunków drewna bo efekt nie jest do końca przewidywalny.
-
A jak zrobiłeś swoją pierwszą gitarę?? Mialeś frezarkę? Kurcze, chyba będę i tak musial to oddać do lutnika jakiegoś bo frezy na elektronike i mostek - są dla mnie jak na razie niewykonalne. A może jednak zrobie bolt on i kupie gryf oddzielnie na warmoth.
Ciągle sie zatsnawiam jednak ska ja wezmę dobre drewno, by kupic i od razu móc pracować 

- woj74
- Zasłużony
A pierwsza gitara była właśnie NTB bo nie wiedziałem jak ugryźć temat połączenia gryfu 
Ae faktycznie większość robót stolarskich powierzyłem lutnikowi czyli taki surowy ostrokrawędziasty stan. Resztę wykonałem sam.

Ae faktycznie większość robót stolarskich powierzyłem lutnikowi czyli taki surowy ostrokrawędziasty stan. Resztę wykonałem sam.
-
Woju mógłbyś mi powiedzieć czym robisz scalooping?? :]