Nietypowy problem z gitarą

O gitarach basowych ogólnie.
Irzu
Posty: 3
Rejestracja: 14 mar 2016, 17:40

Nietypowy problem z gitarą

Post autor: Irzu » 14 mar 2016, 17:59

Cześć. Założyłem dzisiaj swój profil aby opowiedzieć wam o moim nietypowym problemie. Mówiąc krótko nie wiem sam, jak ów problem rozwiązać. Przejdę do sedna. Posiadam od pewnego czasu gitarę Mayones Forum Pi 4 strunowa - kupiona całkiem nie dawno. Mam także kabel kupiony w sklepie big jack z 2 stron 6,3 mm i piec gitarowy tranzystorowy Orange 25W (CRUSH 25BX). Zastanawiacie się jaki może być problem? A no właśnie kiedy podłącze kabel do mojego Orange wszystko działa, tak samo jak do komputera na Line in przejściówką z 6,3 mm na 3,5 mm. Wszystko działa znakomicie, ale kiedy pojawię się na próbie bo gram w 2 zespołach (Weselny i Jazzowy) i na przykładzie zespołu Jazzowego: mają oni piec nie pamiętam nazwy (150 W) i kiedy wpinam kabel od gitary Mayones gitara nie działa, brak dźwięku. Kiedy wypnę kabel od strony gitary, aby zobaczyć, czy ściąga to słychać znane wam wszystkim buczenie. Co więcej, jeśli podłącze do tego samego kabla inną gitarę do tego samego piecyka w zespole jazzowym np Ibanez GSX205 gra normalnie io wszystko słychać. A żeby było tego mało kiedy wezmę kabel inny od kolegi po za tym, że dźwięk z Mayonesa jest dużo gorszy - przechodzący przez ten kabel sygnał trafia do pieca i on wydaje dźwięki. Taka sama sytuacja jest w zespole weselny. Podłączałem także gitarę w szkole do innego pieca sytuacja była trochę dziwna. Kiedy ustawiłem regulator na Mayonesie na 100% zaczął pierdzieć, ale kiedy ustawiłem na 60%/75% piec wydawał ciche dźwięki. Nie rozumiem tego, ponieważ na moim Orange wszystko normalnie śmiga. Odgłosy slapu czy popu (klang) słychać doskonale wszystko pięknie idealnie. Szukam konkretnej pomocy nie wiem co robić. Patrzyłem w elektronice otwierając tylną klapę zabezpieczoną 4 śrubami i wszystko wygląda na nietknięte i kable do jacka idealnie wchodzą. Mam pytanie, ponieważ odkręcając zobaczyłem, że gniazdo Big Jack po włożeniu męskiej części kabla do gitary zaczyna się ruszać ten żeński. To tak ma być? Jest on ruchomy? Dziękuję za informacje, ponieważ nie chciałbym brać Orangea wszędzie ze sobą. Stary kabel jakby pasuje tylko do piecyków Orange :> Nie wiem dla czego... Pozdrawiam.

MickTheShaggy
Doradca
Doradca
Posty: 814
Rejestracja: 02 lis 2012, 12:32

Re: Nietypowy problem z gitarą

Post autor: MickTheShaggy » 14 mar 2016, 18:43

Podejrzewam możliwość 2 problemów:

1. Twój kabel ma jakieś niestandardowe jacki, które nie we wszystkich gniazdach dobrze stykają. Sam mam jeden taki kabel, wtyczka jack typu no-name. Po podpięciu do jednej kostki kontaktuje tylko wtedy, gdy się go lekko wyciągnie (nie dociśnie do końca). Podpięcie innym kablem rozwiązuje problem.

2. Co do trzasków - ten bas ma układ aktywny (preamp zasilany baterią)? Bateria świeża? Czyli w gitarze jest pewnie gniazdo jack stereo?

Daj może jakieś zdjęcia wtyczek kabla i komory elektroniki z widocznym gniazdem jack w gitarze, to może będę mógł doradzić coś więcej.

Irzu
Posty: 3
Rejestracja: 14 mar 2016, 17:40

Re: Nietypowy problem z gitarą

Post autor: Irzu » 14 mar 2016, 22:27

Witam. Dziękuję za przedstawione propozycje. Odpowiadając na pańskie pytania bass jest aktywny preamp zasilany baterią. Są w nim 2 baterie. Jedna na pewno jest pod potencjometry a druga jest tak jakby obok. Od czego ona jest? Dziękuję za info . Baterie są świeże. Gitara jest mono. Leci jedna ścieżka lewy kanał :> Poniżej zdjęcia elektroniki :>

http://i.imgur.com/GgIOfdX.jpg
http://i.imgur.com/hrfXa4z.jpg
http://i.imgur.com/oYPJtAk.jpg

MickTheShaggy
Doradca
Doradca
Posty: 814
Rejestracja: 02 lis 2012, 12:32

Re: Nietypowy problem z gitarą

Post autor: MickTheShaggy » 14 mar 2016, 23:45

Gitara jest oczywiście mono, ale w gitarach z układami aktywnymi wykorzystuje się gniazda jack typu stereo. No ale oczywiście nie po to, żeby "wypuszczać" sygnał stereofoniczny (takiego gitara nie "produkuje"), tylko po to, żeby załączać zasilanie do preampu poprzez włożenie wtyczki jack mono. Wyjęcie wtyku jack odłącza zasilanie i bateria się niepotrzebnie nie zużywa.

Niestety zdjęcia, które wrzuciłeś niewiele mi mówią. Bardziej liczyłem na zdjęcie samego kabla z wtyczkami jack (to by pozwoliło określić jakie dokładnie są tam wtyki) - chodzi w zasadzie o określenie klasy jakości tych złącz i kabla, bo może jest tak jak pisałem wyżej. Ale nie w samym kablu chyba leży problem, być może też w gnieździe jack gitary i liczyłem, że i to gniazdo będzie można zobaczyć na zdjęciach - jaki to typ - zwykłe, otwarte gniazdo jack stereo, czy może jakieś cudo ze stykami rozłącznymi, a może gniazdo zamknięte, cylindryczne? Może uda Ci się odkręcić gniazdo jack od tej płytki na brzegu korpusu gitary, wepchnąć gniazdo do środka i wtedy zrobić zdjęcie?

michel51
Doradca
Doradca
Posty: 4925
Rejestracja: 21 gru 2008, 18:33
Lokalizacja: z warszawy

Re: Nietypowy problem z gitarą

Post autor: michel51 » 15 mar 2016, 20:48

Baterie albo są podłączone równolegle (dają 9V ale działają dłużej niż jedna) albo szeregowo i dają 18V, zasila się czasem tak preampy dla większego headroom-u, lub gdzieś jest mały wyłącznik żeby te 18V włączać czasami. Mayo jakoś nie drukuje wiringów dla swojego sprzętu.
Czułość wejścia dla 25BX to 48mV, może chodzi o jakieś niedopasowanie impedancji Twojej gitary do innych wzmacniaczy, chociaż to praktycznie nieprawdopodobne :surp:?
Problem z gniazdem, to dlaczego na Oranżu jest o.k?
Tak czy inaczej dziwne :roll: .
Ani w gnieżdzie ani we wtyczce nic się nie powinno ruszać.

MickTheShaggy
Doradca
Doradca
Posty: 814
Rejestracja: 02 lis 2012, 12:32

Re: Nietypowy problem z gitarą

Post autor: MickTheShaggy » 15 mar 2016, 21:35

No też się dziwiłem, że jeden z moich kabli z niektórymi gniazdami współpracuje, a z innymi nie :think
Być może obie wtyczki (czyli z obu stron kabla) są jakieś niewymiarowe (kształt końcówki "tip", długość kołka masy, albo grubość przekładki izolacyjnej między nimi???). Stąd dziwnym trafem pasują do gniazda w gitarze i gniazda input Orange'a, a nie pasują gdzie indziej. Ale tu chyba i gniazdo w gitarze jakieś "wybredne". Dużo tego "może..." i "chyba...". No ale tak to jest z tym stawianiem diagnoz przez Internet :lol: Rzeczywiście mało prawdopodobny zbieg okoliczności, dziwne.

Irzu
Posty: 3
Rejestracja: 14 mar 2016, 17:40

Re: Nietypowy problem z gitarą

Post autor: Irzu » 15 mar 2016, 22:59

Odnoszę wrażenie, że problem tkwi po stronie gitary, tylko nie mogę zrozumieć dlaczego do orange po moim kablu normalnie sygnał dochodzi a z tego samego kabla do innych piecy nie. Nie wiem czy to wina Tego jacka - być może docisk, bo na innym kablu czyli kablu mojego kolegi, którym tak naprawdę na próbach się wymieniamy działa bez problemu. Trochę to problem z kosmosu no ale nie wiem co sądzić na ten temat. Tak jak tam kolega pisał u góry "nie powinno się nic ruszać" to gniazdo jest jakby ruchome jest to wbudowane w jakiś taki jakby klocek a w nim otwór na jacka i on jest jakby ruchomy, do pewnego stopnia oczywiście. Może to ma służyć w celach bezpieczeństwa przed poruszaniem obwodu. Nie wiem, nie znam się >:

michel51
Doradca
Doradca
Posty: 4925
Rejestracja: 21 gru 2008, 18:33
Lokalizacja: z warszawy

Re: Nietypowy problem z gitarą

Post autor: michel51 » 16 mar 2016, 21:03

Jak by się wyjaśniło to daj znać, przypadek z jak Archiwum X.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości