Problem - Squier vintage modified jazz bass (Brumienie)

O gitarach basowych ogólnie.
Zander

Problem - Squier vintage modified jazz bass (Brumienie)

Post autor: Zander » 04 kwie 2013, 17:21

Witajcie,
Jestem posiadaczem owego Squiera od ponad roku, jednak dopiero wczoraj chciałem zagrać na nim koncert. Podczas podłączenia gitary do wzmacniacza a z tamtąd auxem do miksera i po rozkręceniu potencjometrów mój bas zaczął niesamowicie brumieć, w wyniku czego musiałem zagrać na moim starym Zaku :( Próbowałem podłączyć się do innego pieca, innym kablem, poprzez Di box, czy też bezpośrednio do miksera, jednak na nic się to nie zdało. Jak myślicie to kwestia uziemienia, wadliwego gniazda w gitarze, przetworników czy może jeszcze czegoś innego? Sprawa jest niestety dosyć pilna gdyż jutro znowu gramy. I jeszcze ile mogła by wynieść ewentualna naprawa u lutnika mojego basu?

Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi:)

-- 04 kwie 2013 21:20 --

Ej ludzie zlitujcie się :( czy ktoś mógłby coś doradzić?

Awatar użytkownika
JA_cek
Doradca
Doradca
Kontakt:

Re: Problem - Squier vintage modified jazz bass (Brumienie)

Post autor: JA_cek » 04 kwie 2013, 22:26

Być może ekranowanie pomoże, skoro na innym piecu, innym kablem i przez Diboxa tez brumi..
Bo gdyby to tylko przez wyjście "aux" lub Di ze wzmaka, to bym obstawiał pętlę mas, ale jeżeli na innym wzmacniaczu i bezpośrednio w mikser to najprawdopodobniej kwestia ekranowania.
Nic nie jest pokręcone w elektrowni? Bas wpięty w sam piec też brumi? Czy tylko na scenie?

Awatar użytkownika
Umulamahri
Kontakt:

Post autor: Umulamahri » 04 kwie 2013, 23:30

Primo - jesli to jest brum (50Hz) to ekranowanie nie pomoze. Secundo jesli sa single to bedzie brumiec zawsze. Kwestia ze nie do przesady. Tertio - wez zobacz czy sie masa gdzies w ukladzie wiosla nie urwala.
jak to

Awatar użytkownika
acoto
Kontakt:

Post autor: acoto » 05 kwie 2013, 8:17

wyjmij baterię i zobaczy czy brumi.
https://www.reverbnation.com/acoto http://www.facebook.com/acoto.music
https://soundcloud.com/acoto

Zander

Post autor: Zander » 05 kwie 2013, 14:47

Bas jest pasywny więc nie ma baterii.

Awatar użytkownika
acoto
Kontakt:

Post autor: acoto » 05 kwie 2013, 15:11

:( widać narobili kilka wersji .Ja mam z bateryjko ,aktywne EQ.
https://www.reverbnation.com/acoto http://www.facebook.com/acoto.music
https://soundcloud.com/acoto

Zander

Post autor: Zander » 05 kwie 2013, 18:09

JA_cek pisze:Nic nie jest pokręcone w elektrowni? Bas wpięty w sam piec też brumi? Czy tylko na scenie?
Tak, bas wpięty w sam piec w domu też brumi. Zauważyłem to dopiero niedawno przy nieco głośniejszym rozkręceniu. I jeszcze tak by the way, ile ekranowanie basu może wynieść u lutnika (Np.u Mayo w Gdańsku)?

Awatar użytkownika
JA_cek
Doradca
Doradca
Kontakt:

Post autor: JA_cek » 05 kwie 2013, 20:37

Umulamahri pisze:Primo - jesli to jest brum (50Hz) to ekranowanie nie pomoze. Secundo jesli sa single to bedzie brumiec zawsze. Kwestia ze nie do przesady. Tertio - wez zobacz czy sie masa gdzies w ukladzie wiosla nie urwala.
Właśnie na 50Hz ekranowanie może zdziałać cuda :D Bas nie gra na high gainie, więc efekt może być bardzo dobry.

A ile może kosztować... to niestety jest pytanie do tego, któ to zrobi, niekoniecznie lutnik - ogarnięty elektronik to tez zrobi.
A na upartego można samemu: trochę folii miedzianej i sprytu - będzie ładnie :)

Awatar użytkownika
Umulamahri
Kontakt:

Post autor: Umulamahri » 05 kwie 2013, 21:15

Jacku, ekranowanie folią miedzianą, pomoże tylko i wyłącznie na zakłócenia zbierane z otoczenia. Brumu właściwego singlom i tak w żaden sposób taki ekran nie wyeliminuje. Poza tym - cienki miedziany ekranik nie stanowi żadnej bariery dla pola magnetycznego. Potrzymuję co napisałem - jeśli tam są single to trochę będzie brumić zawsze, natomiast nie w stopniu uniemożliwiającym grę. Jeśli brumi znacznie - to najpierw należy zobaczyć czy przypadkiem masa się gdzieś w układzie nie urwała. To najpierw. a dopiero później można myśleć o ewentualnym ekranowaniu komory z elektroniką.
jak to

Awatar użytkownika
michugroove

Post autor: michugroove » 05 kwie 2013, 22:52

Jeśli z innym basem wszystko było po tamtym wzmakiem ok to skup się na gitarze, ekranowanie jak wyżej, pomoże na zbieranie szumów z otoczenia (zawsze coś). Folia miedziana to koszt 15 zł na taką powierzchnię jak potrzebujesz (i jeszcze Ci jej zostanie). Sprawdź przede wszystkim masę, jeśli wszystko jest na miejscu to może po prosu brum singli Ci przeszkadza (one mają to do siebie), ewentualnie sprawdź potencjometry. Najgorzej jeśli masz wadliwy przetwornik (najkosztowniejsza usterka)
Ibanez SZR520 >Morley Pro Series Wah>Joyo JF-01 Vintage Overdrive>Fender Roc Pro 700

Awatar użytkownika
JA_cek
Doradca
Doradca
Kontakt:

Post autor: JA_cek » 06 kwie 2013, 10:59

Jeżeli ekranowanie pomaga tylko na szumy z zewnątrz... to gdzie tu jest wykluczenie brumienia spowodowanego 50Hz? Skąd te 50Hz zatem pochodzi, jak nie z zewnątrz? Ja się zapytuję ;)
Jasne - że na singlach brumienia nie da się całkiem wyeliminować (sytuacja jest taka sama jak w stratocasterach z singlami), ale da się znacznie zredukować do tego stopnia, by nie przeszkadzało w graniu.

Ale powodów może być oczywiście więcej, zimny lut w torze sygnałowym, bądź nie stykająca dobrze masa, trudno tak wróżyć na odległość, najlepiej dać gitarę ogarniętemu elektronikowi (niekoniecznie musi to być lutnik).

tu: http://forum.magazyngitarzysta.pl/viewt ... nie+gitary jest dużo napisane o ekranowaniu i to samo dotyczy gitar basowych, Sporo na ten temat jest też na forum stricte basowym, ale nie będę linkował stąd do konkurencji :D Polecam jednak posty użytkownika Solartron na ten temat.

Awatar użytkownika
Umulamahri
Kontakt:

Post autor: Umulamahri » 06 kwie 2013, 16:58

No watek wspanialy :) Najwiecej to daje radosci sprzedawcom kitow do ekranowania, bo merytorycznie to tam jest "tak sie robi bo tak sie robi" Ale czemu i co na to fizyka - to juz medrcy milcza.

Jeszcze raz. Bo widzisz - w zasadzie się zgadzasz tylko zdaje się że się nie zrozumieliśmy. Ekranowanie nie pomoże jeśli chodzi o BRUM. Brum=!szum. Z zewnatrz - skrot myslowy - zaklocenia (od pola elektrycznego/ nie magnetycznego bo folia miedziana NIE ekranuje magnetycznie) spoza ukladu siec-wzmacniacz-bas.

Autor w zasadzie moglby wrzucic probke dzwiekowa tego co sie dzieje bo na dobra sprawe to nie bardzo wiadomo o czym rozmawiamy. Brum? Szum?
jak to

michel51
Doradca
Doradca

Post autor: michel51 » 06 kwie 2013, 17:12

Miałem starego Defila, a nawet mam ten stary bas do teraz, mimo że to marność nad marnościami to nie ,,buczy'' tak żeby nie dało się grać. A jakim ja go kablem podłączałem :shcock: , do starego Telosa. Trzeba przejrzeć ,,elektrykę'' w gitarze i tyle. Typuję urwaną gdzieś masę.

pietrek2004
Doradca
Doradca

Post autor: pietrek2004 » 06 kwie 2013, 19:04

Zander pisze:Podczas podłączenia gitary do wzmacniacza a z tamtąd auxem do miksera i po rozkręceniu potencjometrów mój bas zaczął niesamowicie brumieć
Czyli brumieć a nie szumieć. Przyczyna jest zawsze taka sama: Zjawisko indukcji elektromagnetycznej. Zmienne pole elektromagnetyczne (nie samo elektryczne) pochodzące od sieci energetycznej, indukuje zmienne napięcie zakłócające w torze/przewodzie sygnałowym. Przetwornik jest tu "najsłabszym ogniwem", gdyż jest najbardziej narażony na ów "atak z zewnątrz" z dwóch powodów:
1. Jego uzwojenie zwielokrotnia zakłócenie, bo stanowi swoisty transformator z przekładnią 1: "ileśtam".
2. Nie da się "zapuszkować" całkowicie przetwornika, bo by po prostu nie działał.
Grubość folii ekranującej w praktyce nie ma wpływu na skuteczność ekranowania, ponieważ ekran ma chronić przed zmiennym polem elektromagnetycznym, a nie magnetycznym, w rzeczywistości ekran stanowi "osłonę" obwodów sygnałowych, w której indukuje się cały "syf" ( również inne napięcia zmienne, pochodzące od np. nadajników radiowych, zjawiska nieraz poruszane na forum), sprowadzany "następnie" do potencjału masy.

vadimchuk157a

Post autor: vadimchuk157a » 27 mar 2023, 0:00

Everyday practice shows that the folded structure of organization requires determination and clarification of the newest variants of search of decisions. http://www.budapestjobs.net/author/aleksandr73h/

ODPOWIEDZ