Bas 4 czy 5 strunowy?

Porady dotyczące zakupu gitary basowej.
ODPOWIEDZ
mazzieh85
Posty: 3
Rejestracja: 12 cze 2008, 12:16

Bas 4 czy 5 strunowy?

Post autor: mazzieh85 » 12 cze 2008, 12:24

Mam pytanie, jaki wybrać bas? Przedział cenowy do 1500 złotych i w oko wpadły mi dwa basy.

1. IBANEZ BTB 200 http://www.allegro.pl/item379152035_iba ... azja_.html

2. HOHNER B-BASS V http://www.allegro.pl/item380448579_hoh ... _szt_.html

Zasadnicza różnica - struny. Szukam i szukam i nie mam pojęcia czy zdecydować się na 4 czy na 5 strun? Czy ta dodatkowa struna będzie mi przeszkadzała, czy też nie podczas grania (a dodam, że z basem nie miałem jeszcze do czynienia).

Kolejne pytanie - dlaczego aktywna elektronika jest cool? I czy jest to przewaga nad Ibanezem? Dodam, że giatrę będę wpinał w kompa albo przez kartę + Guitar Rig, albo przez TonePorta.

Z góry dzięki :)

Awatar użytkownika
NiecnyKsiaze
Posty: 8462
Rejestracja: 13 gru 2006, 12:49

Post autor: NiecnyKsiaze » 12 cze 2008, 12:43

Radziłbym Ci znaleźć Hohnera B-Bass ale IV (czterostrunowy).

Skoro zaczynasz przygodę z basem, lepiej zaczynać od gitary czterostrunowej. Opanujesz na niej wszelakie podstawy, jest wygodniejsza do nauki ze względu na węższy gryf. Płacisz też mniej za nowe struny, a struny są drogie.

Ten Ibanez na pewno zły nie jest, ale to nie jest jakaś szczególna poezja, natomiast Hohnery uważam za dobre gitary.

Czy aktywna elektronika jest ważna? Daje silniejszy sygnał, większą możliwość regulacji barwy. Stosujesz to, kiedy chcesz mieć nowoczesne brzmienie. Przetwornik pasywny daje brzmienie "vintage'owe", także w cenie. Ale w Hohnerach można przełączać pasywnie/aktywnie, więc masz wszystkie możliwości. Polecam Hohnera, ale jednak wersję czterostrunową.

Aha, jeszcze jedno. Nie wiem jak jest skonstruowany ten Ibanez który pokazałeś. Hohnery są jakoś tak zrobione, że mimo normalnej długości menzury ma się wrażenie, że gryf jest dość krótki, łatwo się gra przy krótszej ręce. Wiem, bo mam starego Hohnera B-Bass IV. Porównywałem to z Fenderem Precision - w tym ostatnim mi ręki jakby zabrakło - takie wrażenie miałem ;-)
[size=85]
[url=http://nk.art.pl/mp3/nk_grom_molowo.mp3]Piosenka o adminach[/url]
[url=http://nk.art.pl/mp3/nk_wojny_gwiezdne.mp3]Piosenka o forach[/url]
Antek[/size]

mazzieh85
Posty: 3
Rejestracja: 12 cze 2008, 12:16

Post autor: mazzieh85 » 12 cze 2008, 12:57

dzięki za odpowiedź :) Czyli idealny byłby hohner, ale z 4 strunami... pytanie tylko gdzie go mozna nabyć? Przyznam szczerze, że to co przemawia dla mnie za hohnerem to obłędny wygląd :)

Awatar użytkownika
NiecnyKsiaze
Posty: 8462
Rejestracja: 13 gru 2006, 12:49

Post autor: NiecnyKsiaze » 12 cze 2008, 13:04

Mam używanego Hohnera B-Bass IV Professional z dobrego rocznika, ale nie sprzedam, zanim go trochę nie oporządzę ;-) To co się dzieje w komorze elektroniki to skandal ;-) Nie wiem jak teraz robią te gitary; moja jest z neck-through, mostkiem Steinbergera i przystawkami EMG, tylko stan techniczny nie ten...

Patrzyłem w Necie, naturalnie mają te gitary w Czechach, nówki, ale cena w przeliczeniu na nasze 2000 zł, w dwóch różnych sklepach.

Może napisz do tego gościa co sprzedaje B-Bass V czy nie miałby wersji IV i za ile?
[size=85]
[url=http://nk.art.pl/mp3/nk_grom_molowo.mp3]Piosenka o adminach[/url]
[url=http://nk.art.pl/mp3/nk_wojny_gwiezdne.mp3]Piosenka o forach[/url]
Antek[/size]

mazzieh85
Posty: 3
Rejestracja: 12 cze 2008, 12:16

Post autor: mazzieh85 » 12 cze 2008, 13:11

To też uczyniłem, zobaczymy jaka będzie odpowiedź. Teraz siedze i googlam. Ale identyczną czwórkę ciężko trafić. Póki co tylko na takie coś się natknąłem: http://www.guitarshop.net/hohnerbbassiv.htm

Awatar użytkownika
NiecnyKsiaze
Posty: 8462
Rejestracja: 13 gru 2006, 12:49

Post autor: NiecnyKsiaze » 12 cze 2008, 13:15

Jak chcesz sprowadzić z USA, to zrób to. Zakochasz się w tej gitarze.

(A ja chyba uderzę do któregoś z naszych kolegów elektroników z Forum z prośbą o zajęcie się moją gitarą, bo szczerze mówiąc, to ją kocham ;-))

Aha, to co pokazałeś, ma podobne specyfikacje.

Obrazek
Można kliknąć

Obrazek
Można kliknąć
[size=85]
[url=http://nk.art.pl/mp3/nk_grom_molowo.mp3]Piosenka o adminach[/url]
[url=http://nk.art.pl/mp3/nk_wojny_gwiezdne.mp3]Piosenka o forach[/url]
Antek[/size]

Awatar użytkownika
makister
Posty: 204
Rejestracja: 02 wrz 2007, 17:50
Lokalizacja: Słupsk

Post autor: makister » 21 cze 2008, 8:51

Witaj NK;)
Czyżbyś miał problemy z Hohnerem?
Pozdrawiam
Fender JB V,Peavey MAX 115

Awatar użytkownika
NiecnyKsiaze
Posty: 8462
Rejestracja: 13 gru 2006, 12:49

Post autor: NiecnyKsiaze » 21 cze 2008, 9:21

Mam, mam, Makister. Starość gitary, to nie radość. Przestała działać aktywna elektronika (nie jest to kwestia baterii), kiedy jeszcze działała to regulator poziomu sygnału z pre-ampu już trzeszczał, a dodatkowo przestaje kontaktować jack. Poty też chyba trzeszczą. Gitara ma już 15-ty rok i czas na konserwację, naprawy.

Ale już rozmawiałem z przemiłym forumowym kolegą elektronikiem, zajmiemy się tym jak obaj będziemy mieli więcej czasu.
---

Aha, w czercwowm "Gitarzyście" przeczytałem ciekawy artykuł o basie Vintage V1004DX. Jak widzę, gitara w dużej mierze przypomina koncepcyjnie Hohnera B-Bass, różni się głównie humbuckerem przy moście i samym mostkiem. Cena około 2000 zł, ta sama półka co nowy Hohner.
[size=85]
[url=http://nk.art.pl/mp3/nk_grom_molowo.mp3]Piosenka o adminach[/url]
[url=http://nk.art.pl/mp3/nk_wojny_gwiezdne.mp3]Piosenka o forach[/url]
Antek[/size]

Awatar użytkownika
makister
Posty: 204
Rejestracja: 02 wrz 2007, 17:50
Lokalizacja: Słupsk

Post autor: makister » 21 cze 2008, 9:35

NiecnyKsiaze pisze: Gitara ma już 15-ty rok i czas na konserwację, naprawy.
fakt,to chyba najwyższa pora.Ale po odpowiednim serwisie,instrument znowu będzie sprawiał wiele frajdy

co do Vintage V1004DX zawsze bardzo podobała mi się wizualnie.Myślę,że w tej kategorii cenowej jest konkurencyjna
Fender JB V,Peavey MAX 115

sukenik
Posty: 934
Rejestracja: 01 lut 2008, 4:41
Lokalizacja: kraków

.

Post autor: sukenik » 13 wrz 2008, 3:55

Niecny :: Czy dobrze przeczytałem? Układ passive daje vintage? U mnie jest odwrotnie. Sam przekładałem w Stratocasterze przetworniki passive na active, żeby uzyskać jak najwięcej ze starych magnesów i z drewna. Chyba, że coś źle zrozumiałem.
Every Day I've Got the Blues

Awatar użytkownika
NiecnyKsiaze
Posty: 8462
Rejestracja: 13 gru 2006, 12:49

Post autor: NiecnyKsiaze » 13 wrz 2008, 9:22

Moje rozumowanie jest proste. Dla mnie czasy vintage to czasy sprzed powstania aktywnej elektroniki (umownie - do powstania MusicMana) kiedy to wszystkie przetworniki były pasywne.

Co do brzmienia, to cóż. Podepnę gitarę elektryczną do PODa, włącze vintage'owe symulacje i mam vintage'owe brzmienie. Czy samo rozwiązanie jest vintage'owe, czy jedynie brzmienie? ;-)
[size=85]
[url=http://nk.art.pl/mp3/nk_grom_molowo.mp3]Piosenka o adminach[/url]
[url=http://nk.art.pl/mp3/nk_wojny_gwiezdne.mp3]Piosenka o forach[/url]
Antek[/size]

Awatar użytkownika
vinta9e
Posty: 896
Rejestracja: 12 maja 2007, 17:23

Post autor: vinta9e » 23 wrz 2008, 0:00

oh well, a ponoć pierwsze stingraye miały pasywne pickupy :P

Awatar użytkownika
NiecnyKsiaze
Posty: 8462
Rejestracja: 13 gru 2006, 12:49

Post autor: NiecnyKsiaze » 23 wrz 2008, 0:48

Ponoć, ale faktem jest także, że elektronikę MusicManów zalewało się w środku tworzywem sztucznym, żeby uniemożliwić "reverse engineering". Sprawdzę parę faktów i w wolnej chwili napiszę.
[size=85]
[url=http://nk.art.pl/mp3/nk_grom_molowo.mp3]Piosenka o adminach[/url]
[url=http://nk.art.pl/mp3/nk_wojny_gwiezdne.mp3]Piosenka o forach[/url]
Antek[/size]

Badura
Posty: 1
Rejestracja: 31 gru 2012, 15:30

Re: Bas 4 czy 5 strunowy?

Post autor: Badura » 31 gru 2012, 15:33

I co sprawdziłeś te fakty?

Awatar użytkownika
JA_cek
Doradca
Doradca
Posty: 791
Rejestracja: 10 paź 2007, 16:23
Lokalizacja: Jelenia Góra/Wrocław
Kontakt:

Re: Bas 4 czy 5 strunowy?

Post autor: JA_cek » 06 sty 2013, 12:11

Niecny już daaaawno nie zagląda na forum (no może i zagląda, ale nie pisze na pewno) więc odpowiedzi nie oczekuj.
MusicMany miały pasywne pickupy i preamp (zalewany żywicą), była/jest możliwość wyłączenia preampu i przejścia w tryb pasywny, co jest bardzo ciekawym rozwiązaniem.

ODPOWIEDZ